Inrikes

Två män anhållna för mordförsök

Två män har anhållits misstänkta för försök till mord alternativt grov misshandel mot en person i Örnsköldsvik. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Två män har anhållits misstänkta för försök till mord alternativt grov misshandel sedan en person skadats med ett tillhygge i Örnsköldsvik på torsdagskvällen.

Klockan 21.17 larmades polisen till en plats i Örnsköldsvik där en misshandel hade ägt rum utomhus. Två män i 25-årsåldern greps och anhölls senare av åklagare efter inledande förhör.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Äldre kvinna död efter brand i Kungsbacka

En kvinna har avlidit i en lägenhetsbrand. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 70-årsåldern har avlidit i samband med en lägenhetsbrand i Kungsbacka.

– Det är en lägenhet som är utbrunnen. Vi har inget skäl att tro att det är någon annan än den avlidna som varit på platsen när det skedde, säger polisens presstalesperson Andreas Odén.

Larmet om branden kom in vid 13.40 på söndagen. Lägenheten har spärrats av och polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

– Vi avvaktar för en teknisk undersökning under morgondagen.

Inrikes

Veteran om Afghanistan: Skapade litet andrum

Mikael Wallentin Åström har varit iväg på insats utomlands fyra gånger – tre vändor i Afghanistan och en gång till Mali.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes Över 7 000 svenska soldater har tjänstgjort i Afghanistan sedan början på 2000-talet. Alla bär de på en egen historia.
För Mikael Wallentin Åström är upplevelserna där en viktig anledning till att han valde att fortsätta inom Försvarsmakten.

Minnesbilderna från tiden i Afghanistan är många. Även dofterna finns kvar: den nästan metalliska lukten av sand som låg i luften, odören av sopor när människor eldade för att hålla värmen på kvällarna och doften av bröd från bagerierna under morgonpatrullen.

Den svenska basen låg i Mazar-e-Sharif, en stad med hysterisk trafik och folkmyller, så som Mikael Wallentin Åström minns det.

Han minns även kontrasterna.

– Från sandiga, karga landskap kan man komma fram till en oas av en liten by som grönskar och blomstrar på olika sätt, berättar han.

2010 blev året för hans första internationella insats. Men inte den sista.

– Jag bestämde jag mig ganska tidigt för att jag ville fortsätta i Afghanistan.

Skillnad i det lilla

Sedan Sveriges insats i Afghanistan inleddes vid årsskiftet 2001–2002 har drygt 7 500 svenska soldater tjänstgjort i landet. Under Wallentin Åströms första vända dit stupade många och även den svenska styrkan fick uppleva förlust av liv. Det präglade synen på insatsen.

– Då var jag övertygad, och det är jag fortfarande, att det jag gjorde där och då gjorde en liten skillnad i alla fall. Sedan vet jag att det finns många som tänker att man vill sätta ett större avtryck, säger han och fortsätter:

– Men ganska snabbt slår verkligheten emot en. Om att det är det lilla du kan göra som är det avgörande.

Mikael Wallentin Åström återvände till Afghanistan 2011 och 2013 och även senare till Mali. Ingen insats är den andra lik och alla som har varit iväg, till Afghanistan eller någon annanstans, bär på en egen historia, på egna upplevelser.

Har man ingått i en så kallad internationell insats följer Försvarsmakten upp hur personen mår under fem år efter det att insatsen avslutats.

– Ofta ser vi en ganska stor stress innan man åker iväg då det kan vara mycket med familj och annat i vardagen som hastigt ställs om. Stressen går ofta ner under insatsen.

Försvarsmakten har även ett livslångt ansvar för vägledning och ibland ytterligare stöd om behov finns.

"Aldrig enkelt"

Men det är inte bara de utsända som påverkas. Bakom varje soldat står i många fall även flera anhöriga.

– Anhörigperspektivet är jätteviktigt. Livet fortsätter ju som vanligt där hemma och de har det ju minst lika tufft.

Själv upplever Mikael Wallentin Åström att han mår bra trots allt han sett och varit med om. Men att det inte skulle ha förändrat honom på något sätt är oundvikligt.

– Att se människor fara illa är aldrig enkelt. Det måste du förhålla dig till.

Hur man hanterar och förhåller sig till svåra saker som döden är ett arbete som startar redan under värnplikten. Det blir desto mer närvarande när man är utsänd. Fem svenska soldater som tjänstgjort i Afghanistan har dött sedan början på 2000-talet.

– Precis innan vi roterade ner 2010 hade två officerare stupat. Det var väl ett uppvaknande för mig i alla fall.

Livslånga band

Samtidigt går det inte att gå runt och tänka på döden, tillägger han. Det skulle göra det omöjligt att fungera.

Men tillåter man sig själv att vara rädd?

– Rädsla är ett sätt för mig att bli fokuserad, för att inte ta onödiga risker. Men man kan vara rädd och orolig för sina kamrater som kanske är ute på en längre tur. Eller när flyglarmet går i gång och man vet att det är en granat i luften någonstans.

Trots ständigt hot om granatattacker eller vägbomber fanns andra faror att förhålla sig till – inte alltid de mest uppenbara.

– Vad är det här för insekt? Eller för orm? Är den giftig? Jaha, den var tydligen jättegiftig. Det är inte bara det akuta hoten som du utsätts för. Hela miljön är ansträngande.

I dag arbetar Mikael Wallentin Åström på Försvarsmaktens veterancentrum, men han är inte främmande för att åka iväg på ännu en insats. Upplevelserna i Afghanistan är en stor anledning till att han fortsatt verka inom Försvarsmakten. De livslånga band som formades, människorna han mötte och som etsat sig fast i minnet.

– Det afghanska folket är helt underbart. Men det är tyvärr en minoritet som får definiera vad Afghanistan är just nu.

Frihet under hot

När han ser det som skett i landet den senaste tiden känner han en stor besvikelse. Samtidigt kunde man skapa ett litet andrum i det svåra, anser han.

– Fler fick gå till skolan, fler fick tillgång till teknologi, fler fick uppleva en ökad rörlighet – sådant som man själv tar för givet.

För en tid sedan hade han ett samtal med den tolk han arbetade med under sin tid i Afghanistan, och som nu bor i Sverige.

– Han var i alla fall då ganska hoppfull om att det vi gjorde var att ge människor ett alternativ till det leverne de levde i tidigare. Och den friheten är klart under hot. Men friheten i folks sinnen kommer att överleva ändå.

Malin Johanson/TT

'Att se människor fara illa är aldrig enkelt. Det måste du förhålla dig till', säger Mikael Wallentin Åström.
"Att se människor fara illa är aldrig enkelt. Det måste du förhålla dig till", säger Mikael Wallentin Åström.
Foto: Erik Simander/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges insats i Afghanistan

Sveriges insats i Afghanistan inleddes vid årsskiftet 2001–2002 med bidrag till den multinationella styrkan Isaf (International security assistance force).

Totalt arbetade fler än 7 000 personer på den svenska basen Camp Northern Light i Mazar-e-Sharif fram till 2014, då basen lämnades över till den afghanska staten. Därtill tillkom en mängd lokalanställda personer, bland annat tolkar.

Därefter bestod det svenska bidraget i Afghanistan av cirka 50 personer, de flesta grupperade på basen Camp Marmal utanför Mazar-e-Sharif.

I maj i år lämnade de sista svenska soldaterna landet.

Totalt har 7 515 svenska soldater tjänstgjort i Afghanistan sedan början av 2000-talet. Under insatsen stupade fem soldater och tjugofyra sårades.

Källa: Försvarsmakten

Inrikes

Förstagångsväljare: Kyrkan har en viktig plats

Karl Persson, 19, anser att kyrkan har en viktig roll att spela och vill att den fortsätter att vara öppen för alla.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes Nära fem miljoner röstberättigade avgör i söndagens val vilka som ska vara med och bestämma i Svenska kyrkan de kommande fyra åren.
– Jag är inte troende, men jag tycker ändå att kyrkan har en viktig plats i vårt samhälle, säger 19-årige förstagångsväljaren Karl Persson.
PREMIUM

Vallokalerna stänger klockan 20. Då börjar valnämnden att räkna rösterna.

– Det är bra stämning ute i vallokalerna. Alla är förväntansfulla och ser fram emot det preliminära slutresultatet i kväll, säger kyrkovalledaren Anki Bondesson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Olycka på Ölandsleden – två till sjukhus

De tre bilarna kommer att behöva bärgas från platsen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Två personer har förts till sjukhus med ambulans efter en olycka med tre inblandade personbilar på Ölandsleden i Kalmar, strax innan Ölandsbron. Det är oklart hur illa skadade personerna är.

Larmet om olyckan kom strax innan klockan 15.30 på söndagen. Totalt var sju personer inblandade i olyckan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misshandlades och slängdes ner i bagagelucka

En man i Ulricehamn är anhållen misstänkt för människorov. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En person i Ulricehamn fick på lördagsmorgonen oväntat besök. Utanför står en man som uppger att han har blivit nerslängd i en bagagelucka på en bil och körd till en plats där han sedan har blivit misshandlad, skriver polisen på sin hemsida.

Mannen är rejält slagen och polis och ambulans larmas till den aktuella adressen. Mannen förs med ambulans till sjukhus och kan på grund av sin skador förhöras först senare under eftermiddagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Inrikes

Vandaliserade polisstation – skallade polis

Polisen behövde inte uppsöka läkarvård. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En 35-årig man vandaliserade polisstationen i skånska Broby med ett tillhygge. Vittnen larmade polisen som var snabbt på plats, rapporterar Kristianstadsbladet.

– Första patrullen på plats lyckades få mannen under kontroll. Men han lyckades skalla en kollega, säger Calle Persson på polisen region Syd till tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Älg tog sig in på sjukhus – fick avlivas

Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Ortopeden på Mälarsjukhuset i Eskilstuna fick ett oväntat besök av en älg på söndagen.

– Den tog en oortodox väg in genom ett glasfönster, väldigt nära huvudentrén, säger polisens presstalesperson Johnny Gustafsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

MP berett ställa regeringsplats på spel

Miljöpartiets språkrör, jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Frågorna om skog och strandskydd är så viktiga att de kan avgöra om Miljöpartiet ska vara kvar i regeringen, enligt språkröret Märta Stenevi.
Det finns gränser för vilka kompromisser MP kan gå med på för att statsministern ska göra Centerpartiet nöjt.
PREMIUM

– Vi är alltid beredda att lämna regeringen om inte politiken går i rätt riktning, säger Stenevi, som också är jämställdhets- och bostadsministern, i en intervju med Göteborgs-Posten.

För att stödja regeringens budget i höst har den tidigare samarbetspartnern Centerpartiet bland annat ställt krav på att den privata äganderätten i skogen ska stärkas och att strandskyddet ska luckras upp. Det senare handlar framförallt om att det ska bli lättare att bygga nära stränder i glesbygd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL