Lagfarter SkD

36-åring ny ägare till hus i Önneköp, Hörby

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Håkan Sven-Eric Svensson, 36 år, har tagit över fastigheten på adressen Önneköp Bjällebacksvägen 14 i Önneköp, Hörby från Filip Svensson och Sara Leise. Ägarbytet blev klart i januari 2021 och köpesumman blev 1 150 000 kronor. Det 106 kvadratmeter stora huset är byggt 1966. Till det hör en tomt på 3 366 kvadratmeter.

Alldeles i närheten såldes i somras ett annat hus, på Önneköp Bjällebacksvägen 1. Där landade priset på 1 200 000 kronor för det 110 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Poromaa bäste svensk – trots tappad skida

William Poromaa fick inte på sig skidan ordentligt.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport William Poromaa tappade skidan och förlorade dyrbara sekunder.
Men 20-åringen körde upp sig och blev bäste svensk på nionde plats i VM-skiathlonen.
Alexander Bolsjunov vann.

William Poromaa inledde starkt under den klassiska delen och gick efter skidbytet ut som åtta, sju sekunder bakom ettan Sjur Røthe.

Då kom tappet för 20-åringen – ett rejält sådant. Poromaa hade inte fått på sig skidan ordentligt och tappade den, vilket kostade honom dyrbara sekunder.

– Han kan inte ha fått på sig den vid bytet. Väldigt olyckligt, säger landslagskollegan Marcus Grate som intervjuades av SVT vid sidlinjen.

Från att ha varit sju sekunder bakom var Poromaa en hel minut efter, fem kilometer senare.

Men Poromaa gav sig inte.

Visserligen var svensken långt ifrån täten men han tog igen flera placeringar. 20-åringen gick i mål som nia – bäst av samtliga svenskar. Näst bäste svensk var Jens Burman på elfte plats.

Vann gjorde Alexander Bolsjunov som ledde en klunga på sju åkare som drog ifrån med tio kilometer kvar. Bland annat nosade fem norrmän efter Bolsjunov men ingen kunde rå på honom.

Bolsjunov gick i mål som ostörd etta före Simen Hegstad Krüger och Hans Christer Holund.

En som hade det rejält tungt var Calle Halfvarsson. 31-åringen hade ingen tätkänning alls och bröt loppet.

Efteråt var han rejält knäckt.

– Inte ens jag tror på det längre. Jag får ont i huvudet, det funkar inte. Jag skulle gissa på att jag bryter säsongen nu, jag tror det. Jag får diskutera det lite här, säger Halfvarsson till SVT.

Anton Johansson/TT

Sport

Halfvarsson bröt - kan ge upp säsongen

Calle Halfvarsson bröt skiathlonloppet i VM och funderar på att avsluta säsongen.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Calle Halfvarsson bröt skiathlonloppet i skid-VM – och tvekar på resten av säsongen.
– Jag skulle gissa på att jag bryter säsongen nu, säger han till SVT.

Calle Halfvarssons tunga säsong fortsätter.

VM-premiären i skiathlon gav ingen ljusning – snarare tvärtom.

Halfvarsson bröt loppet och tvekar nu både om fortsättningen av VM och resten av säsongen.

– Inte ens jag tror på det längre. Jag får ont i huvudet, det funkar inte. Jag skulle gissa på att jag bryter säsongen nu, jag tror det. Jag får diskutera det lite här, säger Halfvarsson till SVT.

31-åringen säger att han inte har någon energi.

– Min kropp funkar inte som den ska, jag känner inte igen den alls. Den känslan jag har under sommaren och hösten finns inte nu, den är helt borta. Sen kommer även en bankande huvudvärk under loppet, då känns det att jag har bränt min kropp. Då blir det svårt att tro på det själv.

– Jag är jättebesviken, det känns som jag bränt min kropp.

Utrikes

Prålig uråldrig vagn hittat utanför Pompeji

Den ceremoniella romerska vagn som hittats av arkeologer utanför Pompeji, den italienska stad som ödelades av ett vulkanutbrott år 79.
Foto: Handout/Pompei Archeological Park via AFP/TT
Utrikes
Utrikes

Den är gjord av järn, brons och plåt och är bevarad i extraordinärt skick. Arkeologer har hittat en ceremoniell, romersk, fyrhjulig vagn vid det som en gång var en villa utanför Pompeji – den antika stad som ödelades av ett vulkanutbrott år 79.

Vagnen hittades nära stallarna vid en villa i området Civita Giuliana, omkring 700 meter norr om Pompejis stadsmur. Tidigare har där främst hittats arbetskärror.

– En extraordinär upptäckt som ökar vår förståelse för den antika världen, säger Massimo Osanna, avgående chef för de arkeologiska utgrävningarna vid Pompeji, om fyndet.

Pompeji ligger drygt två mil sydost om Neapel i Italien. Staden var hem för cirka 13 000 människor när den begravdes av ett utbrott från vulkanen Vesuvius.

Inrikes

Larm om isolycka – flera personer i vattnet

Flera personer har gått genom isen i Ekolsundsviken utanför Bålsta. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Flera personer har gått genom isen nära Ekolsundsbron utanför Bålsta, meddelar polisen.

Larmet kom vid 13.30-tiden. Det var någon som hört rop på hjälp.

En stor räddningsinsats har dragits i gång. Bland annat deltar en helikopter i räddningsinsatsen.

Eslöv

Larm om brand vid E22

Eslöv
Eslöv Vid klockan halv tre på lördagen larmades SOS om en brand vid Gårdstånga trafikplats på E22.

– Vi har haft två som ringt angående rökutveckling strax efter trafikplatsen. Det är nog inte på vägen utan vid sidan av. Vi åker ut och tittar till vad det kan vara för något, säger Joel Johansson, inre befäl på räddningstjänsten Syd.

Mer information kommer...

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Sport

Dubbla VM-medaljer – blandade känslor

Frida Karlsson och Ebba Andersson gick in som tvåa och trea.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport En historisk svensk medaljdubbel. Två skilda reaktioner på pallplatserna i damernas skiathlon.
Frida Karlsson vände ett fall till VM-silver. Ebba Andersson hade korn på Therese Johaug och guldet – men fick nöja sig med brons efter en miss i skidbytet.
– Det gör mig riktigt förbannad , säger Andersson.

Det är första gången i historien som Sverige tar två medaljer i ett individuellt distanslopp på damsidan, på ett stort mästerskap.

– Är det sant? Ja, det är häftigt. Och det är skitkul att dela på pallen med Ebba. Vi har tränat mycket tillsammans och är väldigt jämna, och det vet vi. Det är stort, säger Frida Karlsson, som precis som Andersson är från Sollefteå.

De svenska medaljerna säkrades inte utan dramatik.

Tillsammans med Johaug bildade svenskorna en topptrio som gjorde ett tidigt ryck på den klassiska delen. Men i slutet av det första av fyra varv gick Karlsson lite väl snävt på Johaugs utsida i en kurva, varpå rivalerna krokade ihop, föll och tappade dyrbara sekunder. Karlsson bröt dessutom staven.

– Jag tycker inte att det är någons fel. Jag försöker hålla ut kurvan och det är en snäv kurva så hon trycks ut. Så det är nog ingens fel, det är sådant som händer, säger Frida Karlsson.

Johaug: "Lite onödigt"

Johaug uppfattade det lite annorlunda.

– Hon ville ju inte att det skulle ske, men det är lite onödigt att gå så tätt inpå när vi är så få, vi var bara tre stycken. Samtidigt var det svårt underlag och isigt och man trycks ut lite i kurvan, säger Johaug.

I slutändan blev det inte så avgörande då det slutade med guld och silver för Johaug och Karlsson. Men framför allt svenskan fick en besvärlig väg tillbaka in i loppet.

– Hon såg ganska stressad ut direkt efter. Hon fick nog någon kilometer med ganska hög puls och med stress i blicken, säger landslagschefen Anders Byström.

– Men sättet hon tar sig tillbaka på är imponerande.

Dåligt skidbyte

Ebba Andersson gled i väg i ledning efter fallet, men Johaug var snart henne hack i häl, och de kom jämsides in till skidbytet inför fristilsdelen.

Där strulade det för Andersson, som haft problem med skidbyten också i tidigare skiathlonlopp, vilket gav Johaug några sekunder som blev guld värda.

– Det är där det skiter sig. Och det gör mig riktigt förbannad. Jag har tränat rätt mycket på det och vet att man inte kan ge bort en massa onödiga sekunder där. Och ändå så lyckas jag inte få till det.

Det gick lite för långsamt, samtidigt som remmen i den ena staven lossnade. Ut ur stadion var Andersson fyra sekunder bakom Johaug och den chansen missade inte norskan.

Hon drog snabbt ifrån och utökade sedan bara avståndet. Med fem kilometer kvar kändes guldet redan säkrat.

– Synd med Ebbas byte där. Jag tror att hon hade kunnat kriga sig kvar där. Men luckan är några sekunder för mycket, säger Anders Byström.

Blågul spurtstrid

I stället blev det en blågul strid om andraplatsen. Frida Karlsson kämpade sig tillbaka efter fallet och med två kilometer kvar var hon ikapp och förbi Ebba Andersson.

Striden mellan de två svenskorna höll sig hela vägen in på upploppet, där Karlsson var snäppet starkare.

– I dag gick Frida segrande ur den, men jag är beredd att bjuda upp till kamp framöver, säger Ebba Andersson, som inte är helt nöjd trots karriärens första individuella mästerskapsmedalj.

– Å ena sidan är jag jätteglad att jag lyckas knipa en av medaljerna, det är något som jag har haft sikte på. Men genomförandet var inte helt klockrent i dag.

Frida Karlsson är desto mer tillfreds. Efter en hel del problem under början av 2021 har hon nu prickat formen lagom till VM.

– Det smakar gott. Jag är supernöjd över prestationen i dag. Jag får ju inte ett perfekt lopp serverat för mig, och att jag ändå lyckas ta silvret i dag, så jag är supernöjd, säger Karlsson.

Charlotte Kalla stod för ett starkt lopp och blev femma. Emma Ribom blev 18:e.

Anton Johansson/TT

Lasse Mannheimer/TT

FAKTA

Fakta: Frida Karlsson

Född: 10 augusti 1999 i Sollefteå (21 år).

Klubb: Sollefteå Skidor IF.

Främsta meriter: VM-guld i stafett 2019, VM-silver 10 km (klassisk stil) 2019, VM-silver i skiathlon 2021, VM-brons 30 km (fri stil) 2019. En individuell seger och ytterligare två pallplatser i världscupen.

FAKTA

Fakta: Ebba Andersson

Född: 10 juli 1997 i Delsbo (23 år).

Klubb: Piteå Elit SK.

Främsta meriter: OS-silver i stafett 2018, VM-guld i stafett 2019, VM-silver i stafett 2017 VM-silver i skiathlon 2021, en seger och ytterligare 20 individuella pallplatser i världscupen.

Inrikes

Här stresstestar vården vaccinflödet för fas 4

Funktionärer såg till att inslussningen skedde korrekt och utan trängsel. Här under vaccineringen på Länssjukhuset Ryhov under vecka 6.
Foto: Johan Werner Avby/Region Jönköping
Inrikes
Inrikes En stor logistisk utmaning väntar om bara några månader när allmänheten ska vaccineras mot covid-19. I Värnamo har man därför stresstestat systemet för trycket som väntas under fas 4.
Resultatet: 609 personer vaccinerade på åtta timmar.

– Det har varit fullt ös, säger Pernilla Söderberg.

Hon har under tre veckor projektlett det Region Jönköping beskriver som simuleringar av den kommande massvaccinationen. Trots benämningen var det inga simulerade vaccin utan äkta vara.

Övningen genomfördes under en dag med en veckas mellanrum i Jönköping, Eksjö och Värnamo. Personalen hade då byggt ett flöde för att människor skulle kunna hålla avstånd till varandra och samtidigt få en spruta i armen så snabbt som möjligt.

Under testet gavs vaccin till personal inom vård och omsorg.

– Vi har en vana av att vaccinera inför säsongsinfluensan, men det här är sådana volymer att det är svårt att förstå storleken. Samtidigt gör vi det mitt under en pågående pandemi, säger Pernilla Söderberg.

Vaccin i gummifabrik

I Värnamo, som genomförde övningen under den gångna veckan, fick personalen flytta in i en gammal gummifabrik som numera rymmer både bibliotek och biograf. Där är det också tänkt att massvaccineringen ska ske senare i vår.

Personalen jobbar vanligtvis på Värnamos tre vårdcentraler, varav två är regionala och en är privat. Fyra sjuksköterskor vaccinerade hela dagen och fyra ordinerade vaccinet. Samtidigt fanns annan personal som såg till att folk gick in i rätt bås och höll avstånd.

Caroline Grahn, verksamhetschef för den regionala vårdcentralen Väster, säger att de höga flödena i fas 4 beräknas innebära att omkring 600 till 700 personer vaccineras om dagen i Värnamo.

Under testet hade regionen två system, ett för tidsbokning och ett för drop in. Själva sticket tog i snitt 1 minut och 40 sekunder men sedan tillkommer registrering och ordinering, som består i att fylla i en hälsodeklaration inför vaccinationen för att veta om någon är allergisk eller äter exempelvis blodförtunnande mediciner. Uppgifterna kunde också fyllas i på förhand genom att logga in via 1177.

– Man behöver ha ganska så stora utrymmen där patienterna ska sitta en kvart eller halvtimme efter sitt vaccin, och varje patient har fyra kvadratmeter. Så vi hade föreläsningssalar de fick sitta i då. I ett rum för 90 personer fick det plats elva, säger Caroline Grahn.

"Klart vi orkar"

Resultatet blev 609 vaccinerade personer, från klockan 8 på morgonen till 15.50 på eftermiddagen. Då hade sköterskorna redan börja att dra upp vaccinet i sprutor en dryg halvtimme innan man slog upp dörrarna.

– Det fungerade riktigt, riktigt bra. Det är vi stolta över. Det har varit ett stort lagarbete där vi haft medarbetare som aldrig jobbat med varandra, säger Grahn.

När det blir skarpt läge hoppas hon att man ska hitta ett system för att medborgarna ska kunna boka dos två samtidigt som de får sin första spruta.

Den största utmaningen under simuleringen var att se till att människor höll avstånd utanför lokalen. När trycket var som störst mellan 8 och 10 på förmiddagen blev kön en lång ringlande historia.

– Man får ju ibland absolut påminna invånaren om att nu får du backa lite här, säger Caroline Grahn.

TT: Hur länge tror du att ni måste klara ett sådan här högt flöde?

– Det beror helt på mängden vaccin vi får. När jag tittar i våra beräkningssystem så ser jag att, om det kommer som det ska, så kommer toppen vara i runt sex-tio veckor i april, maj, juni.

TT: Orkar man det då? Tio veckor är ganska lång tid.

– Det är klart vi orkar, det måste vi orka. Vi ska ju besegra den här sjukdomen. Vi orkar ju inte leva så här.

Många vill lära sig

Hon berömmer alla de medarbetare som ställer upp och hjälper till, alltifrån vårdpersonal som gått i pension till unga som vill jobba extra.

Region Jönköpings projekt är unikt i sitt slag, projektledare Pernilla Söderberg känner inte till någon region i Sverige som gjort på samma sätt i så stor skala. Och intresset för simuleringen beskrivs som stort. Andra regioner och vårdcentralschefer har velat ta del av materialet.

Hon tycker att man är bättre förberedd nu än om man inte skulle ha genomfört stresstestet.

– Lärdomen och känslan av att vi har så mycket mer i oss lugnar ju, och ökar även självförtroendet hos personalen om att vi kommer att klara det här. Och det gynnar ju vår befolkning, att vi har en trygg hälso- och sjukvårdskår, säger Pernilla Söderberg.

Niklas Svahn/TT

Annika Elfgren, undersköterska på hjärtsjukvården på Länssjukhuset Ryhov får sin första vaccindos av Linnéa Andersson, till vardags specialistsjuksköterska på barn- och ungdomsmedicinska kliniken.
Annika Elfgren, undersköterska på hjärtsjukvården på Länssjukhuset Ryhov får sin första vaccindos av Linnéa Andersson, till vardags specialistsjuksköterska på barn- och ungdomsmedicinska kliniken.
Foto: Johan Werner Avby/Region Jönköping

Kultur och nöje

Hundraårigt konstbråk löst

National Gallery i London har haft en konstkonflikt med sin motsvarighet i Irland i över 100 år. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Ett över hundra år långt konstbråk mellan National Gallery i London och National Gallery i Irland har blivit löst, skriver The Guardian. De två museerna har varit oense om vem som har rätt till den konstsamling som samlaren Sir Hugh Lane lämnade efter sig när han gick bort 1915.

I testamentet stod att han skänkte 39 verk till National Gallery i London. Men senare hittades ett tillägg i Lanes skrivbordslåda på National Gallery i Irland, där han var chef, om att tavlorna istället skulle tillfalla det irländska museet. Det var underskrivet men utan vittnen, och museet i London drev därför igenom sin rätt att få tavlorna.

Konflikten har lett till en rad olika kompromisser. Men nu ska de två museerna sköta tavlorna tillsammans, i en "anda av kollegialitet". Två grupper med fem tavlor ska rotera, och vara på vardera museum i fem år. Ingår gör bland andra "Paraplyerna" av Renoir och Manets "Musik i Tuilerieträdgården".

Det nya avtalet tillåter publik i båda länderna att njuta av tavlor av Manet, Monet, Renoir, Vuillard och Morisot, enligt Gabriele Finaldi, chef för National Gallery i London.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL