Det råder stora variationer i kommunalskatt mellan landets kommuner. Det kan skilja cirka sex kronor mellan de med högst och de med lägst kommunalskatt. Med kommunalskatter som i högskattekommuner ligger kring 35 kronor så har man nått en nivå där skattenivån är svår att motivera eftersom människor också behöver behålla pengar till sitt konsumtionsutrymme. Men även i lågskattekommuner, några som brukar framhållas är Danderyd och Vellinge, finns också en smärtgräns, inte för att skatten som sådan upplevs som så hög men för att det kommunala skatteutjämningssystemet gör att skatteuttaget inte står i proportion till den service som kommunmedborgarna har rätt att fordra för sina inbetalda pengar.
Kommunalskattens konstruktion kan på goda grunder ifrågasättas eftersom den är proportionell. Som andel av inkomsten betalar den med låg inkomst mer än höginkomsttagaren. Men den upplevs också som orättvis eftersom högskattekommuner består till stor del av människor med låga inkomster - skattekraften är låg - och den kommunala servicen är därför trots skatteutjämningen på en otillfredsställande nivå. Det har t.ex fått förre statsministern Göran Persson att förorda att kommunalskatten slopas.
Vad gör då kommunalpolitikerna när skattemissnöjet breder ut sig. Jo, de använder möjligheten att höja kommunala avgifter över det rimligas nivå. Avgifterna blir en form av smygskattehöjning.
För en tid sedan presenterade Svenskt näringsliv en genomgång av skånska kommuners avgifter för bygglov och serveringstillstånd. Skillnaderna var betydande. Bygglovsavgiften kunde variera mellan 62.296 i Staffanstorp där den var högst och 7.000 i Perstorp där den var lägst. Medelvärdet för riket var 44.494 kronor. Liknande omotiverade skillnader gäller serveringstillstånd där det var billigast i Staffanstorp med 4.000 kronor medan Ängelholm tog ut 16.160. För riket var medelvärdet 8.556.
Att en del av den kommunala servicen skall vara avgiftsbelagd är rimligt. Men grundtanken var en gång att avgifterna skulle vara täcka en kommuns verkliga kostnader. När det skiljer så mycket som det gör i skilda kommuner finns det goda skäl misstänka att en del kommuner använder avgifter som en dold skatt. Det är stötande.
Lars J Eriksson
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN