Ekonomi

IAG får köpa Air Europa till vrakpris

Flygkoncernen IAG, som bland annat äger British Airways, köper spanska Air Europa. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

British Airways-ägaren IAG får köpa spanska Air Europa, ägt av Globalia, för hälften av priset i den ursprungliga överenskommelsen från november 2019.

Det innebär att prislappen landar på 500 miljoner euro, motsvarande 5 miljarder kronor. Betalningen skjuts också upp sex år från det att förvärvet är slutfört till en tid då man räknar med att det skett en rejäl återhämtning i branschen efter coronapandemin, enligt ett gemensamt uttalande från flygjättarna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Norwegian dumpar 737 Max-flygplanen

Norwegian ska enligt finansdirektören Geir Karlsen göra sig av med sina Boeing 737 Max-flygplan. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det krisdrabbade norska lågprisflygbolaget Norwegian har beslutat att ta bort Boeing 737 Max-flygplanen ur sin flygplansflotta, rapporterar nyhetssajten E24 med hänvisning till bolagets finansdirektör Geir Karlsen.

Därmed kommer Norwegian, om det tar sig ur den pågående rekonstruktionen, i framtiden ha 52 flygplan av typen Boeing 737-800 i sin flotta.

Norwegian fick 18 Boeing 737 Max-flygplan levererade innan de parkerades i mars 2019. Flygningarna med planen stoppades i hela världen i kölvattnet på två flygolyckor med 737 Max-flygplan i oktober 2018 och mars 2019. I de båda olyckorna omkom 346 personer.

Norwegian för sedan en tid en rättslig process med krav på ersättning från Boeing.

Ekonomi

67-åriga Marita: Pensionerna är urdåliga

Marita Nilsson har älskat sitt jobb som barnskötare.
Foto: Thomas Johansson/TT
Ekonomi
Ekonomi Några hundralappar mer i pension för att jobba längre – det är inte värt pengarna, tycker Marita Nilsson som jobbat 40 år inom barnomsorgen.
– Pensionerna är urdåliga, säger hon.

Marita Nilsson, snart 68 år, i Göteborg har jobbat som barnskötare inom barnomsorgen i Göteborg i 40 år. Under många år jobbade hon som dagbarnvårdare på ett så kallat utvidgat familjedaghem i ett område där det annars var svårt att rekrytera svenskspråkig personal.

– Jag älskade mitt jobb, varje dag.

2018 gick hon i pension. Inte för att hon egentligen var färdig med arbetslivet, men förändringar inom organisationen gjorde att hon såg det som den bästa lösningen.

Pengarna spelade förstås också in. När hon räknade på sin pension fann hon att det inte lönade sig särskilt mycket i pensionshänseende att jobba kvar. Extra år gav inte många kronor mer i pension.

Alla ska jobba längre

– Alla ska jobba längre, men det är inte värt pengarna. Det är inte lönsamt.

Hon känner sig både pigg och aktiv, så för henne var det inte orken som fattades.

– Jag saknade att jobba med barn, så jag jobbade extra på andra förskolor någon dag i veckan fram till coronapandemin kom.

Pensionsbeslutet har gjort att hon har mindre pengar att röra sig med. Nu har hon ungefär 15 000 kronor totalt i pension varje månad, men då har hon också sett till att spara pengar själv.

Egna sparpengar räddar pensionen

– Ja, jag har sett om mitt hus. Jag har fått kanske 7 000 - 8 000 mindre varje månad nu jämfört med då jag jobbade, men om jag inte sparat själv hade det varit betydligt större skillnad.

Det blir inte många kronor i pension från pensionssystemet, konstaterar hon.

– Jag fick en liten höjning nyss, den var på 75 kronor. Man blir förbannad.

Hon och hennes man klarar sig ändå. Huset är så gott som betalt, men om de skulle bli tvungna att flytta är det värre. Lägenheter är dyrare.

– Pensionerna är urdåliga. Nu har jag ju tid att göra saker och spendera pengar, det hade jag inte då jag jobbade. Det är också riktigt dåligt att vi pensionärer betalar högre skatt på vår inkomst än de som jobbar, det kunde politikerna ändra på direkt så det blir mer rättvist, säger Marita Nilsson.

Johanna Cederblad/TT

Marita Nilsson
Marita Nilsson
Foto: Thomas Johansson/TT

Ekonomi

Yrken där det inte lönar sig att jobba efter 65

För många blir inte pensionen större för att de jobbar längre. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Några hundralappar mer i pension per månad – att jobba kvar två år efter 65-årsdagen ger dålig utdelning för stora yrkesgrupper, visar färska beräkningar från SPF Seniorerna.

Mantrat lyder "vill du ha mer pension – jobba längre", men det visar sig att det inte stämmer för breda yrkesgrupper som busschaufförer, barnskötare, undersköterskor och städare.

Två extra arbetsår efter 65 handlar ofta bara om några futtiga hundralappar per månad i pension, visar beräkningar som SPF Seniorerna har gjort.

– För de med inkomster omkring 25 000 blir inte pensionen tillräckligt hög, så de får en stor del av sin pension från garantipensionen. Trots att de jobbat i 40 år, säger Anna Eriksson, pensionsexpert på SPF Seniorerna.

Garantipensionen är ett grundskydd, tänkt som ett slags skyddsnät för dem som tjänat mycket lite. Men nu når det stora yrkesgrupper som arbetar hela livet, eftersom pensionssystemet inte räcker till, förklarar hon.

Skyddsnät för var tredje

– Var tredje pensionär har del av grundskyddet nu.

Det gör att breda yrkesgrupper med låg- eller medelinkomster som jobbar längre efter 65-årsdagen bara får lite mindre utfyllnad av grundskyddet, konstaterar hon. Själva pensionsutbetalningen blir inte större även om man jobbar ett par år till, visar hennes beräkningar – tvärt emot alla uppmaningar från politiker som hamras in om att vi måste jobba längre för att få större pension.

– Grundproblemet är att de med låg- eller medellöner har en pension som inte räcker till. Medellivslängden har ökat mer än man trodde då pensionssystemet infördes.

För den med högre inkomster lönar sig dock arbetsåren efter 65 betydligt bättre. Den med inkomst över 30 000 kronor i månaden kan öka pensionen med tusenlappar varje månad om de jobbar längre.

Frågan är vad som ska göras åt detta.

– Inbetalningarna till pensionssystemet borde vara större. Pensionssystemet har skenat , vi måste avsätta mer pengar till det, både de som är pensionärer nu och blivande pensionärer. Sedan måste trygghetssystemen följa med upp i åldrarna, de slutar nu vid 65 år säger Anna Eriksson.

Tobias Baudin, ordförande för fackförbundet Kommunal, är kritisk till hur pensionssystemet fungerar för yrkesgrupper med lägre löner. Han ser också att vi behöver arbeta längre för att det ska hålla, men systemet behöver förändras.

Jobba gör inte skillnad

Det ger inte tillräckligt i pension för hans medlemmar, och det blir inte mer även om de jobbar längre. Skillnaden mellan den som arbetat länge och den som inte gjort det, det så kallade respektavståndet, är för liten, tycker han.

– Det måste löna sig bättre att jobba.

Dessutom måste det finnas en ventil för alla med tunga yrken som i dag inte orkar ens fram till 65, understryker han.

– Problemet är att våra medlemmar inte orkar. De tvingas gå i pension tidigare, och får då lägre pension. Sjukförsäkringen måste ändras, i dag bedöms en 25-åring på samma sätt som en 65-åring, säger Tobias Baudin.

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: Jobba efter 65

SPF Seniorerna har räknat på hur pensionerna blir för den som jobbar till 65 respektive 67. Här är några exempel:

Arbete till 65 år, total pension cirka 15 200 kronor per månad.

Arbete till 67 år, total pension cirka 15 500 kronor per månad.

Arbete till 65 år, total pension cirka 14 900 kronor per månad.

Arbete till 67 år, total pension cirka 15 200 kronor per månad.

Källa: SPF Seniorerna

FAKTA

Fakta: Grundskydd och pensionsålder

Hösten 2019 beslöt Riksdagen att höja tidigaste pensionsåldern, samt att ändra rätten att arbeta kvar till 68 år. Någon absolut pensionsålder finns inte längre, i stället finns en riktålder. Nu är den 67, men den kommer att höjas successivt när medellivslängden ökar.

Grundskyddet i pensionen består av garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

Gränsen för garantipension går vid en inkomstpension på cirka 12 600 kronor per månad.

Den som har en total pension på över 16 500 kan inte få del av bostadstillägg.

Äldreförsörjningsstöd är för de allra sämst ställda, och beräknas utifrån att man ska tillförsäkras en skälig levnadsnivå, cirka 5900 för en ensamstående exklusive bostadskostnader.

Källa: Pensionsmyndigheten

Ekonomi

USA öppnar för global digitalskatt

USA:s regering, med finansminister Janet Yellen, öppnar dörren för global uppgörelse om digital skatt. Arkivbild
Foto: Jacquelyn Martin AP/TT
Ekonomi
Ekonomi USA:s regering har öppnat dörren för en global uppgörelse om en så kallad digitalskatt. Beskedet lämnades av landets nya finansminister Janet Yellen på ett G20-möte.

Siktet är nu enligt finansministrarna på G20-mötet inställt på att i den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD nå en multilateral uppgörelse om ett gemensamt regelverk för att beskatta gränsöverskridande digitala tjänster i sommar.

Yellens företrädare – Steven Mnuchin – lanserade hösten 2019 ett krav på att få göra undantag från en framtida global taxeringsmodell, vilket i praktiken skulle ha inneburit att giganter som Amazon, Google och Facebook skulle ha kunnat välja bort beskattning.

Beskedet om att Yellen nu dragit tillbaka detta krav välkomnas av hennes europeiska kollegor. Tysklands finansminister Olaf Scholz kallar det för ett stort genombrott som kan leda till en bred global uppgörelse.

Yellen ska även ha öppnat för att anpassa USA:s bolagsbeskattning till en framtida OECD-uppgörelse, vilket kan bana vägen för en miniminivå på bolagskatt globalt.

Den franske kollegan Bruno Le Maire är också positiv till USA:s nya linje i frågan.

– Nu har vi en uppgörelse till sommaren inom räckhåll, sade Bruno Le Maire efter G20-mötet.

Ekonomi

Tvist mellan Softbank och Wework över

En Softbank-filial i Tokyo. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi En bitter tvist kan ha nått sitt slut. Japanska konglomeratet Softbank meddelar att man slutit en överenskommelse med Weworks grundare och före detta vd Adam Neumann och övriga investerare.
PREMIUM

Överenskommelsen innebär slutet på en bitter tvist mellan företagen sedan Softbank 2019 beslutade sig för att köpa ut Neumann och övriga investerare från kontorsuthyraren Wework, en uppgörelse som enligt Wework bröts när Softbank inte köpte upp den summa aktier som de först uppgav.

Neumann och Weworks investerare stämde då Softbank för att ha brutit sitt ursprungliga löfte, när de drog sig ur en räddningsplan för Wework på 3 miljarder dollar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Ekonomi

Mest rött på börsen

Stockholmsbörsen har återhämtat sig under dagen. Arkivbild
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Fredagshandeln på Stockholmsbörsen inleddes med kraftiga nedgångar – index backade runt två procent på förmiddagen – men kurserna återhämtade sig något under dagen.
OMXS-index stängde på minus 1,1 procent.
PREMIUM

Kursfall i Asien, bland annat på Tokyobörsen, gjorde att de europeiska börserna följde efter i den inledande handeln. Oro kopplad till stigande långräntor i USA fick investerare att göra förflyttningar och rata aktiemarknaden.

Men Stockholmsbörsen återhämtade sig alltså gradvis, även om dagens facit blev mörkt på storbolagslistan OMXS30: alla aktier utom en gick back. Undantaget var bilsäkerhetsföretaget Autoliv vars aktie stängde oförändrad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Ica-chefen spränger bonustaket

Jackpott för Icas vd Per Strömberg. Arkivbild.
Foto: Sofia Ekström/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Det blev full pott för Icas högste chef Per Strömberg i fjol. Bonusen slog i taket eller till och med igenom.
PREMIUM

Utöver grundlönen på knappt 9,6 miljoner kronor fick han en rörlig ersättning på 10,3 miljoner kronor, en bonus som huvudsakligen baseras på finansiella resultat, enligt livsmedelsjättens årsredovisning.

Bonusen blev alltså högre än grundlönen, trots att det står i årsredovisningen att den rörliga ersättningen som mest får bli 100 procent av den fasta lönen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Bra utdelning för Volvochefen

Bra utfall på bonusen för Volvochefen. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Aningen sänkt grundlön i pandemins tecken. Men på bonusprogrammen blev det rejäl utdelning för Volvochefen Martin Lundstedt även i fjol, enligt årsredovisningen.

Den fasta årslönen sänktes med 400 000 kronor till 14,5 miljoner kronor. Ur bonusprogrammen fick lastbilsjättens vd 10,7 miljoner kronor, den kortfristiga delen, plus lika mycket till som långfristig rörlig ersättning, sammanlagt alltså cirka 36 miljoner kronor. Ovanpå det kommer avsättningar till hans pension på 7,7 miljoner kronor för 2020.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL