Kultur och nöje

Vill lyfta fram barn som inte syns i bilderboksvärlden

Lotte Lannerberths bilderbok Kittelbubblor kom ut 16 januari.
Foto: Kerstin Weman Thornell
Kultur och nöje
Barnlitteratur Barnboksförfattaren Lotte Lannerberths dator svämmar över av manusidéer och plötsligt gör något sig påmint och hittar sin form. Så var det med nyutkomna bilderboken Kittelbubblor. - Den började med en fundering så tidigt som 2016 kring hur man egentligen blir kompisar och redan från början var jag också klar över att ett av barnen skulle sitta i rullstol, berättar hon.

I Kittelbubblor möts Ella och Alia på en lekplats. De känner inte varandra men blir snabbt vänner. Ella, som sitter i rullstol, längtar efter att kunna gunga som Alia och Alia vill bli lika bra på att blåsa såpbubblor som Ella.

- Det är så klart en utmaning för illustratören (Kajsa Hallström, reds. anm.) när man är på exakt samma plats hela tiden men hon har gjort ett jättebra jobb. Det är så stor variation i bilderna och man ser det som händer från olika vinklar.

Många skrivarkurser

Lotte Lannerberth bor i Limhamn sedan många år och är utbildad journalist och lärare. Just nu går hon skrivpedagoglinjen på Skurups folkhögskola och undervisar också på skolan. Att skriva har hon alltid gillat - och länge trodde hon att det var deckarförfattare hon skulle bli.

- Jag gick många skrivarkurser när jag var yngre, bland annat en deckarkurs samtidigt som Jens Lapidus, berättar hon. Problemet var att jag bara kom till sidan 100 i min deckare och sedan var det stopp.

Det var först när Lotte Lannnerberth fick barn som idén att skriva bilderböcker föddes.

- Jag hade i och för sig köpt många handböcker i att skriva för barn tidigare men när min son föddes för 13 år sedan började jag också köpa bilderböcker. Jag studerade dem utifrån handböckerna och funderade över hur många sidor det skulle vara och var vändpunkten skulle komma? Sedan dess har jag skrivit jättemånga bilderboksmanus som ligger i datorn.

Ella och Alia gungar.
Foto: Illustration: Kajsa Hallström

Alla barn ska finnas med

Alla manus fastnar dock inte i där. Kittelbubblor är Lotte Lannerberths fjärde bilderbok. Den första, Lea Lejontämjare och översovningen, kom 2015 och sedan har det blivit två till i samma serie. De har fått mycket uppmärksamhet, inte minst för att Leas bästa vän Elliot har Downs syndrom och att tecken som stöd både används och lärs ut i böckerna.

- Från början hade han inte Downs syndrom, det kom efter hand och gjorde nog också att det blev ett slags icke-fokus på just det. Det är också det icke-fokuset jag vill åt. Det handlar om att alla barn ska finnas med och synas och vara som de är i barnböcker. Och jag har verkligen fått upp ögonen för hur många barn som aldrig syns där. Så min nisch blev lite att försöka skildra hela samhället genom böckerna.

Arbetet med Kittelbubblor blev lite annorlunda eftersom Ellas funktionsnedsättning fanns med i berättelsen från början och är en drivande del i handlingen - hur Ella och Alia ska lösa det så Ella också kan gunga.

- Det blir svårare med det där icke-fokuset då, medger Lotte Lannerberth.

Har du gjort mycket research kring funktionsnedsättningar du skriver om?

- När jag skrev Leaböckerna skickade jag manus till familjer som hade barn med Downs och det var också genom responsen som idén att ha med tecken kom. När det gäller Kittelbubblor har jag en sådan tur att min äldre syster är sjukgymnast och min yngre utbildar sig till arbetsterapeut. Den yngre var ute och kollade lekplatser och tillgänglighet åt mig och den äldre tipsade till exempel om hur Ella skulle sitta i gungan.

Låt till boken

Bokens illustratör, Kajsa Hallström, kom in i arbetet först när manuset var klart och antaget av ett förlag.

- Men det har varit ett väldigt nära samarbete efter det. När jag skriver texten har jag bilder i huvudet och gör också en dummy där jag skriver text och ritar till. Det fina är sedan att illustratören får fantasier bara av min text och då händer det något magisk och kan bli helt andra bilder.

Trots att Kajsa Hallström bor i Dalby och Lotte Lannerberth i Limhamn har de inte träffats under arbetet.

- Vi hade bokat in en träff på en lekplats för att prata och få inspiration men sedan kom corona så vi har kommunicerat via mail och också haft bokens förläggare med oss. Men en vecka innan boksläppet facetimade vi och själva släppet gjorde vi tillsammans på Instagram.

Till Kittelbubblor finns också en handledning med tips till förskole- och skolpersonal om vad man kan prata om i samband med boken och så har det också släppts en låt till boken, text Malin Bejram Ellström och musik Kalle Kronhamn, som finns på Youtube.

- Det är så bra med en låt till för då kan man göra så mycket mer än bara högläsning, säger Lotte Lannerberth. I förskolorna uppskattar de böcker som man dels kan ha ett bra samtal om men också leka, sjunga och dansa till.

Foto: Illustration: Kajsa Hallström

Nya bokprojekt

När vi pratas vid är det en dryg vecka sedan Kittelbubblor släpptes och Lotte Lannerberth ser fram emot att den ska möta alla sina läsare samtidigt som hon, som alltid, är på gång med fler bokprojekt.

- Jag har två bilderboksmanus på läsning hos förlag just nu och så skriver jag faktiskt på en vuxenroman där målet är att bli klar före sommaren. Problemet med mig är att jag inte kan hålla mig till en sak i taget, men när det kommer idéer är det bara att haka på, konstaterar hon med ett skratt.

FAKTA

Fakta

Lotte Lannerberth om ...

... romanen som hon skriver på nu: ”Den började jag med för fyra år sedan och skrev helt klar. Men då var den en kapitelbok för 9 till 12 år. Jag skickade aldrig in den till något förlag och så har åren gått och förra våren kände jag bara att det var dags att göra klart den men när jag började skriva insåg jag att jag inte skrev för barn längre utan vuxna. Titeln är Bajspatrullen och man kan väl beskriva den som en humoristisk berättelse om tre personer som jobbar på den här patrullen och nu har det också börjat bli mer allvar så att man sätter skrattet i halsen ibland.”

... hon skulle vilja ägna sig åt att bara skriva: ”Mitt mål är att jobba som både författare och skrivpedagog för jag älskar att undervisa också.”

Bilderböcker av Lotte Lannertberth

Lea Lejontämjare och översovningen (2015), illustration Johanna Rehn

Lea Leontämjare på prinsesskalas (2016), illustration Johanna Rehn

Lea Lejontämjare på badhuset (2018), illustration Johanna Rehn

Kittelbubblor (2021), illustration Kajsa Hallström

Kultur och nöje

Mara Lee uppmanar till "radikalt medkännande"

I 'Främlingsfigurer' brottas Mara Lee med bilder av främlingen i litterära favoriter. Pressbild.
Foto: Märta Thisner
Kultur och nöje
Kultur och nöje Rasismen utövas inte bara ute i samhället – den äter sig in i våra drömmar, begär och litterära texter. Det framhåller poeten och författaren Mara Lee vars nya bok "Främlingsfigurer" handlar om den makt som utövas genom språket.

Länge har Mara Lee haft som regel att slå av tv:n när hon tittat på en film eller tv-serie där våldets första offer har varit en brun, svart eller asiatisk kvinna.

– Jag försöker att inte reagera på allt, då går man ju sönder. Och du anar inte hur många filmer och tv-serier som jag missat och inte kunnat kolla på på grund av det slentrianmässiga våldet. Nu tittar jag inte så mycket längre.

Som professor på Konstfack – vilket hon också är – har hon följt konstkollektivet Brown Islands arbete mot snedrekryteringen och strukturell rasism på konstskolor. Det är viktiga frågor som studenterna måste ha möjlighet att diskutera, framhåller hon. Om den pågående debatten kring "Vita havet", namnet på skolans utställningssal, säger hon följande:

– Jag tycker att den kan få heta Vita havet, det har jag inga problem med. Men jag tycker också att det måste få diskuteras.

Hennes bok handlar dock om litteratur. Om språk är liktydigt med makt, hur fördelas då den makten? Hur kan språket och berättelserna befästa dem vi antas vara? Ungefär så lyder den underliggande frågeställningen i den granskning som Mara Lee har gjort.

– Det är viktigt att man vill något, att det också finns något bejakande. Om jag inte hade hyst en så stor kärlek till det litterära hade jag nog aldrig fått syn på de här sakerna, det är när man börjar granska det lite noggrannare som saker och ting blir synliga.

Skånsk skräcknovell

I "Främlingsfigurer" ger hon texter som vetter åt det vetenskapliga en skönlitterär inramning. Mara Lee har "rotat runt" i klassiker som "Frankensteins monster" och "Den gudomliga komedin" men också skrivit egen poesi och en skräcknovell från en skånsk småstad.

De inledande kapitlen ägnas åt skildringar av rasism på tåg och flygplan hämtade från amerikansk skönlitteratur. Just kollektivtrafiken framstår som en vanlig spelplats för rasism – människor konfronteras utan att ha valt varandra – konstaterar Mara Lee som speglar de skönlitterära exemplen i en poetiskt saklig framställning av 40 rasistiska påhopp på svenska bussar, t-banor, spårvagnar och tåg. Alla är hämtade ur svensk press bara de senast åren.

– Världen förändras bokstavligen om vi väljer att lägga märke till en vanlig buss utifrån ett sådant perspektiv. Rummen förändras och det är sådant som jag är intresserad av. Det handlar om verkligt radikalt medkännande, att erkänna att "en buss" kan vara förenat också med rädsla.

Fornnordiska "blåmän"

De främlingsfigurer hon frilägger opererar på olika nivåer. I de fornnordiska sagorna, hennes egen kulturhistoriska hemvist, hittar hon "blåmän" som beskrivs som farliga. Afrika är "Blåland" och människor med mörka mörka drag förknippas överlag med trälar och fulhet.

– Det är inte så ofta man ser så här nordiska och skandinaviska gestaltningar där det finns någon som ser ut som jag, och det är också därför som jag tar upp hur de ser ut i den här historien. De är inte så roliga, men de finns där.

Hon studerar också Virginia Woolfs essä "Att strosa omkring på gatorna". Den hyllade författaren går på en nattlig vandring bland "de puckelryggiga, de snedvridna och de deformerade". Inte heller Woolfs inlevelse omfattar alla delar av mänskligheten.

Hon försöker inte ens simulera respekt för de utsatta, konstaterar Mara Lee.

– Man kan läsa henne med kritiska ögon och tycka att hon är fantastisk också. Det är det som jag vill komma åt, saker kan var på många olika sätt samtidigt.

Kärlek i stället för hat

Hat är den känsla som oftast förknippas med rasism. Mara Lee smittades själv av sitt ämne. Men i sin "Främlingsfigurer" försöker hon i stället vända på perspektivet och frågar sig om rasism kan lära oss något om kärlek?

Ett av exemplen är den amerikanska författaren Mary Gaitskills roman "The Mare" från 2015 om en en vit barnlös medelklasskvinna i 50-årsåldern, Ginger, som tar sig ett fosterbarn, en svart och utåtagerande flicka från enkla omständigheter. Men trots all godhet och välvilja visar Ginger samtidigt prov på en egoistisk oförståelse som är färgad av rasism.

– -Jag har otroligt mycket mer gemensamt med huvudpersonen än vad jag har med fosterbarnet. Jag är också en medelålders barnlös kvinna som jobbar konstnärligt, jag ville skriva utifrån en position där det inte blev för lätt för mig och där jag skulle tvingas hysa medlidande och sympati inte bara för den som uppenbarligen är mest utsatt, barnet, utan också för de andra.

– Jag tycker det är viktigt att rannsaka sig själv.

Erika Josefsson/TT

Hur kan språket och berättelserna befästa dem vi antas vara? Det är den underliggande frågan i Mara Lees nya bok 'Främlingsfigurer'. Pressbild.
Hur kan språket och berättelserna befästa dem vi antas vara? Det är den underliggande frågan i Mara Lees nya bok "Främlingsfigurer". Pressbild.
Foto: Märta Thisner

FAKTA

Fakta: Mara Lee

Född: 1972 i Sydkorea, uppvuxen i Osby, Skåne.

Bor: I Stockholm.

Sysselsättning: Författare, poet och översättare, men också professor i konst med inriktning på konstteori och konsthistoria. Skrev sin avhandling i Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Har bland annat översatt den kanadensiska poeten Anne Carson.

Böcker i urval: Debuterade som poet 2000 med "Kom" och som romanförfattare 2007 med "Ladies". För diktsamlingen "Kärleken och hatet" 2018 fick hon Gerard Bonniers lyrikpris.

Framtidsplaner: "Vara mindre i Stockholm."

Just läst: Vanessa Springoras "Samtycket".

FAKTA

Mara Lee om...

...att enligt amerikanskt mönster använda ordet "ras":

– Tidigare har jag använt det i mer vetenskapliga publikationer, när läsarna är klart införstådda med vilka källor som används och hur jag använder begreppet. Och jag har nog varit ganska inne på att vi måste använda det ordet, eftersom det blir svårt att peka på vissa strukturella problem annars, men i dag vet i fan. Jag är beredd att backa där – kanske. Amerikanerna kan benämna och diskutera, de har en vokabulär. Men har saker och ting blivit bättre? Det är tveksamt.

TT: Hur ser du på att du använder "ras" i den här boken? Behövde du det?

– När jag började skriva den här boken kände jag att det var nödvändigt att jobba med det ordet, och nu när jag kommit ut på andra sidan är jag tveksam. Det är så en lärandeprocess ser ut. Förhoppningsvis lär vi oss något när vi gjort ett stort jobb.

Kultur och nöje

Paul Rey frisk – tävlar i Andra chansen

Paul Rey. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Paul Rey har tillfrisknat från sin magsjuka och kommer att kunna medverka i Andra chansen på lördag.

Det var tidigare i veckan som det stod klart att artisten blivit sjuk och att det var osäkert om han skulle kunna vara med. SVT upprättade en krisplan där man skulle sända Reys framträdande från hans deltävling, men nu behövs det alltså inte.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Då får hyllade "Nomadland" svensk premiär

Chloé Zhao regisserar Frances McDormand i 'Nomadland'. Arkivbild.
Foto: Searchlight Pictures/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Chloé Zhaos hyllade film "Nomadland" går upp på svenska biografer den 26 mars. Den 30 april kan den även strömmas via Disney Plus, skriver strömningstjänsten i ett pressmeddelande.

Oscarsvinnaren Frances McDormand spelar huvudrollen: en änka från en insomnad gruvstad i Nevada som hittar ett nytt liv längs de amerikanska vägarna. Filmen har prisats på en lång rad festivaler och bland annat belönats med Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig och två Golden Globes i kategorierna bästa drama och regissör.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Aprilpremiär för McCarthys superhjälte

Melissa McCarthy. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Nya Netflixfilmen "Thunderforce" får premiär den 9 april, visar en ny trailer för filmen.

Melissa McCarthy och Octavia Spencer spelar huvudrollerna i actionkomedin, som handlar om två helt vanliga kvinnor som plötsligt utvecklar superkrafter. Filmen regisseras av Ben Falcone och i en av rollerna syns även Jason Bateman som... krabba.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Snuskigt rika vill ha mer i succéserien "Exit"

Pål Sverre Hagen spelar den snuskigt rike men mentalt instabile William i 'Exit'.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den rikaste procentens ljusskygga knep för att få ännu mer kapital hamnar under lupp i den andra säsongen av succéserien "Exit".
– Det här är på många sätt en historia om ett utanförskap, ett självvalt sådant, säger skådespelaren Pål Sverre Hagen.
PREMIUM

NRK-serien om fyra snuskigt rika finansmän (och småbarnsföräldrar) med en förkärlek för kokain och prostituerade blev en succé i både Norge och Sverige. Den första säsongen baserades på verkliga intervjuer med Oslos finanselit – och som Pål Sverre Hagen säger: "De kanske mest osannolika och provocerade scenerna är hämtade direkt ur verkligheten".

Att vara en norsk skådespelare bosatt i Stockholm har inneburit att han har fått vara rätt mycket ifred, men den första säsongen av serien har "förstört harmonin".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Kultur och nöje

Tyska bokhandlar får öppna igen

Tysklands bokhandlar får öppna igen. Bild från en svensk bokhandel. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Tysklands bokhandlar får öppna för kunder igen från och med måndag, skriver Svensk Bokhandel. Förbundskansler Angela Merkel meddelade dock på onsdagskvällen att det är med fortsatta restriktioner, som till exempel att särskilda hygienregler måste följas samt att antal kunder som får vistas samtidigt i bokhandlarna är begränsat.

Tysklands allmänna nedstängning med anledning av coronapandemin förlängs dock till den 28 mars.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Zara Larsson: Har känt mig värdelös

Zara Larsson släpper albumet 'Poster girl'. Hon är samtidigt aktuell med en konsert som liveströmmas under internationella kvinnodagen på måndag, den 8 mars.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Prestationsångest och pandemi stod i vägen för Zara Larsson – men nu släpper hon sitt efterlängtade album.
– Man vill alltid komma längre, men det resulterar också i att man aldrig är nöjd med var man är, säger Zara Larsson till TT.
PREMIUM

2017 släpptes Zara Larssons strömningssuccé "So good", och redan året därpå berättade den svenska superstjärnan att ett nytt album var på gång. Nästa år sade hon samma sak. När pandemin tog greppet om världen fanns fortfarande inget släppdatum.

– När jag hörde att det hade gått fyra år trodde jag inte på det först, säger Zara Larsson på ett café i Stockholm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Lena Dunham filmar igen

Lena Dunham. Arkivbild.
Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Lena Dunham har skrivit och regisserat en ny film under nedstängningsmånaderna i Los Angeles. Variety rapporterar att filmen har fått titeln "Sharp sticks" och Dunham säger till tidningen att handlingen är "väldigt personlig" för henne:

– Den är en fortsättning på det uppdrag jag givit mig själv under hela min karriär – att skapa en öppen dialog kring komplexiteten i den kvinnliga sexualiteten och att ställa idén om den älskvärda kvinnliga protagonisten på ända.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL