64 procent av alla svarande i en global opinionsundersökning med 1.2 miljoner deltagare -- ett stort svarsunderlag-- säger att de anser att världen befinner sig i klimatnödläge. Undersökningen har lyckats nå 56 procent av världens etniciteter genom att ställa frågorna genom mobilspel som Angry Birds, med många användare. Bara 10 procent av de svarande tycker att makthavarna gör tillräckligt för att lösa problemet.
Visst diskuteras klimatfrågan, men om 64 procent ser det som ett internationellt nödläge är den uppenbarligen inte så central i debatten som den borde vara. Just nu beror det delvis på pandemin och givetvis måste man lösa det akuta problemet först.
Flera av de politiska frågor som legat högst på agendan i Sverige, som migration, kommer att påverkas om klimatförändringarna blir så kraftiga som befaras och klimatet borde därför genomsyra debatten generellt.
Politiker och partier som drar sig för att fokusera på klimatfrågan eftersom det inte är så lätt att sälja in uppoffringar som krävs för att bromsa klimatförändringar till väljare som hellre vill höra om fördelar de kan få bör fundera på om de riskerar en svekdebatt från bekymrade väljare. Det är flest klimatbekymrade bland unga, men ett förvånansvärt stort antal äldre betraktar det som ett nödläge, så det vore oklokt att vifta bort det som ungdomligt naiv Greta Thunberg-aktivism.
Beslutsfattarna prioriterar helt enkelt fel -- eller så gör väljarna det. Klimatfrågan har enligt den breda årliga SOM-undersökningen från Göteborgs universitet legat högst på listan över orosmoment för svenska väljare, som 2017, där ettan och tvåan på svenskarnas ”oroslista” toppades av klimatfrågor. Trots detta ropar inte politiker på att man ska lyssna till väljarnas oro på det sätt som man ropat på att de ska lyssna på oro över ökat antal asylsökande. De borde de uppenbarligen. Och väljarna bör insistera på att deras folkvalda tar klimatoron på allvar -- eller rösta fram någon annan.
Martina Jarminder
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN