Kultur och nöje

Vill lyfta fram barn som inte syns i bilderboksvärlden

Lotte Lannerberths bilderbok Kittelbubblor kom ut 16 januari.
Foto: Kerstin Weman Thornell
Kultur och nöje
Barnlitteratur Barnboksförfattaren Lotte Lannerberths dator svämmar över av manusidéer och plötsligt gör något sig påmint och hittar sin form. Så var det med nyutkomna bilderboken Kittelbubblor. - Den började med en fundering så tidigt som 2016 kring hur man egentligen blir kompisar och redan från början var jag också klar över att ett av barnen skulle sitta i rullstol, berättar hon.

I Kittelbubblor möts Ella och Alia på en lekplats. De känner inte varandra men blir snabbt vänner. Ella, som sitter i rullstol, längtar efter att kunna gunga som Alia och Alia vill bli lika bra på att blåsa såpbubblor som Ella.

- Det är så klart en utmaning för illustratören (Kajsa Hallström, reds. anm.) när man är på exakt samma plats hela tiden men hon har gjort ett jättebra jobb. Det är så stor variation i bilderna och man ser det som händer från olika vinklar.

Många skrivarkurser

Lotte Lannerberth bor i Limhamn sedan många år och är utbildad journalist och lärare. Just nu går hon skrivpedagoglinjen på Skurups folkhögskola och undervisar också på skolan. Att skriva har hon alltid gillat - och länge trodde hon att det var deckarförfattare hon skulle bli.

- Jag gick många skrivarkurser när jag var yngre, bland annat en deckarkurs samtidigt som Jens Lapidus, berättar hon. Problemet var att jag bara kom till sidan 100 i min deckare och sedan var det stopp.

Det var först när Lotte Lannnerberth fick barn som idén att skriva bilderböcker föddes.

- Jag hade i och för sig köpt många handböcker i att skriva för barn tidigare men när min son föddes för 13 år sedan började jag också köpa bilderböcker. Jag studerade dem utifrån handböckerna och funderade över hur många sidor det skulle vara och var vändpunkten skulle komma? Sedan dess har jag skrivit jättemånga bilderboksmanus som ligger i datorn.

Ella och Alia gungar.
Foto: Illustration: Kajsa Hallström

Alla barn ska finnas med

Alla manus fastnar dock inte i där. Kittelbubblor är Lotte Lannerberths fjärde bilderbok. Den första, Lea Lejontämjare och översovningen, kom 2015 och sedan har det blivit två till i samma serie. De har fått mycket uppmärksamhet, inte minst för att Leas bästa vän Elliot har Downs syndrom och att tecken som stöd både används och lärs ut i böckerna.

- Från början hade han inte Downs syndrom, det kom efter hand och gjorde nog också att det blev ett slags icke-fokus på just det. Det är också det icke-fokuset jag vill åt. Det handlar om att alla barn ska finnas med och synas och vara som de är i barnböcker. Och jag har verkligen fått upp ögonen för hur många barn som aldrig syns där. Så min nisch blev lite att försöka skildra hela samhället genom böckerna.

Arbetet med Kittelbubblor blev lite annorlunda eftersom Ellas funktionsnedsättning fanns med i berättelsen från början och är en drivande del i handlingen - hur Ella och Alia ska lösa det så Ella också kan gunga.

- Det blir svårare med det där icke-fokuset då, medger Lotte Lannerberth.

Har du gjort mycket research kring funktionsnedsättningar du skriver om?

- När jag skrev Leaböckerna skickade jag manus till familjer som hade barn med Downs och det var också genom responsen som idén att ha med tecken kom. När det gäller Kittelbubblor har jag en sådan tur att min äldre syster är sjukgymnast och min yngre utbildar sig till arbetsterapeut. Den yngre var ute och kollade lekplatser och tillgänglighet åt mig och den äldre tipsade till exempel om hur Ella skulle sitta i gungan.

Låt till boken

Bokens illustratör, Kajsa Hallström, kom in i arbetet först när manuset var klart och antaget av ett förlag.

- Men det har varit ett väldigt nära samarbete efter det. När jag skriver texten har jag bilder i huvudet och gör också en dummy där jag skriver text och ritar till. Det fina är sedan att illustratören får fantasier bara av min text och då händer det något magisk och kan bli helt andra bilder.

Trots att Kajsa Hallström bor i Dalby och Lotte Lannerberth i Limhamn har de inte träffats under arbetet.

- Vi hade bokat in en träff på en lekplats för att prata och få inspiration men sedan kom corona så vi har kommunicerat via mail och också haft bokens förläggare med oss. Men en vecka innan boksläppet facetimade vi och själva släppet gjorde vi tillsammans på Instagram.

Till Kittelbubblor finns också en handledning med tips till förskole- och skolpersonal om vad man kan prata om i samband med boken och så har det också släppts en låt till boken, text Malin Bejram Ellström och musik Kalle Kronhamn, som finns på Youtube.

- Det är så bra med en låt till för då kan man göra så mycket mer än bara högläsning, säger Lotte Lannerberth. I förskolorna uppskattar de böcker som man dels kan ha ett bra samtal om men också leka, sjunga och dansa till.

Foto: Illustration: Kajsa Hallström

Nya bokprojekt

När vi pratas vid är det en dryg vecka sedan Kittelbubblor släpptes och Lotte Lannerberth ser fram emot att den ska möta alla sina läsare samtidigt som hon, som alltid, är på gång med fler bokprojekt.

- Jag har två bilderboksmanus på läsning hos förlag just nu och så skriver jag faktiskt på en vuxenroman där målet är att bli klar före sommaren. Problemet med mig är att jag inte kan hålla mig till en sak i taget, men när det kommer idéer är det bara att haka på, konstaterar hon med ett skratt.

FAKTA

Fakta

Lotte Lannerberth om ...

... romanen som hon skriver på nu: ”Den började jag med för fyra år sedan och skrev helt klar. Men då var den en kapitelbok för 9 till 12 år. Jag skickade aldrig in den till något förlag och så har åren gått och förra våren kände jag bara att det var dags att göra klart den men när jag började skriva insåg jag att jag inte skrev för barn längre utan vuxna. Titeln är Bajspatrullen och man kan väl beskriva den som en humoristisk berättelse om tre personer som jobbar på den här patrullen och nu har det också börjat bli mer allvar så att man sätter skrattet i halsen ibland.”

... hon skulle vilja ägna sig åt att bara skriva: ”Mitt mål är att jobba som både författare och skrivpedagog för jag älskar att undervisa också.”

Bilderböcker av Lotte Lannertberth

Lea Lejontämjare och översovningen (2015), illustration Johanna Rehn

Lea Leontämjare på prinsesskalas (2016), illustration Johanna Rehn

Lea Lejontämjare på badhuset (2018), illustration Johanna Rehn

Kittelbubblor (2021), illustration Kajsa Hallström

Kultur och nöje

Carola deltar i "Stjärnorna på slottet"

Carola Häggkvist är en av de nya stjärnorna på slottet. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Nu presenterar SVT de fem nya personer som ska medverka i "Stjärnorna på slottet". Komikern och skådespelaren Per Andersson, ståuppkomikern Marika Carlsson, skådespelaren Grynet Molvig, journalisten och författaren David Lagercrantz och artisten Carola Häggkvist ska alla mötas i den sextonde versionen av programserien.

"Med årets mix av stjärnor på slottet kan vad som helst hända. Det går inte ens att gissa vad som kommer att ske med de starka personligheter som Carola, David, Per, Grynet och Marika har. Jag tror det här blir en magisk säsong som man inte vill missa", säger SVT:s projektledare Ulrika Midunger i ett pressmeddelande.

Även i år är det tv-kocken Tareq Taylor som tillsammans med de fem stjärnorna sätter ihop måltiderna under programserien.

Lund

Skapar bilder att fantisera runt

Maja Lindberg
Foto: Claudia, Den lilla fotobyrån
Lund
Kultur och nöje
Kultur En liten gestalt i en båt med en katt, omgiven av en gigantisk böljande våg på öppet hav. Långa, ensamma figurer framför en dimmig sjö eller på en bergstopp mot en blånande himmel över vilken en blek måne tronar. Maja Lindbergs illustrationer är lika trolska som melankoliska.
– Jag gillar när det är lite mörker i bilderna, säger den Lommabaserade illustratören som är aktuell under Litteralund.

Vi träffas på skärmen, så som man gör nuförtiden. Illustratören och konstnären Maja Lindberg sitter i sin studio, ett ombyggt garage intill bostaden i Lomma. Om en dryg vecka ska hon också hålla i en workshop härifrån, som en del i Litteralunds program, för barn i åldrarna 6 till 10 år.

– Det är den första workshop jag håller någonsin så jag är lite nervös. Det ska bli jättekul. Vi ska rita lite djur och se hur man kan få det att se ut som exempelvis en katt med enkla kännetecken, säger Maja Lindberg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Kulturrådet överlämnar förslag om läsråd

En läsande 11-årig flicka. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

I dag lämnar Kulturrådet över sitt förslag på hur läsrådet ska organiseras till regeringen. Rådet ska bestå av personer från kulturbranschen, bokbranschen, forskarvärlden, biblioteksvärlden och skolan, och regeringen ska utse vilka, enligt SVT Kulturnyheterna.

Katti Hoflin, Kulturchef i Västra Götalandsregionen och ordförande i tidigare läsdelegationen, menar att det är "otroligt viktigt" med någon som är ansvarig för läsfrämjande åtgärder.

– Det finns ingen som tar ansvar för att följa, analysera och forska på vilka läsfrämjande insatser i Sverige som fungerar och vilka man kan strunta i, säger hon och hoppas att läsrådet ska kunna arbeta självständigt inom Kulturrådet.

Regeringen avsätter 10 miljoner kronor per år från 2021 till rådet, som är ett särskilt organ inom Statens kulturråd. Satsningen är en av flera för att försöka vända den nedåtgående lästrenden bland barn och unga. Medan tidigare lässatsningar har varit projektbaserade ska läsrådet kunna arbeta långsiktigt och strategiskt med läsfrämjande.

Kultur och nöje

Hyvönen gästspelar på singel

Frida Hyvönen gästspelar på en ny singel av David Ritschard. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow
Kultur och nöje
Kultur och nöje

David Ritschard släpper nu den andra singeln från det kommande albumet "Blåbärskungen", som beskrivs som en hybrid av klassisk country och folkhemssoul. Låten "Än går det vågor" gästas också av Frida Hyvönen. Det var en nära vän till Ritschard som propsade på att låten behövde henne.

"Inte för jag saknade muskler att bära den själv, han bara hörde allt inom sig och släppte det inte. Hon är ju min favorit och jag hade nog inte vågat fråga henne om han inte hade låtit så bestämd när han sa det. Det brukar han inte göra. Och hon sa ja", säger David Ritschard i ett pressmeddelande.

Albumet släpps den 24 september och i höst åker Ritschard på Sverigeturné.

Under 2020 släppte David Ritschard, tillsammans med Magnus Carlson från Weeping Willows, Hammarbyeposet "Snart ses vi igen".

Kultur och nöje

Ryskt filmteam redo för rymdstation

Tom Cruise har planerat att spela in film i rymden – men får nu rysk konkurrens. Arkivbild.
Foto: Andrew Medichini
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Ryssland har valt ut en berömd kvinnlig skådespelare och en regissör som ska spela in vad man säger vara "den första filmen i rymden", på ISS, Internationella rymdstationen, skriver BBC News. Yulia Peresild och Klim Shipenko ska resa iväg i ett rymdskepp den 5 oktober.

Ryska rymdflygstyrelsen Roscosmos säger att de vill öppna rymden för fler och dramat har arbetsnamnet "Challenge". Peresild och Shipenko sägs också ha genomgått medicinska tester och deras rymdträning ska inledas senast i juni.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Spela tryggare på svenska onlinecasinon

www.CasinoWings.se

Att spela på casino online har aldrig varit mer populärt, och det finns fler sajter än någonsin att välja mellan. Men debatten går het; är det bäst att spela på ett svenskt casino eller ett casino utan svensk licens?

Många anser att tryggheten på de svenska casinosajterna väger tyngre än de fördelar man kan få på utländska casinon. Det gäller särskilt alla de funktioner för ansvarsfullt spelande som erbjuds av spelbolag med licens från Spelinspektionen.

Vad är ansvarsfullt spelande?

Att spela ansvarsfullt innebär att man inte utsätter sig för onödiga risker i samband med att man spelar om pengar. Det kan till exempel handla om att sätta en spelbudget i förväg, att aldrig försöka vinna tillbaka sina förluster och att ha koll på tiden så att man inte spelar bort hela dagen.

Just ansvarsfullt spelande har också blivit ett begrepp som används av många spelbolag för att beskriva de funktioner som de erbjuder för spelarnas säkerhet. Det handlar om att förebygga spelberoende hos spelarna genom att hjälpa till med att skapa sunda spelvanor från start.

Mycket av det som ingår i ansvarsfullt spelande regleras av den svenska spellicensen. Det innebär att en hel del av de verktyg som finns tillgängliga för att skydda svenska spelare inte erbjuds på spelsidor som licensierats utomlands. Några exempel på svenska verktyg för spelansvar är spelgränser, självtester och Spelpaus.

Spelgränser

Alla onlinecasinon med svensk licens erbjuder olika slags spelgränser som hjälper spelaren att kontrollera sitt spelande. Casinon med den svenska licensen är tvungna att be sina spelare att uppge en insättningsgräns och en tidsgräns innan de kan börja spela.

Utöver detta kan svenska spelare även aktivera förlustgränser per dag, vecka eller månad. När förlustgränsen har uppnåtts går det inte längre spela under den tidsperiod den gäller. Spelaren kan ändra sina inställda gränser närsomhelst. Ändringar som ytterligare begränsar spelandet genomförs direkt, medan ändringar som gör det lättare att spela längre perioder eller för mer pengar genomförs med en fördröjning så att spelaren har chans att ångra sitt beslut.

Självtester

Den andra hörnstenen i Spelinspektionens obligatoriska funktioner för ansvarsfullt spelande på de svenska casinosajterna är självtester. På alla onlinecasinon med svensk licens kan spelarna testa sig för att se om de ligger i riskzonen för att drabbas av spelproblem. Det är ett bra sätt att ta tempen på sina spelvanor och minska risken för att spela för mycket framöver.

Självtestet går till så att man får ett antal flervalsfrågor som snabbt och lätt besvaras direkt hos Stödlinjen.se via respektive casinos hemsida. Svaren på frågorna räknas sedan ihop och man får se vilken risknivå man ligger på för tillfället. Utifrån detta kan man sedan justera sina spelvanor genom att till exempel ställa in striktare spelgränser och undvika framtida spelproblem.

Självuteslutning via Spelpaus

Märker man att ens spelande trots allt gått överstyr kan man också alltid stänga av sig från allt spel om pengar permanent eller under en kortare period. Detta görs på hemsidan Spelpaus som är Spelinspektionens nationella självavstängningsregister.

Det går att välja mellan att stänga av dig under 1 månad, 3 månader, 6 månader eller tills vidare. Det sista alternativet innebär att man är avstängd under minst 12 månader och sedan själv måste logga in för att avbryta avstängningen om man inte vill att den ska fortsätta.

Svenska casinon är ett bättre val i längden

Många kritiska åsikter har luftats kring Spelinspektionens och regeringens lagar och regler gällande ansvarsfullt spel sedan 2019 när det svenska spelmonopolet upphörde. Detta särskilt från spelbolagens håll då de upplever att den strikta spellagen gör att en del spelare väljer att gå över till casinon utan svensk licens. Det stämmer förstås delvis, men frågan är vad attityden är från spelarnas håll?

En som har koll på läget är Anders HolmstenCasinoWings.se som dagligen guidar spelare i den snåriga casinodjungeln: ”Enligt vår erfarenhet är de som väljer svenska sajter generellt mer nöjda med sin spelupplevelse än de som spelar på utländska onlinecasinon. Ofta är det nyhetens behag som gör att casinon utan licens har en viss dragningskraft på spelarna. Men vi märker att många upptäcker att de svenska onlinecasinona är ett bättre och tryggare val i längden. Det bevisas inte minst av våra besökare som i hög grad väljer att registrera sig hos spelbolag med licens från Spelinspektionen.”

De utländska spelsajternas stora och frekventa bonusar samt obefintliga spelgränser kan kännas lockande. Men då får man också räkna med att många casinon utan svensk licens inte alls erbjuder den nivå av säkerhet som är standard i Sverige.

Att ta hem tiotusentals kronor i bonusar är inte mycket värt om det inte går att ta ut dem via någon pålitlig betalningsmetod som Trustly, eller om det i praktiken inte är möjligt att uppfylla ett casinos höga omsättningskrav.

De flesta håller nog också med om att spelgränser är praktiska även för de som redan har sunda spelvanor. Att glömma bort tiden eller satsa någon hundralapp för mycket kan hända även den bäste, och då är det praktiskt att ha valt ett svenskt online casino som erbjuder många olika funktioner för ansvarsfullt spelande.

Kultur och nöje

Arbetsvillkor vid reality-tv kritiseras

Paradise hotel är en av de reality-serier som har kritiserats hårt på senare tid. Arkivbild,
Foto: Nent Group
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Efter den senaste tidens kritik mot dokusåpor och villkoren för dess deltagare vänder Kulturnytt i SR blicken mot arbetsvillkoren för de som jobbar bakom kameran på realityproduktioner. Flera personer inom tv-branschen vittnar om övertid som strider mot arbetslagen, utan att de får rätt till övertidsersättning.

– Man säger att man planerar tio timmars arbetsdag och ibland är det uppe på 15, 16, 17 timmar per dag och man hör producenten säga 'det spelar ingen roll, de har ingen övertidsersättning ändå'. Nej men, vänta här nu lite, säger inspelningsledaren Stellan Särlefalk.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Han utses till årets författare

Richard Osman har utsetts till årets författare på British Book Awards. Arkivbild.
Foto: Penguin Books UK
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Richard Osman har utsetts till årets författare på den brittiska galan British Book Awards, efter succén med sin debutroman "Torsdagsmordklubben", skriver BBC News. I Storbritannien är boken en av två vuxenböcker som detta århundrade har sålt över en miljon exemplar, ihop med "The lost symbol" av Dan Brown. Steven Spielberg har också köpt rättigheterna för en film.

Boken handlar om en grupp snart åttioåriga personer som bor på ett luxuöst äldreboende på den engelska landsbygden, och som träffas på torsdagar för att efter bästa förmåga lösa ännu olösta brott. När ett mordfall blir verklighet bestämmer de sig för att testa sina förmågor på riktigt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Filmfredag

Störd familjeidyll i menlös film

Robert de Niro och Oakes Fegley i I krig med morfar.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Film/Recension Peter Eliasson har sett regissören Tim Hills komedi I krig med morfar.

Enligt IMDB följde Robert DeNiro upp inspelningarna av de tunga mästerstyckena Joker och The Irishman med I krig med morfar, och det må förvisso vara något att höja på ögonbrynen över, men även en legendarisk aktör som DeNiro måste väl få slippa vara så allvarlig jämt och bara slappna av. Vilket han i och för sig också gjort de senaste tjugo åren.

Frågan är dock om aktören medverkat i något så pass familjeorienterat som denna komedi någon gång. Om jag säger att I krig med morfar utan vidare hade kunnat placeras in i Disneys mest standardiserade matinéfack förstår ni säkert vart jag vill komma. Med andra ord har knappast de som köpte den jämförelsevis edgy Släkten är värst-trilogin mycket att hämta här. För i det här sammanhanget framstår harmlöshet som en hederssak.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL