Skåne

Jakt efter snapphaneskatt i nytt barnprogram

Deltagarna i Fixaräventyret. Från vänster: Malin, Julian, Christian, Aurora, Liam, Längsta bak: Astrid, sen Wilma och sen Julia. Längst ut till höger - Edvin.Foto: Andreas Hillergren/SVT
Foto: Andreas Hillergren
Skåne
Kultur och nöje
TV Vid en sjö i Ängelholmstrakten kämpar åtta barn från Skåne och Halland om vilket av deras två lag som först ska hitta en gömd snapphaneskatt. På fredag 19 februari är det premiär för SVT:s nya tävlingsprogram för barn – Fixaräventyret.

Just möjligheten att uppleva äventyr i naturen var det som lockade både Christian-Nicola Savic från Malmö och Aurora Fosi Stjernkvist från Eslöv att anmäla sig som deltagare i Fixaräventyret.

– Jag tycker om att vara i naturen, i skogen, med kompisar och jag brukar fiska mycket så jag tyckte att det lät väldigt häftigt. Och jag blev himla glad när jag kom med, berättar Christian Savic.

– Jag är med i scouterna och tycker om läger så det lät väldigt roligt att få vara i naturen, att vara ute hela tiden och att bo i tält, instämmer Aurora Fosi Stjernkvist.

Malin Olsson och Dante Zia är programledare för Fixaräventyret.
Foto: Andreas Hillergren

Lagar mat ute

Programledare för Fixaräventyret är Malin Olsson, välkänd från SVT:s Sommarlov, tillsammans med kocken Dante Zia. Dante Zia är också ansvarig för matlagningen i det fria som är en viktig del av programmet. Också han lockades av naturen.

– Det var en chans för mig att ta igen den där scouttiden som jag aldrig hade, säger han med ett skratt på telefon från Björkliden där han just nu arbetar som kock.

– Sedan lockade det så klart att laga mat mat utomhus och att vara i naturen med en massa barn och med Malin och Amanda (Wickman, byggexpert och domare i programmet, reds. anm.), fortsätter han. Jag är uppvuxen i Holmeja och härjade mycket i Bökebergs skog och gillar fortfarande att vara ute och vandra.

Christian-Nicola Savic från Malmö är en av deltagarna i SVT:s Fixaräventyret,
Foto: Andreas Hillegren

Jättebra kompisar

Tio dygn tillbringade de åtta barnen i Fixaräventyret i ett tältläger vid stranden av en stor sjö i Ängelholmstrakten. Redan första dagen delas de upp i två lag och får sin uppgift – att hjälpa snapphanen Mads Backe att hitta en gömd skatt på andra sidan sjön. För att lyckas måste lagen samla ledtrådar i olika tävlingar och också bygga farbara flottar som tar dem över sjön. Och så klart klara av bo i naturen i tio dagar.

– Jag trodde att vi skulle bo i enmanstält så när vi kom till lägret så var det så himla mycket bättre än jag väntat mig. Jättemysigt, med jättefin utsikt och badplats. Fast det var riktigt kallt på nätterna, berättar Christian Savic.

– Det var lite pirrigt när jag kom dit första dagen för jag tänkte att jag kanske inte skulle skaffa några vänner men det gjorde jag, vi blev jättebra kompisar. Och lägret var jättefint, säger Aurora Fosi Stjernkvist.

– Det var vår byggexpert Amanda Wickman och teamet som byggde lägret och de hade verkligen gjort ett jättejobb, instämmer Dante Zia. De här tälten som barnen bor i, man blev helt lycklig när man kom ditt och såg dem.

Aurora Fosi Stjernkvist är en av de åtta deltagarna i Fixaräventyret.
Foto: Andreas Hillergren

Viktiga färdigheter

I varje avsnitt av Fixaräventyret får deltagarna undervisning av Amanda Wickman i olika färdigheter som kan vara viktiga för uppdraget - som hur man hanterar en kniv eller knyter knopar. Efter det blir det olika tävlingsmoment där lagen kan vinna saker som kan vara bra att ha när man letar efter en skatt eller bygger på sin flotte.

– Det svårast var när vi skulle tävla för jag blev så nervös och ibland kändes det lite omöjligt, säger Christian Savic. Nästan alla där, utom jag, gick på scouterna så när vi jobbade med flottarna och surrade knutar fattade jag ingenting men fick vara lite assistent.

– Det var också lite jobbigt att tävla mot varandra i de två lagen eftersom vi alla var så bra kompisar, säger Amanda.

Vilka var era styrkor i lagtävlingarna?

– Jag vet egentligen inte riktigt, jag är en sådan som säger till mig själv att jag inte kan någonting men om jag måste säga något är jag nog är bra på att komma på lösningar, Till exempel om man ska bygga något kan jag komma på en lösning till hur man gör det mer stabilt, säger Amanda Fosi Stjernkvist.

– För mig tror jag det är att jag kan använda olika verktyg, som till exempel hammare eller borrmaskin, bra, säger Christian Savic.

Det är många starka känslor kring tävlingsmomenten och Dante Zia menar att uppgiften som programledare var att peppa och vara positiv.

– Sedan måste man tillåta dem att vara ledsna och besvikna också när de förlorar men samtidigt ha perspektiv, säger han. Men det var mycket uppmuntran, hela produktionsteamet hjälptes åt här och barnen var jättefina mot varandra.

I tio dagar bodde de åtta deltagarna i Fixaräventyret i ett tältläger vid en sjö i Ängelholmstrakten. Här med programledaren Malin Olsson i mitten.
Foto: Andreas Hillergren

Enkla medel

Att ansvara för matlagningen ute i det fria var alltså Dante Zias uppgift och på meny stod bland annat skogsnachos, krabbelurer, popcorn och korv i pinnbröd.

– Tanken är att inspirerar och visa att det är roligt att laga mat ute också och att det med ganska enkla medel går att hitta på roliga och finurliga grejer.

Hur tänkte du kring maträtterna du valde?

– Att det ska vara möjligt för alla att göra samma eller en variant ute i naturen. Sedan är vissa saker enklare än andra - det är lättare att göra krabbelurer än dessertpizza.

Spirande kärlek

På fredag, 19 februari, är det premiär för Fixaräventyret och under tio avsnitt får tittarna följa Aurora Fosi Stjernkvist, Christian Savic och de andra på vägen mot skatten. Förutom spännande äventyr utlovas allt från spöken och mystiska främlingar i skogen till spirande kärlek och Christian och Aurora är helt överens om att det gärna skulle göra om det här äventyret igen. Dante Zia instämmer.

– Det var intensivt men väldigt roligt och en sådan familjär känsla. Barnen och hela produktionsteamet var jättehärliga och vi hade verkligen supertur med vädret, sammanfattar han.

FAKTA

Tre svarar:

Vilket är ditt bästa minne från Fixaräventyret:

Aurora: ”Det var nog någon av de sista dagarna när vi inte filmade och hade en liten minifest. Vi hade pyjamas på, åt banankaka, lyssnade på musik och dansade. Det var jättekul.”

Christian: ”Att bada där vid lägret. Det var ett så fint område och det var så varmt i vattnet.”

Dante: ”Det är nog middagarna när vi satt och käkade och summerade dagarna. Och hela den familjära stämningen i gruppen, det var lite tårar när man skulle åka därifrån.”

FAKTA

Fixaräventyret

Premiär på SVT Play och SVT Barn fredag 19 februari.

Programledare: Malin Olsson, Dante Zia

Byggexpert och domare: Amanda Wickman.

Deltagare:

Astrid, 11 år från Lund

Aurora, 11 år från Eslöv

Christian, 13 år från Malmö

Edvin, 11 år från Helsingborg

Julia, 11 år från Rydebäck

Julian, 11 år från Lund

Liam, 11 år från Fjärås

Wilma, 11 år från Svedala

Skåne

Fler ska testas mot covid-19

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Region Skåne meddelade på fredagen att de skärper testkraven. Nu måste även kollegor och andra personer som umgåtts med en smittad person testa sig.

– Har du varit närmare än två meter under sammanlagt 15 minuter med någon som testats positivt för covid-19 ska du testa dig så snart som möjligt även om du inte har några symtom och en gång till fem dagar efter att du senast hade kontakt med den personen, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Anledningen till skärpningen är att smittspridningen i regionen fortfarande är stor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Covid-19

Här är dagens coronastatistik

Ta del av den senaste coronastatistiken från Region Skåne.
Skåne
Skåne Allt färre covid-drabbade vårdas på sjukhus.

Under det senaste dygnet anmäldes 498 nya fall, jämfört med 506 i onsdags.

Antalet inlagda på en vårdavdelning sjönk från 137 till 123. Ytterligare 32 patienter vårdas på IVA, något fler jämfört med gårdagsdygnet.

3,5 procent av Skånes befolkning är nu färdigvaccinerad.

FAKTA

Fredag 5 mars

Nya konstaterade covid-19-fall: 498 (506)

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 112 910 (112 4141)

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 32 (29)

Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 123 (137)

Totalt antal avlidna med covid-19: 1 581 (1 575) (Uppdaterad 3 mars)

Totalt antal vaccinerade med en första dos: 71 217 , 6,5 procent

Totalt antal färdigvaccinerade: 38 700, motsvarar 3,5 procent

Källa: Region Skåne, Folkhälsomyndigheten

Covid-19

Så ser smittspridningen ut i din kommun

Foto: Grafik: Region Skåne
Skåne
Skåne Varje torsdag uppdaterar Folkhälsomyndigheten sin statistik över smittspridningen i de svenska kommunerna. Här är statistiken för Skåne.
Smittspridningen vecka 8
KommunAntal nya fall (totalt inom parentes)Antal fall per 10 000 invånare
Klippan+74 (1276)42
Trelleborg+184 (3687)40
Perstorp+29 (520)39
Hässleholm+183 (3676)35
Åstorp+55 (1356)35
Lomma+81 (1737)33
Båstad+45 (998)30
Ängelholm+122 (3396)29
Vellinge+27 (2803)27
Ystad+81 (2009)27
Kristianstad+200 (6976)23
Malmö Centrum+129 (4864)23
Malmö Södra Innerstaden+85 (3284)23
Malmö Kirseberg+35 (1570)22
Malmö Limhamn-Bunkeflo+116 (4571)22
Svalöv+31 (962)22
Bjuv+33 (1412)21
Eslöv+72 (2260)21
Örkelljunga+22 (521)21
Helsingborg+294 (14607)20
Kävlinge+63 (2383)20
Höganäs+50 (1983)19
Burlöv+35 (1843)18
Malmö Husie+42 (2563)18
Malmö Hyllie+69 (3618)18
Malmö Oxie+24 (1281)18
Malmö Västra Innerstaden+63 (2949)18
Bromölla+22 (638)17
Tomelilla+23 (740)17
Malmö Rosengård+34 (2230)15
Östra Göinge+23 (1003)15
Landskrona+63 (4247)14
Simrishamn+27 (933)14
Sjöbo+26 (1040)14
Skurup+23 (1254)14
Höör+21 (898)13
Malmö Fosie+59 (4613)13
Staffanstorp+33 (1895)13
Lund+154 (7673)12
Osby+14 (715)11
Hörby+9 (918)6
Malmö+656 (31543)
Källa: Folkhälsomyndigheten

Skåne

Stor vaccinationsvilja i Skåne – men fler ringer fel

Det går inte att boka vaccinationstid över telefon till 1177. Linjen är endast till för sjukvårdsrådgivning. Istället ska man ringa sin vårdcentral eller boka genom e-tjänster på 1177.se.
Foto: Eva Solér
Skåne
Skåne Viljan att vaccinera sig är stor i Skåne, men många gör felet att ringa 1177 för att boka tid – vilket inte går. Region Skåne uppmanar alla att vänta på informationsbrevet och sen ringa sin vårdcentral eller boka tid genom e-tjänster på 1177.se.

Alla som är i åldern 85 år och äldre ska i dagarna fått brev med ett erbjudande om vaccination mot covid-19 av Region Skåne. Enligt Region Skåne är skåningar positiva till att vaccinera sig.

Men fler gör felet att ringa 1177 för att boka tid genom telefon, vilket inte går. Telefonnumret 117 behövs för de som är sjuka och behöver vård samt rådgivning. Region Skåne uppmanar därför alla som fått brev om vaccinering att antingen ringa och boka tid genom sin vårdcentral eller logga in i e-tjänster på 1177.se. Det går inte att boka tid för vaccinering förrän man fått hem informationsbrevet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Så många har vaccinerats i din kommun

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Skåne
Skåne Vaccineringen mot covid-19 går sakta framåt. Här kan du se hur många som vaccinerats i din kommun.
PREMIUM

Varje torsdag uppdaterar Folkhälsomyndigheten sina siffror över hur många som fått första respektive andra dosen av vaccinet kommun för kommun i Skåne. Grafiken visar i fallande ordning vilka kommuner som har kommit längst i arbetet med andra dosen av vaccin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Skåne

Kristianstadsklinik bäst i Skåne

Skåne
Skåne Skånes bästa vårdcentral 2021 är utsedd. I år tog Kristianstadskliniken hem utmärkelsen.

Vinnaren tillkännagavs i samband med att region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd sammanträdde på torsdagen, digitalt givetvis.

Motiveringen lyder som följande:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Värmerekord 2020

Högsta temperaturen på 162 år

Fullt på bryggorna på Scaniabadet i Malmö en högsommardag under fjolåret.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne 2020 var det varmaste året som någonsin uppmätts i Sverige. Även i Skåne slogs flera lokala rekord, visar färsk statistik från SMHI.

I Lund uppmättes en årsmedeltemperatur på 10,6 grader, den högsta sedan mätningar började göras 1859. Men också i andra skånska orter slogs nya värmerekord, bland dem Malmö, Falsterbo, Osby och Kristianstad.

–Det här ligger väl i linje med en utveckling som vi har förväntat oss. På sikt kommer vi att få fler rekordår som slår även det här årets värden, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI, till nyhetsbyrån Siren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Nyupptäckt björndjursart döpt efter Greta

Nydöpta tardigraden Xerobiotus gretae sedd från sidan, och som har fått sitt namn efter klimataktivisten Greta Thunberg.
Foto: Högskolan Kristianstad
Skåne
Kristianstad Klimataktivisten Greta Thunberg har fått ge namn åt en tidigare okänd art av de mikroskopiska björndjuren.

Björndjur, eller trögkrypare som de också kallas, trivs i Kristianstads vattenrike. Tillsammans med italienska kollegor har forskare från Kristianstads högskola hittat totalt 33 olika björndjursarter i området, varav femton stycken man aldrig tidigare stött på i Sverige. Därtill har hela fyra nya arter av djuret för vetenskapen i stort påträffats i området.

En av dessa har forskarna nu döpt till Xerobiotus gretae efter Greta Thunberg ”för hennes modiga och insiktsfulla ansträngningar för att öppna världsledarnas ögon om behovet av åtgärder mot klimatförändringarna”, skriver högskolan i ett pressutskick.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL