Det framgår av Instagramkonton som tillhör äldreboenden i Hässleholm att personalen inte skyddat sig enligt regelverket. Bilder på trängsel utan munskydd eller visir förvånar. Gruppbilder med personal som står nära varandra, serverar mat till de äldre och pysslar utan munskydd eller tillräckligt avstånd är obegripliga i coronatider. Att bilderna lagts upp som exempel på trivselaktiviteter ställer följdfrågor om vilka instruktioner personalen egentligen fått och om de äldre utsatts för smitta i onödan.
Tanken med att ha Instagram-konton för äldreboende är mycket trevlig. De anhöriga kan få känna att de får en en bättre bild av de äldres vardag på det sättet och de äldre kan involveras i urvalet av foton, så de känner sig delaktiga. I det här fallet ger sänder dock ett annat budskap: att säkerheten inte varit som den ska.
Det som oroar extra mycket är tanken att personal kan ha känt sig pressad att vara utan munskydd eller att inte hålla säkerhetsavstånd. Under pandemins första våg kontaktades tidningen av vårdpersonal som var orolig och kände ångest över att de upplevde att de tvingades arbeta utan tillräcklig skyddsutrustning. I vissa fall fanns det utrustning på plats, men den hölls bakom låsta dörrar och delades aldrig ut till personalen.
Detta var alltså i pandemins början, då man inte visste hur allvarlig och långvarig den skulle bli. Att man slarvar med utrustning på äldreboende så sent som i november är svårbegripligt. Att välja att låta en extern Lucia komma in på boenden där ingen bär munskydd och det samtidigt är besöksförbud är ett bisarrt val när man vet att det är smittspridning på boenden.
Givetvis måste kommunen se över detta: vem har fattat beslut om att man ska strunta i föreskrifterna och hur har personal, äldre och anhöriga känt inför att de äldre och de själva har riskerats att smittas av covid-19? Det är varken en trygg boende- eller arbetsmiljö.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN