Skåne

Falska poliser åtalas – ska ha utgått från Osby

Totalt rör åtalet nio olika grova bedrägerier.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Flera män åtalas misstänkta för att ha utgett sig för att vara poliser och lurat äldre på närmare en halv miljon kronor.

På tisdagen lämnades stämningsansökan in mot sju män som åtalas för flera fall av grova bedrägerier, försök till grova bedrägerier och penningtvättsbrott. De åtalade misstänks för att i första hand ha utgått från Osby genom att därifrån ringa till de drabbade och utge sig för att vara poliser.

Påstod sig vara polis

Fyra av männen har som tidningen tidigare rapporterat suttit häktade efter tillslag på flera skånska platser, däribland Osby, i oktober 2020. Männen som sitter häktade är för närvarande 30, 31, 23 och 31 år gamla.

Totalt åtalas samtliga sju misstänkta för delaktighet i nio olika grova bedrägerier mot äldre på flera orter i södra Sverige. Bedrägerierna har enligt stämningsansökan begåtts på snarlika vis. Någon av de misstänkta har ringt upp äldre personer och utgett sig för att vara poliser, utredare eller något liknande. Därefter har de uppringda lurats att logga in på bankkonton och göra överföringar till de misstänkta. I flera fall har telefonsamtalen även utmynnat i att de drabbade lämnat över smycken och bankkort med kod till bedragare som besökt dem i deras hem.

Som exempel rör en av åtalspunkterna en kvinna som blivit uppringd av en person som påstod sig arbeta på polisens bedrägerisektion. Bedragaren har därefter lurat kvinnan att någon försökt att köpa guld med hennes bankkort och vilselett henne genom att påstå att de var tvungna att kontrollera hennes guldsmycken. Därefter ska några av de misstänkta besökt kvinnans bostad, hämtat smyckena som var värda cirka 100 000 kronor och även hennes bankomatkort, enligt stämningsansökan.

Swishlurade äldre

I ett annat fall har de lyckats lura en man och en kvinna att swisha totalt 30 000 kronor. Detta genom att hävda att deras konton kapats, pengar försvunnit och att de behövde swisha summan för att kunna få tillbaka sina pengar.

Genom brotten de misstänkta gärningsmännen nu åtalas för beräknas de ha kommit över pengar och värdesaker till ett värde av omkring 450 000 kronor.

Brotten som de misstänkta åtalas för har begåtts i Ödåkra, Karlshamn, Helsingborg, Lammhult, Olofström, Älmhult, Växjö, Göteborg och Trelleborg.

Huvudförhandlingen föreslås ta uppemot ett dussin dagar i anspråk.

Skåne

Kritiserade boenden för barn har stängts

Den privata aktören överklagade Ivo:s beslut, men fick inte gehör. Boendena för barn med funktionsnedsättningar i sydöstra Skåne tvingades stänga för ett par veckor sedan.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Skåne
Sydost Den privata aktören fick inte gehör för sin överklagan utan tvingades för ett par veckor sedan att stänga sina boenden för barn med funktionsnedsättningar i sydöstra Skåne.
Men vad hände med barnen?

Skånskan har tidigare berättat om att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i december, några dagar innan julafton, beslutade att dra in den privata aktörens tillstånd att driva de fyra boendena för barn och unga som omfattas av LSS.

Myndigheten ansåg att det fanns risk för barnens liv och hälsa. Den privata aktören fick fram till mitten av januari på sig att avveckla boendena som hade plats för femton barn och ungdomar.

Ivo hänvisade i beslutet till att de tidigare krävt åtgärder efter påtalade brister vid tillsyn 2012, 2016 och 2020. Bland annat har barn vid flera tillfällen utsatt andra medboende för våld och sexuella kränkningar. Och barn har även försökt skada sig själva och rymma från boendena.

Efter tillsynen i september 2021 konstaterade myndigheten att ledningen inte var lämplig att driva verksamheten vidare. Bland annat saknades dokumentation och nedskrivna rutiner för avvikelserapporter. Dessutom konstaterades att en stor del av personalen saknade relevant utbildning.

Överklagade beslutet

Den privata aktören överklagade Ivo:s beslut till förvaltningsrätten och begärde inhibition, att beslutet inte skulle verkställas innan frågan avgjorts. Men de beviljades inte inhibition.

– Då var det kört, säger ordförande för den privata aktören.

Han tillsattes när en ny styrelse tog över vid årsskiftet. Och han är kritisk till Ivo:s beslut som tvingat dem att stänga boendena.

– Om man vid inspektionen drog slutsatsen att det var en sådan akut fara för barnen varför väntade man med sitt beslut om stängning i tre månader?

– Normalt sett ger Ivo ett vitesföreläggande för att man ska rätta till brister men det har man inte gjort här. Man ansåg inte att den dåvarande styrelsen kunde klara det. Därför bildades en ny styrelse och jag har mångårig erfarenhet av sådana här verksamheter. Men det struntade man i.

Boendena stängde den 14 januari.

– Kommunerna som placerat barn hos oss har nu fått lösa andra boenden och skolform för dem.

Begärde konkurs

För ett par veckor sedan begärde den privata aktören även sig själv i konkurs, eftersom skulderna inte kan betalas. Det handlar främst om lån på fastigheterna som uppgår till omkring tio miljoner kronor.

Även de omkring sextio anställda måste kunna få lön under uppsägningstiden.

– Det handlar om drygt sex-sju miljoner kronor.

Tingsrätten beslutade om konkurs och enligt konkursförvaltaren Martin Gynnerstedt finns det i dagsläget intressenter av fastigheterna som kan inbringa intäkter.

Skåne

En till sjukhus efter arbetsplatsolycka – föll från hög höjd

Skåne
Burlöv En person har fallit från hög höjd på en byggarbetsplats i en misstänkt arbetsplatsolycka.

Polis och ambulans larmades till byggarbetsplatsen på Kronetorps allé i Arlöv vid 16.30-tiden på fredagseftermiddagen. En person hade då fallit från en hög höjd och förs därefter till sjukhus med ambulans. Skadeläger är initialt okänt.

Skåne

Inställda tåg och stor risk för strömavbrott

Foto: Scanpix
Skåne
Skåne Inför helgens stormoväder i Skåne höjer elbolag beredskapen och tågtrafiken stängs av på flera sträckor.

SMHI har gått ut med en varning för stormbyar i Skåne. Allra blåsigast ska det bli kring midnatt mot söndag, då byvindarna tidvis väntas nå över 30 meter per sekund.

Risken för omfattande strömavbrott är stor, och Eon liksom Kraftringen höjer sin beredskap.

”SMHI:s prognoser indikerar att stormen drar in över samma områden som drabbades hårt av förra veckans oväder. Där finns redan stormskadad materiel och mängder av träd på lös grund”, skriver Eon i ett pressmeddelande.

Trots extrainsatt personal är det dock inte säkert att avbrott som uppstår går att åtgärda direkt, varnar bolaget.

– För en del riskerar felavhjälpningen tyvärr att bli utdragen till dess att stormen passerat. Vid de vindstyrkor som SMHI varnar för är det helt enkelt för farligt för våra montörer att arbeta på fältet, säger Peter Hjalmar, Eons regionchef i Syd, i utskicket.

– Vi fokuserar på att hantera akuta ärenden, som medför fara för allmänhetens liv och hälsa, och begränsar oss i övrigt till att koppla om i nätet under perioden när vinden är som starkast, fortsätter han.

På grund av de kraftiga vindarna stänger också Trafikverket av tågtrafiken på flera håll i Skåne från lördag.

Dels på sträckorna Ystad - Simrishamn och Eslöv - Helsingborg, där inga tåg kommer att gå från lördag klockan 16 till söndag klockan 12, och dels sträckan Kristianstad - Karlskrona, där tågtrafiken stängs av från lördag klockan 18 till söndag klockan 15.

FAKTA

Så förbereder du dig

Peter Hjalmar, Eons regionchef i Syd, ger några tips på hur du som privatperson kan rusta inför stormen:

• Förankra lösa föremål och byggmateriel på tomten eller innergården.

• Montera ner barnens studsmattor

• Se till att ljus, tändstickor och batterier till ficklampan tillhanda

• Säkra tillgången till bränsle om du har braskamin eller gasolvärmare

• Tänk på att det kan vara bra att hälla upp extra vatten då vattentrycket kan försvinna

Skåne

SMHI varnar för storm till helgen

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Skåne
Skåne SMHI har utfärdat en orange varning för kraftiga stormbyar i Skåne under lördagen och söndagen.

Lördagen börjar med låga temperaturer och risk för snö. Detta gäller främst i områdena kring Höör och Hörby.

– I inre Skåne kan det komma snö under morgonen. Under dagen övergår snön till regn, säger Therese Fougman.

Under dagen tilltar vinden och framåt kvällen kommer det troligtvis att blåsa mycket kraftiga vindar.

–Just nu ser det ut att kunna bli kraftiga stormbyar med vindar upp mot 24 sekundmeter.

SMHI har till följd av detta utfärdat en orange varning för stormbyar. Det kan enligt dem bland annat leda till kringflygande föremål, nedfallna träd och mycket begränsad framkomlighet på vägarna. Varningen gäller för västkusten och stora delar av Skåne.

På söndag avtar vinden

Under söndagsmorgonen väntas blåsten hålla i sig men framåt dagen avtar den.

– Det blir sol och vinden avtar under dagen även om det kommer att upplevas som ganska blåsigt.

Vädret håller sedan i sig under hela söndagen och in mot måndagen.

FAKTA

Detta kan du räkna med vid starka vindar

Mycket begränsad framkomlighet på vägar på grund av nedfallna träd.

Förseningar inom buss-, tåg-, flyg- och färjetrafiken samt inställda avgångar.

Sannolikt elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.

Skador på byggnader och risk för flygande föremål.

Omfattande skogsskador.

Källa: SMHI

Svalöv

Man gripen misstänkt för mord i Landskrona

Polisens tekniker är på plats vid flerfamiljshuset.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svalöv
Skåne
Landskrona En man i 40-årsåldern hittades avliden med skador i en lägenhet i Landskrona på fredagen. En jämnårig man har gripits misstänkt för mord.

Strax före klockan nio på förmiddagen larmades polis till flerfamiljshus i centrala Landskrona. Platsen spärrades av och polisens tekniker var på plats för att genomföra en kriminalteknisk undersökning.

Ärendet rubricerades till en början som ett misstänkt grovt brott. Först några timmar senare gick polisen ut med uppgifter om att en man i 40-årsåldern anträffats avliden med skador i en lägenhet. Anhöriga är underrättade.

Händelsen utreds i nuläget som mord och polisen har gripit en man i 40-årsåldern som misstänks för brottet. Mannen ska ha gripits kort efter att att polisen fick kännedom om händelsen, skriver polisen på sin hemsida.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Frisk luft och vacker natur

www.snabbare.com

Vintermörker och kyla till trots så bor vi i ett väldigt vackert land. Skogar, stränder, sjöar och öppna ängar. Det bästa av allt är att allemansrätten gör det möjligt för dig att ta del av denna naturliga skönhet utan att behöva betala. Vart du än reser i Sverige kan du hitta ställen att bara njuta av. Har du med lite picknick så blir det ännu bättre.

Smultronställen

Dessa små söta bär, i dubbel bemärkelse, är för många synonymt med sommaren. Ett smultronställe syftar dock inte till platser där det växer en massa smultron. Även om det vore något! När man pratar om smultronställen menar man i stället platser som är extra natursköna. Gärna lite undangömt och inte så välbesökt.

Det finns mängder med platser att besöka. Ibland finns det saker att se, saker att uppleva eller saker att göra. Du kan lätt kolla upp smultronställen nära dig. Nästa gång det är sol och du har en ledig dag är det bara att hoppa på cykeln och trampa iväg. Glöm inte matsäcken.

Dop i det blå

Så här års får du inte glömma utedopet. En dag vid närmaste badstrand kan vara både kul och avslappnande. Olika ställen erbjuder olika upplevelser. Du kan hitta en mer kommersiell badstrand med ett kafé eller en restaurang i närheten. En brygga ut i vattnet med enbart toalett och omklädningsrum. I vissa fall finns det bara en brygga där du kan ta dig ett dopp.

Efter en lång dag ute är det många som känner sig trötta. Vilket är helt normalt. Du rör mer på dig, flera nya intryck och brott från rutiner. Då kan det vara skönt att ta det lugnt och varva ner lite grann.

En stor favorit är att ta en liten tupplur för att ladda batterierna igen. Andra alternativ är att läsa en bok eller titta på en film. Är du på semester räcker det med att ha med din telefon och laddare för att kunna ta det lugnt. Du kan lyssna på musik, spela på casino, eller titta på Youtube.

Håll naturen ren

Inget förstör en badstrand eller ett smultronställe så snabbt som skräp. Det är alltid trist att se. I Sverige har vi en värdefull möjlighet att vistas fritt i naturen. Markägare har inte rätt att stänga ute allmänheten. Våra rättigheter kommer dock med skyldigheter.

Lämna en plats så som du fann den. Så långt som det går i alla fall. Ta med allt ditt skräp eller släng det i en soptunna. På så sätt är stranden lika fin nästa gång du kommer. Smultronstället är fortfarande vackert.

Vi har inte många månader av mycket sol och varma dagar. Därför är det värt att ta vara på de dagar du kan. En vandring i skogen, ett dop i närmsta sjö eller hav, picknick i parken eller slöa dagar i trädgården.

Det finns inga rätta eller fel svar. När sommaren sedan är över väntar nya spännande platser att se. Vilket som blir ditt nästa äventyr är helt upp till dig.

Eslöv

Fortsatt inställda tåg trots bättre väder

Eslöv
Skåne
Skåne Under torsdagen blåste det kraftiga vindar. Till följd av detta stängdes flera tågbanor av. Även under fredagsmorgonen var tågbanorna avstängda.

På grund av de senaste dagarnas kraftiga vindar har Trafikverket valt att stänga av tågbanor i södra Sverige.

– Precis som vid tidigare tillfällen tar vi det här beslutet av säkerhetsskäl. Vi vill inte riskera att det inträffar olyckor och att tåg blir stående med passagerare i ovädret. Vi hoppas att resenärerna har möjlighet att ställa in eller planera om sin resa. Ta del av den information som finns på tågbolagens hemsidor om du planerar att åka tåg eller trafikinformationen på Trafikverkets webb om du reser på vägarna, säger Annika Canaki, avdelningschef på verksamhetsområde Underhåll på Trafikverket i region syd, i ett pressmeddelande.

De tågsträckor som stängs av i Skåne är följande:

⁕ Ystad - Simrishamn och omvänt, från torsdag klockan 15 till fredag klockan 12.

⁕ Eslöv - Teckomatorp - Helsingborg och omvänt, från torsdag klockan 15 till fredag klockan 12.

Skåne

Äldre kvinnor lurade av telefonbedragare

Skåne
Lomma Två kvinnor i 90-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för telefonbedrägeri.

Den första kvinnan fick samtalet klockan 17.48.

– Hon blev uppringd av banken som ville att hon skulle komma in med sitt bankkort. Det ville hon inte och då sa de att de kunde skicka budbil men det gick hon inte på, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

En anmälan om försök till bedrägeri upprättas i det ärendet. Den andra kvinnan, även hon i 90-årsåldern, emottog ett liknande samtal klockan 18.01.

– Anhöriga berättar att hon blivit kontaktad per telefon och att någon kom förbi för att hämta hennes bankkort. De var även intresserade av hennes smycken men de gav hon inte ifrån sig, säger Evelina Olsson.

Ett uttag med okänd summa har gjorts på den senare kvinnans bankkort och en anmälan om bedrägeri upprättas.

Skåne

En miljon skåningar är vaccinerade

Skåne
Skåne Över en miljon människor i Skåne har nu fått minst en dos vaccin mot covid-19.

hira

På torsdagen meddelade Region Skåne att över en miljon av totalt drygt 1,3 miljoner skåningar vaccinerat sig. Samtidigt uppmanar Regionen till att även ta tredje dosen.

– Med en tredje dos får du ett förstärkt skydd och minskar risken att drabbas av omikron eftersom den varianten visat sig ha lättare att ta sig förbi både naturlig immunitet och vaccination med bara två doser, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare och biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

För de som ännu inte vaccinerat sig menar Regionen att det finns gått om tider. Regionen har också samarbeten med organisationer så som Stadsmissionen för att även utsatta grupper ska nås av vaccinet. Både i Malmö och Helsingborg går det att vaccinera sig hos Stadsmissionen.

FAKTA

Aktuella siffror

Andel vaccinerade med en första dos över 12 år: 82,4 procent

Andel vaccinerade med en andra dos över 12 år: 80,3 procent

Andel vaccinerade med en tredje dos över 12 år: 38,4 procent

Antal nya fall, rullande 7-dagarsmedel: 4 432

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 278 963

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 242

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 13

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL