Lagfarter SkD

Ny ägare till stor villa i Abbekås

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Den 342 kvadratmeter stora villan i Abbekås är byggd 1968. Och adressen är Nils Holgerssons Väg 7. Tidigare ägarna, Christer Bengtsson och Catharina Melander, har nu sålt huset till Alexander Seghiyar Möller, 42 år. Priset blev 4 400 000 kronor, eller 12 865 kronor per kvadratmeter om man så vill.

I våras såldes ett annat hus på samma gata, på Nils Holgerssons Väg 8F. Där blev priset för det 91 kvadratmeter stora huset 1 900 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Var försiktiga på hundpromenaden

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.
Foto: Emil Langvad/TT
Sjöbo
Krönikor
Skurup
KRÖNIKA

Allan och jag hade en härligt solig vinterdag tillsammans härom söndagen. Solen gassade från klarblå himmel och det var några grader kallt vilket gjorde att snön var gnistrande och härligt torr. Promenaden blev glädjefylld för oss båda och vi hittade ett ställe där vi kunde njuta vår medhavda matsäck. Farmors lilla duk åkte fram och den speciella muggen utan öra och så korvamackorna och det lilla söta för att få upp energin igen efter vilostunden. Allan hade sin lilla miniburk med hundgodis. Det är trångt på banan nu för tiden och man får bege sig lång ut i Sandskogen om man vill rå sig själv. Överallt ser jag andra hundägare, som liksom jag, omhuldar sina fyrbenta kompisar. Dagligen säger jag till min lille Allan: ”Ingen får kröka ett hundhår på dig”.

Men faran lurar för dessa våra minsta – barn, djur och Malmös träd. Under en tid har Malmö besvärats av det eländiga att någon fördärvar träd, preparerar bullar, kycklingkött eller andra köttbitar med glasbitar och lägger ut på strategiska platser. I skrivande stund är man uppe i 13 stycken anmälningar om preparerad mat bara i Malmö. Det har dessutom upptäckts även här i sydost. En hundägare gick sin vanliga långprommis i Sandskogsområdet med kompisen Nelson som gärna visade husse vad han hade hittat. Det var ett stycke tunga med instuckna tjugotalet knappnålar av längre modell. Vi närmare kontroll vid ett senare tillfälle, hittades också stället där det preparerade köttet hade legat – en enklare konstruktion som det hade varit fäst vid. Men ändå, någon har lagt ner avsevärd tid på att tänka ut, planera, fixa och genomföra. Nelsons husse valde att ta hund och köttbit till polisen.

Låt oss stanna vid det mänskliga (eller omänskliga) i själva handlingen. Vi måste hjälpas åt att motverka dessa mörka krafter. Jag funderar på det som pågått i Malmö sedan tidigt i höstas. Det som började på lekplatser, med att blanda glaskross med grus på lekplatserna. Stängda lekplatser och tidskrävande sanering krävdes. Varför? Ungdomligt oförstånd? Nej, den går jag inte på. Det upphörde efter en tid sedan följde att man gav sig på stadens träd. På många platser i Malmö kan man nu se bandagerade träd, det vill säga man har lindat om skadade trädstammar med svarta sopsäckar som ska fungera som förband. Det är alltså någon som systematiskt skär sönder stora delar av barken runt trädstammarna. I vilket syfte? Vad är meningen? Vem är det riktat mot? Alla träd i våra städer är värdefulla. Tänk på Berlin som har märkt upp sina träd med en siffra och katalogiserat dem för att hålla reda på statusen och hålla dem vid liv. Och så dessa preparerade matbitar för hundar.

Polisen och Malmö stad står mer eller mindre maktlösa efter dessa angrepp mot hundar och de offentliga rummen eftersom det saknas spår eller vittnesuppgifter. Gärningsmannaprofilgruppen nationellt ger oss aktivt stöd i både ärenden om träden och den preparerade hundmaten. Jag uppmanar alla även i sydost vara vaksamma och att polisanmäla om ni ser något som avviker. Det är synd om människorna.

Kungörelser

Kungörelser
Kungörelser

Kungörelser

Kungörelser
Kungörelser

Kungörelser

Kungörelser
Kungörelser

Rengör diskmaskinen med ättika

Bikarbonat och ättika gör susen för en illaluktande diskmaskin.
Foto: Audun Braastad/NTB/TT
Artikel

Börjar diskmaskinen lukta skunk – även när den har körts och disken är ren? Då är det hög tid att ge den en uppfräschning. Dessutom går det snabbare än man kan tro. Expressens Leva och bo tipsar om hur du går tillväga:

+ Börja med att titta efter hur det ser ut inuti maskinen. Ta bort eventuella matrester som fastnat i silen och diska sedan den och bestickkorgen för hand.

+ Torka ur maskinen, inklusive lister och diskmedelsfack, med en trasa eller svamp.

+ Strö en matsked bikarbonat och en deciliter ättika i hela diskmaskinen. Dela en citron och sätt fast halvorna där du normalt brukar ställa disk. Kör ett program.

+ Ta för vana att öppna luckan efter varje kört diskprogram så att maskinen hinner torka. Då behöver du rengöra den mer sällan. (TT)

Vissa skadedjur och växtsjukdomar är värre än andra. De så kallade karantänskadegörarna kan ställa till med stor förödelse för miljö och ekonomi. Det är importerade växtskadegörare som ännu inte är etablerade i Sverige. Jordbruksverket, i samarbete med Fritidsodlingens riksorganisation, söker nu personer med fruktträd på tomten som vill vara med och leta efter tre specifika skadegörare: japanbaggen, äppelflugan och plommonviveln. Deltagarna blir så kallade medborgarforskare och ska göra inventeringar och hänga upp fällor i träden för att upptäcka de objudna gästerna. Om de hittas kommer Jordbruksverket att försöka utrota dem. (TT)

Plommon- och andra fruktträd är vanliga byten för karantänskadegörare.
Plommon- och andra fruktträd är vanliga byten för karantänskadegörare.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Glasformgivaren Ingegerd Råman i SvD Magasinet om sitt fokus på bruksföremål. (TT)

Ingegerd Råman.
Ingegerd Råman.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Fotografen och skribenten Anette Brunsell bloggar på Ätliga trädgården, atligatradgarden.se, om att man kan få grönsaksrester att växa genom att ställa dem på ett fat med vatten eller plantera dem i kruka. (TT)

Anette Brunsell.
Anette Brunsell.
Foto: Anette Brunsell

FAKTA

Stor skörd utan jord

Riklig skörd av till exempel sallat, kryddor och tomater, inget jordspill inomhus och möjlighet att odla året om – hydroponisk odling har flera fördelar. Metoden går ut på att skippa jorden och i stället ge växternas rötter ständig kontakt med vatten och näring. Plantorna sätts ofta i en odlingslåda med fröpluggar. Växtvaruhuset Plantagen tipsar om att det är viktigt att ställa odlingarna ljust. Eventuellt kan det vara en god idé att använda växtbelysning tills ljuset är tillbaka på allvar. (TT)

Odla med enbart vatten och näring.
Odla med enbart vatten och näring.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Visste du att...

... du kan få ​skattereduktion för installation av grön teknik hemma? Det gäller till exempel nätanslutet solcellssystem och laddningspunkt till elfordon, och arbeten som gjorts från och med den 1 januari i år omfattas. Rent praktiskt fungerar det ungefär som rut och rot – avdraget görs direkt på fakturan. I det här fallet är det dock inte bara arbetet som är avdragsgillt, utan även kostnaden för materialet. (TT)

Vill du installera solceller? Då kan du få skattereduktion.
Vill du installera solceller? Då kan du få skattereduktion.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Utrikes

Utbredda protester i Senegal – minst fyra döda

Demonstrationer i Dakar efter det att oppositionsledaren Ousmane Sonko gripits.
Foto: Leo Correa/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst fyra människor har mist livet i samband med stora protester i Senegal.
Polis och demonstranter uppges ha drabbat samman i flera städer efter det att oppositionsledaren Ousmane Sonko greps i onsdags.
PREMIUM

Ousmane Sonko står åtalad för våldtäkt, och det var i samband med den rättegången som hans anhängare inledde demonstrationer utanför domstolen i Dakar. Polis grep då Sonko som beskylldes för att ha brutit mot coronarestriktioner.

Hundratals anhängare hade då följt hans bil från hemmet till domstolen. Väl på plats anklagades Sonko för att ha uppmuntrat folk att samlas och för att ha brutit mot trafikregler.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Silver för Montler efter rekord: Irriterande

Thobias Montler hoppade sig till ett nytt svenskt inomhusrekord.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Thobias Montler hade en kväll att minnas på inomhus-EM.
Den svenske längdhopparen slog till med 8,31 – nytt svenskt rekord – och tog silver.
– Klart att det känns jättebra, men samtidigt är det lite irriterande med silver på det hoppet, säger han till TT.
PREMIUM

Tidigare under fredagskvällen tog Fanny Roos EM-silver i kula efter ett nytt svenskt rekord.

Men hon var inte den ende blågula friidrottaren som passade på att pricka formen under inomhus-EM. Även Thobias Montler visade sig vara i rekordtagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Prokurdiskt parti i Turkiet kan omgruppera

Pervin Buldan, en av ledarna i det prokurdiska partiet HDP. Arkivbild.
Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det ledande prokurdiska partiet i Turkiet förbereder sig på att bli bannlysta.
Konfrontationer mellan prokurdiska grupper och regimen i Ankara intensifieras.
PREMIUM

Folkens demokratiska parti (HDP) antyder att det kan komma att driva sin politik under en annan beteckning om en turkisk domstol bannlyser partiet på grund av påstådda kopplingar till terrorstämplade rörelsen PKK.

En hög domstol i Turkiet uppges ha inlett en utredning om HDP, som är det turkiska parlamentets tredje största parti. HDP har konsekvent avfärdat att det har kopplingar till rörelser som PKK.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL