Säg den kommun, liten eller stor, där det inte finns barn och unga som är i riskzonen för kriminalitet. Det gäller att tidigt ta tag i problemen för att få kontroll, dröjer det för länge blir det desto svårare. Samhället, i det här fallet kommunen, måste ta signalerna på allvar och tillsätta en grupp som griper tag i de unga på ett tidigt stadium. Och inte minst involvera föräldrarna i arbetet. Det kan vara svårt då det ofta är kriminalitet och andra problem hos föräldrarna som gör att de unga hamnar på glid.
Det finns till och med en namngiven metod för att arbeta i samverkan, SSPF, vilket betyder Skola Socialtjänst Polis Fritid. Det finns liknande metoder, men det viktigaste är att något verkligen görs, med den unges bästa i fokus. Som i alla arbetssätt finns det risker att arbetet går i stå, till exempel om någon av eldsjälarna i arbetsgruppen byter jobb eller om arbetet byråkratiseras för mycket. Sekretessen som är uppbyggd mellan myndigheterna gör arbetet svårare, men går att komma undan om föräldrarna involveras i arbetet och godkänner att sekretessen bryts. Det är inte alltid det går, till exempel om föräldrarna själva är kriminella, och då får man försöka hitta andra kreativa lösningar.
Malmö stad arbetar på olika sätt tillsammans med polisen, bland annat med drogfri skola, och det borde varje kommun göra. Helst innan det gått för långt med att barn och unga dras in i kriminalitet. Det har ju blivit en ny nisch för de kriminella gängen, att använda unga som springpojkar och bulvaner.
Ofta kommer samverkansarbetet igång först när problemen är stora och uppenbara, men även i små kommuner där problemen förefaller hanterbara vore det önskvärt med detta tvärsektoriella samarbete. De unga får inte förloras till de kriminella nätverken. I arbetet mellan myndigheterna bör man också ta hjälp av det ideella föreningslivet, som kan göra mycket för att få de unga på rätt köl och i rätt sällskap igen.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN