Kultur och nöje

Dramaten och Malmö opera förlänger coronapaus

Tom salong på Malmö Opera i Malmö i december 2020 under coronapandemin. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den höga smittspridningen i Skåne gör att Malmö operas ledning tvingas införa nya regler samt planera om vårens program. Från den 25 januari får fler än åtta personer inte vistas på samma plats samtidigt, vilket i sin tur leder till att vårens opera "Fallet Makropulos" som skulle haft premiär i mars ställs in eftersom man inte kan påbörja repetitionsarbetet.

Ställs in gör även Fredagskonserten, Allsång och Kammarkonserten som alla skulle ägt rum under tidig vår att ställas in. Restriktionerna gäller i förstone till den 31 mars.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Melodifestivalen2021

The Mamas redo för guldet

Tre kvinnor i guldiga kläder upppträder på scen.
Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Kultur och nöje
Melodifestivalen Tävla i Melodifestivalen för tredje året på raken? Nej, det fanns inte på kartan för The Mamas. Men så spelade Robin Stjernberg upp en låt som de inte kunde motstå. Ikväll är de tillbaka i Mellon med bidraget ”In the middle”.

När sensommaren led mot sitt slut förra året var det dags för The Mamas att tänka jul. Jul-ep:n All I want for December skulle spelas in och en helg spenderades i studion med Robin Stjernberg, som producerade och även skrev en del av materialet. Precis innan de skulle spela in ”Shine a light” spelade Robin upp en helt annan låt för dem. En potentiell Mellolåt för The Mamas.

– Han hade skickat låten till mig innan och jag hade pratat med tjejerna, men nej, absolut inte Melodifestivalen igen sa vi. Men så lyssnade vi på låten ändå och som vi grät! Den var så stark så vi kunde inte låta bli att testa att spela in den direkt. Jullåtarna fick vänta, berättar skåningen Loulou Lamotte med ett skratt.

Tyngre än ”Move”

Låten ”In the middle” beskriver hon som en midtempo-låt som är både tyngre och mognare än förra årets vinnarlåt ”Move”.

– ”Move” var en låt med mycket glädje, denna är mer personlig. Vi sjunger unisont till stor del, så det låter mer som en röst istället för flera stämmor. Men det är fortfarande väldigt mycket The Mamas. Och den är väldigt personlig för oss alla tre.

På vilket sätt är den personlig för dig?

– Budskapet är ju generellt att man ofta måste mötas på mitten för att något ska bli bra, men för mig handlar den också om vissa jobbiga saker som sitter så djupt i en. Som dålig självkänsla. Men man är inte ensam fast man kanske tror det. Ofta har man familj och vänner som kan plocka upp en och möta en där halvvägs.

– Även om vi inte hade kommit med i Melodifestivalen nu så hade detta blivit vår nästa singel, men nu kom vi ju med, haha.

Hur kändes det egentligen? Tredje året!

– Panik! Men glädje också. Typ ”Jäklar nu ska vi göra det igen!”. Jag tror att vi går in i det på ett annat sätt i år. Förra året var det ingen som visste hur vi lät som grupp eftersom vi året dessförinnan bara hade körat åt John Lundvik. Så i Mellon 2020 var vi tvungna att bevisa att vi var duktiga själva också. Detta året kan vi mest ha roligt, även om det är nervöst såklart. Vi vill ju att det ska gå bra! Och vi kommer faktiskt att vara med i finalen oavsett hur det går, vi ska ju lämna över Sångfågeln som varje vinnare får.

Kvinna i guldiga kläder sjunger.
Loulou Lamotte är född i Malmö och bor numera i Röstånga. Visste du att hon gör ett par av de svenska rösterna i Disneys och Pixars film Själen?
Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Vilken är den största utmaningen med att sjunga unisont som ni gör i ”In the middle”?

– Just att sjunga som en röst när man har olika tonlägen och röster med olika styrkor är det tuffaste. Jag har till exempel en stark röst och när vi ska sjunga lite lägre så måste jag anpassa mig efter hur de andra sjunger, precis som de måste jobba med sina röster på andra sätt. Så det är definitivt en utmaning för oss!

Men Robin Stjernberg verkar peppa er mycket?

– Ja, verkligen! Han är väldigt rolig att jobba med och en fantastisk jävla sångare. Så det finns aldrig några oklarheter. Vissa producenter kan inte sjunga, de kan fråga om man kan sjunga på ett visst sätt och försöka visa, men det blir ofta ”eh, va?”, haha. Robin pushar en, han gillar avancerade saker och tycker att det bara är att köra. Så vi utmanas alltid sångmässigt av honom.

Tror du att det kan bli Eurovision Song Contest i år då?

– Ja, det hade ju varit kul förstås. Fast vi har ingen aning alls om hur det går. Det är så många duktiga som är med. Och vad kommer folk att tycka om att The Mamas är med igen? Vissa tycker säkert att det är jättebra medan andra kanske tänker mer ”nej, inte en gång till”, haha. Vi får väl sikta på att bli ett husband i Melodifestivalen helt enkelt!

FAKTA

Mellopulsen

Mest taggad på: – Kläderna! De är spektakulära. Jag skulle vilja vara en fluga på väggen hemma hos människor när de kollar.

Mest nervös över: – Att sjunga fel.

Favoritdel med numret: – Nästan i slutet – låten blir starkare då.

Tuffaste konkurrenten: – Vi brukar säga att vi konkurrerar bara med oss själva, men sett från andra människors ögon får jag säga Dotter. Inte minst eftersom det stod mellan oss i finalen förra året.

Om att möta Dotter igen: – Det känns bra, hon är supergullig. Vi har ingen rivalitet mellan oss, det är mer fansen som skapar det. Precis som med Danny Saucedo och Eric Saade. Dotter känns lugn och vi har träffats och har väldigt kul ihop.

Största egna styrkan: – Att jag är go och glad, men lugn också. Det kan behövas i sådana här sammanhang.

Bästa stödet: – Så många! Gruppen och Niklas Torsell som jobbar på Universal. Dennis Bröchner som gjort kläderna, han är inte bara vår stylist utan även kompis och psykolog, haha. Och Zain Odelståhl som Dennis gjort vårt nummer med. De två är ett superteam som tar hand om en mentalt och ser till att det man gör är snyggt, ner till detaljerna.

Gör en timme innan sändning: – Stressar, haha! Nej, men då börjar vi bli klara med sminket och pratar med Zain och Dennis. Vi brukar göra en cirkel där vi snackar ihop oss och peppar. Det är skönt när de nästan skriker åt oss ”Nu går ni bara ut som de queens ni är!”. Eeeh, okej då!

Belöning på söndagen: – Det finns två belöningar. Dels natten mellan lördagen och söndagen. Hur det än går så kommer jag att dricka bubbel. På söndagen kommer den största belöningen, att få komma hem till familjen igen.

Drömscenario: – Att vi får komma till Eurovision. Det hade varit sjukt roligt att få genomföra det till slut ändå.

Mardrömsscenario: – Att tappa rösten, även om den är tipptopp. Men det är ungefär som när man håller en bebis och man tänker att man absolut inte får tappa den. Nej, det är klart man inte gör, men lite samma känsla får man då när man är med i Mellon, tänk om jag inte kan sjunga!

Kultur och nöje

”Kändes direkt som en Mamas-låt”

org-21e677a3-d8af-4ef6-ad96-61824f244b8c.jpg
Kultur och nöje
Kultur och Nöje Hässleholmsbördige Robin Stjernberg har skrivit The Mamas bidrag ”In the middle”.
– Den handlar om att mötas på mitten, oavsett vem man är och var man kommer ifrån, säger han.

Låten har han skrivit tillsammans med Jimmy Jansson och Emily Falvey.

– Det känns fantastiskt kul. The Mamas är så duktiga och den här låten är ju en hoppfull låt som är väldigt nära deras hjärtan. Och mitt också. Det är en väldigt fin låt som ger hopp i dessa tider, säger Robin Stjernberg.

Låten var från början inte tänkt som mello-låt, utan spelades in mest som en kul grej, berättar han.

– Det var min och Jimmys första session. Vi tänkte att det kändes direkt som en ”Mamas-låt”.

När han träffade The Mamas under inspelningen av deras julskiva, spelade han upp låten för dem.

– Så det är väldigt kul att det klickade när jag spelade upp den för dem. De är så genuina och fina människor. Så det var väldigt enkelt att jobba med dem.

Låten skickades senare till Emily Falvey, i Nashville, som skrev texten. Nashville har på senare tid blivit en bas för Robin Stjernbergs musikskapande.

Du har tidigare berättat att The Mamas satte sitt eget perspektiv på låten - hur då?

– Alla har sina egna historier, och de gör låten till sina egen. Sekunden de började sjunga den kände den som deras. Det känns inte som om någon annan hade kunnat göra den här låten.

Har det känts som en extra press att skriva en låt till dem, eftersom de tidigare vunnit Mello?

– Nej. Det fanns ingen tävlingsaspekt när vi skrev den. De fick inte tävla i Eurovision förra året, så det var fint att de fick en plats nu igen.

– Jag tror att det handlar om att nå ut till människor och ge hopp. Det gjorde de förra året med. De vill ge glädje och pepp, men just tävlingsmässigt kanske det funkar, för vi behöver alla pepp just nu.

Han kommer själv inte vara på plats under genrepen eller under lördagens tävling, på grund av coronarestriktioner.

– Det hade varit kul att vara med. Men jag är med via telefon och kan prata med dem, så jag kommer vara med på ett sätt.

– Det ska bli kul att kolla i soffan med polare. Vi en liten mellogrupp på fyra, fem pers.

Kommer du själv bli sugen på att stå på scen tror du?

– Jag är alltid sugen att stå på scen. Men jag kommer nog inte stå på melloscenen på ett tag. Det är inte på kartan just nu eftersom jag har mycket annat på gång. Men kanske i framtiden.

FAKTA

Pest eller kolera?

Aldrig mer ställa upp i Mello - eller aldrig mer jobba med musik i Nashville?

– Aldrig mer ställa upp i Mello. Jag älskar Nashville, det är som mitt andra hem.

Aldrig stå på scen och sjunga - eller aldrig mer skriva låtar till andra?

– Eh... Aldrig mer skriva låtar till andra. Jag älskar ju att stå på scen och sjunga. Måste jag välja så blir det det.

– Men jag kan inte vara utan att skriva heller. Men om det bara är en lek kan jag svara vad som helst. Men jag skulle säga att det är 50/50. Hade jag en pistol mot mig skulle jag valt stå på scen.

Lyssna på bara en låt för resten av livet - eller bara lyssna på musik som du inte gillar?

– Oj. Bara musik jag inte gillar. Då får man i alla fall någon inspiration någonstans ifrån. Jag lyssnar inte så mycket på trap eller hårdrock, det har jag inte jättemycket koll på. Sen finns det något som kan resonera i mig i alla genrer. Jag kan lyssna på det mesta.

Bara uppträda utklädd till en grönsak - eller bara skriva låtar som handlar om grönsaker?

– Oj jävlar. Jag uppträder som en grönsak då, ha ha. Det är väl najs. Artistnamnet får vara Robin Grönberg. Man kan ju dra liknelser till allt. ”Your love is like cabbage” till exempel... eller ”I carrot understand”, ”Big apple”, det finns ju massor.

Skriva musik som du själv älskar, men som bara en person i hela världen får lyssna på - eller skriva halvbra låtar du inte blir nöjd med, men som hela världen får höra?

– Det första. Jag skriver musik för mig själv i första hand. Det andra känns deppigt.

Kultur och nöje

Rockefeller tar tillbaka "Guernica"-gobeläng

Besökare tittar på Picassos målning 'Guernica'. Arkivbild.
Foto: Bernat Armangue
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En gobeläng som avbildar Picassos berömda tavla "Guernica" har tagits tillbaka från FN, av Rockefeller-familjen, skriver New York Times. Den 7,6 meter långa gobelängen lånades ut till organisationen 1985 och har hängt utanför Säkerhetsrådet. Rockefeller-familjen beställde verket 1950. Men nu har Nelson A. Rockefeller Jr begärt tillbaka det.

Enligt Stéphane Dujarric, talesperson åt generalsekreterare António Guterres, vet de inte vet varför Rockefeller ville ha tillbaka gobelängen, men Guterres ansträngde sig för att FN skulle få behålla den.

– Gobelängen var inte bara en rörande påminnelse om krigets fasor, men på grund av dess läge har den också bevittnat så mycket historia som har utspelat sig utanför Säkerhetsrådet sedan 1985, säger Dujarric.

Picassos "Guernica" är ett minnesmärke över den lilla baskiska staden med samma namn, som 1937 totalförstördes av ett nazityskt bombflyg i de spanska fascisternas tjänst.

Kultur och nöje

Ta-Nehisi Coates skriver Stålmannen-manus

Ta-Nehisi Coates ska skriva om superhjälten Stålmannen. Arkivbild.
Foto: Mary Altaffer
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den amerikanske journalisten och författaren Ta-Nehisi Coates skriver manus till DC Films och Warner Bros nya film om Stålmannen, skriver Los Angeles Times, vilket han själv bekräftade på sin Instagram.

"Jag ser fram emot att på ett meningsfullt sätt få bidra till arvet efter Amerikas mest ikoniske och mytiske hjälte", sade Coates också tidigare i ett uttalande.

Coates medverkan har fått fans att börja spekulera i att superhjälten nu kommer att spelas av en svart skådespelare.

Filmen produceras av Hannah Minghella and J.J. Abrams, varav den sistnämndes produktionsbolag ligger bakom bland andra "Star Wars: The Rise of Skywalker". Enligt J.J. Abrams finns en rörande berättelse om Stålmannen som ännu inte har berättats.

Ta-Nehisi Coates, som blev känd för en bredare publik som skribent för den amerikanska tidskriften The Atlantic, har bland annat skrivit boken "Mellan världen och mig" om USA:s syn på rasskillnader. Coates gjorde nyligen skönlitterär debut med "Vattendansaren", som handlar om ett underjordiskt krig mellan slavägare och slavar.

Kultur och nöje

Taylor Swift ställer in konserter

Taylor Swift ställer in konserterna för sommaren 2021.
Foto: Charles Sykes
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Taylor Swift ställer in de "Lover Fest"-konserter som hon sköt upp från 2020, skriver Variety. På Instagram meddelar hon att de inte blir av sommaren 2021 heller, som det först var tänkt.

"Det är inte min favoritsak i världen att behöva berätta nyheter som jag är ledsen över", skriver Swift, och nämnde att denna pandemi utan motstycke har förändrat allas planer, och att det därför inte är möjligt ännu att veta hur turnéverksamheten kommer att se ut den närmaste framtiden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Kultur och nöje

Jazziga minnen från matbordet

Jan Olsson
Foto: Yvonne Erlandsson
Kultur och nöje
Jolsons jazz Go´morron, jazzvänner!

Det sägs att det bästa sättet att lära känna sina medmänniskor är att gå till bords tillsammans med dem. Förmodligen är det riktigt.

Jag har genom åren haft förmånen att både få äta och dricka i sällskap med diverse storheter i jazzskrået. Första gången var redan nån gång i slutet av 50-talet, då jag på något märkligt sätt kom att dricka te tillsammans med trombonisten Jack Teagarden. Det hände sig i Oslo, och jag minns inte mycket av det mer än att jag var väldans imponerad och att jag, enligt en god vän, råkade spilla ut en del av mitt te i knät på den legendariske trombonisten. Högst genant!

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

De går vidare – enligt kritikerna

The Mamas är förhandsfavoriter i Melodifestivalens fjärde deltävling. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Kritikerna är eniga om vilka två bidrag i Melodifestivalen som kniper veckans finalplatser.
– Det blir The Mamas och Eric Saade, annars har svenska folket druckit alldeles för mycket pina colada, säger Aftonbladets Markus Larsson.
PREMIUM

Det är dags för den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen – och kritikerna är säkra på sin sak: förhandsfavoriterna The Mamas och Eric Saade går direkt till final.

– Favoriterna tycker jag har varit solklara varje vecka. Det var likadant första veckan med Danny Saucedo, andra veckan med Dotter och tredje veckan med Tusse. Eric Saade och The Mamas känns som att de ska vara i final, de andra är lite av trafikkoner, säger Markus Larsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Lady Gagas hundar tillbaka välbehållna

En annan bulldogg utanför Lady Gagas hus. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Sångerskan Lady Gagas två hundar skapade stora rubriker när de kidnappades tidigare i veckan.

Nu har de två franska bulldoggarna Koji och Gustav återlämnats till stjärnan, oskadda.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL