Förra våren fick barn- och ungdomsfilmfestivalen Buff ställas in med en veckas varsel när coronapandemin slog till. Under hösten genomförde man sedan en nedbantad version. När det nu är dags för Buff 2021 tar man det säkra före det osäkra och kör hela programmet online på nya plattformen buffplay.
– Ganska länge hade vi två festivaler 2021 i huvudet och hoppades att det skulle bli bättre pandemimässigt så att vi skulle kunna visa film på biograf, det är ju det vi vill göra, säger Julia Jarl. Men när vi närmade oss december och alla indikationer pekade åt motsatt håll bestämde vi oss för att skippa biografvisningarna och byggde den här plattformen i stället. Och det är ganska skönt att bara ha en festival i huvudet nu.
– Vi är också superglada att kunna presentera ett program som är lika omfattande som ett vanligt år, och där merparten av filmerna är exklusiva premiärer, lägger festivalens programchef Daniel Lundquist till.
Norsk invigningsfilm
Årets Buff inleds helgen 13 och 14 mars med Buff Weekend där publiken online bland annat kan träffa skådespelare från tv-serierna Klassen och Kär, lära sig animation eller att sminkar sig som en dragqueen via video. Då visas också festivalens invigningsfilm ”Tottori! - sommaren vi blev superhjältar”.
– Det är en underbar norsk filmpärla som kommer att gå upp på bio senare i vår, berättar Julia Jarl. Under helgen blir det också världspremiär för svenska Linda Hambäcks nya animerade film Apstjärnan.
Buff pågår till och med 19 mars och förutom visningarna av de 122 filmerna i olika serier och för olika åldrar blir det precis som vanligt också prisutdelningar i olika kategorier och seminarier och presentation av work in progress. Bland work in progress-filmerna finns Hannes Holms Karl Bertil Jonssons julafton och den kommande Zlatan-filmen Jag är Zlatan.
Och om ni skulle lyfta fram någon speciellt spännande film ur årets program?
– Som alltid är det så mycket bra film och man vill prata om alla, konstaterar Daniel Lundquist. Men ska man bara välja någon bland till exempel tävlingsfilmerna i barnfilmskategorin så tycker jag mycket om mexikanska Mesquite’s heart om en flicka som vill lära sig att spela harpa, ett instrument som anses vara männens i den kultur hon tillhör. Den visar så tydligt på styrkan med film, att man kan kliva in i en annan värld och en annan kultur och få berättelsen ur någon annans perspektiv. Om man ska nämna någon film för de äldre så har vi Litet land som bygger på Gaël Fayes debutroman med samma titel där han berättar om sin uppväxt och om konflikten i Rwanda. Sedan visar vi mycket kortfilm, till exempel svenska Spyflugan Astrid som bygger på en populär barnbok och blir klar precis till Buff.
Når ut i hela Sverige
Det övergripande temat för årets Buff är Tillsammans i livet och världen.
– Vi märkte att många av årets filmer kretsade kring känslor av sammanhang på olika sätt, att tillhöra en grupp och att skapa identitet, förklarar Julia Jarl. Och så vet vi också att många längtar efter att vara tillsammans i skolan, med vänner, med familj, och efter att skapa nya bekantskaper. I och med Buffplay kan vi se film tillsammans, även om vi gör det på olika ställen.
– Det är också jättehäftigt att alla i Sverige kan se de här filmerna, fortsätter hon. På så sätt kan vi nå en större publik och förhoppningsvis kan barn och ungdomar och familjer i hela landet se film som de inte visste fanns.
Bland nyheterna i årets Buff-program finns ett samarbete med Centrum för barnkulturforskning som håller i ett seminarium om barndom, barnsyn och barnkultur. Ett annat seminarium som Julia Jarl gärna lyfter handlar om den skånska regissören Jan Troell som fyller 90 år i år.
– Seminariet har titeln ”Jan Troells okända 1950-tal” och handlar om tidiga verk, av Troell med stark koppling till Malmö och hans tid som ung lärare här, berättar Julia Jarl.
Minoritetsspråk
Som vanligt arrangeras också Dövfilmfestival Skåne i samarbete med Buff och så visar man Svenska filminstitutets projekt Glöd - en serie om tio dokumentära kortfilmer där dialogen helt eller delvis är på de svenska minoritetsspråken samiska, jiddisch, finska, meänkieli och romani chib.
Hur känns det inför starten av den här annorlunda festivalen?
– Det är klart att man kommer att sakna de här barnen som kommer ut från visningen med tummarna upp och säger ”det här var en tia av tio”. Eller när Gustav Adolfs torg är fullt av bussar och man vet att 500 fyraåringar är inne på Royal och kanske är på bio för första gången, säger Julia Jarl. Vi kommer inte att märka att det är festival på samma sätt. Men samtidigt är det så roligt när programmet är släppt och man börjar få reaktioner och bokningar och det känns också inspirerande att faktiskt ha möjlighet att nå ut ännu längre i år.
FAKTA
Buff 2021
Årets Buff pågår 13 - 19 mars.
Alla filmer och programpunkter är digitala och visas på plattformen Buffplay.se.
Ett festivalpass, som ger tillgång 122 filmer och alla andra programpunkter, kostar 99 kronor.
Filmerna läggs upp på speciella datum och vid speciella tider och är sedan tillgängliga i 24 timmar.
Som vanligt delas det ut ett antal priser under festivalen - bland anat Malmö stads barnfilmpris, Unga filmjuryns pris och Region Skånes kortfilmspris.
Hela programmet hittar man på www.buff.se
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN