Lagfarter SkD

197 kvadratmeter stort hus i Skurup sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Marcus Sjögren, 29, och Hanna Svensson, 32, är nya ägare till huset på Slimminge 117 i Skurup. Huset har en boyta på 197 kvadratmeter. Säljare är Nils Erik och Ulla-Britt Andersson. Ägarbytet gjordes i februari 2021 och priset blev 2 600 000 kronor.

För sex månader sedan såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Slimminge 2011. Priset blev där 1 950 000 kronor, för det 100 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tre veckors ovisshet för splittrade liberaler

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes En splittrad partistyrelse i Liberalerna vill ingå i en borgerlig regering efter valet 2022, även om den kräver SD-stöd. Om tre veckor avgör partirådet linjen i regeringsfrågan.
– Det är inte avgjort än. Det är stor splittring i partiet, säger Anna Starbrink (L), regionråd i Stockholm.

– Jag är väldigt kritisk och tycker att det är helt fel väg för Liberalerna att gå, säger Anna Starbrink om fredagens besked från partistyrelsen.

Hon får medhåll av Pär Gustafsson, ordförande för L i Västsverige.

– Det är väldigt olyckligt att majoriteten i partistyrelsen föreslår att vi ska öppna upp för ett samarbete med ett parti som vill kasta liberalismen överbord, säger Pär Gustafsson.

Han ställer helt upp på strategin att verka för en ny statsminister, en ny regering och att genomföra så mycket liberal politik som möjligt. Men som så ofta i Liberalerna, handlar splittringen om synen på Sverigedemokraterna och vilket inflytande man är beredd att ge dem för att Ulf Kristersson (M) ska kunna bli statsminister efter nästa val.

Frågan har plågat partiet ända sedan man sade ja till januariavtalet med de rödgröna och Centern för två år sedan och släppte fram Stefan Löfven (S) som statsminister.

Och dalande opinionssiffror har gjort det mer akut att komma med besked.

Luf säger nej

Med knapp marginal sade partistyrelsen på fredagen ja till att kunna ingå i en borgerlig regering, även om den behöver aktivt stöd av SD. Däremot kan man inte tänka sig en regering där SD sitter med. Siffrorna blev 13 för och tio emot. I riksdagsgruppen blev siffrorna 11–8.

Frågan ska avgöras på ett partiråd den 28 mars. Det består av 65 ombud från partiets förbund ute i landet, plus partistyrelsens 25 ledamöter och var sin representant från Liberala ungdomsförbundet (Luf), Liberala studenter och Liberala kvinnor.

Under lördagen klargjorde ordförande Romina Pourmokhtari för TT att Luf tänker rösta nej i partirådet, bland annat för att inte på något sätt möjliggöra ett närmande till SD.

Stockholm, Västsverige och Skåne har tillsammans omkring hälften av ombuden på partirådet.

I Stockholm är en majoritet emot partistyrelsens linje, bedömer Anna Starbrink utifrån tidigare diskussioner och reaktioner på sociala medier efter fredagens besked.

– Det är inte så att det finns en total uppslutning bakom partistyrelsens linje i landet, säger hon.

– Ingenting är avgjort förrän omröstningen har varit på partirådet. Jag tror att det är ganska jämnt.

"Min uppfattning är att Liberalerna ska ta strid mot nationalpopulisterna. Vi ska inte söka samarbete med liberalismens främsta fiender", skrev hon i ett inlägg på fredagen. Många medlemmar har hört av sig efter det, och inte bara stockholmare, säger hon.

Splittrat i väst

I Västsverige har frågan diskuterats livligt den senaste tiden.

– Vi är väldigt splittrade i den här frågan och så ser det även ut bland våra ombud, säger Pär Gustafsson.

Precis som i Stockholm kan ombuden från Västsverige rösta efter eget huvud, och behöver inte följa en gemensam linje.

Oavsett vilket beslut partirådet fattar, tycker Pär Gustafsson att det är skönt att frågan nu avgörs.

– Alla de tre stora förbunden har varit tydliga med att vi behöver sätta ned foten i den här frågan. Det är jättebra att frågan avgörs, säger Pär Gustafsson.

Han hoppas att frågorna från medier och väljare därefter kan handla om sakfrågor igen, men det är också ett viktigt besked till de medlemmar i väst som har fram till juni på sig att kandidera inför valet. Vilken väg partiet väljer i regeringsfrågan kan bli en avgörande faktor om de vill ställa upp eller inte.

Tror Sabuni vinner

Christer Nylander, andre vice ordförande i partiet och riksdagsledamot, reserverade sig mot partistyrelsens beslut. Hans hemmadistrikt Skåne har dock pressat på för att L tydligt ska markera att de hör till det borgerliga lägret och avbryta samarbetet med S, MP och C.

Christer Nylander vill dock inte hjälpa SD att få inflytande.

– Jag tycker att det är ett olyckligt beslut. Jag tycker inte att vi ska ingå i en minoritetsregering som blir beroende av Sverigedemokraterna, säger Christer Nylander.

Hans linje är att verka för en Alliansregering efter nästa val, och om inte den blir större än de rödgröna även söka stöd hos Miljöpartiet. Går inte heller det vill han att L ska gå i opposition.

Men han tror att partiledaren Nyamko Sabunis linje kommer att vinna på partirådet.

– Min bedömning är att det kommer att landa ungefär som det gjorde i partistyrelsen, säger han.

Maria Davidsson/TT

FAKTA

Fakta: Vad är ett partiråd?

Partirådet är Liberalernas näst högsta beslutande organ och ska hållas varje år då det inte hålls landsmöte, som är partiets högsta organ.

Partirådet består av 65 ombud från de 21 förbunden samt partistyrelsens 25 ledamöter. Förbundens 65 ledamöter fördelas efter medlemsantal.

Även Liberala ungdomsförbundet, Liberala kvinnor och Liberala studenter har var sitt ombud.

Liberalerna har utlyst ett partiråd söndag den 28 mars för att ta ställning i regeringsfrågan i regeringsfrågan efter valet 2022.

Partistyrelsen föreslår också att L ska fortsätta januarisamarbetet med S, MP, och C fram till och med budgetpropositionen i höst. Därefter ska samarbetet avvecklas under "ordnade former".

Källa: Liberalerna

Sport

Zanotti blir förbundskapten för Grönland

Johan Zanotti under sin tid som tränare för norska Runar. Nu blir han förbundskapten för Grönlands herrlandslag.
Foto: Trond Reidar Teigen
Sport
handboll Skånska tränarprofilen Johan Zanotti, 49, hade egentligen tagit en paus från handbollen. Men nu står det klart att han blivit ny förbundskapten för Grönlands herrlandslag.

– När Grönland kom på tapeten fanns det något inom mig som sa att detta kan du inte missa av flera anledningar, berättar Johan Zanotti för Skånskan.

En av anledningarna var, förklarar han själv, att han alltid fascinerats av Grönland, varit lite av en vikinganörd och läst alla sagor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Färjestads sena tapp: "Det är tungt"

Daniel Vikstens två mål hjälpte inte Färjestad till mer än en poäng.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport En ny tappad ledning och förlorade poäng i kampen om topp 6-placering.
Det har varit en dyster vecka för Färjestad.
– Det är tungt, att vara bland de sex främsta har varit vårt mål hela säsongen, säger Daniel Viksten efter två mål i Malmö Arena.

Färjestad var det bättre laget, skapade fler chanser och sköt fler skott än Malmö Redhawks.

Men trots två mål från Daniel Vikstens klubba tappade man ledningen tre gånger om och föll till slut på straffar (3–4).

– Jag tycker att vi gör en bra match men Malmö är starka. Ibland grinar det lite emot, men vi måste se till insatsen och vi gör en bra bortamatch, säger Vikstens vars solomål till 2–1 var en av matchens höjdpunkter.

Målet föll dessutom i powerplay där gästerna haft de svårt den senaste tiden och inför matchen bara hade hittat rätt en gång på de senaste 18 försöken.

Mot Linköping tidigare i veckan tappade man ledning och kammade noll. Det var i stort sett samma visa i Malmö där Färjestad inledde matchen dominant men där hemmalaget kvitterade tre gånger om och vann efter straffar.

– Inför matchen hade vi pratat mycket om att starta matchen bra och det tycker jag vi gör också. Vi måste bortse från resultatet och komma ihåg att vi gjorde en bra match, säger Viksten som klättrade upp till tredje plats i skytteligan.

Nämnvärt var också att tränaren Johan Pennerborn valde att bänka stjärnvärvningen Jakob Nilsson efter att denne i andra perioden blivit utvisad för "abuse of referee”.

– Det är en årstid då det är viktigt att ta poäng och det är viktigt att skicka signalen till truppen att vi inte har råd med sådant här när både serie och slutspel står på spel, säger Pennerborn efter matchen.

Martin Hardenberger/TT

Inrikes

Luf säger nej till att ha med SD att göra

Romina Pourmokhtari är ordförande i Liberala ungdomsförbundet (Luf). Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Liberalernas ungdomarna säger blankt nej till den splittrade partistyrelsens förslag att öppna för en borgerlig regering även om den kräver stöd av Sverigedemokraterna (SD).

– Det håller vi helt enkelt inte med om. Liberalerna ska inte föra samtal, samarbeta eller stödja regeringar som samarbetar med SD, säger Romina Pourmokhtari, ordförande i Liberala ungdomsförbundet (Luf), till TT efter ett förbundsstyrelsemöte.

Vidare enades Luf om en annan formulering:

"Liberalerna kan inte gå till val på att sitta i opposition, man bör sträva efter regeringsmakten i största möjliga mån i den breda mitten. Politik ska handla om politik. Liberalerna ska vara beredda att samarbeta till både vänster och höger för att få igenom sin politik".

Partistyrelsen (PS) sade på fredagen ja till att kunna ingå i en borgerlig regering, även om den behöver aktivt stöd av SD, men nej till en regering där SD sitter med.

Siffrorna i PS blev 13 för och tio emot. I riksdagsgruppen blev siffrorna 11–8.

Ett partiråd ska nu avgöra frågan den 28 mars. I rådet sitter 65 ombud från partiets förbund, plus partistyrelsens 25 ledamöter och var sin representant från Liberala ungdomsförbundet (Luf), Liberala Studenter och Liberala Kvinnor.

Där säger nu Pourmokhtari att Luf:s ombud ska rösta nej till PS-förslaget, och i stället jobba för att driva igenom de egna formuleringarna.

Tomas Bengtsson/TT

Sport

Sjunde segern i rad för Malmö

Lagkamraterna omringar Malmös Ponthus Westerholm efter hans kvitteringsmål till 3–3-mål mot Färjestad. Sedan avgjorde Malmö på straffar.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Malmö Redhawks lyckades tre gånger om kvittera Färjestads ledning och vann till slut med 4–3 på straffar.
Segern var den sjunde i rad – en bedrift laget inte lyckats med sedan oktober 2016.
– Vi spelar med självförtroende säger tvåmålsskytten Ponthus Westerholm.
PREMIUM

Han gjorde både 2–2 och 3–3. Ponthus Westerholm snodde vad som länge såg ut att bli Daniel Vikstens afton när Färjestad gästade Malmö Redhawks.

Färjestads målspruta hade nämligen både gjort 1–0 och 2–1.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Inrikes

Timslånga köer med nya restriktioner

På Ikea i Kungens kurva kunde väntan vara timslång.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Långa, långsamma köer och förvånade kunder.
De nya restriktionerna skapade en del problem för varuhusen.
– Väldigt många har inte hunnit uppfatta att det finns nya restriktioner, säger Miriam Swärdh, varuhuschef på Ikea i Kungens kurva, sydväst om Stockholm.
PREMIUM

Det nya maxtaket på 500 kunder skapade på lördagen en ovanligt lugn miljö inne på varuhuset – Ikeas största i Sverige??? – men utomhus ringlade sig kön lång med upp till en timmes väntetid.

Många kände helt enkelt inte till reglerna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

HK Malmö avslutade svagt - får möta Kristianstad i SM-kvarten

Stian Tönnesens HK Malmö fick se både första- och andraplatsen i Handbollsligan gå upp i rök.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
HANDBOLL HK Malmö hade chansen att vinna serien, men klappade ihop i sista matchen mot IFK Kristianstad och fick till slut nöja sig med en tredjeplats. Därmed väntar just IFK Kristianstad i den kvartsfinalserie som tar sin början om knappt två veckor.

– Vi får fundera på vad vi håller på med och kolla framåt, sa HK Malmös tränare Stian Tönnesen i en intervju i C Mores sändning från den sista grundserieomgången.

HK Malmö spelade om guldet, men miste andraplatsen. I Kristianstad blev det storstryk, 27-35. Samtidigt vann Ystads IF sin match mot Varberg med hela 38-25.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Samuelsson tvåa: "Ett av de bästa loppen"

Sebastian Samuelsson kom tvåa i Nove Mestos sprint. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Trots att han var sliten mentalt efter skidskytte-VM och hade en dålig känsla inför sprinten lyckades Sebastian Samuelsson ta en andraplats i Nove Mesto.
– Det här var ett av de bästa loppen i karriären. Jag är stolt, säger han.
PREMIUM

I mål var han bara 2,4 sekunder efter fransmannen Simon Desthieux, som tog sin första världscupseger. Trea kom tysken Arnd Peiffer som var två sekunder efter Samuelsson. Alla på prispallen hade ett felfritt skytte.

Att han skulle vara på pallen vågade inte Samuelsson hoppas på.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL