Inrikes

Mordförsök i centrala Västervik

En man hittades knivskuren i Västervik natten till söndagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 20-årsåldern hittades knivskuren utomhus i Västervik vid 03-tiden natten till söndagen.

Mannen hade själv lyckats larma SOS och polis och ambulans skickades till platsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Dådet i Vetlanda: Det här vet vi

Sju personer skadades i dådet i Vetlanda på onsdagen. Dessutom skottskadades den misstänkte gärningsmannen i samband med gripandet.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Här är uppgifterna som hittills framkommit om dramat i Vetlanda på onsdagen, där en 22-årig knivbeväpnad man angrep och skadade sju personer.

Klockan 14.54 fick polisens regionledningscentral in ett flertal telefonsamtal från Vetlanda, med uppgifter om att flera personer blivit attackerade på eller i närheten av Bangårdsgatan.

Dagen efter bekräftade polisen att offren attackerats med kniv.

Omkring en kvart efter larmet var den första polispatrullen, som utgick från Eksjö, på plats och tre minuter senare greps den misstänkte gärningsmannen. I samband med gripandet sköts mannen i benet av polisen.

Enligt polisen var det sju män födda mellan 1946 och 1985 som skadades i knivdramat.

Inledningsvis fanns uppgifter om åtta skadade, vilket senare justerades till sju skadade brottsoffer samt den skottskadade gärningsmannen.

Polisen har lokaliserat fem olika brottsplatser där attackerna ägde rum.

Av de totalt åtta skadade fick tre personer livshotande skador. Två ytterligare skadades allvarligt, medan två skadades måttligt och en person lindrigt.

På torsdagseftermiddagen var samtliga inklusive den misstänkte gärningsmannen kvar på sjukhus, men läget för samtliga uppgavs vara stabilt.

En 22-åring som ursprungligen kommer från Afghanistan. Han är skriven i Vetlanda och känd av polisen sedan tidigare för småbrott. Han sköts av polisen i samband med gripandet, men var på torsdagen vaken och talbar.

Han anhölls på torsdagen misstänkt för sju fall av mordförsök.

Händelsen rubriceras som försök till mord. På onsdagskvällen meddelade polisen att ärendet rubricerats som ett misstänkt terrorbrott. Efter en pressträff på kvällen förtydligades dock informationen. Förundersökningen gäller försök till mord, men polisen utreder samtidigt eventuella terrormotiv.

Åklagaren Adam Rullman uppgav på torsdagen att fallet i nuläget enbart rubriceras som försök till mord. Ärendet följs dock fortsatt av Säpo.

Jens Bornemann/TT

Inrikes

Nya åtgärder för att begränsa covidsmitta

En skylt med texten - Tack för att du håller avstånd - på gågatan Södra Förstadsgatan i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Kommunerna får från nästa torsdag möjlighet att förbjuda tillträde till bland annat parker och badplatser.
Åtgärden kan användas om smittspridningsläget kräver det.

Regeringen beslutade på torsdagen om ändringar i den så kallade begränsningsförordningen. De ska träda i kraft 11 mars.

Förordningen ger kommunerna möjlighet att införa förbud mot att vistas på vissa platser om det finns påtaglig risk för trängsel. Detta kan handla om parker, badplatser eller kommunala grillplatser.

Tanken är dock att sådana förbud bara ska införas vid hög smittspridning i en kommun och om det finns risk för att många människor samlas på en viss plats till exempel på grund av fint väder.

Ska vara smittsäkert

Polisen och Åklagarmyndigheten har i sina remissvar på förordningsändringen betonat vikten av att kommunerna är tydliga med information till allmänheten om beslut om tillträdesförbud fattas. Ett brott mot förbudet kan leda till 2 000 kronor i böter.

Polisen har också varnat för att regelverket kring coronarestriktionerna blir allt snårigare och mer svårförståeligt. Föreskrifter kan meddelas både av Folkhälsomyndigheten, länsstyrelser och kommuner.

Regeringen ger nu i uppdrag till Folkhälsomyndigheten att den 20:e varannan månad ge en samlad bild av alla föreskrifter som meddelats.

Ändringarna i begränsningsförordningen innebär också att det ställs krav på smittskyddsåtgärder för nöjesparker, djurparker, temaparker, museer och konsthallar. Bland annat ska antalet besökare i en djurpark eller på ett museum begränsas på ett sätt som är säkert ur smittskyddssynpunkt.

En tanke med kravet på smittskyddsåtgärder är att till exempel museer ska kunna öppna om verksamheten gjorts smittsäker och smittspridningsläget tillåter det.

Finns undantag

Det blir Folkhälsomyndigheten som får meddela närmare föreskrifter om kraven på smittskyddsåtgärder.

Regeringen beslutade på torsdagen också att förlänga uppmaningen till kommuner och regioner att hålla icke nödvändig verksamhet som allmänheten har tillträde till stängd till den 21 mars. Fritidsaktiviteter för unga är undantaget från uppmaningen.

Regeringen föreslår även i en proposition att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs till utgången av september 2021.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Löfven: Kan aldrig garantera slut på våldsdåd

Pressträff med inrikesminister Mikael Damberg och statsminister Stefan Löfven med anledning av knivdådet i Vetlanda.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen berömmer polisen för ett resolut ingripande i Vetlanda.
– Vi kommer aldrig att kunna garantera att inga våldsdåd händer, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Han och inrikesminister Mikael Damberg (S) höll dagen efter dådet i Vetlanda en pressträff. På den tackade de polis och vårdpersonal för deras insatser.

– Jag kan konstatera att polisen på tre minuter från att ha kommit till platsen hade gripit den misstänkte gärningsmannen. Det visar att polisen gör ett resolut ingripande när den kommit dit, säger Damberg.

Löfven och Damberg har ingen kritik mot att polisen i går kväll gick ut med att man även utreder misstänkt terrorbrott. På torsdagen gällde brottsmisstanken enbart försök till mord.

– Det är svårt i början av en utredning att veta exakt var den ska landa, säger Damberg.

Rätt att vara öppen

Vid pressträffen ställdes frågor om inte polisen skapade en väldigt upphetsad stämning i onödan.

Damberg tycker att det vore märkligt om åklagarna i ett tidigt skede uteslöt att det skulle kunna vara terrordåd med tanke på hur dådet utfördes och vad som hänt i andra länder.

Löfven tycker att det var rätt att polisen i ett tidigt skede var öppen med vad man utreder.

– Polisen gör ett professionellt jobb och befinner sig i olika skeden i en utredning och berättar under tiden vad de utreder och vad de ser. Det tycker jag är bra, säger han.

Svårt att förhindra

På frågan varför inte samhället kunnat förhindra dådet svarar inrikesminister:

– Vi gör väldigt mycket för att förbereda oss för att kunna hantera sådana här svåra situationer i Sverige och i andra länder, men det är nästan omöjligt att garantera att vansinnesdåd eller terroristdåd inte ska inträffa överhuvudtaget i ett land.

Damberg uppger att väldigt mycket gjorts sedan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

Niklas Svahn/TT

Owe Nilsson/TT

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Mindre bly i kaffefilter än påstått

Inrikes
Inrikes

I nio av de femton vanligaste kaffefiltren finns för höga halter bly, hävdade tidningen Råd & Rön efter ett test i slutet av 2020.

Nu visar det sig att testet inte höll måttet, och tidningen rättar sitt utlåtande.

Enligt det första testet lakades blyhalter över gränsvärdet för dricksvatten ur många av de vanligaste kaffefiltren. Tillverkarna ifrågasatte resultaten, och Råd & Rön genomförde därför ett nytt referenstest — som visade att inget av de testade filtren lakade ur bly över gränsvärdet.

Tidningens chefredaktör, Daniel Kjellberg, "beklagar och ber om ursäkt" för felet, och meddelar samtidigt att tidningens samarbete med det labb som utförde det första testet sagts upp.

Inrikes

Sju män angreps i Vetlanda

Polisens tekniker på plats under onsdagen i centrala Vetlanda där en man attackerade flera personer med ett tillhygge.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Det var sju män som angreps av en knivbeväpnad man i Vetlanda i går.
När polisen sköt gärningsmannen började han blöda akut och poliserna fick ta till livräddande åtgärder, berättar polisen på en pressträff.

Den 22-årige man som greps efter attacken har anhållits misstänkt för flera fall av mordförsök. Ärendet utreds inte som ett misstänkt terrorbrott, sade åklagare Adam Rullman tidigare till TT.

– Just nu är misstanken försök till mord. Oavsett vilket kommer det bli väldigt viktigt att utreda motivbilden.

Den misstänkte bor i Vetlanda och kommer ursprungligen från Afghanistan, berättar polisen Jonas Lindell vid en pressträffen. Mannen använde en kniv vid dådet.

När polisen sköt 22-åringen började han blöda akut, varpå poliserna fick ta till livräddande åtgärder, berättar Lindell.

De sju personer som skadades är samtliga män, enligt Lindell.

Den äldste av dem är född år 1945 och den yngste 1985.

Ingen av dem har skador som är livshotande, berättar sjukvårdsdirektör Martin Takac.

– Fem av dessa patienter har vårdats inom intensivvården och många är opererade, säger Takac på pressträffen.

– Vi har under dagen följt förloppet och samtliga patienter är stabila.

Man har efter händelsen hållit många förhör och tagit en del föremål i beslag, säger åklagaren. Man har även gjort en husrannsakan hos den misstänkte mannen där man också har gjort beslag.

Det har hållits ett förhör med 22-åringen.

– Han är hörd kort i ett så kallat delgivningsförhör, när man informerar om brottsmisstanken, och så har det hållits ett kort förhör med honom under natten, sade Adam Rullman.

Det var vid 15-tiden i går som polisen fick flera samtal om att en man gick till angrepp med någon form av tillhygge mot personer i närheten av järnvägsstationen i Vetlanda.

Efter cirka 15 minuter efter det första larmet kunde mannen, som då fortsatt var beväpnad, stoppas av en polispatrull. I samband med det blev han skjuten av polis.

Marc Skogelin/TT

Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda under onsdagen.
Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda under onsdagen.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Polisen hade spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda efter onsdagens attack.
Polisen hade spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda efter onsdagens attack.
Foto: Mikael Fritzon/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Inrikes

Vittnet: "Vi försökte stoppa blodflödet"

Åsa Carlqvist och hennes personal i blomsteraffären hjälpte en av de skadade i attacken i Vetlanda.
Foto: Thomas Johansson/TT
Inrikes
Inrikes På onsdagen kom en knivskuren man in i blomsterhandeln i Vetlanda.
Dagen efter har personalen lagt ett stort hjärta av röda rosor utanför.
– Man tänker på det hela dagen. Man tänker på alla berörda och jag undrar hur det gått för honom, säger blomsterhandlaren Åsa Carlqvist.

Det röda roshjärtat lyser upp utanför blomsterhandeln vid Stortorget, en av platserna i centrala Vetlanda där den misstänkte mannen gick till attack på onsdagseftermiddagen.

Åsa Carlqvist och hennes personal ryckte in när en av dem som skadades i onsdagens våldsdåd kom in i blomsterbutiken.

– Han blödde från axeln och fick lägga sig ner på golvet. Hela personalen engagerade sig, säger hon.

– Vi tog fram handdukar för att pressa mot såret och försöka stoppa blodflödet. En kund i butiken ringde 112. En annan kund sprang bort till vårdcentralen som ligger bara hundra meter ner för gatan så de kom hit och tog över.

Åsa Carlqvist berättar att dådet väckte både rädsla och många frågor.

– Man undrade "vad är det som händer?". Det är fruktansvärt och vi förstod sedan också att det var på flera ställen. Man blev rädd, säger hon.

"Måste hålla ihop"

Ulrika Lövfors och Maria Jensmark har kommit för att tända varsin marschall bredvid blomsterhjärtat.

– Man tänker på alla dem som blivit drabbade på ett eller annat sätt. Vi vill mana till gemenskap. Vi i Vetlanda måste hålla ihop, säger Ulrika Lövfors.

Hon får medhåll av Maria Jensmark.

– Vi vill tända marschaller för att manifestera mot våldet. Vi måste hålla ihop, säger hon.

På andra sidan Stortorget, i Vetlanda Missionskyrka, tog kommunens posomgrupp (psykiskt och socialt omhändertagande) under torsdagen emot besökare.

Vissa tänder ett ljus och sitter ner en stund. Andra vill prata.

– Några som kommer hit har varit nära det som hände. De är omtumlade och bär ett trauma. Sen är det människor som är oroliga, att man känner sig otrygg, säger Anna Karlsson som är pastor i kyrkan.

– Jag tänker också på förövaren. Det finns en oro bland hans bekanta vet jag. En kollega har kontakt med människor han varit i närheten av. Det finns en oro att främlingsfientlighet ska blossa upp.

"Känner mig trygg"

För Vetlandabon Tomas Fyhr var det viktigt att den misstänkte gärningsmannen greps så fort.

– Jag ska inte säga att jag är oroad. Men man går och tänker på det och funderar på om det skulle kunna dra till sig fler, säger han till TT.

– Att nån får för sig att... Men nu spekuleras det hej vilt och det tänker inte jag göra. Jag känner mig lugn för nu är personen gripen. Det känns bra att han är gripen. Jag känner mig trygg.

Jonas Dagson/TT

Jens Bornemann/TT

Ulrika Lövfors och Maria Jensmark tänder ljus utanför Gretas Blomsterhandel i Vetlanda.
Ulrika Lövfors och Maria Jensmark tänder ljus utanför Gretas Blomsterhandel i Vetlanda.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Anna Karlsson är pastor i Missionskyrkan i Vetlanda.
Anna Karlsson är pastor i Missionskyrkan i Vetlanda.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Inrikes

Även äldre ska vaccineras med Astra Zeneca

Vaccinet från Astra Zeneca kan ges till alla över 18 år.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Vaccinet mot covid-19 från Astra Zeneca ska ges även till personer som är 65 år och äldre, enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendation.
– Vi ser i våra beräkningar att det viktigaste är att skydda de allra sköraste, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Tidigare har tillräcklig kunskap om skyddseffekt för äldre saknats och vaccinet från Astra Zeneca har därför endast getts till vuxna som är yngre än 65 år. Men nya studier från Storbritannien har fått Folkhälsomyndigheten att svänga i frågan och Astravaccinet ska nu ges till alla över 18 år.

– Skyddseffekterna av Astra Zenecas vaccin är helt i nivå med övriga godkända vaccin, säger Sara Byfors.

Om den nya rekommendationen påverkar vaccinationstakten av olika grupper kan inte Folkhälsomyndigheten svara på.

– Vi har hela tiden sagt att det vaccin som kommer ut i regionerna ska användas, säger Sara Byfors.

Nya regler

Parallellt med det nya vaccinbeskedet meddelar Folkhälsomyndigheten också att man nu formellt fattat beslut om att begränsa det maximala antalet besökare i varuhus, butiker och gym. Varje person ska kunna disponera minst 10 kvadratmeter av lokalen och det får aldrig närvara mer än 500 personer vid ett och samma tillfälle, enligt den nya regeln. Åtgärderna träder ikraft 6 mars för att sträcka sig till 11 april.

Folkhälsomyndigheten påminner också om det tidigare beslutet om att restauranger i varuhus endast får ta emot en person per sällskap.

– Det här handlar om att vi vill minska risken för trängsel, säger Sara Byfors.

Tredje våg

Generellt är coronaläget dystert i landet, där flera regioner beskriver sig vara i en tredje våg.

– Vi ser en ökning nu de senaste veckorna, säger hon och berättar att ökningen syns i alla åldersgrupper under 70 år, men nästan ingen i gruppen över 80 år, säger Sara Byfors.

Den ökade smittspridningen gör också avtryck i sjukvården där iva-avdelningarna är ansträngda, enligt Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Den nationella ökningen av covid-19-patienter fortsätter, säger han.

Erik Nilsson/TT

Boel Holm/TT

FAKTA

Fakta: Corona i siffror

Ytterligare 13 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Därmed har nu 12 977 smittade personer avlidit i landet.

Sammanlagt har 680 130 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Hittills har 853 209 personer fått åtminstone en dos coronavaccin, rapporterar myndigheten. Det motsvarar 6,9 procent av den vuxna befolkningen. Av dessa har 285 178 personer fått två doser, vilket motsvarar 3,5 procent av befolkningen.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Inrikes

Riksdagen vänder om tidsgräns för häktade

STOCKHOLM 20200213 Justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) är övertygad om att det behövs maxgränser för häktningstider. Arkivbild
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Det finns nu en majoritet i riksdagen för att införa tidsgränser för hur länge misstänkta får sitta i häktade i väntan på åtal.
Justitieutskottet återvänder till max tre månader för 18-åringar och yngre samt nio månader för vuxna, ett förslag som Lagrådet sågat.

– Vi har haft många turer, dubbla remissvändor och är nu övertygade om att tidsgränser behövs. Vi samlar en majoritet för förslaget 3+9, säger Fredrik Lundh Sammeli, socialdemokrat och ordförande i riksdagens justitieutskott, till TT.

Han räknar med justering av betänkandet om några veckor och beslut i kammaren därefter. Det betyder i så fall att förslagen om tidsgränser kommer på plats från den 1 juli i år.

Enligt Lundh Sammeli står, förutom regeringspartierna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna bakom förslaget. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill inte ha några tidsgränser alls, som idag.

Spelar bingo?

– Det här är den fjärde positionen regeringspartierna och de som stödjer dem tar på ett år. De spelar bingo i en av de mest avgörande rättspolitiska frågorna just nu, säger Johan Forsell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Talet om bingo syftar på att det är den kombinationen av gränser för tid i häkte som utskottet har laborerat med sedan regeringens proposition om effektivare häktningar och minskad isolering. Bakom förslagen ligger att Sverige sedan lång tid kritiseras av internationella organ som Europarådet för långa häktestider, som också innebär att en person skärs av från omvärlden i hög grad.

I regeringens proposition föreslogs tre månader för unga och sex månader för vuxna, med möjlighet till förlängning om utredningar drar ut på tiden och det kan försvåra om en misstänkt släpps. Utskottet ändrade, med regeringens goda minne, till tre och nio månader. Det slog dock Lagrådet ned på eftersom utskottet inte hade visat underlag som motiverade att nio månader behövdes.

Utnyttjas

Utskottet tänkte om och försökte med tre månader för unga och ingen gräns alls för vuxna. Det fick hård kritik, från olika utgångspunkter. Åklagarmyndigheten pekade på att det kan leda till att äldre brottslingar utnyttjar yngre för att begå brott eftersom de riskerar kortare tid i häkte än äldre.

Lars Larsson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL