Deckardårarna

Mord och militärer när deckaråret 2021 startar

Deckardårarna, Gunilla Wedding och Pernilla Ekdahl, är tillbaka med första avsnittet för deckaråret 2021.
Kultur och nöje
PODD Deckardårarna inleder deckaråret 2021 och sin andra säsong med en miltärspaning av Gunilla medan Pernilla frossar i true crime-poddar. Dessutom blir det en intervju med skånska deckarförfattaren Olle Lönnaeus om hans nya Gamen och så cykloner, mordkonsulter, Tunna blå linjen och en ung Jane Tennison.

Gunilla Wedding är kulturchef på Skånska Dagbladet, deckarexpert och medlem i Svenska Deckarakademin. Pernilla Ekdahl är kulturredaktör och kriminalreporter på Norra Skåne. Tillsammans nördar de ner sig i deckargenren i podcasten Deckardårarna som nu inleder sin andra säsong.

FAKTA

Böcker, poddar och tv-serier i avsnitt 1, säsong 2

Böcker vi nämner:

Gamen av Olle Lönnaeus

Kodnamn Aurora av Daniel Bergman

Vinterpacket av Jacob Lindfors

Små katastrofer av Sarah Vaughan

Mordkonsulten av Elly Griffiths

Cyklonvarning av Christina Wahldén

Innan mörkret faller av Peter Robinson

The less dead (De mindre döda) av Denise Mina

Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson

Alla ljuger av Camilla Grebe

Spring eller dö av Maria Adolfsson

Den ovillige mördaren av Set Mattsson

Var inte rädd för mörkret av Kristina Agnér

Den andra systern av Mohlin & Nyström

Konferensen av Mats Strandberg

Dagen är kommen av Ninni Schulman

Paradis city av Jens Lapidus

Upprättelsen av Yrsa Sigurdardottir

Svart sommar av M W Craven

Bara ett litet mord av Carin Hjulström

Tv-serier vi pratar om:

Tunna blå linjen

Undercover

I mördarens spår 1973

Lupin

Snowpiercer, säsong 2

Murder on Middle beach

Scott & Bailey

Poddar vi nämner:

The nobody zone

The apology line

Where is George Gibney

Tidigare avsnitt hittar du här

Kultur och nöje

Armenien drar sig ur Eurovision

Srbuk representerade Armenien i senaste Eurovision, 20419. Arkivbild.
Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Armenien drar sig ur vårens Eurovision Song Contest, ESC. Anledningen är den senaste tidens turbulens i landet, skriver SVT.

"De senaste händelserna, den korta produktionstiden och andra omständigheter gör det svårt att medverka", meddelar public servicebolaget AMPTV.

Det var i förra veckan som demonstranter stormade en regeringsbyggnad i huvudstaden Jerevan, och både anhängare till premiärminister Nikol Pasjinian och oppositionella har demonstrerat.

I ett uttalande beklagar Martin Österdahl, högst ansvarig för ESC på Europeiska radio- och tv-unionen EBU, Att Armenien drar in sin medverkan:

"Armenien har en lång historia i tävlingen och tillför alltid spännande och kvalitativa scenframträdanden. Vi förstår orsaken till beslutet och kommer att sakna deras hårda arbete och professionalitet i Rotterdam".

Den första semifinalen sänds från Rotterdam i Nederländerna den 18 maj. Finalen äger rum den 22 maj.

Kultur och nöje

Rumänsk vinst i Berlin

Den rumänske regissören Radu Jude. Arkivbild.
Foto: Alexandra Wey/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det blev Rumänien som tog hem Guldbjörnen vid årets filmfestival i Berlin. "Bad luck banging or loony porn" heter filmen som regisserats av Radu Jude.

Stora jurypriset gick till "Wheel of fortune and fantasy" från Japan, regisserad av Ryusuke Hanaguchi. Jurypriset gick till den tyska "Mr Machmann and his class", regisserad av Maria Speth.

Priset för bästa regi gick till Denes Nage för "Natural light".

I år delade festivalen inte ut olika priser för manlig och kvinnlig skådespelare utan slog ihop dem till ett för bästa skådespelare. Maren Eggert vann för huvudrollen i den tyska "I'm your man". Bästa birollsskådespelare blev Lilla Kislinger i den ungerska "Forest – I see you everywhere" .

Bästa manuspriset gick till Hong Sangsoo för "Introduction", och priset för "enastående artistiskt bidrag" gick till Alonso Ruizpalacios för "A cop movie".

Årets Berlinale var helt digital. Det är tänkt att de vinnande filmerna ska visas för publik i Berlin i början av januari.

Kultur och nöje

Cecilia Hansson prisas av Akademien

Cecilia Hansson. Arkivbild.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Författaren, översättaren och journalisten Cecilia Hansson tilldelas årets Bernadottestipendium av Svenska Akademien.

Hansson debuterade 2002 med diktsamlingen "Revbensdagar, morgnar" och hennes senaste verk, romanen "Au pair", kom 2019. Hon får stipendiet för projektet "Kafkas lungor", en non-fictionroman som med författarens egen tornedalska släkthistoria som utgångspunkt vill skildra såväl gränsregionens speciella problematik som lungsjukdom och sanatorieväsende, skriver Akademien i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

BTS sålde bäst i världen

BTS. Arkivbild.
Foto: Lee Jin-man/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

K-popsensationerna BTS är världens bäst säljande artister. Enligt ny statistik från branschorganisationen Ifpi klådde de under förra året artistgiganter som Taylor Swift och Drake när det gäller skivförsäljning, nedladdningar och strömningar.

Att ett band eller en artist som inte kommer från västvärlden toppar Ifpis lista har aldrig hänt tidigare. Än mer sensationellt är att det sydkoreanska bandets låtar till största del inte sjungs på engelska.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Filmfredag

Välspelat om övergrepp inom idrotten

Slalom
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Film/Recension Roland Klinteberg har sett franska regissören Charlène Faviers Slalom.

Med jämna mellanrum läser vi i media framgångsrika personer inom idrott, film, teater och musik som i sin ungdom blivit utsatta för sexuella övergrepp av vuxna auktoriteter inom sin bransch. Den franske regissören Charlène Favier har i sin debutlångfilm Slalom satt tänderna i detta ämne, och gjort det på ett högst nyanserat och tilltalande sätt.

Utan att på något sätt försvara eller utge sig för att vara djävulens advokat närmar hon sig förövaren Fred som är en före detta mästare i slalom som numera tränar unga förmågor för att kunna följa i hans skidspår. Hårt och målmedvetet drillar Fred ungdomarna att överträffa sig själva i skidspåren och mest lovande är den ambitiösa Lyz. Problemet är att Freds känslor efterhand inte stannar på det professionella planet utan går överstyr när han blir besatt av sin unga lärjunge.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Kultur och nöje

Läckberg släpper kortromaner

Camilla Läckberg. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Camilla Läckberg släpper två nya kortromaner i vår. Den Den 14 april släpper Bokförlaget Forum "Gå i fängelse" och "Kvinnor utan nåd", som enligt bokförlaget är "två fristående berättelser om hemligheter, svek och att ta makten över sitt liv".

"Jag är väldigt intresserad av att vad som driver människor att gå över gränser. Hur långt kan man gå när man söker upprättelse?", säger Läckberg i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Daniel Paris skriver barnbok

Daniel Paris. Arkivbild.
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Bloggaren och programledaren Daniel Paris debuterar som barnboksförfattare. I september kommer "Edith, Alex och enhörningarna", meddelar bokförlaget i ett pressmeddelande.

På Instagram skriver Paris, som även är socionom, att han i många år har drömt om att skriva just en barnbok. "Edith, Alex och enhörningarna" tangerar ämnen som Paris ofta lyfter: könsnormer och mångfald.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Bokrecensioner

Ömsint och uppgivet om åldrande och vård

Elliot Baron.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Litteratur/Recension Nora Wurtzel recenserar debutanten Elliot Barons Vi kommer med hjärta hem till dig.

Vuxna människor i överfulla blöjor som klagar på att ingen längre har tid att hälsa på. Samtidigt gror fönstren igen då ingen hinner putsa. Elliot Barons debut kan knappast beskrivas som vare sig munter eller upplyftande – bilderna som stannar kvar efter läsningen är fyllda av smuts och misär.

Vi kommer med hjärta hem till dig är ett samtal mellan två parter: den ena tilltalar brukarna direkt som ”du”, medan den andra kommenterar arbetsvillkoren för de anställda inom vårdföretagen. Läsaren möter här den gamle, som i present av sina söner fått en dator fylld med foton sorterade i digitala album: ”När vi kom hem till dig brukade du sitta vid den. Sönerna hade sparat ner stora mängder fotografier i olika album åt dig och du hade lärt dig att bläddra mellan bilderna med tangenterna.”

Monoton verklighet

Likt i en pingismatch förflyttas fokus från vänster till höger på boksidorna, från brukarnas vardag till stressen hos de anställda. Till vänster i varje uppslag finner vi prosadelen som beskriver de gamla, sjuka, dementa och skröpliga. Till höger möts läsaren av några få rader, på gränsen mellan poesi och företagsslogans. Den fria versen blir bitvis klichéartad och ointressant - men så är det också arbetsdagens monotona verklighet som beskrivs.

Där samtalet om arbetarlitteraturen ofta fokuserar på innehåll blir formen lätt bortglömd, men Baron har hittat ett uttryck där form och innehåll tjänar varandra utan att kompromissa. Samtidigt är prosan metafortung och hittar inte alltid rätt. Bitvis känns det tvingat och något långsökt, som när Baron skriver: ”Dina ögon var blanka hela tiden. Nästan som om någon hade spillt över två speglar och glömt att torka upp efter sig.”

Vi kommer med hjärtat hem till dig är också en studie i ångest, som i beskrivningen av den gamle som lever ensam utan vare sig radio eller TV. Tidigare i livet har hen samlat på väggklockor som pryder väggarna i hela lägenheten, men nu har alla stannat. Där ligger brukaren i sängen hela dagarna, utan sällskap eller underhållning, och hävdar bestämt att klockorna i alla fall går rätt två gånger om dagen. När Baron håller sig till de mer handfasta skildringarna – utan långsökta metaforer – tar sig texten in under huden.

Hopplöshet som dominerar

Arbetarlitterära teman känns igen, som när vården liknas vid fabriksgolvet, när de gamla och sjuka blir till kunder i en allt mer pressad bransch. Det är en arbetsdag fylld av urin och avföring, blöjor och stomipåsar som läcker. På andra sidan finns dock brukarnas liv, en hel tillvaro som är fylld av samma kroppsvätskor. Eller som Baron själv skriver: ”arbetsuppgifterna kommer tillbaka/ löpande band som inte är löpande band/ vi får smarta telefoner/ minuträkning och gps”.

De två berättelserna som löper parallellt för ett samtal om det ovärdiga i att åldras i privatiseringens tidevarv. Samtidigt är kritiken lågmäld och långt ifrån propagerande – tonen är snarare uppgiven för hur situationen ser ut för alla inblandade. Här finns inte Jenny Wrangborgs solidaritetstro och hopplösheten dominerar.

Om Vi kommer med hjärta hem till dig ska klassas som arbetarlitteratur innehåller den ovanligt lite arbetare – fokus genom hela boken ligger på brukarna medan personalen stryker likt en skugga längs väggarna, hela tiden stressade över att hinna till nästa lägenhet och nästa liggsår. Det arbetande subjektet förblir ett diffust ”vi” som rör sig i kulisserna och Vi kommer med hjärta hem till dig är framför allt ett ömsint persongalleri av de gamla och sjuka.

FAKTA

Bokrecension

Bok

Vi kommer med hjärta hem till dig

Författare: Elliot Baron

Förlag: it-lit

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL