Inrikes

Jordskalv i väst – "Vaknade med ett ryck"

Jordskalvet inträffade utanför Grebbestad. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Ett ovanligt kraftigt jordskalv inträffade i havet 1,5 mil väst om Grebbestad i Bohuslän tidigt på söndagsmorgonen.
Och platsen gör händelsen "extra spännande".
PREMIUM

Exakt klockan 4.05 brakade det loss och magnituden uppskattades till 2,7, skriver Svenska nationella seismiska nätet på sin hemsida.

En effektiv väckarklocka för Anna Nödtveidt som bor i Grebbestad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Löfven: Kan aldrig garantera slut på våldsdåd

Pressträff med inrikesminister Mikael Damberg och statsminister Stefan Löfven med anledning av knivdådet i Vetlanda.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen berömmer polisen för ett resolut ingripande i Vetlanda.
– Vi kommer aldrig att kunna garantera att inga våldsdåd händer, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Han och inrikesminister Mikael Damberg (S) höll dagen efter dådet i Vetlanda en pressträff. På den tackade de polis och vårdpersonal för deras insatser.

– Jag kan konstatera att polisen på tre minuter från att ha kommit till platsen hade gripit den misstänkte gärningsmannen. Det visar att polisen gör ett resolut ingripande när den kommit dit, säger Damberg.

Löfven och Damberg har ingen kritik mot att polisen i går kväll gick ut med att man även utreder misstänkt terrorbrott. På torsdagen gällde brottsmisstanken enbart försök till mord.

– Det är svårt i början av en utredning att veta exakt var den ska landa, säger Damberg.

Rätt att vara öppen

Vid pressträffen ställdes frågor om inte polisen skapade en väldigt upphetsad stämning i onödan.

Damberg tycker att det vore märkligt om åklagarna i ett tidigt skede uteslöt att det skulle kunna vara terrordåd med tanke på hur dådet utfördes och vad som hänt i andra länder.

Löfven tycker att det var rätt att polisen i ett tidigt skede var öppen med vad man utreder.

– Polisen gör ett professionellt jobb och befinner sig i olika skeden i en utredning och berättar under tiden vad de utreder och vad de ser. Det tycker jag är bra, säger han.

På en pressträff senare på eftermiddagen bekräftade polisen att den misstänkte gärningsmannen kommer från Afghanistan, men den omständigheten är ingenting som Mikael Damberg vill kommentera.

Svårt att förhindra

På frågan varför inte samhället kunnat förhindra dådet svarar inrikesminister:

– Vi gör väldigt mycket för att förbereda oss för att kunna hantera sådana här svåra situationer i Sverige och i andra länder, men det är nästan omöjligt att garantera att vansinnesdåd eller terroristdåd inte ska inträffa överhuvudtaget i ett land.

Damberg uppger att väldigt mycket gjorts sedan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

Niklas Svahn/TT

Owe Nilsson/TT

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Fjällhotell fick stänga efter covidutbrott

Mängder av skidåkare lockas till Vemdalen i Härjedalen. Nu har ett av hotellen där fått stänga efter ett covidutbrott. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Storhogna högfjällshotell i Vemdalen har fått stänga mitt under sportlovsperioden sedan ett tiotal anställda testats positivt för covid-19.
Enligt smittskyddet i Region Jämtland-Härjedalen är risken liten för att gäster har smittats.

– Personalen är nu i husisolering och vi har stängt hotellet eftersom vi inte har tillräckligt med personal att täcka upp med, säger hotellets vd och delägare Charlotte Mannerson till TT.

Hotelledningen beslutade på onsdagseftermiddagen att stänga hotellet, och de 90-talet vuxna gästerna fick checka ut på torsdagsmorgonen.

– Gästerna tog det på ett väldigt bra sätt, säger Mannerson.

Kan bli fler

Enligt Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen, finns en uppenbar risk för att fler i personalen har smittats.

– Bor de smittade i olika personalboenden finns det en stor risk för att de som delar boende med dessa kommer att insjukna allt eftersom, säger hon till TT.

Det finns inga tecken på att smittspridningen uppkommit på grund av slarv med rutiner och riktlinjer.

– Absolut inte, hotellet har jobbat fantastiskt bra med att ringa in smittan och smittspåra, säger Annika Ersson.

Liten risk

Hon bedömer risken för att gäster har smittats som låg. Gästgruppen har heller inte behövt testas.

– Vi vet att arbetsplatssmitta kollegor emellan kan vara svårt att undvika, men det behöver inte betyda att det finns en stor risk för att man smittar sina gäster, säger Annika Ersson och fortsätter:

– Följer man rekommendationerna om att hålla avstånd är det minimal risk för att smitta och bli smittad. Det är sannolikt en anledning till att vi ser få fall av smitta på hotell.

Anna Lena Wallström/TT

Inrikes

Dådet i Vetlanda: Det här vet vi

Sju personer skadades i dådet i Vetlanda på onsdagen. Dessutom skottskadades den misstänkte gärningsmannen i samband med gripandet.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Här är uppgifterna som hittills framkommit om dramat i Vetlanda på onsdagen, där en 22-årig knivbeväpnad man angrep och skadade sju personer.

Klockan 14.54 fick polisens regionledningscentral in ett flertal telefonsamtal från Vetlanda, med uppgifter om att flera personer blivit attackerade på eller i närheten av Bangårdsgatan.

Dagen efter bekräftade polisen att offren attackerats med kniv.

Omkring en kvart efter larmet var den första polispatrullen, som utgick från Eksjö, på plats och tre minuter senare greps den misstänkte gärningsmannen. I samband med gripandet sköts mannen i benet av polisen.

Enligt polisen var det sju män födda mellan 1946 och 1985 som skadades i knivdramat.

Inledningsvis fanns uppgifter om åtta skadade, vilket senare justerades till sju skadade brottsoffer samt den skottskadade gärningsmannen.

Polisen har lokaliserat fem olika brottsplatser där attackerna ägde rum.

Av de totalt åtta skadade fick tre personer livshotande skador. Två ytterligare skadades allvarligt, medan två skadades måttligt och en person lindrigt.

På torsdagseftermiddagen var samtliga inklusive den misstänkte gärningsmannen kvar på sjukhus, men läget för samtliga uppgavs vara stabilt.

En 22-åring som ursprungligen kommer från Afghanistan. Han är skriven i Vetlanda och känd av polisen sedan tidigare för småbrott. Han sköts av polisen i samband med gripandet, men var på torsdagen vaken och talbar.

Han anhölls på torsdagen misstänkt för sju fall av mordförsök.

Händelsen rubriceras som försök till mord. På onsdagskvällen meddelade polisen att ärendet rubricerats som ett misstänkt terrorbrott. Efter en pressträff på kvällen förtydligades dock informationen. Förundersökningen gäller försök till mord, men polisen utreder samtidigt eventuella terrormotiv.

Åklagaren Adam Rullman uppgav på torsdagen att fallet i nuläget enbart rubriceras som försök till mord. Ärendet följs dock fortsatt av Säpo.

Jens Bornemann/TT

Inrikes

Nya åtgärder för att begränsa covidsmitta

En skylt med texten - Tack för att du håller avstånd - på gågatan Södra Förstadsgatan i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Kommunerna får från nästa torsdag möjlighet att förbjuda tillträde till bland annat parker och badplatser.
Åtgärden kan användas om smittspridningsläget kräver det.

Regeringen beslutade på torsdagen om ändringar i den så kallade begränsningsförordningen. De ska träda i kraft 11 mars.

Förordningen ger kommunerna möjlighet att införa förbud mot att vistas på vissa platser om det finns påtaglig risk för trängsel. Detta kan handla om parker, badplatser eller kommunala grillplatser.

Tanken är dock att sådana förbud bara ska införas vid hög smittspridning i en kommun och om det finns risk för att många människor samlas på en viss plats till exempel på grund av fint väder.

Ska vara smittsäkert

Polisen och Åklagarmyndigheten har i sina remissvar på förordningsändringen betonat vikten av att kommunerna är tydliga med information till allmänheten om beslut om tillträdesförbud fattas. Ett brott mot förbudet kan leda till 2 000 kronor i böter.

Polisen har också varnat för att regelverket kring coronarestriktionerna blir allt snårigare och mer svårförståeligt. Föreskrifter kan meddelas både av Folkhälsomyndigheten, länsstyrelser och kommuner.

Regeringen ger nu i uppdrag till Folkhälsomyndigheten att den 20:e varannan månad ge en samlad bild av alla föreskrifter som meddelats.

Ändringarna i begränsningsförordningen innebär också att det ställs krav på smittskyddsåtgärder för nöjesparker, djurparker, temaparker, museer och konsthallar. Bland annat ska antalet besökare i en djurpark eller på ett museum begränsas på ett sätt som är säkert ur smittskyddssynpunkt.

En tanke med kravet på smittskyddsåtgärder är att till exempel museer ska kunna öppna om verksamheten gjorts smittsäker och smittspridningsläget tillåter det.

Finns undantag

Det blir Folkhälsomyndigheten som får meddela närmare föreskrifter om kraven på smittskyddsåtgärder.

Regeringen beslutade på torsdagen också att förlänga uppmaningen till kommuner och regioner att hålla icke nödvändig verksamhet som allmänheten har tillträde till stängd till den 21 mars. Fritidsaktiviteter för unga är undantaget från uppmaningen.

Regeringen föreslår även i en proposition att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs till utgången av september 2021.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Mindre bly i kaffefilter än påstått

Inrikes
Inrikes

I nio av de femton vanligaste kaffefiltren finns för höga halter bly, hävdade tidningen Råd & Rön efter ett test i slutet av 2020.

Nu visar det sig att testet inte höll måttet, och tidningen rättar sitt utlåtande.

Enligt det första testet lakades blyhalter över gränsvärdet för dricksvatten ur många av de vanligaste kaffefiltren. Tillverkarna ifrågasatte resultaten, och Råd & Rön genomförde därför ett nytt referenstest — som visade att inget av de testade filtren lakade ur bly över gränsvärdet.

Tidningens chefredaktör, Daniel Kjellberg, "beklagar och ber om ursäkt" för felet, och meddelar samtidigt att tidningens samarbete med det labb som utförde det första testet sagts upp.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Inrikes

Sju män angreps i Vetlanda

Polisens tekniker på plats under onsdagen i centrala Vetlanda där en man attackerade flera personer med ett tillhygge.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Det var sju män som angreps av en knivbeväpnad man i Vetlanda i går.
När polisen sköt gärningsmannen började han blöda akut och poliserna fick ta till livräddande åtgärder, berättar polisen på en pressträff.

Den 22-årige man som greps efter attacken har anhållits misstänkt för flera fall av mordförsök. Ärendet utreds inte som ett misstänkt terrorbrott, sade åklagare Adam Rullman tidigare till TT.

– Just nu är misstanken försök till mord. Oavsett vilket kommer det bli väldigt viktigt att utreda motivbilden.

Den misstänkte bor i Vetlanda och kommer ursprungligen från Afghanistan, berättar polisen Jonas Lindell vid en pressträffen. Mannen använde en kniv vid dådet.

När polisen sköt 22-åringen började han blöda akut, varpå poliserna fick ta till livräddande åtgärder, berättar Lindell.

De sju personer som skadades är samtliga män, enligt Lindell.

Den äldste av dem är född år 1945 och den yngste 1985.

Ingen av dem har skador som är livshotande, berättar sjukvårdsdirektör Martin Takac.

– Fem av dessa patienter har vårdats inom intensivvården och många är opererade, säger Takac på pressträffen.

– Vi har under dagen följt förloppet och samtliga patienter är stabila.

Man har efter händelsen hållit många förhör och tagit en del föremål i beslag, säger åklagaren. Man har även gjort en husrannsakan hos den misstänkte mannen där man också har gjort beslag.

Det har hållits ett förhör med 22-åringen.

– Han är hörd kort i ett så kallat delgivningsförhör, när man informerar om brottsmisstanken, och så har det hållits ett kort förhör med honom under natten, sade Adam Rullman.

Det var vid 15-tiden i går som polisen fick flera samtal om att en man gick till angrepp med någon form av tillhygge mot personer i närheten av järnvägsstationen i Vetlanda.

Efter cirka 15 minuter efter det första larmet kunde mannen, som då fortsatt var beväpnad, stoppas av en polispatrull. I samband med det blev han skjuten av polis.

Marc Skogelin/TT

Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda under onsdagen.
Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda under onsdagen.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Polisen hade spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda efter onsdagens attack.
Polisen hade spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda efter onsdagens attack.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Inrikes

Vittnet: "Vi försökte stoppa blodflödet"

Åsa Carlqvist och hennes personal i blomsteraffären hjälpte en av de skadade i attacken i Vetlanda.
Foto: Thomas Johansson/TT
Inrikes
Inrikes På onsdagen kom en knivskuren man in i blomsterhandeln i Vetlanda.
Dagen efter har personalen lagt ett stort hjärta av röda rosor utanför.
– Man tänker på det hela dagen. Man tänker på alla berörda och jag undrar hur det gått för honom, säger blomsterhandlaren Åsa Carlqvist.

Det röda roshjärtat lyser upp utanför blomsterhandeln vid Stortorget, en av platserna i centrala Vetlanda där den misstänkte mannen gick till attack på onsdagseftermiddagen.

Åsa Carlqvist och hennes personal ryckte in när en av dem som skadades i onsdagens våldsdåd kom in i blomsterbutiken.

– Han blödde från axeln och fick lägga sig ner på golvet. Hela personalen engagerade sig, säger hon.

– Vi tog fram handdukar för att pressa mot såret och försöka stoppa blodflödet. En kund i butiken ringde 112. En annan kund sprang bort till vårdcentralen som ligger bara hundra meter ner för gatan så de kom hit och tog över.

Åsa Carlqvist berättar att dådet väckte både rädsla och många frågor.

– Man undrade "vad är det som händer?". Det är fruktansvärt och vi förstod sedan också att det var på flera ställen. Man blev rädd, säger hon.

"Måste hålla ihop"

Ulrika Lövfors och Maria Jensmark har kommit för att tända varsin marschall bredvid blomsterhjärtat.

– Man tänker på alla dem som blivit drabbade på ett eller annat sätt. Vi vill mana till gemenskap. Vi i Vetlanda måste hålla ihop, säger Ulrika Lövfors.

Hon får medhåll av Maria Jensmark.

– Vi vill tända marschaller för att manifestera mot våldet. Vi måste hålla ihop, säger hon.

På andra sidan Stortorget, i Vetlanda Missionskyrka, tog kommunens posomgrupp (psykiskt och socialt omhändertagande) under torsdagen emot besökare.

Vissa tänder ett ljus och sitter ner en stund. Andra vill prata.

– Några som kommer hit har varit nära det som hände. De är omtumlade och bär ett trauma. Sen är det människor som är oroliga, att man känner sig otrygg, säger Anna Karlsson som är pastor i kyrkan.

– Jag tänker också på förövaren. Det finns en oro bland hans bekanta vet jag. En kollega har kontakt med människor han varit i närheten av. Det finns en oro att främlingsfientlighet ska blossa upp.

"Känner mig trygg"

För Vetlandabon Tomas Fyhr var det viktigt att den misstänkte gärningsmannen greps så fort.

– Jag ska inte säga att jag är oroad. Men man går och tänker på det och funderar på om det skulle kunna dra till sig fler, säger han till TT.

– Att nån får för sig att... Men nu spekuleras det hej vilt och det tänker inte jag göra. Jag känner mig lugn för nu är personen gripen. Det känns bra att han är gripen. Jag känner mig trygg.

Jonas Dagson/TT

Jens Bornemann/TT

Ulrika Lövfors och Maria Jensmark tänder ljus utanför Gretas Blomsterhandel i Vetlanda.
Ulrika Lövfors och Maria Jensmark tänder ljus utanför Gretas Blomsterhandel i Vetlanda.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Anna Karlsson är pastor i Missionskyrkan i Vetlanda.
Anna Karlsson är pastor i Missionskyrkan i Vetlanda.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Inrikes

Även äldre ska vaccineras med Astra Zeneca

Vaccinet från Astra Zeneca kan ges till alla över 18 år.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Vaccinet mot covid-19 från Astra Zeneca ska ges även till personer som är 65 år och äldre, enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendation.
– Vi ser i våra beräkningar att det viktigaste är att skydda de allra sköraste, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Tidigare har tillräcklig kunskap om skyddseffekt för äldre saknats och vaccinet från Astra Zeneca har därför endast getts till vuxna som är yngre än 65 år. Men nya studier från Storbritannien har fått Folkhälsomyndigheten att svänga i frågan och Astravaccinet ska nu ges till alla över 18 år.

– Skyddseffekterna av Astra Zenecas vaccin är helt i nivå med övriga godkända vaccin, säger Sara Byfors.

Om den nya rekommendationen påverkar vaccinationstakten av olika grupper kan inte Folkhälsomyndigheten svara på.

– Vi har hela tiden sagt att det vaccin som kommer ut i regionerna ska användas, säger Sara Byfors.

Nya regler

Parallellt med det nya vaccinbeskedet meddelar Folkhälsomyndigheten också att man nu formellt fattat beslut om att begränsa det maximala antalet besökare i varuhus, butiker och gym. Varje person ska kunna disponera minst 10 kvadratmeter av lokalen och det får aldrig närvara mer än 500 personer vid ett och samma tillfälle, enligt den nya regeln. Åtgärderna träder ikraft 6 mars för att sträcka sig till 11 april.

Folkhälsomyndigheten påminner också om det tidigare beslutet om att restauranger i varuhus endast får ta emot en person per sällskap.

– Det här handlar om att vi vill minska risken för trängsel, säger Sara Byfors.

Tredje våg

Generellt är coronaläget dystert i landet, där flera regioner beskriver sig vara i en tredje våg.

– Vi ser en ökning nu de senaste veckorna, säger hon och berättar att ökningen syns i alla åldersgrupper under 70 år, men nästan ingen i gruppen över 80 år, säger Sara Byfors.

Den ökade smittspridningen gör också avtryck i sjukvården där iva-avdelningarna är ansträngda, enligt Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Den nationella ökningen av covid-19-patienter fortsätter, säger han.

Erik Nilsson/TT

Boel Holm/TT

FAKTA

Fakta: Corona i siffror

Ytterligare 13 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Därmed har nu 12 977 smittade personer avlidit i landet.

Sammanlagt har 680 130 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Hittills har 853 209 personer fått åtminstone en dos coronavaccin, rapporterar myndigheten. Det motsvarar 6,9 procent av den vuxna befolkningen. Av dessa har 285 178 personer fått två doser, vilket motsvarar 3,5 procent av befolkningen.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL