Sport

Ny tung dag för alpindamerna

Sara Hector hade ännu en tuff dag i Kranjska Goras storslalombacke på söndagen. Hector tog sig inte vidare från det första åket.
Foto: Giovanni Auletta/AP/TT
Sport
Sport Lördagens storslalom i Kranjska Gora blev en svensk besvikelse. Söndagen var etter värre.
Inga svenskor tog sig vidare till det andra åket.
PREMIUM

Sara Hector inledde säsongen starkt och blev bland annat tvåa i storslalom i Courchevel i december – hennes första pallplats på sex år.

Men i Slovenien den här helgen har inte mycket fungerat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Bedrövad Kalla efter fiaskot: "Det skiter sig"

Frida Karlsson och Charlotte Kalla deppade.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Dåligt fäste och uselt glid gav ett sällan skådat svenskt skidfiasko i VM-stafetten.
Mest led Charlotte Kalla efter sjätteplatsen i Oberstdorf.
– De tre andra gör det fantastiskt bra, det är tråkigt att det ska bli så stora avstånd på sträcka två. Att stafetten är körd där, säger hon.

Jonna Sundling, Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson var inte i närheten att försvara guldet från Seefeld för två år sedan. Kvartetten var inte ens i närheten av medalj.

Något dygn tidigare hade Kalla, 33, satt varumärket "Det bästa svenska stafettlaget i ett mästerskap" på gänget. En marknadsföring som klingade falskt när det väl gällde.

– Det står jag fast vid, att det här är det starkaste laget, säger Kalla i den mixade zonen.

Men nacken slokar och Kalla möter ingens blick när hon pliktskyldigt svarar på frågorna.

För första gången sedan i Sapporo 2007 har Sverige missat en VM-medalj på damsidan – och hon som så många gånger bidragit stort till lagframgångar har misslyckats i vad som kan ha varit hennes sista mästerskap.

– Oj, det har jag inte ens haft i perspektiv, svarar Kalla på frågan om det var hennes sista VM-stafett.

– Just nu har jag bara försökt göra så bra som möjligt i dag. Och det gick ju verkligen inte.

"Kändes otroligt jobbigt"

Charlotte Kallas genomklappning på den andra sträckan berodde sannolikt till stor del på ett totalmisslyckande i den svenska vallaboden. Det är dock inte mycket till tröst för någon som är van att kamma hem mästerskapsmedaljer av ädel valör.

TT: Kan du försöka beskriva den här dagen?

– Den var tung. Jag har varit väldigt peppad. Det kändes otroligt jobbigt att det inte svarade. Det kändes som om det inte svarade någon gång.

TT: När kände du att "det här går inte"?

– Ganska omgående. Det kändes aldrig som att jag fick ut det jag lade ner i stavarna.

Att få en åkare som Kalla att rakt ut skylla på vallarna går helt enkelt inte. Mellan raderna går det att utläsa desto mer.

– Det är så himla svårt ... jag vet inte vad jag ska säga. Min känsla är att det inte svarade något i stakningen och att jag inte får fast det uppför. Vi kunde ha varit med och utmanat och så skiter det sig så tidigt.

– Men det är inte rimligt att formen försvinner så där. Jag fajtas, men jag kunde inte ha gett mer i dag och jag vet inte vad jag hade kunnat göra annorlunda.

TT: Vallachefen Petter Myhlback tar på sig helt att det var en stor vallamiss. Håller du med?

– Ja, det kändes aldrig som att jag fick ut det jag lade ned i stavarna. Det kändes frustrerande att det fina glid som Jonna (Sundling) hade inte hade smittat av sig på mina skidor. Jag vet inte vad de hade gjort men det var ingen god känsla, säger Kalla.

Problem direkt

Jonna Sundling inledde starkt på förstasträckan, drog i täten, men i uppförsbacken med dryga kilometern kvar släppte hon. Där blev det påtagligt att hon hade för svagt fäste.

– Längdskidor är en materialsport och funkar inte grejerna så kan man inte fajtas om pallplatserna. Jag kände mig väldigt pigg, men det tar alldeles för mycket energi. När man inte får fäste, då tar man sig inte framåt, säger Sundling.

Sundling stumnade mer och mer och växlade till Kalla som sexa, 12,5 sekunder från täten.

Sedan kom Kallas svåra stund. Redan efter en och en halv sträcka var möjligheten att försvara guldet från 2019 som bortblåst. Kallas genomklappning innebar också att chansen till medalj var så gott som obefintlig.

Omöjlig uppgift

Upp till kvartetten Tyskland, USA, Schweiz och Finland – som halvvägs gjorde upp om bronset – hade Ebba Andersson dryga minuten.

Det var förstås på tok för mycket. Andersson tappade 21 sekunder till ledande norskan Therese Johaug, men tog placeringar och skickade ut Frida Karlsson som sjua.

– Det är ganska tydligt att varken Jonna eller Charlotte fick förutsättningarna för att visa vad de går för, säger Andersson om sitt omöjliga utgångsläge.

Guldet gick till Norge efter att Johaug bäddat för junioren Helene Marie Fossesholm på den sista sträckan. Medan Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Johaug och Fossesholm fick fira ännu en norsk stafettseger kunde det ryska laget glädjas åt silvret.

I en spurtduell slog Krista Pärmäkoski amerikanskan Jessie Diggins och såg till att Finland fick bronset.

Frida Karlsson tog in det favorittippade svenska laget till sjätte plats, två minuter bakom Norge.

Lasse Mannheimer/TT

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Stafettsviten som sprack

Efter fem raka VM med medaljer bröts den fina sviten med ett damlag på prispallen i stafett. Så här lång blev sviten:

2019, Seefeld: Guld.

2015, Falun: Silver.

2013, Val di Fiemme: Silver.

2011, Holmenkollen: Silver.

2009, Liberec: Brons.

Sport

von Eckermann fyra på Carlota

Henrik von Eckermann värmde upp inför kvalet i Global Champions Tour med en fjärdeplats i 1,45-hoppningen i Doha. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

Senare i dag kvalar den svenska landslagstrion Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Evelina Tovek till lördagens final i årets premiär i Global Champions Tour.

På programmet står samtidigt den första rundan i lagtävlingen Global Champions League.

Henrik von Eckermann värmde upp i Doha med att vara felfri och komma fyra i 1,45-hoppningen på Carlotta, samma häst som han rider i det individuella kvalet.

Österrikaren Max Kühner var knappa sekunden snabbare på Vancouver Dreams och vann före tyskarna Marcus Ehning/Funky Fred och Maurice Tebbel/Chaccos Son.

Fredricson hoppar på Hansson medan Tovek rider Winnetou de la Hamente.

Henrik Skiöld/TT

Sport

Norges kapten tillbaka efter fyrverkeriolyckan

Omar Elabdellaoui. Arkivbild
Foto: Ørn E. Borgen/NTB/TT
Sport
Sport Den norske landslagskaptenen Omar Elabdellaoui är tillbaka i träning med boll efter fyrverkeriolyckan på nyårsafton.

På torsdagen publicerade den 29-årige Galatasaraybacken en video på Instagram, där han tränar med en fotboll i en inomhushall.

"Jag vill ge er alla en uppdatering. Jag mår mycket bättre, och allt går riktigt bra. Jag är så glad för att jag kan träna och få känna på bollen igen", skriver Elabdellaoui.

"Med det sagt så är det fortsatt en lång väg kvar för mig att vandra. Jagska göra allt i min makt för att komma tillbaka starkare och bättre. Alla era böner och tillrop betyder mer för mig än jag någonsin kan förklara", fortsätter han.

Omar Elabdellaoui skadades av en fyrverkeripjäs på nyårsafton, och var länge inlagd på sjukhus för vård av bland annat ögonen och ansiktet. Det är fortsatt oklart hur skadade hans ögon och syn är efter olyckan. I februari blev det klart att han inte kommer spela några fotbollsmatcher den här säsongen, för att prioritera sin rehabilitering.

Sport

Bahta tillbaka efter domen: Varit fruktansvärt

Meraf Bahta gör comeback på inne-EM i Polen. Arkivbild
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Meraf Bahta gör mästerskapscomeback efter dopningsavstängningen där hon även förlorade sitt EM-brons.
Nu berättar löparstjärnan om den tuffa tiden och hur det är att bli förknippad med dopning.
– När man inte tagit någonting, att då bli avstängd... Jag var chockad, säger hon inför inomhus-EM i Polen.

2014 vann Meraf Bahta EM-guld på 5 000 meter, och 2016 var hon sexa i OS-finalen på 1 500 meter och tog EM-silver på 5 000 meter.

Men de senaste åren har stjärnlöparen varit varit borta från den stora scenen.

2018 kom beskedet att Bahta gjort tre missar i sin vistelserapportering, ett brott mot antidopningsreglerna.

Trots det kom hon till start i EM samma sommar och tog brons på 10 000 meter. En utredning startades och så småningom stängdes hon av i ett år och fråntogs medaljen.

– Det har varit en ganska tuff tid, men jag har kämpat på med träningen, säger hon och fortsätter:

– Men att man tränar så bra och inte kan tävla, det är en väldigt svår situation. Det var fruktansvärt jobbigt. När man inte tagit någonting, att då bli avstängd... Jag var chockad, säger hon.

"Blivit så mycket problem"

TT: Hur har det varit att ditt namn förknippats med dopning?

– Sårande.

I september 2019 var hon fri att börja tävla igen och inne-EM i Torun blir det första stora mästerskapet efter avstängningen.

Förbundskapten Karin Torneklint hade ingen tvekan kring att Bahta skulle få en plats i truppen sedan hon klarat kvalgränsen.

– Hela den här situationen har varit väldigt olycklig. När hon fick de här bommarna i systemen var hon på våra läger och vi hade skickat in rätt uppgifter till Riksidrottsförbundet att hon var med oss. Vi har hela tiden vetat var hon varit. Vi har inte misstänkt att hon gjort något annat, säger hon.

– Det är det som är så olyckligt, att det blivit så mycket problem för henne för att hon själv inte klarat att fylla i de här papperna. Sedan har de som hjälpt henne också fallerat på den här biten.

"Har längtat efter det här"

TT: Var står hon just nu, formmässigt?

– Hon är inte riktigt där hon varit, så är det. Jag tycker bara att det är fantastiskt att hon är med nu och får den här chansen att bygga en ny form mot sommaren.

Bahta menar att formen är bra, trots att det inte blivit så många tävlingar.

– Jag har längtat efter det. Jag har tränat på bra.

TT: Satsar du mot OS i sommar?

– Ja, det är det jag satsar på och där jag ska vara.

Bahta inleder sitt försök på 3 000 meter klockan 19.30 i kväll.

Emil Forsberg/TT

Sport

Skadeläget oroar inte i Lugi

Simon Sejr Jensen tillkom på Lugis skadelista i onsdags.
Foto: Thomas Persson
Sport
handboll Nästan en hel startuppställning saknades i Lugiherrarnas andra halvlek mot Redbergslid på onsdagen. Men Lugis sportchef Kenneth Andersson är inte orolig inför slutspelet.

När målvakten Simon Sejr gått av planen mot RIK i onsdagens match var skadelistan, som redan innan dess var diger, ingen rolig läsning.

Vänsternian Karl Wallinius knäskadad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Skånska Dagbladet

Vad är native advertising?

Skånska Dagbladet Native marknadsföring har varit i ropet i flera år. Nu har intresset ökat även lokalt. Annonsörerna vittnar om flera fördelar med native. Vi berättar vad som gör native så intressant och delar med oss av våra bästa tips.

Vad är native?

- True native eller native advertising som det också kallas, är en artikel skriven på uppdrag av en annonsör. Artikeln är integrerad i det redaktionella flödet med tydlig annonsmärkning. Det ska framgå vem annonsören är. I övrigt fungerar en native som en vanlig artikel - publiceras i samma verktyg, går förbi ad-blockers, innehåller relevanta länkar och tillför läsvärde.

Varför ska man använda native?

- I en native kan annonsören berätta sådant som inte ryms inom ramen för en vanlig banner. Lästiden är lång och faktiskt längre än för redaktionellt material. Detta ger ovanligt låg tid med läsaren, i alla fall jämfört med traditionell digital annonsering. Native passar därför utmärkt för att stärka varumärket, bygga relation med läsaren och öka lojaliteten. Faktum är att native fungerar väldigt bra för den som vill få in intresseanmälningar, bokningar eller driva till försäljning.

Ska man använda native istället för bannerannonsering?

- De här två typerna av digital annonsering kompletterar snarare än ersätter varandra. Bannerannonsering är överlägsen på att bygga räckvidd och utmärkt för enklare och kortare budskap. Allting fungerar helt enkelt inte i native-format.

Native fungerar både varumärkesbyggande och driver till försäljning.

Det är intressant att native har så pass lång lästid. Vad beror det på?

- Den långa lästiden är först och främst ett kvitto på bra och läsvärt innehåll. Vi ställer höga krav på kvalitet och försöker alltid hitta en vinkel som är relevant och intressant för just våra läsare. Sedan tror jag att den långa lästiden hänger ihop med att läsaren är kvar på vår sida, en miljö som känns bekant, trygg och brusfri.

Vad tycker de lokala annonsörerna som har testat native?

- Vi har kunder från flera olika branscher som har haft native på Skånskan.se under det senaste året. Artiklarna har handlat om allt från sängar, däckbyte och hustillverkning till gymnasieutbildning, försäkringar och energilösningar. Kunderna är generellt väldigt nöjda med utfallet. Man ser konkreta resultat i form av ökat intresse från målgruppen och faktisk försäljning. Vi som jobbar med native har lärt oss mycket om vad som fungerar och hur vi ska skruva till rubriken för att behålla intresset. Det är roligt att jobba med den här produkten!

Tre tips för lyckad native marknadsföring

1. Anpassa texten efter syftet. Vad är målet med texten? Är syftet är att bygga varumärke eller vill du få så många så möjligt att anmäla intresse? Utgå från målgruppen och hitta en intressant vinkel, gärna med lokal anknytning om det är möjligt. Vad hade fått dig att läsa hela texten?

2. Intressanta rubriker. En text kan vara hur relevant och välskriven som helst, men gör ingen nytta om rubriken inte lockar till klick och läsning. En bra rubrik är skyltfönstret till ditt innehåll. Rubriken "Fördel för Skåne" fungerar inte särskilt bra. Skriver vi däremot "Många skåningar får svårt att bo kvar" får vi ett helt annat genomslag. Därför är det viktigt att ha flera bra rubriker i beredskap. Optimering handlar mycket att testa och se vad som fungerar.

3. Rätt länkar på rätt ställe. Oavsett om syftet med din native är att stärka varumärket eller samla emailadresser, är länkar på rätt ställe och call-to-action viktiga. Bra länkning är dessutom en tjänst till läsaren. Handlar texten om vad man bör tänka på vid köp av vinterdäck, är det utmärkt med en länk till online-bokning. Många scrollar inte hela vägen ner och därför är det viktigt att få in länkningen tidigt i texten.

Är du intresserad av att testa native?

Kontakta oss eller hör av dig direkt till vår digitala produktspecialist Andrée Friemer. Ring 0704-14 26 82 eller maila till andree.friemer@skd.se.

Sport

Svensson handbollslandslagets målvaktstränare

Tomas Svensson tar över som målvaktstränare i herrarnas handbollslandslag. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport

En gammal landslagslegendar ersätter en annan. Tomas Svensson, 53 år, tar över uppdraget som målvaktstränare för Sveriges handbollsherrar efter att Mats Olsson tackat för sig i samband med VM i Egypten.

Svensson, som gjorde 330 landskamper som spelare och bland annat vann två VM-guld, har de senaste åren bland annat jobbat med Island.

"Jag har trivts så otroligt bra med det isländska landslaget så på så sätt var det svårt att bryta upp. Samtidigt är det skönt när beslutet är fattat och Sverige är Sverige, jag har upplevt så otroligt mycket glädje med landslaget under åren och tror verkligen på det kommande samarbetet med såväl ledarna som målvakterna i landslaget", säger han till handbollslandslagets hemsida.

Kontraktet börjar formellt gälla i sommar, men redan nästa vecka finns Tomas Svensson – med Islands goda minne – med när Sverige spelar både EM- och OS-kval.

Sport

Vallachefen: "Det är därför vi missar guldet"

Sveriges vallachef Petter Myhlback. Arkivbild.
Foto: Ulf Palm / TT
Sport
Sport Det blev inget svenskt guld i VM-stafetten och felet är Petter Myhlbacks, medger vallachefen efter det blågula fiaskot.
– Det är det som är anledning till att vi missar möjligheten att ta ett VM-guld, säger han.
– Det var inte bra, bekräftar Jonna Sundling.

Det svenska vallateamet i Oberstdorf hade haft ett nästan perfekt skid-VM fram till damernas stafett.

Då gick allt åt skogen.

De svenska guldfavoriterna var borta från medaljstriden redan innan halva stafetten var avgjord.

Charlotte Kalla, som själv tappade nästan en och en halv minut på andra sträckan, konstaterar att skidorna inte höll måttet.

– Det är inte rimligt att formen försvinner på några dagar, säger Kalla.

"Vi tar på oss det"

Sveriges startkvinna Jonna Sundling hade också en tung dag i spåret, och var över tolv sekunder efter de främsta redan efter förstasträckan.

– På sista varvet släppte det redan från början. Jag hade en plan att trycka på ganska mycket uppför, men jag kunde inte få någon fart alls i backen. Det är frustrerande, speciellt när man söker fäste samtidigt som man ser hur de andra kan trippa rätt upp, säger Sundling.

– Gentemot de andra var det inte bra.

Vallachefen Petter Myhlback kan bara beklaga fiaskot, och tar på sig hela skulden för "skitdagen".

– Absolut, på de två första sträckorna har de dåliga skidor. Och det är vi som vallar skidorna åt dem. Det är klart att vi tar på oss det, säger Myhlback.

– Det är en jättetråkig dag på jobbet. Jag är ledsen.

"Står rakryggad i det"

Jonna Sundling hade uselt fäste men strålande glid. För Charlotte Kalla var det snarare tvärtom, men Myhlback vill inte säga exakt vad som gick snett.

– Jag går inte in på det. Jag har en klar syn på vad det är, och det är en vallamiss. Det är det som är anledning till att vi missar möjligheten att ta ett VM-guld.

Både Ebba Andersson och Frida Karlsson fick köra sina fristilssträckor i ett ingenmansland, och kunde inte riktigt bedöma sina skidor. Men Karlsson uppskattar vallachefens uppriktighet.

– Det är fint av honom att stå rakryggad i det. Det känns tryggt att han står rakryggad i missen. För vi vet att det här händer i vår idrott ibland, säger Karlsson.

– Men om vi sänker honom och hela teamet i dag så ska vi verkligen hylla dem för de andra dagarna, för vi har haft fantastiska skidor de andra dagar.

TT: Men håller du med honom om i dag?

– Ja, jag har förstått att vi inte har haft bra grejer.

Till slut vann Norge och Sverige slutade sexa, två minuter bakom.

Lasse Mannheimer/TT

Carl Göransson/TT

Sport

Rasmus Bengtsson lämnar Malmö FF

Rasmus Bengtsson har spelat sin sista match för Malmö FF.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
fotboll Det har varit på gång länge, men nu är det till slut bekräftat. Rasmus Bengtsson lämnar Malmö FF. Enligt klubben sker det i samförstånd.

Förra säsongen stod det klart att relationen mellan Ramus Bengtsson och MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson inte var den bästa, när backen hamnade i Tomassons frysbox och inte fick spela efter att han rehabiliterat sin skada.

Sedan gick Bengtsson själv ut i media och ansåg att klubben behandlat honom ”...som en råtta”. Det gjorde inte saken bättre och de senaste månaderna har det varit knäpptyst om Rasmus Bengtssons framtid i klubben. Alla frågor har besvarats med att det handlar om ett personalärende och att man inte kommenterar sådana.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL