Inrikes

Kvinna sköts i lägenhet – livshotande skadad

Polisen utreder ett mordförsök i Gustavsberg på Värmdö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En kvinna har fått livshotande skador efter att skjutits i en lägenhet i Gustavsberg på Värmdö öster om Stockholm.

– Där har vi gripit den misstänkte gärningsmannen, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Covidutbrott tvingar ut gäster från fjällhotell

Mängder av skidåkare lockas till Vemdalen i Härjedalen. Nu har ett av hotellen där fått stänga efter ett coronautbrott. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

Ett av fjälldestinationen Vemdalens största hotell, Storhogna högfjällshotell, har stängt anläggningen efter ett coronautbrott på hotellet, uppger hotellet för TV4Nyheterna.

Det är personal som har smittats och smittspårning pågår, enligt nyhetskanalen.

Ett tiotal anställda har testat positivt, enligt hotellet.

– Personalen är nu i husisolering och vi har stängt eftersom vi inte har tillräckligt med personal att täcka upp med, säger Charlotte Mannerson, hotellets vd och delägare, till TT.

Hotelledningen bestämde i går eftermiddag att stänga hotellet, och de 90-talet vuxna gästerna fick checka ut på torsdagsmorgonen.

– Vi vidtalade alla gäster i går. De tog det på ett väldigt bra sätt, säger Mannerson.

Hur eventuell smittspridning bland gästerna ska kontrolleras är upp till smittskyddet att avgöra, fortsätter hon.

Inrikes

M och V ökar trycket på regeringen om vaccin

Både M och V tar initiativ i riksdagen för att öka trycket på regeringen om vaccintillgången. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Både Moderaterna och Vänsterpartiet vill nu att riksdagen ökar trycket på regeringen för att undersöka alternativa vägar för att få fram vaccin.
– Regeringen måste ha en plan B, säger Vänsterpartiets ledamot i socialutskottet Karin Rågsjö.

Vänsterpartiet varnar för att både Sverige och EU haft en för naiv inställning till de kommersiella läkemedelsbolagens vilja och förmåga att leverera i den utsträckning man kommit överens om.

– Det är läkemedelsbolagen som ska se till att vi får de här vaccinen. Vi har pumpat in hur många miljarder som helst i deras infrastruktur. Jag tycker att vi haft en naiv inställning till de kommersiella läkemedelsbolagen, säger Rågsjö.

Andra lösningar

Vänsterpartiet anser att regeringen måste titta på hållbarheten och om vi kommer att få vaccinerna som utlovats och meddela riksdagen detta.

– Om det är så att det blir hack i leveranserna igen, då måste regeringen titta på vad vi gör då. Det här är en marknad. Vi har blivit lovade ett antal doser och då ska vi ha det. Och kommer de inte så måste vi titta på andra lösningar, säger Karin Rågsjö.

Moderaterna föreslår i sitt initiativ att regeringen omedelbart undersöker möjligheterna för Sverige att köpa vaccin på egen hand.

Fler vägar

– Nu säger vi från riksdagens sida, om det här går igenom, att regeringen måste göra det som den borde ha gjort redan i våras, och själv undersöka fler vägar för att få tag på godkänt vaccin, sade Ulf Kristersson till TT i tisdags.

Exakt var och hur Sverige ensamt skulle kunna få tag i vaccin på egen hand är oklart.

– Jag säger inte att det finns vaccinlager som sitter och väntar på Sverige. Däremot säger jag att om man inte ens försöker hitta flera vägar än EU:s, då kommer man inte att lyckas, säger Ulf Kristersson till Sveriges Radio.

Karin Rågsjö anser att regeringen måste få EU att sätta hårdare tryck på läkemedelsbolagen.

– Hårdare tryck på bolagen och regeringen måste se om det här kommer att fungera. Gör det inte det, så måste man ha en plan B helt enkelt, säger hon.

De båda initiativen är nu bordlagda i socialutskottet för fortsatt beredning.

Owe Nilsson/TT

Inrikes

22-åring anhållen – utreds inte som terror

Polisens tekniker på plats under onsdagen i centrala Vetlanda där en man attackerade flera personer med ett tillhygge.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Den 22-årige man som greps efter attacken i Vetlanda har anhållits misstänkt för flera fall av mordförsök. Ärendet utreds inte som ett misstänkt terrorbrott, säger åklagare Adam Rullman till TT.
– Just nu är misstanken försök till mord. Oavsett vilket kommer det bli väldigt viktigt att utreda motivbilden.

22-åringen som greps efter att ha skjutits av polis i Vetlanda anhölls under natten, säger Rullman.

– Polisen har gjort ett omfattande utredningsarbete med informationsinhämtning på olika sätt.

Många poliser har avrapporterat kring händelsen och man har hållit många förhör, säger Adam Rullman.

– Man har också tagit en del föremål i beslag.

Han säger även att man har gjort en husrannsakan hos den misstänkte mannen där man också har gjort beslag.

Rullman kan inte bekräfta vilket medborgarskap 22-åringen har, men säger att han "i alla fall har koppling till annat land".

– Men han har varit boende på orten där det hände.

Polisen har uppgett att mannen är känd sedan tidigare för ringa brottslighet.

Har förhörts

Det har hållits ett förhör med mannen.

– Han är hörd kort i ett så kallat delgivningsförhör, när man informerar om brottsmisstanken, och så har det hållits ett kort förhör med honom under natten.

Gällande uppgiften om att man även utreder terrormisstankar säger Adam Rullman att den nuvarande brottsmisstanken är mordförsök och inget annat.

– Misstanke om terrorbrott utreds alltid av Säpo och åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, de har informerats om utredningen och bedömt att de inte ska ta över den. Och terrormisstanken är inget jag kan använda mig av som vanlig operativ åklagare, utan nu är misstanken försök till mord.

Följs av Säpo

Ärendet följs dock fortsatt av Säpo, säger han.

– Säpo kommer naturligtvis att vara delaktiga på något sätt, och oavsett vilket kommer det vara väldigt viktigt att utreda motivbilden. Skulle det framkomma ytterligare saker kommer det bli ett omtag om den misstanken, men för närvarande är misstanken försök till mord. Det finns inget konkret som pekar i någon annan riktning just nu, men vi är extremt tidigt i utredningen.

Det var vid 15-tiden i går som polisen fick flera samtal om att en man gick till angrepp med någon form av tillhygge mot personer i närheten av järnvägsstationen i Vetlanda.

Hur händelseförloppet utspelade sig har polisen inte berättat om i detalj, men cirka 15 minuter efter det första larmet kunde mannen, som då fortsatt var beväpnad med ett tillhygge, stoppas av en polispatrull. I samband med det blev han skjuten av polis.

Skadade sju

Innan dess hade mannen hunnit skada sju personer i attacken, som verkar ha skett på flera olika platser i centrala Vetlanda. Sammanlagt hade polisen spärrat av fem olika brottsplatser utomhus. Mellan avspärrningarna var det några hundra meters mellanrum.

Tre personer vårdas med livshotande skador efter händelserna, men läget för dem uppges vara stabilt. Ytterligare två personer bedöms fortsatt ha allvarliga skador. Två vårdas för måttliga skador och en person vårdas med lindriga skador, meddelar Region Jönköping.

Gärningsmannen hör till en av dem som vårdas efter att ha skjutits av polis, men man bedömer inte skadorna som livshotande.

– Av de åtta personer som skadades i attacken i Vetlanda så var fem personer i behov av intensivvård, säger Martin Takac, sjukhusdirektör för kirurgisk vård i regionen, till Jnytt.

De skadade uppges vara mellan 20 och drygt 70 år. Inga barn ska ha skadats i attacken, enligt tidningen.

Klockan 15 håller polisen en pressträff för att informera om utredningen.

Marc Skogelin/TT

Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda under onsdagen.
Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda under onsdagen.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Polisen hade spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda efter onsdagens attack.
Polisen hade spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda efter onsdagens attack.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Inrikes

19-åring döms för olycka där fyra dog

Fyra 16-åriga pojkar dog i olyckan i maj förra året. Arkivbild.
Foto: Mats Andersson / TT
Inrikes
Inrikes I hög fart körde den unga kvinnan om en annan bil och kraschade av vägen. Fyra 16-åriga pojkar som satt obältade i baksätet omkom.
Nu döms föraren till fängelse och skyddstillsyn.

Den 19-åriga kvinnan döms till skyddstillsyn och fängelse i två månader för fyra fall av vållande till annans död, vållande till kroppsskada samt grov vårdslöshet i trafik, samtliga grovt brott. En film som lades upp på Snapchat strax före olyckan visar att bilen håller en hastighet på drygt 150 kilometer i timmen på en väg med 70-gräns.

Sundsvalls tingsrätt anser att brotten bör bedömas som grova då det som framkommit om hastigheten och 19-åringens körsätt gör att hon anses ha varit grovt oaktsam. Hon måste ha insett att det fanns risk för att medpassagerarna skulle kunna dö eller skadas av hennes körning. Omständigheterna är dock inte sådana att hon kan anses visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv.

Sex personer färdades i bilen när olyckan inträffade vid tretiden på natten den 31 maj.

Föraren fick livshotande skador och låg länge nedsövd efter olyckan men överlevde. Även en 14-årig flicka som var med överlevde.

Rättad: I en tidigare version fanns en missvisande formulering kring bedömningen av brottet.

Inrikes

När blir ett brott ett terrorbrott?

Den uppmärksammade händelsen i Vetlanda uppgavs tidigt ha terrorinslag. Men är det detsamma som terrorbrott?
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes En lång rad olika brottsliga handlingar kan utgöra ena delen av ett terrorbrott. Handlingen måste också allvarligt kunna skada en stat eller en mellanstatlig organisation. Men hur vet man om gärningsmannen vill det?

– Det kan till exempel vara om han i kommunikation med någon annan har uttryckt något som kan kopplas till det här, säger Mark Klamberg professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

En lång rad brottsliga handlingar kan innebära terrorbrott. Mord, dråp, grov misshandel, människorov, grovt dataintrång, mordbrand, sabotage, spridande av gift eller smitta, vapenbrott, smuggling är några av dem.

När brottet dessutom allvarligt kan skada en statlig eller mellanstatlig organisation definieras det som terrorbrott. Skadan kan ske genom att gärningspersonen antingen vill injaga fruktan hos en befolkning, försöka tvinga offentliga organ till vissa handlingar eller allvarligt vill destabilisera grundläggande strukturer i en stat.

Högre syfte

Avsikten måste uttryckas på något sätt. Att injaga fruktan genom att gå omkring och hugga människor med tillhygge räcker inte.

– Det kan ju vara en mentalsjuk person som bara gått runt och hugger med kniv utan särskilda motiv eller en tanke om att injaga fruktan. Då är det inte terrorbrott, säger Mark Klamberg professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

TT: Utreder polisen terrorbrott för att kunna utesluta det, eller krävs det några andra tecken på terrorbrott?

– När det är många offer och när det inte finns koppling mellan gärningsman och offer så föreställer jag mig att det är en naturlig följdfråga, varför har han gjort det? Jag kan tänka mig att det har lett fram till att man undersöker det alternativet.

Måste uttryckas

TT: Hur behöver avsikten manifesteras?

– Det kan vara kommunikation med någon annan där åsikter som kopplas till det här uttrycks. Jag föreställer mig att man kommer att undersöka mejl, sms, fråga personer i hans omgivning om han har några särskilda föreställningar om politik och samhälle som kan förklara det här. Sedan kommer man naturligtvis att prata med den misstänkta gärningsmannen själv, säger Mark Klamberg.

Straffet för den som döms för terrorbrott är fängelse från fyra år upp till 18 år, eller på livstid. För mindre grova brott är det fängelse i lägst två år och högst sex år.

Helena Björk/TT

FAKTA

Fakta: Så ska du agera vid misstänkt terrorattentat

Lämna platsen

Sätt dig i säkerhet

Notera nödutgångar

Sök upp en säker plats

Var uppmärksam

Slå av ljudet på telefonen

Ring inte i onödan till personer i riskområdet

Ring 112 så fort du kan

Berätta om platsen, vad som hänt och om gärningsmännen

Källa: Polisen

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

Inrikes

Ryska vaccinet Sputnik V kan godkännas i EU

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har påbörjat en så kallad löpande granskning av det ryska covidvaccinet Sputnik V. Arkivbild.
Foto: Jorge Saenz/AP/TT
Inrikes
Inrikes Sputnik V, ett rysk vaccin mot covid-19, kan godkännas i EU.
– Vi behöver vaccin så om det blir godkänt är det positivt, säger Charlotta Bergquist, Läkemedelsverkets vaccinsamordnare.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten har påbörjat en så kallad löpande granskning av det ryska covidvaccinet. Granskningen är ett första steg mot ett eventuellt godkännande, men ännu är det för tidigt att säga om vaccinet faktiskt får grönt ljus i Sverige och resten av EU-länderna. Och hur lång processen kommer vara går inte att svara på i dag.

– Det finns inte en riktig tidtabell ännu, säger Charlotta Bergquist.

Liknar astravaccin

Sputnik V är det sjunde covidvaccinet i raden att utvärderas och hittills har tre stycken godkänts. Vaccinet har påståtts vara relativt billigt i sammanhanget och kräver inte samma nedkylning som flera andra vaccin.

– Det liknar mest vaccinet från Astra Zeneca, eftersom det är ett vektorvaccin. Skillnaden är att astravaccinet ges i två doser med samma stammar medan Sputnik V ges i två doser med olika stammar, säger Charlotta Bergquist.

I början av februari publicerade den ansedda vetenskapstidskriften The Lancet resultatet från en fas 3-studie som visar att Sputnik V ger 91,6 procents effektivitet, och att effektiviteten är lika stor bland äldre som yngre åldersgrupper.

"Experter – inte politiker"

Det ryska vaccinet var det första i världen som lanserades mot covid-19 – redan i augusti förra året. I många länder - i exempelvis Sydamerika, Afrika och Europa - är Sputnik V redan godkänt.

TT: Varför har det dröjt för EU till nu?

– Tillverkaren har inte haft så mycket data innan och de har ansökt först nu. Det är inte så att de har fått avslag innan. Man har gjort bedömningen att det nu finns tillräckligt med data för att kunna börja en nytta-riskbedömning, säger Charlotta Bergquist.

TT: Det har pratats om kyliga relationer mellan EU och Ryssland. Spelar det någon roll för processen?

– Nej, det ska det inte göra. Vi är experter, inte politiker, när vi gör vetenskapliga bedömningar.

Erik Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Tre godkända, fyra utvärderas

Godkända covidvaccin i EU:

"Comirnaty" från Pfizer-Biontech

"Covid-19 vaccine Moderna" från Moderna

""COVID-19 Vaccine AstraZeneca" från Astra Zeneca

Under utvärdering:

"Ad26.COV2.S" från Janssen

"NVX-CoV2373" från Novavax

"CVnCoV" från Curevac

"Sputnik V" från Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology

Källor: EMA, Läkemedelsverket

Inrikes

Stort räddningspådrag vid brand på Hisingen

Det brinner i en större lagerlokal. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Det brinner i en industrilokal på Hisingen i Göteborg.

– Det är en brand i en större lagerlokal. Vi har rök och lågor på platsen. Vi är där med nio enheter och två ledningsenheter, säger Björn Van der Kaay, larmledningsoperatör vid räddningstjänsten i Göteborg.

Enligt räddningstjänsten är lokalen 40 meter lång och 10 meter hög och helt rökfylld. Göteborgsposten skriver att tolv personer har utrymts. Tidningen rapporterar också att räddningstjänsten har gått in i byggnaden med rökdykare och att polis och ambulans larmats till platsen.

Lokalen ligger i området Arendal nära utloppet i Kattegatt från Göta älv.

"Det visades vara en kraftig brand i en container intill byggnaden. Det vi befarar är att branden via en vägg spridits i byggnadens konstruktion. Det är det vi undersöker nu", säger Peter Zettersten, larm och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg till GP.

Inrikes

Attacken i Vetlanda: Det här vet vi

Sju personer skadades i dådet i Vetlanda på onsdagen. Dessutom skottskadades den misstänkte gärningsmannen i samband med gripandet.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Här är uppgifterna som hittills framkommit om dådet i Vetlanda, där en man i 20-årsåldern angrep och skadade sju personer.

14.54: Polisens regionledningscentral får in ett flertal telefonsamtal från Vetlanda, med uppgifter om att flera personer blivit attackerade med ett tillhygge på eller i närheten av Bangårdsgatan.

Enligt uppgifter till bland annat Vetlanda-Posten och P4 Jönköping blev personerna angripna med kniv, vilket polisen dock inte bekräftat ännu.

En kvart senare är den första polispatrullen på plats och ett par minuter senare grips den misstänkte gärningsmannen, som skottskadas i samband med gripandet.

Enligt de första uppgifterna blev fyra personer attackerade. Senare uppgav polisen att det handlar om åtta skadade personer, en siffra som ytterligare ett par timmar senare justerades till sju skadade brottsoffer samt den skottskadade gärningsmannen.

Tre personer vårdas för livshotande skador. Enligt den senaste uppdateringen från Region Jönköping på torsdagsförmiddagen var läget dock stabilt för alla tre.

Två ytterligare personer bedöms ha allvarliga skador, två uppges ha måttliga skador och en person är lindrigt skadad.

De sju brottsoffren samt den skottskadade misstänkte vårdas på Höglandsjukhuset i Eksjö, Länssjukhuset Ryhov i Jönköping samt Värnamo sjukhus.

Det handlar enligt polisen om en man i 20-årsåldern. Han är känd av polisen sedan tidigare för småbrott, och är skriven i en ort på det småländska höglandet. Han sköts av polisen i samband med gripandet, men ska inte vara livshotande skadad.

Händelsen rubriceras som försök till mord. Strax före klockan 19 på onsdagskvällen meddelar polisen att ärendet rubricerats om som ett misstänkt terrorbrott. Efter en pressträff på kvällen förtydligas dock informationen. Förundersökningen gäller försök till mord, men detaljer i utredningen gör att polisen även utreder eventuella terrormotiv.

Det fanns på onsdagskvällen inget som tydde på att fler gärningspersoner skulle varit inblandade.

Jens Bornemann/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL