Inrikes

Försökte stjäla kors från domkyrka

Lunds domkyrka. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Lund
PREMIUM

En man i 35-årsåldern misstänks för att ha försökt stjäla ett kors från Lunds domkyrka, rapporterar Sydsvenskan.

Stöldförsöket ägde rum vid 13.30-tiden på lördagen, men mannen kunde stoppas.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

FHM: Går bra att åka till fjällen

Folkhälsomyndigheten ser inget skäl till att avråda från fjällresor. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Trots uppgifter om festande och folksamlingar i Åre och smitta bland hotellpersonal i Vemdalen håller Folkhälsomyndigheten fast vid sitt tidigare besked: Det går bra att åka till fjällen.

I jämtländska Åre fick polisen rycka ut till en en hemmafest med fler än hundra gäster – ett brott mot pandemilagen. Och i Vemdalsfjällen i Härjedalen fick alla hotellgäster checka ut sedan ett tiotal i personalen smittats av coronaviruset. Dock ska inga av gästerna ha uppvisat symptom.

– Vi ser ju att arbetsplatser är en risk för smittspridning när man inte håller avstånd, både när man utför sitt arbete och har pauser, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Och myndigheten ser inget skäl till att den borde ha avrått från fjällresor före sportloven:

– Nej, vi står fast vid att det går bra att genomföra de här resorna om man gör det på ett bra sätt. Det spelar ingen roll om man är i fjällen eller om man här hemma. Det är ens beteende som sprider smittan. Det är klart att om man samlas många människor på en plats så är det ju större risk att det uppstår trängsel, men genom att följa de rekommendationer som finns behöver det inte vara ett större problem i fjällen än om man går till ett köpcentrum, säger Sara Byfors.

TT: Hur ska människor som insjuknar i fjällen under sin resa agera?

– Det finns på de flesta ställen goda möjligheter till att testa sig och man ska försöka boka ett test och isolera sig. Och sedan ta sig hem, för har man covid-19 eller är sjuk på annat sätt ska man inte röra sig ute, säger Sara Byfors.

Daniel Kihlström/TT

Inrikes

19 minuter från larm till att polis anlände

Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Det tog 19 minuter från det första larmsamtalet till dess att polisen anlände till Vetlanda. Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill öka polisnärvaron för att polisen ska kunna ingripa tidigare.

Klockan 14.51 kom det första larmsamtalet till 112, uppger SOS Alarm för TT. Totalt gjordes elva samtal under de intensiva minuterna när den knivbeväpnade mannen attackerade boende i staden.

Klockan 14.52.32 vidarekopplade SOS larmsamtalet till polisens regionledningscentral (RLC). Under tiden larmades även ambulans, totalt tio stycken under förloppets gång. Polisen anger att man skickade de första patrullerna från Eksjö mot Vetlanda klockan 14.54.

Cirka 16 minuter senare, klockan 15.10, var den första polispatrullen framme. Tre minuter senare sköts gärningsmannen i benet och kunde gripas, något som inrikesminister Mikael Damberg kallar ett snabbt agerande.

"Därför vi bygger ut"

TT: Det tog 16 minuter från att polisen fick larmet till att man var på plats. Hur är det ett snabbt agerande?

– Om man tittar på när de kommer till Vetlanda så tar det tre minuter innan personen är gripen, och dessutom har man använt verkanseld, så jag menar att då är polisens utbildning i hur man ska ingripa mot pågående dödligt våld ett kvitto på att den utbildningssatsningen och polisens ambitionshöjning har gett frukt, säger Damberg till TT efter att polisen hållit sin pressträff.

– Sedan är det så att polisen är inte på alla platser runt om i Sverige hela tiden, och det är en av anledningarna till att vi bygger ut polismyndigheten så att vi ska få fler poliser och målsättningen är 10 000 fler polisanställda till 2024, fortsätter Damberg.

Polisen fick åka från Eksjö, drygt 26 kilometer norr om Vetlanda, för att komma fram. I Eksjö ligger den större polisstationen på Höglandet medan Vetlanda har ett mindre poliskontor som är bemannat begränsade tider.

"Många orter utan"

– Det kommer finnas många orter som inte har polisstationer, däremot så finns det för få poliser i Sverige och det är ambitionen med regeringens politik att kraftig öka antalet polisanställda.

– Vi vill ha fler områdespoliser som kan jobba och lära känna sin stad, sitt område och därmed kunna jobba brottsförebyggande men också kunna ingripa snabbare om brott begås, säger inrikesministern.

TT: Hur ska man återupprätta tryggheten i Vetlanda?

– Jag tror bara polisens agerande nu att man har gripit en person bidrar till det. Att man känner att rättsvårdande myndigheter ingriper, jag hoppas och tror att utredningsarbetet också kommer gå framåt så det blir fällande domar så att människor känner att rättssamhället slår tillbaka och utkräver ansvar för den som begår sådana här brott.

Niklas Svahn/TT

Inrikes

Sju män angreps med kniv i Vetlanda

Polisens tekniker på plats under onsdagen i centrala Vetlanda där en man attackerade flera personer med ett tillhygge.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Gärningsmannen i Vetlanda attackerade sju till synes slumpmässigt utvalda män med kniv.
Flera av dem har intensivvårdats, men dagen efter beskrivs läget som stabilt för samtliga.

Knivattackerna skedde på fem olika platser i ett kvarter i centrala Vetlanda, av allt att döma helt oprovocerat.

– Det vi kan säga från polisens sida är att vi fick larmet, åkte dit, avbröt pågående dödligt våld och grep gärningsmannen, säger Carina Lennquist, biträdande polischef i polisregionen Öst, vid en presskonferens.

Den misstänkte 22-åringen är anhållen som misstänkt för sju mordförsök och har begärts häktad. De sju offren är samtliga män. Den äldsta mannen är född 1945 och den yngsta är född 1985.

I bakgrunden finns fortfarande en misstanke om att gärningsmannen kan ha haft terroristmotiv, men man går inte in på vad det är som väcker misstanken och den tonas också ned något – åtminstone tills vidare.

"Viktigt utreda motiv"

– Just nu är misstanken försök till mord. Oavsett vilket kommer det bli väldigt viktigt att utreda motivbilden, säger åklagare Adam Rullman till TT, och från polisen hörs samma resonemang.

Vid presskonferensen lades det fram en önskan om ett förtydligande, sedan formuleringarna kring dessa misstankar skiftat fram och tillbaka. Vid konkreta misstankar om att ett terrorbrott begåtts hade Säkerhetspolisen tagit över utredningen.

– Initialt har det varit intensiv informationsinhämtning, vilket gör att vi får in mycket med information att bedöma successivt i ärendet. Från den info vi har nu bedömer vi att det ska vara rubricerat försök till mord, säger Malena Grann, högsta chef för polisen i Jönköpingsområdet.

Det har hållits många förhör, berättar åklagare och polis. Det har också gjorts ett antal beslag av saker, bland annat vid en husrannsakan i den misstänkte mannens hem.

– I nuläget finns inget som tyder på någon medgärningsman, men jag poängterar att vi är inne i ett tidigt skede, säger Grann.

Bor i Vetlanda

Den 22-årige mannen bor i Vetlanda och kommer ursprungligen från Afghanistan. Han sköts i ena benet i samband med gripandet och började då blöda akut, varpå polisen fick ge honom vård som beskrivs som livräddande.

Poliser har bevakat den misstänkte på sjukhuset och ett första kort förhör har kunnat hållas. Än så länge har han inte hörts närmare om själva händelseförloppet, men han har fått veta vilka brott han anklagas för.

På onsdagskvällen var budet från vården att tre personer hade livshotande skador och att två var allvarligt skadade. Tillstånden har förbättrats och ingen bedöms nu kunna avlida av sina skador.

– Fem av dessa patienter har vårdats inom intensivvården och många är opererade, säger regionens sjukvårdsdirektör Martin Takac.

– Vi har under dagen följt förloppet och samtliga patienter är stabila.

Stoppad en kvart senare

Det var vid 15-tiden i onsdags som polisen larmades av flera personer som såg en man attackera andra personer i närheten av järnvägsstationen i Vetlanda.

Många människor verkar ha bevittnat det hela. En person uppges ha knivhuggits i järnvägsstationens väntsal, varpå denne fick första hjälpen i kiosken där. Personalen i en butiksaffär en bit därifrån berättar hur det hördes ett högt vrål från gatan, varpå en man sprang in i affären, ymnigt blödande från ena axeln.

Ungefär en dryg kvart efter det första larmsamtalet stoppade polisen den misstänkte 22-åringen på en gata inte långt från området där attackerna skett.

Häktningsförhandlingar kommer att hållas någon gång på fredag.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Marc Skogelin/TT

Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda under onsdagen.
Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda under onsdagen.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Polisen hade spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda efter onsdagens attack.
Polisen hade spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda efter onsdagens attack.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Inrikes

Museer kan snart öppna med nya regler

En skylt med texten - Tack för att du håller avstånd - på gågatan Södra Förstadsgatan i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Museer och konsthallar kan från nästa torsdag ha öppet med liknande regler som gäller för butiker och gym.
I dag har vissa museer stängt och andra öppet, men nu blir reglerna lika för alla.

Regeringen beslutade på torsdagen om ändringar i den så kallade begränsningsförordningen. De ska träda i kraft den 11 mars.

Det innebär bland annat att museer och konsthallar omfattas av ungefär samma trängselregler som gäller för butiker och gym.

Många museer har stängt i dag, inte för att det är förbjudet att ha öppet, utan för att regeringen har uppmanat dem att ha stängt. Det gäller framför allt statliga och kommunala museer, medan flera privata museer har valt att ha öppet med smittskyddsanpassad verksamhet.

Undvika trängsel

Med de nya reglerna måste museerna bland annat se till att det inte uppstår trängsel inne i lokalerna eller vid in- och utgångar och begränsa antalet besökare.

Djurparker och nöjesparker får liknande regler som butiker och gym från den 11 mars. Regeringen har även föreslagit att så kallade stadigvarande tivolinöjen, som Liseberg och Gröna Lund, ska omfattas av dessa regler. I dag ses de som en offentlig tillställning i juridisk mening och får bara släppa in åtta personer.

Men regeringen har ännu inte fattat beslut om detta, utan avvaktar hur smittoläget utvecklas.

Stänga ner parker

Förordningen ger även kommunerna möjlighet att införa förbud mot att vistas på vissa platser om det finns påtaglig risk för trängsel. Detta kan handla om parker, badplatser eller kommunala grillplatser.

Tanken är dock att sådana förbud bara ska införas vid hög smittspridning i en kommun och om det finns risk för att många människor samlas på en viss plats till exempel på grund av fint väder.

Polisen och Åklagarmyndigheten har i sina remissvar på förordningsändringen betonat vikten av att kommunerna är tydliga med information till allmänheten om beslut om tillträdesförbud fattas. Ett brott mot förbudet kan leda till 2 000 kronor i böter.

Polisen har också varnat för att regelverket kring coronarestriktionerna blir allt snårigare och mer svårförståeligt. Föreskrifter kan meddelas både av Folkhälsomyndigheten, länsstyrelser och kommuner.

Regeringen ger nu i uppdrag till Folkhälsomyndigheten att den 20 varannan månad ge en samlad bild av alla föreskrifter som meddelats.

Fortsatt stängt

Regeringen beslutade på torsdagen också att förlänga uppmaningen till kommuner och regioner att hålla icke nödvändig verksamhet som allmänheten har tillträde till stängd till den 21 mars. Fritidsaktiviteter för unga är undantaget från uppmaningen.

Regeringen föreslår även i en proposition att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs till utgången av september 2021.

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

Inrikes

Riksdagen sätter tidsgränser för häktade

Justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) är övertygad om att det behövs maxgränser för häktningstider. Arkivbild
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes En majoritet i riksdagen vill införa tidsgränser för hur länge misstänkta får sitta i häktade i väntan på åtal.
Justitieutskottet återvänder till max tre månader för 18-åringar och yngre, samt nio månader för vuxna, ett förslag som Lagrådet sågat.

– Vi har haft många turer, dubbla remissvändor och är nu övertygade om att tidsgränser behövs både för barn och vuxna, säger Fredrik Lundh Sammeli, socialdemokrat och ordförande i riksdagens justitieutskott, till TT.

– Jag bedömer att det finns en klar majoritet för det här. Men det ska heller inte försvåra för rättsprocessen eller att man ska behöva släppa människor som skulle behöva vara häktade, säger Lundh Sammeli.

Han ser framför sig att riksdagen uppmanar regeringen att noga följa effekterna av tidsgränserna. Det ska finnas en möjlighet att förlänga häktningar bortom tidsgränserna, men åklagare och polis har uttryckt oro för att skälen för att göra det blir för strikta. Regeringen ska få i uppdrag att följa hur denna ventil fungerar.

Enligt Lundh Sammeli står, förutom regeringspartierna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna bakom förslaget. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill inte ha några tidsgränser alls, en ordning som i princip gäller nu.

Spelar bingo?

– Det här är den fjärde positionen regeringspartierna och de som stödjer dem tar på ett år. De spelar bingo i en av de mest avgörande rättspolitiska frågorna just nu, säger Johan Forsell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Han anser att det är "helt oseriöst" att gå vidare med tidsgränser. Därmed struntar regeringen och majoriteten i utskottet i framförallt Åklagarmyndighetens farhågor att det kan försvåra brottsutredningar om misstänkta behöver släppas vid en viss tidpunkt.

Talet om bingo syftar på att det är flera olika förslag om gränser för tid i häkte som utskottet har laborerat med sedan regeringens proposition om effektivare häktningar och minskad isolering. Bakom förslagen ligger att Sverige sedan lång tid kritiseras av internationella organ för långa häktestider, som också innebär att en person skärs av från omvärlden i hög grad.

Det är dock relativt sett få häktningar som går över de gränser som utskottet föreslår.

I regeringens proposition föreslogs tre månader för unga och sex månader för vuxna, med möjlighet till förlängning om utredningar drar ut på tiden och det kan försvåra om en misstänkt släpps. Utskottet ändrade, med regeringens goda minne, till tre och nio månader. Det slog dock Lagrådet ned på eftersom utskottet inte hade visat underlag som motiverade att nio månader behövdes.

Utnyttjas

Utskottet tänkte om och försökte med tre månader för unga och ingen gräns alls för vuxna. Det fick hård kritik, från olika utgångspunkter. Åklagarmyndigheten pekade på att det kan leda till att äldre brottslingar utnyttjar yngre för att begå brott eftersom de riskerar kortare tid i häkte än äldre.

Och nu bestämmer sig utskottets majoritet för att åter gå fram med tre och nio månader.

Lundh Sammeli räknar med justering av betänkandet om några veckor och beslut i kammaren därefter. Det betyder i så fall att förslagen om tidsgränser kommer på plats från den 1 juli.

Lars Larsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Inrikes

Löfven möter Narendra Modi

Statsminister Stefan Löfven tog emot Indiens premiärminister Narendra Modi i Stockholm 2018 (bilden). Nu möts de igen, men digitalt.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Sverige vill hålla liv i relationerna med miljardlandet Indien.
På fredagen möter Stefan Löfven (S) premiärminister Narendra Modi igen för nya initiativ, men den här gången digitalt. Klimat, handel, pandemin och mer av FN uppges stå på agendan.

Löfven har tidigare mött Modi i Indien 2016 och när han hälsade honom välkommen till Stockholm 2018.

"Jag ser fram emot morgondagens toppmöte med Indien. Inte minst diskussionerna om hur vi kan stärka samarbetet för att bekämpa pandemin och bygga mer motståndskraftiga, hållbara och jämlika samhällen efter covid-19. Vi kommer presentera en rad initiativ på områden som klimat, innovation och hälsosamarbete" säger Löfven i en skriftlig kommentar inför mötet.

Klimatfrågan tung

Det digitala utbytet mellan de två väntas vara en och halv timma men trots det spänna över en rad områden.

Klimatfrågor väntas bli en tung del. Men också frågor om handel och FN:s roll – Indien bidrar stort till fredsbevarande insatser.

Sedan tidigare finns ett partnerskap om innovationer mellan Sverige och Indien. Båda sidor hoppas på fler investeringar från partnern, viljan sägs åtminstone vara stor.

Självklart, enligt den svenska statsrådsberedningen, så kommer statsministern också ta upp mänskliga rättigheter. Den aspekten ska alltid finnas med vid möten med internationella ledare.

Mindre fritt

På senare tid har Indien fått uppmärksamhet internationellt för stora bondeprotester mot jordbruksreformer som regeringen vill driva igenom. I samband med det greps den unga klimataktivisten Disha Ravi, som är en del av det nätverk som Greta Thunberg varit med och format. Ravi greps för att ha varit med och utformat och spridit en skrift till stöd för bönderna, anklagad för uppvigling. Thunberg hamnade också i blickfånget när hon delade Ravis skrift och uttryckte stöd för henne i sociala medier. Anhängare till regeringspartiet sågs bränna stora bilder av Thunberg och andra som uttryckt stöd för bönderna.

Premiärminister Modi har lett Indien, som betecknas som världens största demokrati, sedan 2014. Han och regeringspartiet BJP beskrivs driva, av bland andra organisationen Freedom House, en hård regim. Organisationen har graderat ner statusen över tillståndet i landet från fri till delvis fri.

Medborgerliga rättigheter har urholkats, journalister och aktivister trakasseras samtidigt som det förekommer våldsamma attacker på muslimer.

Lars Larsson/TT

Inrikes

Tegnell: Astra Zenecas vaccin är väldigt bra

Allt tyder på att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är ett väldigt bra vaccin, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Allt talar för att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är ett väldigt bra vaccin. Även för äldre. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell till TT med anledning av två brittiska studier.
Att vänta i hopp om att få ett annat vaccin vore "en grov felkalkyl", säger han.

De tvivel som funnits kring Astra Zenecas vaccin mot covid-19 för äldre finns inte längre och Folkhälsomyndigheten har nu kommit med en ny rekommendation. Alla vuxna ska kunna få vaccinet från Astra Zeneca, och inte endast de som är yngre än 65 år.

Detta efter att hälsovårdsmyndigheterna i England respektive Skottland redovisat två separata studier om vaccinets effektivitet, även bland äldre.

– Det är väldigt bra studier. De har väldigt bra kontroll på sina grupper, så det här tyder väldigt starkt på att det ger ett bra skydd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Viss skepsis

Dessutom, säger han, fanns det inget i de tidigare studierna som talade emot skyddseffekten för äldre.

– Det var bara det att de hade för få personer, så man fick ingen riktig styrka i den statistik man gjorde. Så allting talar för att det här är ett väldigt bra vaccin, även för äldre. Skyddseffekt och liknande ligger på samma nivå som Pfizers, Modernas och de andra vaccinerna vi har på plats just nu.

Inom EU, och även i Sverige, finns det dock en viss skepsis mot Astra Zenecas vaccin. De nyheter kring vaccinet som har publicerats ända sedan i höstas har oftare varit negativa än positiva. Och då inte bara om dess eventuella effektivitet, utan också om hur budskap har kommunicerats och misstag som gjorts i de kliniska studierna.

Närmast korkat

Huruvida de nya och kommande studierna förmår ändra på detta återstår att se. Men enligt Tegnell vore det närmast korkat att inte låta sig vaccineras.

– Alla vacciner kommer att ha bra och mindre bra sidor. Astra Zenecas vaccin är definitivt ett väldigt bra vaccin. För en individ är det definitivt mycket bättre att vaccinera sig med Astras Zenecas vaccin än att inte vaccinera sig alls, eller att vänta med att vaccinera sig, vilket absolut är ett mycket sämre alternativ, säger han.

Därutöver, säger han, är det nu vi har den stora spridningen och det är nu som de stora riskerna finns.

– Så att sitta och vänta på att få ett annat vaccin framåt sommaren är en grov felkalkyl, säger Tegnell.

Johan Nilsson/TT

Jesper Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: Astra Zeneca-vaccinet

Astra Zenecas vaccin är ett av tre vacciner som är godkända i Sverige mot sars-cov-2, det vill säga det virus som orsakar covid-19.

Till skillnad från de andra två, Pfizer-Biontech respektive Moderna, är Astra Zenecas inte ett så kallat mRNA-vaccin. I stället bygger tekniken på att en del av virusets arvsmassa förs in i cellen med hjälp av ett inaktiverat förkylningsvirus, som ursprungligen kommer från schimpanser, därav att Ryssland kallat vaccinet för ett "schimpansvaccin".

FAKTA

Fakta: Två studier

Det var den 22 februari som Public Health Scotland presenterade resultat som visade att risken för vaccinerade personer att hamna på sjukhus på grund av covid-19 efter att ha vaccinerats med Pfizers eller Astra Zenecas vaccin minskade med 85 respektive 94 procent, jämfört med ovaccinerade. Bland personer 80 år eller äldre, uppskattades skyddseffekten till 81 procent fyra veckor efter vaccinationen.

Den 1 mars presenterade så även Public Health England en annan studie med liknande resultat, om än med en något lägre skyddseffekt för de båda vaccinerna än i den skotska studien.

Kultur och nöje

Opulens blir dagstidning

Arkiv.
Foto: Helena Landstedt/TT
Kultur och nöje
Inrikes
Nyheter Sveriges dagliga kulturmagasin, Opulens, börjar med utgivning sex dagar i veckan.
PREMIUM

– Vi har idag ett brett utbud av reflekterande kulturjournalistik som recensioner, krönikor, analyser och essäer. Vi har hela tiden velat bjuda på såväl kvalitet som kvantitet. Nu kompletterar vi den ofta längre och tyngre läsningen med snabba nyheter om kulturbranschen, säger chefredaktör Stefan Bergmark, i ett pressmeddelande.

Opulens startade våren 2017 med argumentet att kultursidorna försvagats i och med dagstidningarnas kris. Fyra år senare kommer så nyheten att Opulens växer och blir en dagstidning som kommer att ges ut sex dagar i veckan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL