Lagfarter SkD

Nya ägare till villa från 1929 i Hörby

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av fastigheten på Söderto 3188 i Hörby är nu klar. Nya ägare är Henrik och Jessica Carling, 55 och 52 år, och säljare är Hans Åke Verner Hansson. Husets byggår är 1929 och det har en boyta på 195 kvadratmeter samt en tomt på 6 307 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i februari 2021 och priset blev 4 425 000 kronor.

En dryg kilometer därifrån såldes nyligen en gård, på Söderto 3295. Där landade priset på 3 530 000 kronor för en 3 hektar stor gård.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Varning för storlavinfara i fjällen

Naturvårdsverket avråder från att vistas i Kebnekaisefjällen och Västra Vindelfjällen. Arkivbild.
Foto: Mats Lennartson / TT
Inrikes
Inrikes Det råder stor lavinfara fjällen. Särskilt kritiskt är läget i Kebnekaisefjällen och i Västra Vindelfjällen.

Naturvårdsverket har utfärdat en klass 4-varning i Kebnekaiseområdet i Norrbotten och Västra Vindelfjällen i Västerbotten, vilket innebär att det bedöms råda mycket farliga lavinförhållanden. Naturvårdsverket avråder från att vistas i och nära brant terräng det kommande dygnet.

Natten mot onsdag utlöstes en stor lavin nära Kebnekaises fjällstation, som stannade strax innan den nådde fram till husen. Efter en storm gick flera spontana laviner på syd- och sydostsluttningar, stora nog att begrava en människa, enligt Naturvårdsverket.

I Vindelfjällen väntas nederbörd, hårda vindar och snödrev – vilket ökar påfrestningen på redan svaga lager. Naturvårdsverket bedömer att vikten av en skid- eller skoteråkare räcker för att utlösa en lavin.

"Undvik även att färdas nedanför branta sluttningar. Detta gäller framförallt i smala dalgångar. Undvik särskilt områden med tunt snötäcke eller i närheten av klippor eller uppstickande stenar", skriver de på hemsidan Lavinprognoser.

I övriga prognosområden bedöms lavinfaran uppgå till klass 3-varning, vilket innebär att det finns en betydande lavinfara.

Sofia Sundström/TT

Glasriket

Glasblåsning i Smålands hyttor

Glasriket har på senare år fått en växande skara små konstglashyttor värda en omväg.
Foto: Johan Öberg
Artikel Glasriket är ett resmål som lockar året runt. Att se glasblåsare i arbete och testa att blåsa själv är kul. Men Glasriket bjuder också på nordisk safari, närkontakt med älgar, möten med James Bond och magkittlande äventyrsbanor.

I Glasriket har det tillverkats glas sedan 1700-talet och på sent 1800-tal fanns hela 77 glasbruk här. När konstnären Simon Gate 1919 började arbeta på Orrefors glasbruk blev det startskottet för det nu självklara samarbetet mellan glasformgivare och glasblåsare som gjort de småländska glasbruken så berömda.

Varumärket Orrefors lever kvar, men själva glasbruket är nedlagt och bara fyra av de klassiska hyttorna är i gång: Kosta, Skruf, Målerås och Bergdalahyttan. Alla med egen stil på sina breda kollektioner. Men nu startar allt fler små konstglashyttor, ofta av unga glasblåsare med högt ställda ambitioner. Orranäs glasbruk, Transjö och Mickejohans Konstglas är några små hyttor värda en omväg.

Älskar man glas får man sitt lystmäte här i trakerna – och det slutar lätt med att man köper hem några eleganta vinglas eller kanske till och med ett intrikat konstverk.

Men frågan är om inte ett glasföremål som man själv har blåst väcker de skönaste minnena när man rest hem? Med lite hjälp går det faktiskt att skapa något som för en amatör ser riktigt proffsigt ut. Vi testade Kosta Glascenter, där det kostar mellan 200 och 500 kronor, beroende på vad man vill blåsa. Men glasblåsning som egen aktivitet erbjuds på flera hyttor och blir man biten har Kosta Glascenter veckolånga nybörjar- och påbyggnadskurser.

Med två unga glasblåsare vid vår sida formar vi var sin skål och vas i färger som vi själva har valt, blåser i glaspipan för att se glaset växa, använder träformar och – läskigast av allt – formar glasmassan med bara ett tunt lager blött tidningspapper mellan den tusengradiga hettan och huden.

– Att bränna sig ibland ingår ju i jobbet som glasblåsare, säger Vera Einemo med glimten i ögat.

Hon och kollegan Else Drejø är de som hjälper oss denna dag. Traditionellt har glasblåsare varit män, men nu ser man allt fler kvinnor inom skrået.

– Jag jobbar en del som glaskonstnär och gör feministiska saker som tamponger i glas, säger Vera, innan hon förklarar hur jag med en rapp knackning på glaspipan ska få loss min nygjorda skål som nu ska in i en ugn för att svalna i ett dygn.

Nästa dag ser vi fler kvinnliga glasblåsare i arbete på Orranäs och fyndar utsökta glasfrukter som säljs inne i hyttan.

Vill man se utställningar med det bästa svenska konstglaset är Kosta Boda Art Gallery ett givet stopp. Ännu mer intressant är The Glass Factory, inrymt i en del av det som förr var Boda Glasbruk och kanske Sveriges främsta museum, vigt åt det inhemska konstglasets historia.

Strax intill Bergdalahyttan, känd för sina bruksföremål med blå bård, finns en av Glasrikets största överraskningar, det sparsamt marknadsförda Bergdala glastekniska museum, där entusiaster berättar om den industriella glastillverkningen, ställer ut fungerande maskiner från förr, förklarar hur gravering går till och visar att det romantiska skimmer som finns runt glasblåseriet inte riktigt stämmer – det är i själva verket en effektiv industri med högt arbetstempo.

Högt tempo uppvisar däremot inga av de 20 älgarna på Grönåsens älgpark, som lockar massor av tyska och danska turister. Det finns också många svenskar som inte har sett en älg i naturen, och som kommer hit för att uppleva det stora djuret. Tipset är att komma under tidig morgon eller sen eftermiddag då de är som mest aktiva. Mitt på dagen, när de vilar i skogsdungarna, kan de vara svåra att se.

Sedan 2018 har älgparken en konkurrent, eller kanske ett komplement, i Kosta safaripark. Man kan köra runt där med egen bil, men vi åker traktorsläp och förföljs hela tiden av en flock nyfikna vildsvin. Dovhjortarna spanar i skogsbrynet, men deras större släkting kronhjorten är lite skyggare. Parken har också söta mufflonfår, men då man avstått från älgar är skogens konung här den lilla flocken med mäktiga visenter.

I Nybro, i Glasrikets östra ände, finns en av världens bästa privatsamlingar med James Bond-prylar: svävare, minihelikopter, kläder mera från filmerna med allas vår favoritagent 007. Och en halvtimme norr om Kosta kan man få känna sig som om man själv var med i en actionfilm. Här ligger Little Rock Lake. Namnet låter som något amerikanskt, men detta är en helsvensk skogupplevelse, med hjärtat i maggropen. Den som törs far fram bland talltopparna i hög fart hängandes i vajer. Hela turen är fyra kilometer och Europas längsta zipline-anläggning. Zipline är en sorts linbana i vajer, ofta över hög höjd.

Johan Öberg/TT

Förr var glasblåsare ett helt mansdominerat yrke, men i dag blir de kvinnliga glasblåsarna fler. Anna Maria Hartvig Clausen jobbar på Orranäs Glasbruk.
Förr var glasblåsare ett helt mansdominerat yrke, men i dag blir de kvinnliga glasblåsarna fler. Anna Maria Hartvig Clausen jobbar på Orranäs Glasbruk.
Foto: Johan Öberg
Att prova på att blåsa glas själv är kul. Här är artikelförfattaren själv i full färd.
Att prova på att blåsa glas själv är kul. Här är artikelförfattaren själv i full färd.
Foto: Johan Öberg
Lekfull glaskonst på Orranäs Glasbruk av Amy Krüger.
Lekfull glaskonst på Orranäs Glasbruk av Amy Krüger.
Foto: Johan Öberg
Glasblåsarnas verktyg är få men kräver stor skicklighet.
Glasblåsarnas verktyg är få men kräver stor skicklighet.
Foto: Johan Öberg
Konstglas på Målerås Glasbruk.
Konstglas på Målerås Glasbruk.
Foto: Johan Öberg
Glass Factory i Boda är ett sevärt museum för den som vill lära mer om svensk glashistoria.
Glass Factory i Boda är ett sevärt museum för den som vill lära mer om svensk glashistoria.
Foto: Johan Öberg
Kosta Glasbruk har funnits sen 1742. I dag är kosta centralort för Glasrikets turism.
Kosta Glasbruk har funnits sen 1742. I dag är kosta centralort för Glasrikets turism.
Foto: Johan Öberg
Unika Kosta Boda Art Hotel är ett fint boende i Glasriket.
Unika Kosta Boda Art Hotel är ett fint boende i Glasriket.
Foto: Johan Öberg
I Kosta safaripark kan gästerna spana efter bland annat visenter.
I Kosta safaripark kan gästerna spana efter bland annat visenter.
Foto: Johan Öberg
Efterrätt som nästan ser ut att vara gjord i glas, på Kosta Boda Art Hotel.
Efterrätt som nästan ser ut att vara gjord i glas, på Kosta Boda Art Hotel.
Foto: Johan Öberg
Äventyrsbanan i Little Rock Lake är inget för den harige.
Äventyrsbanan i Little Rock Lake är inget för den harige.
Foto: Johan Öberg
Pdf-grafik till texten laddas ned via ftp-adressen ftp://ftp8.tt.se. Användarnamn: specialgrafik, lösenord: zvs32zPp. Grafiken heter 09Glasriket.

FAKTA

Glasriket

Allmänt

Glasriket ligger mellan Kalmar och Växjö i östra Småland och lockar med sina glashyttor men har flera andra attraktioner, som safariturer, James Bond-museum och hisnande zipline-äventyr.

Säsong

Från april till september samt december är de mest attraktiva perioderna. Glasrikets hyttor är dock öppna året runt och trakten värd en resa när som helst. Man bör förstås kolla innan så att de besöksmål man vill uppleva inte med kort varsel har stängt för besök.

Resa dit

Bil är överlägset smidigast om man vill uppleva mycket i Glasriket. Nöjer man sig med Kosta kan man ta tåget. Närmsta station är Lessebo och därifrån tar det en kvart med taxi till Kosta. Det finns också guidade bussresor i grupp från många orter.

Ta sig runt

Egen bil är som sagt enklast, men cykel är ett alternativ. Det saknas smidig busstrafik för den som vill göra en rundresa med många stopp, men en del går att nå med lokalbuss.

Bo

Flest boendealternativ finns i Kosta och Orrefors. I hyllade Kosta Boda Art Hotel är alla rum fyllda med konstglas av berömda glaskonstnärer och blir man förtjust är nästan allt glas till salu.

Äta

Den verkliga klassikern i Glasriket är hyttsill. Den serveras under kvällstid på flera glasbruk, då maten lagas till på eftervärmen i glasugnarna. Oftast måste man förboka och ibland kombineras hyttsillkvällarna med underhållning. För gourmetmat är Brasserie 1742 i Kosta Boda Art Hotel överlägset bäst.

Självbetjäning av kajaker

Kvittera ut en kajak på egen hand.
Foto: Gorm Kallestad/TT/NTB
Artikel

Det är vanligt med obemannad uthyrning av cyklar och elskotrar. Nu kommer även kajakuthyrning med självbetjäning. I vår lanseras så kallade kayakomater i Stockholm och Göteborg, som gör det möjligt att låna en kajak utan mellanhänder. Kajakerna bokas på nätet och låses upp en med en kod. I varje kajak ska all utrustning som behövs finnas och det ska gå att hyra dem på ett ställe och lämna tillbaka dem på ett annat. Uthyrningen sköts av företaget Point 65 Kayak Centers som vill utöka verksamheten till fler orter. (TT)

Pontus Forslund på Svenska ICOM (International Council of Museums) i ett pressmeddelande inför utnämningen av årets museum 2021. Finalisterna är Grenna museum i Gränna, Livrustkammaren i Stockholm och Norrköpings stadsmuseum. (TT)

 Grenna museum är i final.
Grenna museum är i final.
Foto: Sveriges Museer
Pontus Forslund, Svenska ICOM.
Pontus Forslund, Svenska ICOM.
Foto: Johan Velagic

... procent fler sommarbokningar till STF Kebnekaise Fjällstation utanför Kiruna har man hittills i år, jämfört med samma tid förra året, skriver sajten Besöksliv. Enligt Svenska Turistföreningen (STF) är antalet bokningar på deras samtliga boenden inför sommaren fem procent fler nu än 2020 innan coronapandemin bröt ut. De tidiga bokningarna syns främst på populära sommardestinationer som Gotland, Öland och Österlen, men även Kebnekaise och Jämtland. (TT)

Fjällstationen i Kebnekaise har fått fler sommarbokningar än vanligt.
Fjällstationen i Kebnekaise har fått fler sommarbokningar än vanligt.
Foto: Tommy Alven/Shutterstock

FAKTA

Nya hotell trots pandemi

Trots pandemitider öppnar flera nya hotell runt om i Sverige i år. I april slår Ten Hotel i Upplands Väsby upp portarna, med 194 rum, stort gym, restaurang, bar och digital in- och utcheckning. I maj utökas Stockholms hotellutbud med Villa Dagmar, ett boutiquehotell i en nyrenoverad jugendfastighet intill Östermalms saluhall. Och i slutet av maj invigs Scandics nya hotell på Göteborg Landvetter Airport. Här väntar 223 rum och en relaxavdelning med utsikt över start- och landningsbanan. (TT)

Nya hotellsängar är redo för besökare.
Nya hotellsängar är redo för besökare.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Utrikes

"Jag rör på mig!" – Marsbilen provkörd

Perseverance fotograferar sina egna hjulspår under den första korta turen på Mars.
Foto: Nasa/AP/TT
Utrikes
Utrikes Marsbilen Perseverance har tryckt ner pedalen och tagit sig en första liten sväng på den röda planeten. Med betoning på liten. Testturen var över efter 5–6 meter.
– Det här var bara början, säger Anais Zarifian vid Nasa.

På USA:s rymdstyrelse är humöret på topp efter den lyckade utflykten, som ägde rum i torsdags.

"Jag rör på mig!", heter det på roverns egna Twitterkonto.

"Gjorde just min första testkörning på Mars, och tillryggalade fem meter. Så här ser mina hjulspår ut – det kommer många fler".

Anais Zarifian säger till nyhetsbyrån AFP att testkörningen gick "otroligt bra" och var en "stor milstolpe för uppdraget och hela teamet".

– Det här var första chansen att spinna loss och ta ut Perseverance på en tur, säger hon.

Längre turer

Det sexhjuliga fordonet, en så kallad rover, väger drygt ett ton och har jämförts med en minibuss. Den körde i omkring 33 minuter. Först körde den fyra meter framåt, vände 150 grader åt vänster för att sedan backa 2,5 meter.

Längre turer är planerade redan under helgen. Som mest kan rovern röra sig 200 meter på en dag – alltså en "sol", Mars-dygnet som är något längre än ett dygn på jorden. Rovern är fem gånger snabbare än Curiosity, USA:s farkost som sedan åtta år finns på Mars och fortfarande fungerar.

Fossilt liv

För att få bättre överblick finns också planer på att flyga med den medföljande minihelikoptern Ingenuity (Påhittighet). De flygningarna planeras för sen vår eller tidig sommar.

Efter åratal av förberedelser och över sex månaders rymdfärd landade Perseverance (Uthållighet) vid ett gammalt vattendelta i Jezerokratern på Mars i februari. Redan dagen efter nådde sondens första skarpa bilder från Mars jorden, de första av hittills 7 000 foton.

Tanken med expeditionen är att för första gången hitta fossila bevis för liv på Mars. Perseverance ska ta prover som senare – antagligen någon gång på 2030-talet – tas hem till jorden.

Martin Yngve/TT

Henrik Samuelsson/TT

FAKTA

Fakta: Tre sonder till Mars

Rovern Perseverance ingår i USA:s projekt Mars 2020 och är en av tre sonder från jorden som nått den röda planeten i år.

De andra två är al-Amal (Hope) från Förenade arabemiraten och kinesiska Tianwen-1.

Alla tre startade från jorden i juli förra året, för att dra nytta av så kort avstånd som möjligt mellan planeterna. På grund av de olika omloppsbanorna varierar avståndet jorden–Mars mellan 55 miljoner kilometer och 400 miljoner kilometer.

al-Amal studerar Mars från omloppsbana, och har alltså ingen landare ombord. Mars 2020 har tvärtom ingen satellitdel, utan hela sonden flög direkt ner till planetens yta.

Tianwen-1 består av både och. Den cirkulerar sedan i februari runt Mars, men landaren ska skickas ner först senare i vår. Det blir Kinas första landning på vår grannplanet, och förarbetet är därför extra grundligt.

Inrikes

Barn till sjukhus efter brand i Lerum

Tre personer fördes till sjukhus sedan en villa i Lerum totalförstörts i en brand. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 30-årsåldern och två barn i förskoleåldern fick föras till sjukhus efter en villabrand i Lerum natten till lördagen. Räddningstjänsten larmades strax före klockan två, men elden hade fått fäste i konstruktionen och brunnit genom väggar och tak. Byggnaden gick inte att rädda.

Enligt uppgifter till SVT Väst är tillståndet för kvinnan och ett av barnen allvarligt men stabilt medan det andra barnet har lindriga skador.

Polisen har startat en förundersökning gällande grov mordbrand, skriver GP.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Kultur och nöje

Kyrkan satsar för att rekrytera musiker

Svenska kyrkan satsar för att rekrytera fler musiker. Arkivbild.
Foto: Alex Giacomini /Ikon
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Fram till 2030 behöver Svenska kyrkan rekrytera 700 kyrkomusiker – men allt färre söker sig till yrket. Därför satsar Svenska kyrkan på en aktionsplan för att fånga upp intresset för orgeln som instrument.

I planen ingår bland annat att alla svenska församlingar ska bjuda in alla nioåringar till orgelupplevelser. Dessutom ska alla kyrkomusiker i Sverige undervisa minst en orgelelev.

Projektet sker i samarbete med Göteborgs internationella orgelakademi.

"Vi vet att det finns ett stort intresse och fascination för orgeln, men också en stor respekt och kanske en osäkerhet inför att instrumentet finns i ett så tydligt kyrkligt sammanhang. Med Organister i framkant bjuder vi in till att lära känna orgeln på nya sätt och vi lyfter kyrkomusiker som ett framtidsyrke med stora möjligheter", säger Marit Torkelson, projektledare för Organister i framkant, i ett pressmeddelande.

Sofia Sundström/TT

Sport

Förundersökning mot Dackarna läggs ned

Förundersökningen mot speedwaylaget Dackarna läggs ned. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport

Förundersökningen mot Målilla motorklubb med speedwaylaget Dackarna läggs ned, rapporterar P4 Kalmar.

Klubben polisanmäldes förra året för brott mot ordningslagen i samband med ett möte i elitserien i speedway där omkring 250 personer samlats på klubbens restaurang och vip-avdelning.

Vid tidpunkten fick endast 50 personer samlas vid evenemang men det gällde inte restauranger vilket gör att klubben frias från brottsmisstankar.

– Det känns jätteskönt att få beskedet. Vi har haft gäster som varit här och ätit. Vi har hållit avstånd och gjort att allt vi ska göra, säger klubbens ordförande Tomas Karlsson till P4 Kalmar.

En liknande förundersökning pågår för närvarande mot Västervik speedway.

Lagfarter SkD

117 kvadratmeter stort hus i Höör sålt

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 2 700 000 kronor fick Alexander Lönnqvist, 30, och Loke Bergquist, 22, ge för huset på Kvarnstensvägen 23 i Höör. Husets byggår är 1987 och det har en boyta på 117 kvadratmeter. Köpet från säljarna Dan Jöneros och Eleonor Backlund blev klart i januari 2021.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes nyligen ett annat hus, på Svangatan 10. Där såldes ett 122 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 2 580 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL