The view from here är startskottet för ett flerårigt samarbete mellan Skånes Dansteater i Malmö och Helsingborgs stadsteater. Det är också den USA-födda och Stockholmsbaserade dansaren och koreografen Tilman O’Donnells första verk för Skånes Dansteater.
- När jag var dansare i Cullbergbaletten för många år sedan var vi i Malmö på turné och jag tycker verkligen om att vara tillbaka, säger han när vi gör en digital intervju fyra dagar före premiären.
Sedan mitten av januari har The view from here repeterats i en lokal på Skånes Dansteater, ibland med Tilman O’Donnell med via skärm och ibland med honom på plats. Först ett par dagar före premiären flyttas allt till Helsingborgs stadsteater. Och just att det skulle vara ett verk som var lätt att förflytta var en av förutsättningarna när Tilman O’Donnell fick förfrågan om ett samarbete med Skånes Dansteater med kort varsel.
- Skånes Dansteater hade fått ett annat verk (Second landscape, reds. anm) uppskjutet på grund av pandemin och ringde och frågade om jag skulle vilja skapa något på den här korta tiden och också något som inte skulle kunna flytta in på premiärscenen förrän precis innan, berättar han. Jag kom tillbaka med idén om en slags mobil, ready-made, föreställning där man skapar allt, inklusive musik, ljud och ljus i dansstudion och sedan bara fäller ihop det och öppnar på nästa plats. Ungefär som en klassisk cirkus där man spelar på ett ställe, river allt och åker till nästa där man bygger upp allt igen.
Den flyttbara dansscen som placeras mitt på Helsingborgs stadsteater stora scen består av ett kritvitt golv på tio gånger nio meter. Till den kommer fyra flyttbara, svarta skärmväggar och fyra stativ med strålkastare.
- Jag hade två saker jag ville jobba med i den här föreställningen som jag också har jobbat med tidigare och vill fortsätta att jobba med även framöver, förklarar Tilman O´Donnell. Sedan gällde det bara att anpassa det till det här formatet.
- Det första är den här idén om entré och sorti, både bokstavligt och som metafor. Det bokstavliga och konkreta är ett ständigt kommande och gående, en ständig förflyttning som manifesteras koreografiskt på scen. Det metaforiska är att våra liv definieras så mycket av att gå in och gå ut och att vi varje dag går över trösklar som omformar oss. Det är ingen handling i föreställningen utan jag gestaltar rörelsen i den här ständiga övergången. De svarta skärmarna ger rytm till verket. De gömmer och avslöjar och blir också en slags partner till dansarna eftersom en av förutsättningarna på grund av pandemin är att dansarna inte får röra vid varandra.
- Det andra jag vill jobba med är kroppens ljud. Alla dansare har mikrofoner på sig under hela verket och ljuden deras kroppar gör fångas upp av musikern och ljuddesignern Hendrik Willekens som i sin tur skapar en ljudbild av dem.
Tilman O’Donnell beskriver The view from here som ett abstrakt och kontemporärt verk och betonar att det också är viktigt för honom att allt som sker på scenen är synligt för publiken.
- Inget ska vara gömt. Man ser väggarna, mikrofonerna på dansarna och Hendrik som är där och mixar. Sedan är det en annan sak hur man upplever det, säger han. Jag är född och uppvuxen i USA och var mycket på så kallade ”improv comedy” där man hade som praxis att alltid komma ut före och berätta alla spelregler för publiken så att den hade alla verktyg. Det försöker jag överföra till abstrakt scenkonst, att allt som behövs för att sätta ihop verket i betraktarens sinne finns på plats och produceras framför en.
Som frilansande koreograf har Tilman O´Donnell arbetat mycket utanför Sverige och han upplever att scenkonsten i Sverige är väldigt präglad av narrativ produktion jämfört med många andra länder.
- Jag upplever inte det på samma sätt alls i till exempel Tyskland, Belgien eller Frankrike. Det är nästan som om abstraktion är ett fult begrepp här i Sverige och att man lätt uppfattas som pretentiös om man sysslar med det, säger han. Jag funderar mycket kring varför reaktionen på det vi inte förstår så ofta är avfärdande och varför vi är så rädda för det som anses vara utanför normen. Det är inte alls på samma sätt när det handlar om konst. Där är det mer självklart med olika uttrycksformer och bara för att något definieras som abstrakt innebär det ju inte att det inte betyder något. Vi kanske förstår men inte vet att vi förstår.
Hur ska man uppleva The view from here tänker du?
- Man kan se det som en musikalisk komposition i både det visuella och i toner. Det är en sammanvävning där allt - ljudet, kropparna, väggarna och ljuset - påverkar och förändrar. Jag skrev i programtexten att verket är en meditation över entréer och sortier och ljudet kroppar gör. Vad man sedan ser i det är upp till en själv. Den här upplevelsen kan gå rakt in i sinnet, i hjärtat, i hjärnan och i själen.
Direkt efter den livesända världspremiären på Helsingborgs stadsteater på fredagskvällen packas The view from here ihop och flyttas tillbaka till Skånes Dansteater.
- Sedan får vi se om verket streamas därifrån eller förhoppningsvis visas någon gång med publik på plats. Och förhoppningsvis ska det ut på turné, säger Tilman O’Donnell.
Vad gör du själv efter det här.
- Jag ska undervisa på Cullberg och jobba för Cristina Caprioli som dansare
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN