– I vår underrättelseverksamhet ser vi att kriminella försöker hitta nya strukturer. De som döms och försvinner ersätts med så kallade ”wannabes”. Det är där vi riktar in oss, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.
2018 startade Sluta skjut i Malmö, ett treårigt projekt med fokus på att få ner antalet skjutningar och sprängningar i staden. Tre år senare visar statistiken att de minskat påtagligt. I vår ska Malmö universitet presentera en utvärdering av hur stor effekt Sluta skjut har haft på siffrorna. Men redan nu står det klart att Sluta skjut förlängs med ytterligare tre år, till och med 2023.
Vid en digital pressträff på torsdagen berättade Stefan Sintéus att polisen skrivit ett nytt samverkansavtal med Malmö stad och Kriminalvården, som också ingått i projektet.
– Det har gjort att vi snabbt kunnat komma till action i de projekt vi haft, säger Stefan Sintéus.
Färre skjutningar
Sedan Sluta skjut startade har antalet bekräftade skjutningar i Malmö minskat från 67 under 2017 till 20 i fjor. Dödstalen har sjunkit från tolv under 2018 under till tre i fjor. Också sprängningarna har blivit betydligt färre. I fjor gjordes 17 anmälningar där sprängmedel använts, 2017 var siffran 62. Samtidigt beslagtas allt fler vapen, i fjor 184 stycken.
Under de tre åren har samtidigt många grovt kriminella gripits. En del har redan dömts, och fler sitter häktade i väntan på åtal.
– Vi jobbar ganska tufft från polisen med lagföring. För tillfället har vi 45 personer frihetsberövade som på något vis kan kopplas till Sluta skjut, och 30-tal förundersökningar som avslutats eller är på väg avslutas och gå till domstol, säger Stefan Sintéus.
Manfallen gör att de kriminella behöver fylla på i leden. Och många står på tur, enligt polischefen. Nu ska dessa stoppas innan det är för sent.
– Vi har en ganska god bild över vilka de så kallade wannabesen är, de som kämpar för ta för sig i den kriminella världen.
Gör hembesök
Dessa kan nu vänta sig ett ökat tryck från polisen. Genom det som kallas custom notifications, som antingen innebär hembesök från polisen eller att de kallas till möten, får de budskapet från polisen klart för sig. Lägg undan vapnen, annars väntar repressalier inte bara för individen utanför hela den gruppering han ingår i.
– Det bygger i grunden på avskräckningsmetoden, där man ska känna att om man använder vapen så ska hela gruppen påverkas, säger Stefan Sintéus.
Sanktioner väntar
Många av dem som vill ta steget in i den grovt kriminella världen har redan begått brott och väntar på att avtjäna sitt straff. Om de syns i våldssammanhang riskerar de repressalier.
– Förekommer de i någon form av utredning kommer de att bli prioriterade och lagförda för de brott de begått.
Malmö stad satsar
Även Malmö stads avhopparverksamhet spelar en stor roll för att få unga att lämna kriminaliteten. I fjor omfattade den 49 personer.
Samtidigt som polisen ökar fokuset mot nyrekryteringarna satsar Malmö stad nästan 150 miljoner kronor på ungdomar.
– Vi får inte glömma att vi måste göra förebyggande arbete med barn och unga i riskzon. Vi kommer att satsa 45 miljoner på dem, och ytterligare hundra miljoner på arbetsmarknadsåtgärder, säger Sedat Arif, S-kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN