Europeiska rymdorganisationen ESA rekryterar nya astronauter för första gången på ett drygt decennium. Jobbannonsen ser annorlunda ut den här gången. ESA har tidigare misslyckats med jämställdheten på ett lite genant sätt. Endast en av ESA:s astronauter är kvinna: italienska Samantha Cristoforetti, som är den europé som visats längst i rymden med 199 dagar och 16 timmar.
Cristoforettis framgångar har i någon mån slätat över att ESA är intensivt mansdominerad. Sökandet efter ny astronauter trycker på en önskan till ökad jämställdhet -- och jämlikhet. Även personer med funktionshinder kan ansöka om att bli ”parastronauter”. Tidigare har det inte gått att bli astronaut om man till exempel saknar en fot eller är kortvuxen. Nu är tanken istället att farkoster och utrustning ska kunna anpassas till den med funktionsvariation. Parastronauter som rekryteras ska jobba med ESA för att se hur man anpassar verksamheten och rymdvistelserna för olika variationer.
Eftersom det är såpass länge sedan man rekryterade astronauter är det fyra nya rymdfarare som kommer att få en plats och 20 som kommer att bli reservare. Någon av dem kommer förhoppningsvis att skriva historia som den första funktionsvarierade astronauten.
Ansökningskraven är stenhårda som vanligt, men det är välkommet att ESA fokuserar på akademisk och vetenskaplig kompetens och ger utrymme för dem med andra fysiska förutsättningar. I tyngdlöshet spelar det trots allt inte någon roll om man bär protes.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN