Inrikes

"En värdefull verksamhet som släckts ned"

Lena Molin och hennes make Lennart Molin, som fick en form av demensdiagnos 2016.
Foto: Tommy Pedersen
Inrikes
Inrikes När samtalsgrupperna för personer med demensdiagnos och deras anhöriga drogs in blev det tomt i makarna Molins kalender.
– Det var något som var väldigt uppskattat och som vi saknar, säger Lena Molin.
PREMIUM

Hennes make Lennart Molin diagnostiserades 2016 med en demenssjukdom.

Paret bor i Karlstad och under åren som gått sedan dess har Lennart regelbundet, ungefär varannan vecka, deltagit i samtalsgrupper hos kommunens resurscentrum.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fåglar blir dummare av trafikbuller

Zebrafinkar blir sämre på att lära sig nya saker om de utsätts för trafikbuller. Arkivbild.
Foto: Nora Lorek/TT
Inrikes
Inrikes Trafikbuller och andra ljudföroreningar kan vara jobbiga för de flesta av oss. Men för fåglar påverkar det deras förmåga lära sig färdigheter som är väsentliga för deras överlevnad.

Forskare vid Pacific University i Oregon har låtit zebrafinkar utföra uppgifter som att dra i snören och öppna lock. När de samtidigt utsatte fåglarna för trafikbuller försämrades deras förmåga att lösa uppgifterna drastiskt.

Fåglarna blev sämre på att lära sig nya färdigheter, komma ihåg var saker fanns, kontrollera impulser och lära sig genom att betrakta andra.

– Vi kunde visa att bara att höra bilar är tillräckligt för att kraftigt påverka hur bra sångfåglar är på att lösa kognitivt krävande uppgifter, säger Christopher Templeton, professor i biologi och en av forskarna bakom studien, i en kommentar på universitets hemsida.

Forskningsresultaten antyder att ljudföroreningar kan påverka även andra djurarter, anser han.

– Om vi tänker oss att liknande processer pågår även för andra kognitiva djur är det rimligt att föreställa sig att många djurarter påverkas av ljudföroreningar.

– Den listan kan mycket väl inkludera vår egen art.

Studien har publicerats i tidskriften Proceedings of the Royal Society B.

Inrikes

Man skadade åtta – misstänkt terrorbrott

En man i Vetlanda sköts av polis efter att ha skadat flera personer.
Foto: Carl Carlert/TT
Inrikes
Inrikes Polisen rubricerar attackerna i Vetlanda som misstänkt terrorbrott.
En man gick till angrepp mot åtta personer och sköts senare av polis.

Händelsen utreddes inledningsvis som misstänkt mordförsök, men ändrades senare till misstänkt terrorbrott.

Polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver kan inte kommentera varför rubriceringen har ändrats.

– Ni kommer att få avvakta den digitala pressträffen (som hålls senare på onsdagskvällen). Jag har inte fått motiveringen klar för mig ännu, säger Israelsson Silfver.

Sköts under gripandet

Polisen ryckte ut till de centrala delarna av staden vid 15-tiden efter larm om att den nu gripne mannen attackerat flera personer med ett tillhygge. Israelsson Silfver konstaterar att minst åtta personer har angripits.

– Jag förstår det som att alla åtta är skadade, men på olika sätt. Vissa lindrigare, och några också allvarligare, säger Israelsson Silfver.

Mannen som greps är i 20-årsåldern. Han sköts under gripandet.

– I samband med gripandet har polispatrullen avlossat sitt tjänstevapen, och den gripne har blivit skadad, säger Israelsson Silfver.

En åklagare på särskilda åklagarkammaren ska utreda varför polisen sköt mannen.

"Fruktansvärda händelser"

Polisen uppmanar allmänheten att höra av sig om de bevittnade händelsen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger sig ha informerats.

"Flera personer är allvarligt skadade. Det är fruktansvärda händelser och mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Just nu är det oklart exakt vad som har hänt och vad motivet varit. Polisen har gripit en misstänkt gärningsman och har inlett en särskild händelse för att hantera händelseutvecklingen och skapa trygghet i Vetlanda” säger Damberg i ett pressmeddelande.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Inrikes

Misstänkt mordförsök i Fagersjö

Polisen misstänker mordförsök efter uppgifter om skottlossning i Fagersjö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen utreder ett misstänkt mordförsök i Stockholmsförorten Fagersjö, efter vittnesuppgifter om skottlossning på onsdagskvällen.

Enligt vad vittnen har berättat för polisen har en person avlossat ett skott utomhus och därefter lämnat platsen. Ett vittne ska även ha sett en person med ett pistolliknande föremål gå in i ett trapphus. Ingen person ha kommit till skada.

Flera polispatruller befinner sig på platsen, som är avspärrad.

– De har beordrat ut tekniker för att titta på det utpekade området för att se vad man hittar där, säger polisens presskontakt Eva Nilsson.

Ingen misstänkt är gripen i ärendet.

Inrikes

Löfven: EU:s vaccinsamordning bäst för folket

Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes EU är huvudspåret för att ordna vaccin till Sverige, enligt statsminister Stefan Löfven (S).
– För Sveriges befolkning är samordningen i EU det bästa, sade Löfven vid en pressträff i riksdagen efter en rapport om förra veckans EU-toppmöte.

I riksdagen lägger Moderaterna på torsdagen fram ett initiativ i socialutskottet om vaccininköp utanför EU-samordningen. Det går ut på att uppmana regeringen att "omedelbart undersöka möjligheterna för Sverige att köpa in vaccin på egen hand." Det kan finnas en majoritet för ett tillkännagivande till regeringen.

– Jag vet inte vad de menar. Det finns inget lager att åka och hämta på, sade statsministern.

Risk agera ensam

Han påminde om att Sverige är ett litet land och att det hade funnits risker med att agera på egen hand.

– Om vi skulle ge oss ut på någon övning där andra länder börjar titta på oss och tänker "nu tänker de bara på sig själva", då får det andra konsekvenser. Och det kommer att vara många andra länder att stå före oss i kön.

Han underströk dock att regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström har ett brett uppdrag. Det innebär mandat att skaffa vaccin även utanför EU-samarbetet om han tror det är en bra väg.

– Vår vaccinsamordnare har ett uppdrag att titta utanför detta, vad finns det? Men det är bara det att det ligger inte några lager på hyllan och väntar, hela världen efterfrågar vaccin, sade Löfven som mer ser det som en teoretisk än framkomlig väg.

EU-vägen var rätt ända från början, hävdade Löfven.

– Om inte vi hade varit med i den här samordningen hade vi inte varit i närheten av att börja vaccinera nu, sade han i debatt med bland andra Ludvig Aspling (SD).

Hallengren: Sverige framgångsrika

Även socialminister Lena Hallengren (S) hävdar att regeringen gjort "sitt yttersta" för att få så mycket vaccin till Sverige som möjligt.

– Vi tycker att vi varit framgångsrika från Sveriges och EU:s sida med att teckna många avtal, att använda våra gemensamma resurser så att läkemedelsföretagen kan forska. Vi betalar till och med för att de ska bygga produktionsanläggningar. Det är det som gör att vi kan få ökade volymer, säger hon i SVT:s program 30 minuter.

Hon säger också att det inte är aktuellt att vända sig till Ryssland för att köpa deras Sputnik V-vaccin.

Är frustrerade

EU-toppmötet förra veckan som Löfven rapporterade om i riksdagen handlade mycket om vaccin och pandemi. Frustrationen över försenade vaccinleveranser breder ut sig i EU och påverkar vaccinationstakten i medlemsländerna medan nya coronavågor rullar in. EU-ländernas ledare har riktat mycket av kritik mot EU-kommissionen.

Löfven sade att han tryckte på under mötet, och i ett eget möte med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen häromdagen, om att kommissionen måste ligga på bolagen om snabbare leveranser och ökad produktion.

Owe Nilsson/TT

Niklas Svahn/TT

Lars Larsson/TT

Inrikes

TT-FLASH: Polisen: Terrorbrott

Inrikes
Inrikes Attacken i Vetlanda rubriceras som ett misstänkt terrorbrott, skriver polisen på sin hemsida.
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Inrikes

"Vi hugger i armar så gardinerna fladdrar"

Vården i Norrbotten säger sig kunna öka vaccinationstakten, bara de får fler doser. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Vaccinet som hittills levererats till Sverige går åt. Det hade kunnat gå mycket snabbare om det bara fanns fler doser att tillgå, vittnar vårdföreträdare i Norrbotten om.

– Vi hugger folk i armarna så att gardinerna fladdrar, problemet är att vaccinet inte kommer snabbare, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten, till tidningen NSD.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Lättnader i krav på långtidssjuka klubbade

Kraven på vissa långtidssjuka lättas något i sjukförsäkringen. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Kraven på vissa långtidssjuka lättas något i sjukförsäkringen. Den som varit sjuk i 180 dagar ska inte tvingas att söka jobb på hela arbetsmarknaden om bedömningen är att personen kan gå tillbaka till jobbet före dag 365.

Syftet är att sjukskrivna, till exempel de med ihållande covidbesvär, inte ska förlora sin sjukpenning efter 180 dagar. Regeländringen ska börja gälla redan den 15 mars, efter riksdagens beslut på onsdagen om ytterligare en ändringsbudget för 2021.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tegnell: Utesluter inte tidigare vändning

Det finns hur många scenarier som helst vad gäller pandemins fortsatta utveckling, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Pandemins vändpunkt kommer rimligtvis först i maj, meddelade Anders Tegnell på tisdagen.
Men med tanke på vårens tidiga ankomst utesluter han inte att vändningen kommer tidigare än så.
– Vi kan verkligen hoppas på det, säger han till TT.
PREMIUM

I veckan presenterade Folkhälsomyndigheten tre tänkbara scenarier för coronapandemins framtid. Medan värstascenariot förkunnar att den tredje vågen kommer att slå hårdare än den andra, pekar ett ljusare i stället på en fortsatt nedgång.

Men finns det fler möjliga scenarier?

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL