Mätta Ivarsson (MP) tar i en debattartikel (24/1) om barns utsatthet upp det viktiga arbete barnskyddsteamet i Region Skåne gör. Barnskyddsteamet är en stöttande funktion till alla vårdens enheter när kunskapen om att uppmärksamma orossignaler kring barn behöver stärkas. Alliansen tog fram fundamenten för detta team redan i opposition 2014-2018, och initiativet fick gehör av det dåvarande styret med Socialdemokraterna.
Av naturliga skäl har vi nu när vi styr Region Skåne fortsatt stärka barnskyddsteamets arbete. Även om Mätta Ivarsson målar vardagen i svart så tycker vi att de resultat teamet skapat under dessa år förtjänar att belysas – oerhört många fler läkare och annan vårdpersonal har nu fått kunskapen om hur man hanterar några av de svåraste frågor man kan möta gällande familjer där barn far illa. Det är ett arbete som tyvärr aldrig tar slut.
När Mätta Ivarsson slänger sig med ”mer resurser” utan närmare specifikation, skulle hon också kunna nämna den ramöverenskommelse med alla skånska kommuner som vi fattar beslut om på Hälso- och sjukvårdsnämnden 11 februari. Denna överenskommelse startade redan 2013 under dåvarande Alliansstyre och utökas nu med fler målgrupper: barn som riskerar utveckla psykisk ohälsa och barn inom socialtjänstens uppdrag. Det är på detta sätt Alliansen inte bara lägger några symboliska miljoner i ett excel-blad utan arbetar brett för reella resultat.
Denna typ av överenskommelser lägger grunden till möjligheten att skapa Barnahus och sätta samman flera myndigheters personalgrupper för ett lokalt förankrat arbete. Vi gör exempelvis i ett pilotprojekt i Kristianstad där regionens vårdinsatser ska takta med kommunens myndighetsutövning. Absolut är det är lätt att som opposition säga ”mer resurser” – men det är ofta inte resurserna som saknas – utan lösningen ligger i ett ständigt enträget arbete för både kunskap och att, som vi säger i pandemitider, hålla i och hålla ut.
Allra mest resurser lägger vi i Region Skånes kärnuppdrag inom barn- och ungdomspsykiatrin. Trots den motvind som bland annat Miljöpartiet har bjudit när det gäller att få fler professionella som kan minska de långa köerna till Skåne, har Alliansen nu fått genom en upphandling inom neuropsykiatri. I Skåne kommer vi därför kunna göra något åt den brist på terapeuter som Miljöpartiet och den samlade vänsterns ”egen-regi-tänk” skapat genom åren.
Region Skåne kan inte göra allt, men Region Skåne gör ett omfattande arbete. Det är en självklarhet att barn och unga i utsatta situationer vara prioriterade. Inget barn ska svikas av samhället. Miljöpartiets avsaknad av konkreta förslag och istället svepande anklagelser med udden mot Region Skånes utvecklingsarbete, gör inte skillnad för barn i utsatthet. Snarare tvärtom.
Gilbert Tribo (L), Regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden
Anna Mannfalk (M), Regionråd och 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden
Birte Sandberg (C), Regionråd och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden
Per Einarsson (KD), Regionråd och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN