Inrikes

Matförpackningar innehåller giftiga kemikalier

Kemikalieinspektionen har hittat farliga kemiska ämnen även i livsmedelsmaterial av papp och kartong. Akivbild.
Foto: Lars Pehrson/SvD-TT
Inrikes
Inrikes Giftiga kemikalier har hittats i matförpackningar i Kemikalieinspektionens tester. Men myndigheten tonar ned faran.
PREMIUM

Åtta av tio matförpackningar innehåller giftiga kemikalier. Det larmet kommer från det Internationella Kemikaliesekretariatet, Chemsec, en oberoende organisation som arbetar för att driva på omställningen från skadliga kemikalier till säkra alternativ. Organisationen har tagit del av Kemikalieinspektionens testresultat av matförpackningar av papp- och kartong.

På Kemikalieinspektionen tillbakavisar man dock att det skulle röra sig om så höga halter att det är fara för konsumentens hälsa.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Vattenkanoner på plats när gasbuss ska bärgas

En gasbuss har krockat med ett tåg på Hisingen i Göteborg.
Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes En gasbuss har krockat med ett tåg på Hisingen i Göteborg.

Tåget har enligt uppgift spårat ur och bussen är demolerad. Larmet kom strax efter halv åtta, och räddningstjänsten har spärrat av ett större område runt olyckan.

Gasbussen kommer att bärgas och två vattenkanoner finns på plats av säkerhetsskäl.

– Det kommer att bli en lång dag. Men en ganska odramatisk dag om allt går som det ska, säger Joakim Hallin, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Enligt uppgifter från polisen var busschauffören ensam i bussen. På tåget fanns ett sextiotal personer. Tre personer har uppsökt vårdcentral själva med lättare skador men det finns inga uppgifter om att någon ska ha blivit allvarligt skadad.

Vid olyckan skadades också järnvägens kontaktledningar vilket påverkar trafiken norr ut i Bohuslän. Flera turer ersätts med buss andra ställs in.

Nyligen fattade en gasbuss eld och övertändes vid Hjalmar Brantingsplatsen på Hisingen. Men experter framhåller att gasbussar inte brinner oftare än andra bussar.

Jonas Dagson/TT

Inrikes

Åklagare om IS-dom: "En framgång"

Nu meddelar Lunds tingsrätt dom i det uppmärksammade fallet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Lunds tingsrätt tror inte på att mamman som reste med sin tvååring till IS i Syrien var okunnig om läget i kalifatet. Den 31-åriga kvinnan döms till tre års fängelse för grov egenmäktighet med barn, vilket åklagaren ser som en framgång.

– Jag hade yrkat mellan tre och fyra år, så det ser jag som en framgång att domstolen lyssnat på våra resonemang, säger åklagare Claudio Gittermann till TT.

Han är i princip nöjd med domen, men han delar inte domstolens syn på hur lång brottstiden var. Lunds tingsrätt anser att brottet inleddes när kvinnan reste till Syrien i augusti 2014 och pågick fram till dess att hon tillsammans med sina barn hamnade i kurdisk fångenskap vid årsskiftet 2017-18.

Efter den tidpunkten har hon befunnit sig i ofrivillig fångenskap och kan inte anses ha undanhållit sonen från pappan, anser domstolen. Åklagaren har inte tagit ställning till om domen ska överklagas.

Semester i Turkiet

Själv har hon beskrivit resan till Syrien som en kort avvikelse från resrutten under en semester i Turkiet. Men inte heller i denna del tror domstolen på hennes uppgifter. Tingsrätten anser det bevisat att hon avsåg att flytta till Syrien med sin son och bosätta sig där och tar bland annat fasta på vittnesmål från en släkting och en vän till kvinnan.

Kvinnans inlägg på Facebook, som skrevs från Syrien, styrker detta ytterligare. På Facebook poserar kvinnan exempelvis med automatvapen och propagerar för terrororganisationens livsstil och värderingar om bland annat slaveri. Kvinnan har förklarat det med att hennes Facebookprofil var kapad redan innan hon reste iväg, men domstolen anser att det är visat att det är hon själv som skrev inläggen.

Hennes kontakter med vänner och anhöriga visar också att hon inte var beredd att skicka hem sonen från Syrien och dessutom måste hon ha förstått, redan när hon reste in i Syrien, att det fanns en uppenbar risk för att hon inte skulle kunna återvända till Sverige under överskådlig tid, resonerar domstolen.

Hon undanhöll barnet från sin pappa i Sverige och ska döms därför för egenmäktighet med barn. Att hon stannade kvar så länge och tog barnet till ett område där det pågick krig gör att brottet betraktas som grovt.

"Mycket hänsynslöst"

Resan innebar att en liten pojke från Sverige hamnade mitt i terrororganisationens centrum i Syrien tillsammans med sin mor. "Det har varit mycket hänsynslöst av henne", skriver tingsrätten i domen, både gentemot sonen och pappan. Domstolen konstaterar att resan innebar stora risker.

Pappan till barnet, som hade delad vårdnad om tvååringen, har vittnat om att de sex år sonen var borta präglades av fruktan för att det skulle komma dödsbesked från krigets Syrien. Han tilldöms 60 000 kronor i skadestånd och sonen ett lika stort belopp.

Nekat till brott

Den 31-åriga kvinnan har nekat till brottet egenmäktighet med barn och hävdar i stället att hon hölls fånge på IS-mark där hon tvingades leva under strikt kontroll. Resan till Syrien har förklarats med att hon som nybliven muslim ville se om bilden av livet i det så kallade kalifatet stämde. Hennes avsikt var inte att stanna, hävdar hon.

Under rättegången har kvinnan berättat om hur hon hamnat i en livskris i samband med att hennes mamma hastigt gick bort 2014. Då sökte hon sig till religionen. Hennes advokat har sagt att hon blev ett lätt offer för IS-propagandan, eftersom hon var politiskt okunnig och inte talade arabiska. Hennes advokat har velat ha en friande dom.

Anna Karolina Eriksson/TT

Cecilia Klintö/TT

FAKTA

Fakta: De reste till Syrien

Sedan 2012 har omkring 300 personer rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst terrororganisationen IS, enligt Säkerhetspolisen.

Cirka hälften av dem har återvänt.

Under fjolåret återvände fyra kvinnor och åtta barn från Syrien efter att ha sökt resehandlingar och utvisats från Turkiet till Sverige, enligt utrikesdepartementet.

Inrikes

IS-kvinnor på fri fot – utreds för krigsbrott

Ytterligare två svenska kvinnor har återvänt från IS och utreds nu för brott. Arkivbild.
Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT
Inrikes
Inrikes Ytterligare två svenska IS-kvinnor som kommit tillbaka från Syrien utreds för brott som begåtts under terrorgruppens välde. Kvinnorna möttes av polis redan på Arlanda.

En förundersökning har nu inletts och kvinnorna har delgetts misstanke rörande krigsförbrytelser.

– Brottsrubriceringen är krigsförbrytelser begångna i Syrien. Däremot tänker jag inte gå in närmare på vad själva brottsmisstanken består av, det vill säga mer konkret om det de har gjort, säger Karolina Wieslander, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Kvinnorna är två av de cirka 300 svenskar som reste för att ansluta sig till terrorgruppen Islamiska staten (IS). I fredags anlände de till Arlanda, där de möttes av bland annat Säpo, polis och socialtjänst.

På fri fot

Enligt SVT smugglades de båda kvinnorna och deras barn ut från al Hol-lägret i nordöstra Syrien för drygt ett år sedan. De greps senare av den syriska armén och sattes i fängelse utanför Damaskus. Enligt svenska utrikesdepartementet är det den syriska regimen som utvisat dem.

Kvinnorna greps och förhördes vid ankomst, men häktades inte utan är på fri fot.

– Jag har gjort den bedömningen att de inte ska begäras häktade utifrån de brottsmisstankar och den bevisning jag har tillgänglig, säger Karolina Wieslander.

Kvinnorna är två av flera IS-anhängare som återvänt det senaste året. Enligt Säpo rör det sig om en handfull personer, och åtminstone fyra förundersökningar till om krigsbrott pågår mot de övriga.

Hur gamla kvinnorna är, och hur många barn de hade med sig, berättar inte myndigheterna.

Utreder orosanmälningar

De kommer från västra Sverige, och i deras hemkommun utreds nu de orosanmälningar som riktats mot dem.

– Redan 2019 fick vi information av Säkerhetspolisen att vi hade individer i de här områdena som var folkbokförda i vår kommun och att det fanns barn med, säger kommunens säkerhetschef till TT.

TT: Vad säger du till de kommuninvånare som eventuellt känner oro för att det kommer återvändande IS-anhängare som misstänks för krigsbrott till kommunen?

– Jag har full förståelse och väldigt stor respekt för deras oro, med tanke på vilka vedervärdiga brott den här organisationen har begått. Men jag har också väldigt stor tillförsikt och förtroende till både säkerhetspolis och polis som utreder det här och har koll på de här företeelserna i Sverige, säger säkerhetschefen.

Anja Haglund/TT

FAKTA

Fakta: Svenskarna i IS

2012 började män och kvinnor resa från Sverige för att ansluta sig till IS som deltog i kriget i Syrien.

Totalt reste omkring 300 personer till regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst terrororganisationen IS.

Det gör Sverige till ett av de länder i Europa där flest per capita valt att åka till området.

Cirka hälften av IS-anhängarna har återvänt.

En del har dött i strid, andra har tagits till fånga och sitter i läger eller fängelser i norra Syrien. Enligt Säpo finns dessutom ett antal IS-svenskar som fortfarande är på fri fot i regionen.

Omkring en tredjedel av de som reste från Sverige var kvinnor.

Inrikes

Sex åtalas efter skjutningar i Gävle

Hemlig telefonavlyssning ska ha hjälpt polisen att avstyra mordplaner i Borlänge, enligt åklagaren. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Sex personer mellan 17 och 28 år åtalas för flera våldsbrott begångna i Gävle och Uppsala i somras. Bland åtalspunkterna finns bland annat förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Åtalet omfattar försök till mord och grovt vapenbrott den 5-6 augusti i Gävle, stämpling till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott den 5 september i Uppsala och Gävle samt grovt vapenbrott den 13-15 september i Gävle.

Dessutom väcks åtal även för grovt häleri, grov vårdslöshet i trafik, narkotikabrott och olaglig befattning av falska pengar, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Brottsligheten ska ha haft koppling till en konflikt mellan två löst sammansatta kriminella nätverk i Gävle. Utredningen har med hjälp av bland annat hemlig avlyssning kunnat visa att mord planerades på flera personer från en annan gruppering.

Men mordplanerna ska inte ha blivit verklighet eftersom polisen stoppade och grep tre personer på E4:a norr om Uppsala.

"Sannolikt har flera allvarliga våldsdåd kunnat undvikas tack vara gripanden och beslag av vapen. Personerna som greps vid tillfället norr om Uppsala den 5 september bar skyddsvästar och arbetshandskar. Polisen beslagtog bland annat ett automatvapen, magasin och patroner", säger kammaråklagare Joakim Johansson, som har lett förundersökningen, enligt pressmeddelandet.

Huvudförhandlingen i målet är planerad att starta den 18 mars i Gävle tingsrätt och pågå i 20 dagar.

Inrikes

Fängelse för IS-resa med barn

Inrikes
Inrikes Den 31-åriga kvinna som rest med sin då tvåårige son till IS i Syrien döms till fängelse i tre år.
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Inrikes

Farliga ämnen i billig kökselektronik

Brödrostar var en av produkterna som Kemikalieinspektionen undersökte för att utröna om de innehöll farliga ämnen. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes

En undersökning som Kemikalieinspektionen genomfört visade att 13 procent av billig kökselektronik och kablar från mindre kända märken innehöll för höga halter av farliga ämnen såsom bly och klorparaffiner.

Undersökningen gjordes bland annat på köksvågar, äggkokare och brödrostar och av 263 kontrollerade varor innehöll 33 stycken ämnen som är farliga för miljön eller människors hälsa.

"Vi ser att billig elektronik från mindre kända märken ofta är mer problematisk. Med det stora utbudet av varor i dag är det viktigare än någonsin att konsumenter är medvetna om att deras val av produkter påverkar miljön", säger inspektör Marcus Hagberg enligt ett pressmeddelande från Kemikalieinspektionen.

Samtliga företag vars produkter innehöll otillåtna halter av farliga ämnen har nu meddelat att de slutat sälja produkterna.

Beatrice Nordensson/TT

Inrikes

143 avvikelser från rättspsykiatrin 2020

De senaste fem åren skedde i snitt 150 fall av avvikningar från rättspsykiatrisk vård per år. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Under förra året rapporterades 143 avvikningar från rättspsykiatrin, rapporterar SVT Nyheter.

De flesta avvek från permissioner och frigång och i mer än hälften av fallen hade personen som avvek även gjort det tidigare.

I vart fjärde fall bedömdes personen som avvek vara farlig för sig själv och/eller för andra.

Enligt Ing-Marie Wieselgren som är psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är ambitionen att ingen ska avvika från rättspsykiatrisk vård. Att ambitionen inte uppnås handlar enligt henne om avvägningen mellan inlåsning och vård.

– Vi har att väga mellan att låsa in helt och hållet eller försöka att behandla och rehabilitera en person. Och då måste man i vissa lägen pröva saker. Det blir en dålig vård om man inte har möjlighet att komma ut och se om man är redo för nästa steg, säger Ing-Marie Wieselgren till SVT.

Antalet avvikningar i fjol är i linje med antalet de senaste åren. Enligt Socialstyrelsens sammanställning av avvikningar från rättspsykiatrisk vård skedde i snitt 150 fall av avvikningar varje år mellan 2015 och 2020.

Beatrice Nordensson/TT

Inrikes

Lika rösträtt uppmärksammas på frimärken

Postnord lanserar nya frimärken som uppmärksammar att det i år är 100 år sedan valet 1921, då svenska kvinnor och män för första gången fick lägga sina röster på lika villkor.
Foto: Postnord
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

I år är det 100 år sedan valet 1921, då svenska kvinnor för första gången fick rösta. För att uppmärksamma hundraårsdagen lanserar Postnord nya frimärken som är inspirerade av rösträttsrörelsen och designade av svenska kvinnor.

Illustrationerna på frimärkena visar kvinnor, symboler och milstolpar från rösträttsrörelsen, enligt ett pressmeddelande från Postnord.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL