Utrikes

EU lovar kamp mot mutationerna

Oron för mutationer och varianter av coronaviruset får EU-kommissionen att presentera en ny plan för att stödja tester, forskning och samarbete. Arkivfoto.
Foto: Paul Sancya/AP/TT
Utrikes
Utrikes Mer vaccin och snabbare processer utlovas från EU för att möta hotande varianter av coronaviruset.
– Vi kommer fortsätta att hålla ihop, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen.
PREMIUM

I en ny plan på onsdagen presenteras nya miljarder i satsningar på tester, forskning och samarbete för att kunna hantera allehanda varianter och mutationer.

– Vi ser fler och fler fall som är kopplade till olika varianter. Nu samlar vi kunnandet och resurserna från industrin, forskarna och det offentliga, säger kommissionsbasen von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

FN: Nordkorea köper olja trots straff

En nordkoreansk soldat vaktar oljetunnor i staden Sinuiju nära gränsen mot Kina. Arkivbild.
Foto: Chinatopix/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nordkorea importerar långt mer petroleumprodukter än vad sanktionerna mot landet tillåter, enligt en rapport till FN:s säkerhetsråd som nyhetsbyrån AFP tagit del av. För att finansiera förbjuden atomforskning stjäl diktaturen också kryptovaluta.

Landet får enligt sanktionerna importera 500 000 fat per år men under 2020 överskreds den mängden "flera gånger om", enligt rapporten.

Sanktionerna ska bromsa Nordkoreas vapenprogram genom att strypa regimens intäkter. Förutom begränsningar för oljeimporten finns ett tak för exporten av kol, fisk och textilprodukter.

Men Nordkorea har lyckats hålla liv i sina kärnvapen- och robotprogram, bland annat genom att systematiskt runda sanktionerna. Vem de köper exempelvis oljan av framgår dock inte.

Dessutom ägnar sig den slutna diktaturen åt storskalig stöld av kryptovalutor ‒ en samlingsterm för digitala valutor som exempelvis bitcoin.

Genom cyberattacker har Nordkorea sedan 2019 kommit över kryptovaluta till ett värde av motsvarande 2,7 miljarder kronor, enligt FN-rapporten. Pengarna uppges användas bland annat till kärnvapenforskning.

Ivar Andersen/TT

Utrikes

Fransk höger i otakt med rättvisan

2011 togs denna bild då Frankrikes dåvarande premiärminister François Fillon och president Nicolas Sarkozy deltog i en ceremoni i Élyséepalatset i Paris tillsammans med förre premiärministern Édouard Balladur. Alla tre har sedan dess ställts inför rätta för olika korruptionsanklagelser.
Foto: Philippe Wojazer/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fejkanställningar, löften om fina jobb och otillåtna kampanjbidrag har slagit hårt mot den franska högern.
Äntligen är alla lika för lagen, jublar motståndarna. Anhängarna talar om en häxjakt.

För tio år sedan hette Frankrikes president Nicolas Sarkozy och François Fillon var hans premiärminister. Nu skulle de kunna bli cellkamrater i stället – om det inte vore för överklaganden och fotbojor.

Det senaste året har båda två dömts till ovillkorliga fängelsestraff för olika korruptionsbrott. Och de är inte ensamma.

– Alla högerledare under de senaste 20 åren har dragits in i rättsaffärer. I historieböckerna kommer det här att vara något helt oerhört, konstaterar statsvetaren Jérôme Jaffré i en webb-tv-sändning hos tidningen Le Figaro.

Låtsasjobb

Och så rabblar han.

– Chirac, Balladur, Juppé, Fillon, Sarkozy... Det är en smäll för den franska högern som kan få stora konsekvenser för presidentvalet, säger Jaffré.

Listan är onekligen omfattande.

Sedan 2004 har de två högerpresidenterna Jacques Chirac och Nicolas Sarkozy samt deras tidigare premiärministrar Alain Juppé och François Fillon alla fällts för olika korruptionsbrott, mestadels kopplat till välavlönade låtsasjobb som getts till olika släktingar och medhjälpare.

Undantaget på listan är förre premiärministern Édouard Balladur, som i veckan friades i sitt korruptionsfall – där i gengäld hans gamle försvarsminister François Léotard drog på sig ett villkorligt fängelsestraff.

"Ovanför lagen"

För vissa analytiker är domarna ett sorts äntligen.

"Tiden med arroganta och uppblåsta presidenter som tycks orörbara och ovanför lagen är kanske på väg att ta slut. Sarkozys dom kommer vid ett läge då fransmännen har tröttnat på deras presidenters ansvarsfrihet", skriver statsvetaren Philippe Marlière på Twitter.

"I dag skördar han vad han har sått och måste fundera över det kloka i att fortsätta med sin populism, som inte bara har blivit en fälla för honom själv utan också en risk för landet", anser vänstertidningen Le Monde om Sarkozy.

Rent nationellt ses annars inte Frankrike som särskilt korruptionsbenäget. Antikorruptionsorganisationen Transparency International placerar landet som elva av de 27 EU-länderna – sämre än länderna i nord och väst, men betydligt bättre än syd och öst.

Domstolskritik

Bland många högerpolitiker och högerväljare är ändå irritationen stor. Sarkozy själv har bedyrat sin oskuld och lovat dra sitt fall till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, om så krävs.

– Det är en dom som är oförklarlig och fullständigt oproportionerlig, säger Christian Jacob, partiledare för Sarkozys parti LR (Republikanerna), till fransk tv.

Många i partiet skjuter i stället in sig på den särskilda instans som utrett både Fillon och Sarkozy. PNF – Nationella finansåklagarämbetet – inrättades så sent som 2014 men får redan höra att det är politiskt färgat och borde läggas ned.

– Vi måste börja fundera över framtiden för PNF. Utan den skulle Emmanuel Macron inte vara republikens president, hävdar LR-parlamentsledamoten Valérie Boyer för tv-kanalen LCI.

Hon syftar då på hur Fillon fick se sina presidentvalschanser skjutas i sank 2017 när hans fejkade anställning av hustrun Penelope avslöjades och granskades.

Val att vänta

Domen mot Sarkozy kommer bara drygt ett år före nästa presidentval, i april och maj 2022. Vad den får för konsekvenser för LR är svårt att säga. Ingen har på allvar räknat med Sarkozy som kandidat, men däremot som något av en kungamakare, med tungt inflytande över processen.

Både ytterhögern och yttervänstern har samtidigt försökt att utmåla Sarkozy-domen som politisk, snarare än juridisk.

"Sarkozy dömd. Macron gör sig av med en tung rival", twittrade vänsterledaren Jean-Luc Mélènchon.

Opinionsmässigt talar det mesta sedan länge för att valet landar i en ny duell mellan Macron och ytterhögerns Marine Le Pen, som i flera år har legat en bra bit före alla andra tänkbara motståndare.

Wiktor Nummelin/TT

Nicolas Sarkozy och Jacques Chirac (1932–2019). Bilden är från 2005, då den sistnämnde var president och Sarkozy hans inrikesminister.
Nicolas Sarkozy och Jacques Chirac (1932–2019). Bilden är från 2005, då den sistnämnde var president och Sarkozy hans inrikesminister.
Foto: Christophe Ena/AP/TT
Förre premiärministern François Fillon och hustrun Penelope (i mitten) under ett kampanjmöte inför presidentvalet 2017.
Förre premiärministern François Fillon och hustrun Penelope (i mitten) under ett kampanjmöte inför presidentvalet 2017.
Foto: Christophe Ena/AP/TT

FAKTA

Fakta: Fem franska fall

Fyra fällda och en friad – här är rättsfallen som skakat den franska högern:

Jacques Chirac var president 1995-2007 och dömdes 2011 till villkorligt fängelse i två år för att ha delat ut fejkade jobb till partivänner under sin tid som borgmästare i Paris från 1977 till 1995.

Alain Juppé var Chiracs premiärminister 1995-1997 och dessförinnan mångårig medarbetare och inblandad i samma skandal. Dömd till 14 månaders villkorligt för samma ärende redan år 2004.

François Fillon var premiärminister 2007-2012 och presidentkandidat 2017, då det avslöjades att hustrun Penelope i 15 år avlönats med statliga medel utan att göra någonting. Sommaren 2020 dömdes han till fem års fängelse, varav tre år villkorligt. Domen har överklagats.

Nicolas Sarkozy var president 2007-2012 och har därefter utretts i en rad rättsfall. I måndags dömdes han till tre års fängelse, varav två år villkorligt, för att ha utlovat en domare ett toppjobb i löfte om information kring ett annat fall. Domen kommer att överklagas.

Édouard Balladur var premiärminister 1993-1995 och har på senare år granskats kring anklagelser om att mutor från fartygsaffärer med Pakistan och Saudiarabien ska ha landat i hans kampanjkassa. Friad i torsdags, då i stället förre försvarsministern François Léotard fälldes.

FAKTA

Fakta: Fransk opinion inför presidentvalet

Frankrike håller sitt nästa presidentval i april och maj 2022. Så här ser opinionsläget ut för tillfället, bland dem som väntas kandidera:

Emmanuel Macron (liberala LREM): 24-27 procent

Marine Le Pen (högernationalistiska Nationell samling): 25-26 procent

Xavier Bertrand (konservativa LR): 14-16 procent

Anne Hidalgo (socialdemokratiska PS): 8-16 procent

Yannick Jadot (miljöpartistiska EELV): 7-17 procent

Jean-Luc Mélènchon (vänsterpartiet FI): 9-10 procent

Siffrorna kommer från en mätning från Ipsos i slutet av januari, där de tillfrågade fick ta ställning till olika alternativ beroende på vilka kandidater som eventuellt ställer upp eller samarbetar. De högre siffrorna för Hidalgo och Jadot bygger exempelvis på att PS och EELV samarbetar om en kandidat, snarare än varsin.

I en sannolik avgörande andra omgång mellan Macron och Le Pen leder Macron, om än med betydligt mer knapp marginal än i valet 2017, då han vann med 66 procent mot 34.

Utrikes

Historiskt när påven besökte storayatollan

Utrikes
Utrikes Mötet beskrivs som historiskt. Under dag två av sin Irakresa besökte påve Franciskus storayatollan Ali al-Sistani i den heliga staden Najaf.

Säkerhetspådraget var massivt när bilkonvojen banade väg genom Najaf i centrala Irak. Påve Franciskus klev ut i en av den heliga stadens trånga gränder och in i storayatollan Ali al-Sistanis anspråkslösa kontor.

Mötet mellan den katolska kyrkans överhuvud och storayatollan beskrivs som historiskt. Franciskus har försökt stärka Vatikanens interreligiösa relationer och har tidigare träffat höga sunnimuslimska företrädare i flera länder. 2019 undertecknade han en deklaration om "mänskligt broderskap" tillsammans med Ahmed al-Tayeb, storimamen av al-Azar. Inför besöket i Najaf hade det spekulerats i att en liknande deklaration skulle signeras med shiamuslimske al-Sistani.

Talade i en timme

90-årige al-Sistani är liksom 84-årige Franciskus känd för sitt engagemang i sociala frågor. 2019 ställde han sig bakom den folkliga proteströrelse som krävde utbyggd välfärd och stopp för korruption.

Under knappt en timme talades al-Sistani och Franciskus vid på tu man hand. Inga journalister tilläts närvara vid mötet men enligt det uttalande som efteråt publicerades av storayatollans kontor diskuterade de religiösa ledarna bland annat den kristna minoritetens utsatta ställning i Irak.

Ali al-Sistani "bekräftade sin ståndpunkt att kristna medborgare ska leva i fred och säkerhet, med fulla medborgerliga rättigheter, som alla irakier", heter det i uttalandet.

Allt började i Ur

Efter mötet fortsatte Franciskus resa fortsätter till Ur, en av världens första städer och patriarken Abrahams påstådda födelseort, där en interreligiös gudstjänst väntade.

– Allt började här, sade påven efter att ha lyssnat på representanter för Iraks olika trosinriktningar.

Franciskus talade om de minoriteter som drabbades extra hårt av den så kallade Islamiska statens våldsdåd.

– Vi troende får inte vara tysta när terrorismen missbrukar religion, sade påven.

Viktigast för att läka de sår konflikten orsakat är enighet, sade den vatikanske ledaren.

– Låt oss be för det när vi ber för Mellanöstern. Här tänker jag särskilt på det krigshärjade grannlandet Syrien.

Utrikes

"Jag rör på mig!" – Marsbilen provkörd

Perseverance fotograferar sina egna hjulspår under den första korta turen på Mars.
Foto: Nasa/AP/TT
Utrikes
Utrikes Marsbilen Perseverance har tryckt ner pedalen och tagit sig en första liten sväng på den röda planeten. Med betoning på liten. Testturen var över efter 5–6 meter.
– Det här var bara början, säger Anais Zarifian vid Nasa.
PREMIUM

På USA:s rymdstyrelse är humöret på topp efter den lyckade utflykten, som ägde rum i torsdags.

"Jag rör på mig!", heter det på roverns egna Twitterkonto.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Frukt ruttnar när virus stoppar backpackers

Ruttnande jordgubbar – ett problem även i Australien. Arkivbild.
Foto: Chris O'Meara/AP/TT
Utrikes
Utrikes Flakvis med persikor skickas till avfallskvarnen, blåbär förmultnar och sönderslagna vattenmeloner ligger i drivor. I Australien lämnas tonvis med frukt och grönt att ruttna sedan stängda gränser har fått flödet av ung utländsk arbetskraft att sina.
PREMIUM

Snabbt förmultnande fruktkött ligger exponerat i morgonsolen under äppelträden på Peter Halls fruktgård. Hade det varit som vanligt under årets skördetid hade det rått en febril aktivitet i hans äppellund i sydöstra Australien just nu och de flesta av de rödspräckliga frukterna hade redan omsorgsfullt lagts i korgar.

Men i år är inget som vanligt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Utrikes

Norska experter: Nedstängning krävs till påsk

Oslo införde nya restriktioner den 2 mars. Flera professorer vill nu att resten av landet följer efter.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Smittspridningen stiger och oron växer inför påsk i Norge. Flera professorer vill stänga se en hård nedstängning och hälsominister Bent Høie har varslat om nya restriktioner.
PREMIUM

Under torsdagen testade 307 personer positivt för coronaviruset i Oslo, den högsta dagsnoteringen under pandemin. På nationell nivå noterades samma dag 729 smittade, den högsta siffran sedan början av januari.

Oslo återinförde den 2 mars stränga restriktioner som ska gälla till den 15 mars. Men mer behövs, enligt flera professorer som anser att hela Norge bör stänga ned.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Xi: Mer mandarin i Inre Mongoliet

Xi Jinping under folkkongressens första dag.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Utrikes
Utrikes De lokala myndigheterna i Inre Mongoliet måste "lösa de etniska problemen", det säger Kinas president Xi Jinping efter månader av oro i regionen.
Presidenten vill framförallt se att språket mandarin i mycket större utsträckning än i dag ska användas i regionen.
PREMIUM

Diktaturen genomförde i fjol landsomfattande förändringar för att assimilera etniska minoriteter och lyfta fram den dominerande han-kulturen.

Insatserna möttes under vintern med stora protester i kinesiska Inre Mongoliet, som gränsar till, och inte ska förväxlas med, landet Mongoliet, med vilken regionen delar mycket kultur.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Protester mot virushanteringen i Paraguay

Kravallpolis slåss mot demonstranter i Paraguays huvudstad Asunción.
Foto: Jorge Saenz/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Ilska över regeringens hanterande av coronakrisen har orsakat kraftiga protester i Paraguay.

Under fredagskvällen drabbade ett hundratal personer samman med polis, som sköt gummikulor och tårgas mot de stenkastande demonstranterna utanför parlamentsbyggnaden i huvudstaden Asunción.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL