Kultur och nöje

Hudlös och viktig skildring

Ceija Stojka, 2005.
Foto: Christa Schnepf/Malmö konsthall
Kultur och nöje
Konst Tidningens konstkritiker Britte Montigny har sett Malmö konsthalls utställning Ceija Stojka. En stark utställning som verkligen berör.

Pandemin och skräcken för covid-19 håller Sverige i ett järngrepp. Men det ska mer till för att få tyst på Malmö Konsthall. I helgen öppnades utställningen Ceija Stojka, vilken jag tveklöst upplever som den viktigaste, mest berörande och mest angelägna som Konsthallen någonsin visat (min tidigare etta - Michael Rakowitz’ synliggöranden av ISIS våldtäkter på Irans urgamla kulturskatter - har halkat ner på en andraplats). Ceija Stojka-vernissagen var naturligtvis digital. De fysiska lokalerna ekade folktomma men fylldes i gengäld av det känslosvall som de utställda verken – skisser, teckningar, målningar, dagböcker, dikter och en intervjufilm – väcker.

Ceija Stojka, ur sviten När vi reste.
Foto: Britte Montigny

Ingår i projektet Öppna Malmö

Utställningen, som ingår i projektet Öppna Malmö som mellan 2020 och 2022 lyfter frågor om diskriminering och rasism, är skapad av och tillägnad den österrikiska konstnären, poeten och författaren Ceija Stojka (1933-2013). Med sin konst har hon gjort (de österrikiska) romernas öden och lidanden under andra världskriget känd för världen. När minnet av Förintelsens offer hedras den 27 januari är det i första hand de kusligt effektiva försöken att utrota Tredje rikets judiska befolkningsgrupper som står i fokus. Men Förintelsen drabbade också andra minoriteter, eller snarare alla som inte platsade i den ariska ideal-mallen. Och dit hörde även romerna, som ofta fördes till interneringsläger framförallt i Polen.

Bara nio år gammal deporterades Ceija Stojka till Auschwitz-Birkenau. Därefter följde Ravensbrück och Bergen-Belsen. Det skulle gå mer än 40 år efter befrielsen ur det sista lägret innan hon förmådde återvända, förmådde minnas, för att världen skulle få veta och aldrig glömma. Och när hon väl trädde fram skedde det med full kraft. En självupplevd, konstnärligt oskolad expressiv kraft som i ord, teckningar och tusentalet målningar (varav ett drygt hundratal i Konsthallen) vittnar om scener som etsat sig så fast på näthinnan att de aldrig kan blekna. De vittnar om vreden, smärtan, våndan, lidandet men också om hoppet som aldrig tilläts dö. Det Ceija Strojka har att förmedla är så fyllt av explosiva, vidriga absurditeter att gängse uttrycksmedel inte räcker till. Det finns en omedelbar direkthet i målningarnas naiva expressivitet som trotsar den episka målarkonstens alla gängse regler. I dagböcker och poesi bryts meningarna sönder. Stympas. Rycks loss utan skiljetecken. Små bokstäver och stora. Textat och skrivet i omedelbar påtaglighet.

Ceija Stojka, ur sviten Jakten.
Foto: Britte Montigny
Ceija Stojkas Ankomst till Auschwitz, ur serien Auschwitz.
Foto: Britte Montigny

Återvänder till sin barndom

55 år gammal återvänder Ceija Stojka till sin barndom i boken Wir leben in Verbogenheit (Vi lever i det fördolda) som handlar om den tilltagande klappjakten på Österrikes romer. Ett par år senare började hon komplettera orden med bilder. Med målningar. Hon återupplever barndomen, skräckåren i utrotningslägren. Befrielsen. Det expressivt naivistiska anslaget med godtyckliga perspektiv understryker trovärdigheten. Det målningarna och övriga utställda verk förmedlar är inte en äldre kvinnas minnen utan ett barns upplevelser i nuet. Målningarna blir till ett barns dagboksanteckningar där vi kan följa Ceija Stojkas liv från den tidiga barndomens resor i hästdragna vagnar genom blommande solrosfält och sommarläger under grönskande björkar. En kort tid av bekymmerslös lycka. Sedan börjar jakten (på romerna). Taggtrådsstängsel runt vagnarna. Svartklädda soldater med hakkors och bajonettspetsade gevär som i nästa svit av målningar föser tusentals romer till de hakkorsprydda godsvagnar som ska transportera dem till Auschwitz och den överallt närvarande rädslan. Skräcken som ett rovdjur bakom taggtrådsstängsel. Vakttorn kringflugna av kraxande korpar. Brännugnarna. Det ena lägret värre än det andra. Fasor vi alla sett tidigare. I bilder. I reportage. Och ändå har vi inte sett. Fotografier förmedlar en distans som skiljer ”här” från ”där”, ”nu” från ”då”. Den distansen finns inte i Ceija Stojkas målningar som inte bara förmedlar en outhärdligt hudlös närvaro mitt i skräcken utan också klentrogenheten när befrielsen väl är ett faktum.

Ceijla Stoika. Ur serien Auschwitz 1944.
Foto: Britte Montigny

Den – klentrogenheten – förmedlas även i intervjufilmen Unter den Bretten hellgrüner Gras (Under plankorna växer nytt gräs) som handlar om tiden i Bergen-Belsen och befrielsen. Av upphovsrättsliga skäl är den tyvärr inte tillgänglig digitalt. Det är således bara att hoppas att corona mattas av så pass att Konsthallen kan öppna tidigare än aviserade 1 april. Intill dess får nyfikna och kulturhungrande nöja sig med att se en digital visning via hemsidan (https://www.konsthall.malmo.se/) eller Konsthallens sida på Facebook.

Ceijla Stojka. Ur serien Ravensbrück.
Foto: Britte Montigny
Ceijla Stojka. Sida ur en anteckningsbok daterad 16 juli 2000.
Foto: Britte Montigny

FAKTA

Konst

Ceija Stojka

Malmö konsthall

Till och med 18 april

Malmö

Unik utställning om romska förintelsen startar digitalt

Ceija Stojka, död 2013, överlevde tre koncentrationsläger men det tog 40 år innan hon började berätta i text och bild. Nu ställs hennes verk ut i Malmö konsthall.
Foto: Pressbild: Christa Schnepf
Malmö
MALMÖ Ceija Stojka var en av de första romska konstnärerna att skildra Förintelsen och nu visas hennes målningar och texter i Malmö Konsthall fram till den 18 april.

Men efter nytt besked från Malmö stad måste konsthallen på grund av pandemin hålla fortsatt stängt till och med den 31 mars.

– Vi hoppas på att smittspridningen minskar så pass att vi får tillstånd att öppna tidigare, men än så länge är det den 31 mars som gäller, säger konsthallens kommunikatör Heidi Hakala.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Kulturministern vill inte utreda gangsterrap

Nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter (S) har blivit missförstådd, hävdar hon.
Foto: Sören Andersson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Nej, den nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter (S) vill inte tillsätta en utredning för att undersöka om gangsterrap leder till brottslighet.

Det slår hon fast dagen efter att hon sagt till SVT:s Kulturnyheterna att hon vill "titta på" musikgenren och "se om det leder till brott".

– Jag kan ha använt ordet utreda men man ska komma ihåg att det är min andra dag på jobbet och för mig betyder det ordet att vi ska titta på det, aldrig att vi ska tillsätta någon utredning, säger hon nu till SVT:s Politikbyrån.

Gangsterrappen kom först på tal apropå statsminister Magdalena Anderssons (S) uttalande om att alla statsråd ska hjälpas åt för att bekämpa gängbrottsligheten. Tidigare har Sverigedemokraterna uppmanat Brottsförebyggande rådet att utreda huruvida gangsterrap är skadligt.

Kultur och nöje

Magisk livsresa på Sagohusets nya scen

Folkets röst dyker upp på ett kommunfullmäktigemöte i Lund.
Foto: Emmalisa Pauly
Kultur och nöje
Scen/Recension Gunilla Wedding har sett skolpremiären av Teater Sagohusets nyskrivna pjäs Glasmästarens testamente.

Skratt, tårar och fantasins magiska kraft. Glasmästarens testamente, som inviger Teater Sagohusets nya teaterhus på Gylleholmsgatan i Lund, har allt som behövs för att en teaterföreställning ska gå rakt in i mitt hjärta.

Allt börjar på kommunfullmäktige i Lund där ett gäng trötta och uttråkade politiker efter en lång kväll äntligen nått fram till sista punkten - Teater Sagohusets önskan om en ny teaterlokal. Klubban är höjd för ett snabbt nej så alla kan gå hem men så gör folkets röst entré i form av en kvinna vid namn Gudrun. Med sig har hon ett testamente som hon hittat i en gammal byrå hon köpt nyligen. Testamentet visar sig vara en pjäs om och av glasmästaren Harald Larsson och raskt dras kommunpolitikerna in i en livshistoria i teaterform som tar sig in även i deras hjärtan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Abba släpper video till sin jullåt

Abba har spelat in en musikvideo och skänker intäkterna till Unicef. Pressbild.
Foto: Ludvig Andersson
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Abba har spelat in en musikvideo till sin julsingel "Little things". Videon dök upp på Abbas officiella Youtube-kanal på fredagsmorgonen och gestaltar hur en grupp skolbarn inspireras av Abbas comeback och anordnar sin egen Abba-show.

Videon är regisserad av Sophie Muller, som tidigare har arbetat med artister som Beyoncé, Gwen Stefani och Radiohead.

Alla intäkter från singeln går till FN:s barnfond Unicef, meddelar bandet. Tidigare har man gjort samma sak med låten "Chiquitita".

"Vi tror att det är omöjligt att utrota fattigdom utan att stärka kvinnors makt. Det är därför som vi stödjer Unicefs skydd av flickor från sexuellt våld", säger de fyra i ett gemensamt uttalande enligt ett pressmeddelande.

Kultur och nöje

De kan få Stora fackbokspriset

Carl Henrik Carlsson var även nominerad till Augustpriset för sin bok 'Judarnas historia i Sverige'. Arkivbid.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Årets nomineringar till stora fackbokpriset har offentliggjorts.

De utvalda den här gången är Monica Braw för "Japan och japonismen", Carl Henrik Carlsson för "Judarnas historia i Sverige", Jakob Christensson för "Vattenvarelser", Anders Cullhed för "Dante: den förste författaren", Lena Kåreland för "Franska flanörer" och Svante Nordin för "Tanke och dröm".

Pristagaren tillkännages onsdagen den 15 december. Prissumman är på 125 000 kronor och kommer från Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Kultur och nöje

"På spåret"-vinnare går till Expressen

Kristin Lundell blir medarbetare på Expressen. Pressbild.
Foto: Olle Sporrong/Expressen
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Journalisten Kristin Lundell ska börja jobba på Expressen.

Lundell har tidigare synts och hörts i bland annat Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Sveriges Radio, och hon har vunnit en omgång av SVT:s "På spåret". På Expressen får hon en roll som skrivande redaktör.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Läckberg tillbaka med tv-såpa: "Extra allt"

Den 12 december kan man strömma nya avsnitt av 'Lyckoviken' på Viaplay. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Mer drama, kärlek och mord utlovas i den tredje säsongen av Camilla Läckbergs tv-såpa "Lyckoviken".
– Det kommer att vara extra allt, säger Camilla Läckberg.
PREMIUM

Det känns lite mindre nervöst inför denna säsongspremiär av "Lyckoviken", erkänner deckardrottningen och manusförfattaren Camilla Läckberg.

Serien har beskrivits som en "krimkryddad såpa" – och det var just det som Läckberg och de andra manusskrivarna Lovisa Löwhagen och Jessika Jankert ville när de skapade serien: Att återupprätta såpagenren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

De ska leta äkta kärlek i tv

Patrice Emedi, 26, Linköping, ska vara med i 'True love'. Pressbild.
Foto: Discovery
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Nu är det klart vilka singlar som ska försöka hitta äkta kärlek i dejtingsåpan "True love", som har premiär den 16 december på Discovery+.

De medverkande är: Jenny Gustafsson, 29, Varberg, Kalle Olsson, 24, Malmö, Sara Danishmand, 23, Stockholm, Rebecca Edenström, 25, Stockholm, Christoffer Gustavsson, 24, Oslo, Emilie Söderholm, 26, Ängelholm, Michaela Sorle, 34, Malmö, Eric Ahrén Moonga, 25, Stockholm, Sara Engerdahl, 21, Stockholm, Emil Holgersson, 25, Oskarshamn, Fanny Hedman, 26, Stockholm, Viktor Frisk, 32, Stockholm, Mayima Jammeh, 23, Stockholm, Fredrik Dexter, 29, Stockholm, Malin Lundahl, 24, Göteborg, Angelo Jovic, 32, Stockholm, Clara-Maria Lindmark, 25, Stockholm, Loffe Lundin, 30, Stockholm, Greta Jönsson, 30, Borlänge, Patrice Emedi, 26, Linköping, Caroline Åkesson, 28, Stockholm, Elias Olsson Cataldo, 22, Malmö, Caroline Kronqvist, 29, Norrköping, Hampus Söderström, 32, Stockholm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL