Inrikes

Patient avled efter sår på tå

En patient avled efter ett sår på tån, en händelse som har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En multisjuk person i Västerbottens län fick ett sår på tån, men avböjde hjälp med omläggning av tån, rapporterar Norran.

Det ledde till att tån senare fick amputeras och under vårdtiden drabbades patienten av flera komplikationer, bland annat en höftfraktur och trycksår och hen avled senare på vårdavdelningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

FHM: Går bra att åka till fjällen

Folkhälsomyndigheten ser inget skäl till att avråda från fjällresor. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Trots uppgifter om festande och folksamlingar i Åre och smitta bland hotellpersonal i Vemdalen håller Folkhälsomyndigheten fast vid sitt tidigare besked: Det går bra att åka till fjällen.

I jämtländska Åre fick polisen rycka ut till en en hemmafest med fler än hundra gäster – ett brott mot pandemilagen. Och i Vemdalsfjällen i Härjedalen fick alla hotellgäster checka ut sedan ett tiotal i personalen smittats av coronaviruset. Dock ska inga av gästerna ha uppvisat symptom.

– Vi ser ju att arbetsplatser är en risk för smittspridning när man inte håller avstånd, både när man utför sitt arbete och har pauser, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Och myndigheten ser inget skäl till att den borde ha avrått från fjällresor före sportloven:

– Nej, vi står fast vid att det går bra att genomföra de här resorna om man gör det på ett bra sätt. Det spelar ingen roll om man är i fjällen eller om man här hemma. Det är ens beteende som sprider smittan. Det är klart att om man samlas många människor på en plats så är det ju större risk att det uppstår trängsel, men genom att följa de rekommendationer som finns behöver det inte vara ett större problem i fjällen än om man går till ett köpcentrum, säger Sara Byfors.

TT: Hur ska människor som insjuknar i fjällen under sin resa agera?

– Det finns på de flesta ställen goda möjligheter till att testa sig och man ska försöka boka ett test och isolera sig. Och sedan ta sig hem, för har man covid-19 eller är sjuk på annat sätt ska man inte röra sig ute, säger Sara Byfors.

Daniel Kihlström/TT

Inrikes

19 minuter från larm till att polis anlände

Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Det tog 19 minuter från det första larmsamtalet till dess att polisen anlände till Vetlanda. Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill öka polisnärvaron för att polisen ska kunna ingripa tidigare.

Klockan 14.51 kom det första larmsamtalet till 112, uppger SOS Alarm för TT. Totalt gjordes elva samtal under de intensiva minuterna när den knivbeväpnade mannen attackerade boende i staden.

Klockan 14.52.32 vidarekopplade SOS larmsamtalet till polisens regionledningscentral (RLC). Under tiden larmades även ambulans, totalt tio stycken under förloppets gång. Polisen anger att man skickade de första patrullerna från Eksjö mot Vetlanda klockan 14.54.

Cirka 16 minuter senare, klockan 15.10, var den första polispatrullen framme. Tre minuter senare sköts gärningsmannen i benet och kunde gripas, något som inrikesminister Mikael Damberg kallar ett snabbt agerande.

"Därför vi bygger ut"

TT: Det tog 16 minuter från att polisen fick larmet till att man var på plats. Hur är det ett snabbt agerande?

– Om man tittar på när de kommer till Vetlanda så tar det tre minuter innan personen är gripen, och dessutom har man använt verkanseld, så jag menar att då är polisens utbildning i hur man ska ingripa mot pågående dödligt våld ett kvitto på att den utbildningssatsningen och polisens ambitionshöjning har gett frukt, säger Damberg till TT efter att polisen hållit sin pressträff.

– Sedan är det så att polisen är inte på alla platser runt om i Sverige hela tiden, och det är en av anledningarna till att vi bygger ut polismyndigheten så att vi ska få fler poliser och målsättningen är 10 000 fler polisanställda till 2024, fortsätter Damberg.

Polisen fick åka från Eksjö, drygt 26 kilometer norr om Vetlanda, för att komma fram. I Eksjö ligger den större polisstationen på Höglandet medan Vetlanda har ett mindre poliskontor som är bemannat begränsade tider.

"Många orter utan"

– Det kommer finnas många orter som inte har polisstationer, däremot så finns det för få poliser i Sverige och det är ambitionen med regeringens politik att kraftig öka antalet polisanställda.

– Vi vill ha fler områdespoliser som kan jobba och lära känna sin stad, sitt område och därmed kunna jobba brottsförebyggande men också kunna ingripa snabbare om brott begås, säger inrikesministern.

TT: Hur ska man återupprätta tryggheten i Vetlanda?

– Jag tror bara polisens agerande nu att man har gripit en person bidrar till det. Att man känner att rättsvårdande myndigheter ingriper, jag hoppas och tror att utredningsarbetet också kommer gå framåt så det blir fällande domar så att människor känner att rättssamhället slår tillbaka och utkräver ansvar för den som begår sådana här brott.

Niklas Svahn/TT

Inrikes

Sju män angreps med kniv i Vetlanda

Polisens tekniker på plats under onsdagen i centrala Vetlanda där en man attackerade flera personer med ett tillhygge.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Gärningsmannen i Vetlanda attackerade sju till synes slumpmässigt utvalda män med kniv.
Flera av dem har intensivvårdats, men dagen efter beskrivs läget som stabilt för samtliga.

Knivattackerna skedde på fem olika platser i ett kvarter i centrala Vetlanda, av allt att döma helt oprovocerat.

– Det vi kan säga från polisens sida är att vi fick larmet, åkte dit, avbröt pågående dödligt våld och grep gärningsmannen, säger Carina Lennquist, biträdande polischef i polisregionen Öst, vid en presskonferens.

Den misstänkte 22-åringen är anhållen som misstänkt för sju mordförsök och har begärts häktad. De sju offren är samtliga män. Den äldsta mannen är född 1945 och den yngsta är född 1985.

I bakgrunden finns fortfarande en misstanke om att gärningsmannen kan ha haft terroristmotiv, men man går inte in på vad det är som väcker misstanken och den tonas också ned något – åtminstone tills vidare.

"Viktigt utreda motiv"

– Just nu är misstanken försök till mord. Oavsett vilket kommer det bli väldigt viktigt att utreda motivbilden, säger åklagare Adam Rullman till TT, och från polisen hörs samma resonemang.

Vid presskonferensen lades det fram en önskan om ett förtydligande, sedan formuleringarna kring dessa misstankar skiftat fram och tillbaka. Vid konkreta misstankar om att ett terrorbrott begåtts hade Säkerhetspolisen tagit över utredningen.

– Initialt har det varit intensiv informationsinhämtning, vilket gör att vi får in mycket med information att bedöma successivt i ärendet. Från den info vi har nu bedömer vi att det ska vara rubricerat försök till mord, säger Malena Grann, högsta chef för polisen i Jönköpingsområdet.

Det har hållits många förhör, berättar åklagare och polis. Det har också gjorts ett antal beslag av saker, bland annat vid en husrannsakan i den misstänkte mannens hem.

– I nuläget finns inget som tyder på någon medgärningsman, men jag poängterar att vi är inne i ett tidigt skede, säger Grann.

Bor i Vetlanda

Den 22-årige mannen bor i Vetlanda och kommer ursprungligen från Afghanistan. Han sköts i ena benet i samband med gripandet och började då blöda akut, varpå polisen fick ge honom vård som beskrivs som livräddande.

Poliser har bevakat den misstänkte på sjukhuset och ett första kort förhör har kunnat hållas. Än så länge har han inte hörts närmare om själva händelseförloppet, men han har fått veta vilka brott han anklagas för.

På onsdagskvällen var budet från vården att tre personer hade livshotande skador och att två var allvarligt skadade. Tillstånden har förbättrats och ingen bedöms nu kunna avlida av sina skador.

– Fem av dessa patienter har vårdats inom intensivvården och många är opererade, säger regionens sjukvårdsdirektör Martin Takac.

– Vi har under dagen följt förloppet och samtliga patienter är stabila.

Stoppad en kvart senare

Det var vid 15-tiden i onsdags som polisen larmades av flera personer som såg en man attackera andra personer i närheten av järnvägsstationen i Vetlanda.

Många människor verkar ha bevittnat det hela. En person uppges ha knivhuggits i järnvägsstationens väntsal, varpå denne fick första hjälpen i kiosken där. Personalen i en butiksaffär en bit därifrån berättar hur det hördes ett högt vrål från gatan, varpå en man sprang in i affären, ymnigt blödande från ena axeln.

Ungefär en dryg kvart efter det första larmsamtalet stoppade polisen den misstänkte 22-åringen på en gata inte långt från området där attackerna skett.

Häktningsförhandlingar kommer att hållas någon gång på fredag.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Marc Skogelin/TT

Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda under onsdagen.
Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda under onsdagen.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Polisen hade spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda efter onsdagens attack.
Polisen hade spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda efter onsdagens attack.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Inrikes

Museer kan snart öppna med nya regler

En skylt med texten - Tack för att du håller avstånd - på gågatan Södra Förstadsgatan i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Museer och konsthallar kan från nästa torsdag ha öppet med liknande regler som gäller för butiker och gym.
I dag har vissa museer stängt och andra öppet, men nu blir reglerna lika för alla.

Regeringen beslutade på torsdagen om ändringar i den så kallade begränsningsförordningen. De ska träda i kraft den 11 mars.

Det innebär bland annat att museer och konsthallar omfattas av ungefär samma trängselregler som gäller för butiker och gym.

Många museer har stängt i dag, inte för att det är förbjudet att ha öppet, utan för att regeringen har uppmanat dem att ha stängt. Det gäller framför allt statliga och kommunala museer, medan flera privata museer har valt att ha öppet med smittskyddsanpassad verksamhet.

Undvika trängsel

Med de nya reglerna måste museerna bland annat se till att det inte uppstår trängsel inne i lokalerna eller vid in- och utgångar och begränsa antalet besökare.

Djurparker och nöjesparker får liknande regler som butiker och gym från den 11 mars. Regeringen har även föreslagit att så kallade stadigvarande tivolinöjen, som Liseberg och Gröna Lund, ska omfattas av dessa regler. I dag ses de som en offentlig tillställning i juridisk mening och får bara släppa in åtta personer.

Men regeringen har ännu inte fattat beslut om detta, utan avvaktar hur smittoläget utvecklas.

Stänga ner parker

Förordningen ger även kommunerna möjlighet att införa förbud mot att vistas på vissa platser om det finns påtaglig risk för trängsel. Detta kan handla om parker, badplatser eller kommunala grillplatser.

Tanken är dock att sådana förbud bara ska införas vid hög smittspridning i en kommun och om det finns risk för att många människor samlas på en viss plats till exempel på grund av fint väder.

Polisen och Åklagarmyndigheten har i sina remissvar på förordningsändringen betonat vikten av att kommunerna är tydliga med information till allmänheten om beslut om tillträdesförbud fattas. Ett brott mot förbudet kan leda till 2 000 kronor i böter.

Polisen har också varnat för att regelverket kring coronarestriktionerna blir allt snårigare och mer svårförståeligt. Föreskrifter kan meddelas både av Folkhälsomyndigheten, länsstyrelser och kommuner.

Regeringen ger nu i uppdrag till Folkhälsomyndigheten att den 20 varannan månad ge en samlad bild av alla föreskrifter som meddelats.

Fortsatt stängt

Regeringen beslutade på torsdagen också att förlänga uppmaningen till kommuner och regioner att hålla icke nödvändig verksamhet som allmänheten har tillträde till stängd till den 21 mars. Fritidsaktiviteter för unga är undantaget från uppmaningen.

Regeringen föreslår även i en proposition att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs till utgången av september 2021.

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

Inrikes

Riksdagen sätter tidsgränser för häktade

Justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) är övertygad om att det behövs maxgränser för häktningstider. Arkivbild
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes En majoritet i riksdagen vill införa tidsgränser för hur länge misstänkta får sitta i häktade i väntan på åtal.
Justitieutskottet återvänder till max tre månader för 18-åringar och yngre, samt nio månader för vuxna, ett förslag som Lagrådet sågat.

– Vi har haft många turer, dubbla remissvändor och är nu övertygade om att tidsgränser behövs både för barn och vuxna, säger Fredrik Lundh Sammeli, socialdemokrat och ordförande i riksdagens justitieutskott, till TT.

– Jag bedömer att det finns en klar majoritet för det här. Men det ska heller inte försvåra för rättsprocessen eller att man ska behöva släppa människor som skulle behöva vara häktade, säger Lundh Sammeli.

Han ser framför sig att riksdagen uppmanar regeringen att noga följa effekterna av tidsgränserna. Det ska finnas en möjlighet att förlänga häktningar bortom tidsgränserna, men åklagare och polis har uttryckt oro för att skälen för att göra det blir för strikta. Regeringen ska få i uppdrag att följa hur denna ventil fungerar.

Enligt Lundh Sammeli står, förutom regeringspartierna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna bakom förslaget. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill inte ha några tidsgränser alls, en ordning som i princip gäller nu.

Spelar bingo?

– Det här är den fjärde positionen regeringspartierna och de som stödjer dem tar på ett år. De spelar bingo i en av de mest avgörande rättspolitiska frågorna just nu, säger Johan Forsell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Han anser att det är "helt oseriöst" att gå vidare med tidsgränser. Därmed struntar regeringen och majoriteten i utskottet i framförallt Åklagarmyndighetens farhågor att det kan försvåra brottsutredningar om misstänkta behöver släppas vid en viss tidpunkt.

Talet om bingo syftar på att det är flera olika förslag om gränser för tid i häkte som utskottet har laborerat med sedan regeringens proposition om effektivare häktningar och minskad isolering. Bakom förslagen ligger att Sverige sedan lång tid kritiseras av internationella organ för långa häktestider, som också innebär att en person skärs av från omvärlden i hög grad.

Det är dock relativt sett få häktningar som går över de gränser som utskottet föreslår.

I regeringens proposition föreslogs tre månader för unga och sex månader för vuxna, med möjlighet till förlängning om utredningar drar ut på tiden och det kan försvåra om en misstänkt släpps. Utskottet ändrade, med regeringens goda minne, till tre och nio månader. Det slog dock Lagrådet ned på eftersom utskottet inte hade visat underlag som motiverade att nio månader behövdes.

Utnyttjas

Utskottet tänkte om och försökte med tre månader för unga och ingen gräns alls för vuxna. Det fick hård kritik, från olika utgångspunkter. Åklagarmyndigheten pekade på att det kan leda till att äldre brottslingar utnyttjar yngre för att begå brott eftersom de riskerar kortare tid i häkte än äldre.

Och nu bestämmer sig utskottets majoritet för att åter gå fram med tre och nio månader.

Lundh Sammeli räknar med justering av betänkandet om några veckor och beslut i kammaren därefter. Det betyder i så fall att förslagen om tidsgränser kommer på plats från den 1 juli.

Lars Larsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Skånska Dagbladet

Vad är native advertising?

Skånska Dagbladet Native marknadsföring har varit i ropet i flera år. Nu har intresset ökat även lokalt. Annonsörerna vittnar om flera fördelar med native. Vi berättar vad som gör native så intressant och delar med oss av våra bästa tips.

Vad är native?

- True native eller native advertising som det också kallas, är en artikel skriven på uppdrag av en annonsör. Artikeln är integrerad i det redaktionella flödet med tydlig annonsmärkning. Det ska framgå vem annonsören är. I övrigt fungerar en native som en vanlig artikel - publiceras i samma verktyg, går förbi ad-blockers, innehåller relevanta länkar och tillför läsvärde.

Varför ska man använda native?

- I en native kan annonsören berätta sådant som inte ryms inom ramen för en vanlig banner. Lästiden är lång och faktiskt längre än för redaktionellt material. Detta ger ovanligt låg tid med läsaren, i alla fall jämfört med traditionell digital annonsering. Native passar därför utmärkt för att stärka varumärket, bygga relation med läsaren och öka lojaliteten. Faktum är att native fungerar väldigt bra för den som vill få in intresseanmälningar, bokningar eller driva till försäljning.

Ska man använda native istället för bannerannonsering?

- De här två typerna av digital annonsering kompletterar snarare än ersätter varandra. Bannerannonsering är överlägsen på att bygga räckvidd och utmärkt för enklare och kortare budskap. Allting fungerar helt enkelt inte i native-format.

Native fungerar både varumärkesbyggande och driver till försäljning.

Det är intressant att native har så pass lång lästid. Vad beror det på?

- Den långa lästiden är först och främst ett kvitto på bra och läsvärt innehåll. Vi ställer höga krav på kvalitet och försöker alltid hitta en vinkel som är relevant och intressant för just våra läsare. Sedan tror jag att den långa lästiden hänger ihop med att läsaren är kvar på vår sida, en miljö som känns bekant, trygg och brusfri.

Vad tycker de lokala annonsörerna som har testat native?

- Vi har kunder från flera olika branscher som har haft native på Skånskan.se under det senaste året. Artiklarna har handlat om allt från sängar, däckbyte och hustillverkning till gymnasieutbildning, försäkringar och energilösningar. Kunderna är generellt väldigt nöjda med utfallet. Man ser konkreta resultat i form av ökat intresse från målgruppen och faktisk försäljning. Vi som jobbar med native har lärt oss mycket om vad som fungerar och hur vi ska skruva till rubriken för att behålla intresset. Det är roligt att jobba med den här produkten!

Tre tips för lyckad native marknadsföring

1. Anpassa texten efter syftet. Vad är målet med texten? Är syftet är att bygga varumärke eller vill du få så många så möjligt att anmäla intresse? Utgå från målgruppen och hitta en intressant vinkel, gärna med lokal anknytning om det är möjligt. Vad hade fått dig att läsa hela texten?

2. Intressanta rubriker. En text kan vara hur relevant och välskriven som helst, men gör ingen nytta om rubriken inte lockar till klick och läsning. En bra rubrik är skyltfönstret till ditt innehåll. Rubriken "Fördel för Skåne" fungerar inte särskilt bra. Skriver vi däremot "Många skåningar får svårt att bo kvar" får vi ett helt annat genomslag. Därför är det viktigt att ha flera bra rubriker i beredskap. Optimering handlar mycket att testa och se vad som fungerar.

3. Rätt länkar på rätt ställe. Oavsett om syftet med din native är att stärka varumärket eller samla emailadresser, är länkar på rätt ställe och call-to-action viktiga. Bra länkning är dessutom en tjänst till läsaren. Handlar texten om vad man bör tänka på vid köp av vinterdäck, är det utmärkt med en länk till online-bokning. Många scrollar inte hela vägen ner och därför är det viktigt att få in länkningen tidigt i texten.

Är du intresserad av att testa native?

Kontakta oss eller hör av dig direkt till vår digitala produktspecialist Andrée Friemer. Ring 0704-14 26 82 eller maila till andree.friemer@skd.se.

Inrikes

Löfven möter Narendra Modi

Statsminister Stefan Löfven tog emot Indiens premiärminister Narendra Modi i Stockholm 2018 (bilden). Nu möts de igen, men digitalt.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Sverige vill hålla liv i relationerna med miljardlandet Indien.
På fredagen möter Stefan Löfven (S) premiärminister Narendra Modi igen för nya initiativ, men den här gången digitalt. Klimat, handel, pandemin och mer av FN uppges stå på agendan.

Löfven har tidigare mött Modi i Indien 2016 och när han hälsade honom välkommen till Stockholm 2018.

"Jag ser fram emot morgondagens toppmöte med Indien. Inte minst diskussionerna om hur vi kan stärka samarbetet för att bekämpa pandemin och bygga mer motståndskraftiga, hållbara och jämlika samhällen efter covid-19. Vi kommer presentera en rad initiativ på områden som klimat, innovation och hälsosamarbete" säger Löfven i en skriftlig kommentar inför mötet.

Klimatfrågan tung

Det digitala utbytet mellan de två väntas vara en och halv timma men trots det spänna över en rad områden.

Klimatfrågor väntas bli en tung del. Men också frågor om handel och FN:s roll – Indien bidrar stort till fredsbevarande insatser.

Sedan tidigare finns ett partnerskap om innovationer mellan Sverige och Indien. Båda sidor hoppas på fler investeringar från partnern, viljan sägs åtminstone vara stor.

Självklart, enligt den svenska statsrådsberedningen, så kommer statsministern också ta upp mänskliga rättigheter. Den aspekten ska alltid finnas med vid möten med internationella ledare.

Mindre fritt

På senare tid har Indien fått uppmärksamhet internationellt för stora bondeprotester mot jordbruksreformer som regeringen vill driva igenom. I samband med det greps den unga klimataktivisten Disha Ravi, som är en del av det nätverk som Greta Thunberg varit med och format. Ravi greps för att ha varit med och utformat och spridit en skrift till stöd för bönderna, anklagad för uppvigling. Thunberg hamnade också i blickfånget när hon delade Ravis skrift och uttryckte stöd för henne i sociala medier. Anhängare till regeringspartiet sågs bränna stora bilder av Thunberg och andra som uttryckt stöd för bönderna.

Premiärminister Modi har lett Indien, som betecknas som världens största demokrati, sedan 2014. Han och regeringspartiet BJP beskrivs driva, av bland andra organisationen Freedom House, en hård regim. Organisationen har graderat ner statusen över tillståndet i landet från fri till delvis fri.

Medborgerliga rättigheter har urholkats, journalister och aktivister trakasseras samtidigt som det förekommer våldsamma attacker på muslimer.

Lars Larsson/TT

Inrikes

Tegnell: Astra Zenecas vaccin är väldigt bra

Allt tyder på att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är ett väldigt bra vaccin, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Allt talar för att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är ett väldigt bra vaccin. Även för äldre. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell till TT med anledning av två brittiska studier.
Att vänta i hopp om att få ett annat vaccin vore "en grov felkalkyl", säger han.

De tvivel som funnits kring Astra Zenecas vaccin mot covid-19 för äldre finns inte längre och Folkhälsomyndigheten har nu kommit med en ny rekommendation. Alla vuxna ska kunna få vaccinet från Astra Zeneca, och inte endast de som är yngre än 65 år.

Detta efter att hälsovårdsmyndigheterna i England respektive Skottland redovisat två separata studier om vaccinets effektivitet, även bland äldre.

– Det är väldigt bra studier. De har väldigt bra kontroll på sina grupper, så det här tyder väldigt starkt på att det ger ett bra skydd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Viss skepsis

Dessutom, säger han, fanns det inget i de tidigare studierna som talade emot skyddseffekten för äldre.

– Det var bara det att de hade för få personer, så man fick ingen riktig styrka i den statistik man gjorde. Så allting talar för att det här är ett väldigt bra vaccin, även för äldre. Skyddseffekt och liknande ligger på samma nivå som Pfizers, Modernas och de andra vaccinerna vi har på plats just nu.

Inom EU, och även i Sverige, finns det dock en viss skepsis mot Astra Zenecas vaccin. De nyheter kring vaccinet som har publicerats ända sedan i höstas har oftare varit negativa än positiva. Och då inte bara om dess eventuella effektivitet, utan också om hur budskap har kommunicerats och misstag som gjorts i de kliniska studierna.

Närmast korkat

Huruvida de nya och kommande studierna förmår ändra på detta återstår att se. Men enligt Tegnell vore det närmast korkat att inte låta sig vaccineras.

– Alla vacciner kommer att ha bra och mindre bra sidor. Astra Zenecas vaccin är definitivt ett väldigt bra vaccin. För en individ är det definitivt mycket bättre att vaccinera sig med Astras Zenecas vaccin än att inte vaccinera sig alls, eller att vänta med att vaccinera sig, vilket absolut är ett mycket sämre alternativ, säger han.

Därutöver, säger han, är det nu vi har den stora spridningen och det är nu som de stora riskerna finns.

– Så att sitta och vänta på att få ett annat vaccin framåt sommaren är en grov felkalkyl, säger Tegnell.

Johan Nilsson/TT

Jesper Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: Astra Zeneca-vaccinet

Astra Zenecas vaccin är ett av tre vacciner som är godkända i Sverige mot sars-cov-2, det vill säga det virus som orsakar covid-19.

Till skillnad från de andra två, Pfizer-Biontech respektive Moderna, är Astra Zenecas inte ett så kallat mRNA-vaccin. I stället bygger tekniken på att en del av virusets arvsmassa förs in i cellen med hjälp av ett inaktiverat förkylningsvirus, som ursprungligen kommer från schimpanser, därav att Ryssland kallat vaccinet för ett "schimpansvaccin".

FAKTA

Fakta: Två studier

Det var den 22 februari som Public Health Scotland presenterade resultat som visade att risken för vaccinerade personer att hamna på sjukhus på grund av covid-19 efter att ha vaccinerats med Pfizers eller Astra Zenecas vaccin minskade med 85 respektive 94 procent, jämfört med ovaccinerade. Bland personer 80 år eller äldre, uppskattades skyddseffekten till 81 procent fyra veckor efter vaccinationen.

Den 1 mars presenterade så även Public Health England en annan studie med liknande resultat, om än med en något lägre skyddseffekt för de båda vaccinerna än i den skotska studien.

Kultur och nöje

Opulens blir dagstidning

Arkiv.
Foto: Helena Landstedt/TT
Kultur och nöje
Inrikes
Nyheter Sveriges dagliga kulturmagasin, Opulens, börjar med utgivning sex dagar i veckan.
PREMIUM

– Vi har idag ett brett utbud av reflekterande kulturjournalistik som recensioner, krönikor, analyser och essäer. Vi har hela tiden velat bjuda på såväl kvalitet som kvantitet. Nu kompletterar vi den ofta längre och tyngre läsningen med snabba nyheter om kulturbranschen, säger chefredaktör Stefan Bergmark, i ett pressmeddelande.

Opulens startade våren 2017 med argumentet att kultursidorna försvagats i och med dagstidningarnas kris. Fyra år senare kommer så nyheten att Opulens växer och blir en dagstidning som kommer att ges ut sex dagar i veckan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL