Att bygga den nya stambanan på pelare, så kallade landbroar, är en möjlighet som Trafikverket studerar, åtminstone enligt vad Dagens Nyheter erfar. Det vore särskilt bra för Skåne, där det är tättbefolkat och marken är värdefull, både för jordbruksdrift och för att skydda den biologiska mångfalden. Strax söder om Lund, över Höje å, går redan i dag järnvägen på pelare och det skulle bli något liknande om det blev verklighet.
Trafikverket ska i slutet av februari överlämna en lägesrapport om de nya stambanorna till regeringen, och det är däri landbroarna förmodas finnas med. När det gäller så stora investeringar är det extra viktigt att tänka utanför den sedvanliga boxen och lära sig från stora projekt i andra länder. Kanske blir projekten dyrare, men det är ovärdigt att snåla när sådana här stora satsningar ska göras. Enligt DN:s artikel har byggbolaget Skanska inspirerats av projekt i Kina och har snart en lösning att presentera för politikerna.
Det finns anledning att tro att coronapandemin permanent har förändrat vårt sätt att resa. En del frågar sig då om det är rimligt att satsa dessa pengar på ny järnvägsinfrastruktur. Visst har vi lärt oss att i stor utsträckning arbeta hemifrån och att ha digitala möten, men behovet att resa kommer knappast att försvinna. Det är därför viktigt att hitta bra alternativ till att flyga och där vore höghastighetståg självklart. Därför är det också intressant att konstatera att Trafikverket nu överväger att inte ha stationer vid Landvetter och Nyköping/Skavsta.
Det viktiga med nya stambanor är att tänka utanför Sveriges gränser och där måste kopplingen till den nya förbindelsen över Fehmarn Belt ha hög prioritet. Det är som alternativ till flyget banorna måste ses. Det borde vara självklart när alltfler vill välja tåget som resalternativ. När pandemin är över kommer människor att vilja resa igen och då behövs satsningar på nya järnvägar.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN