Utrikes

Bobi Wine fortsätter avvisa tidiga valsiffror

Bobi Wine.
Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP/TT
Utrikes
Utrikes Ugandas president Yoweri Museveni leder stort i valet i Uganda, enligt siffror som offentliggjorts under morgonen. Hans främsta rival Bobi Wine avfärdar dock beskedet och säger att utbredda bedrägerier förekommit.

Enligt valkommissionen har Yoweri Museveni 58,8 procent av folkets stöd och Wine 34,6 när 86 procent av rösterna räknats. Det slutgiltiga valresultatet väntas senare under dagen.

Regeringen beslutade att stänga ned internet i onsdags, och det fungerar fortfarande inte under lördagen. I tisdags stoppades appar för sociala medier och meddelanden.

Bobi Wine och hans anhängare har använt Facebook för presskonferenser sedan han uppgett att många medieföretag inte velat ta emot honom. Den 38-årige tidigare popstjärnan har nått många unga ugandier med sitt budskap om politisk förändring i landet där Museveni suttit på presidentposten i 35 år.

Under fredagen uppgav Bobi Wine – vars riktiga namn är Robert Kyagulanyi Ssentamu – att hans hem var belägrat och att hans liv var i fara. Men enligt polisen handlar det bara om att de har trappat upp sin närvaro i Wines bostadsområde för hans egen säkerhets skull.

Wines anklagelser om att bedrägerier ägt rum vid valet måste han själv bevisa, enligt Simon Byabakama som sitter i landets valkommission. Enligt oppositionsledaren finns videobevis, och han har lovat att de kommer att delas så snart internetuppkopplingen fungerar igen.

Upptakten till torsdagens presidentval har varit en av de mest våldsamma på många år och många oppositionsanhängare har dödats under valrörelsen.

Utrikes

Merkels saga är snart all – vem tar över CDU?

De tre kandidaterna som vill ta över ledarposten i CDU: Norbert Röttgen (t v), Armin Laschet (mitten) och Friedrich Merz (t h).
Foto: Christian Mang/AP/TT
Utrikes
Utrikes Angela Merkel satt på posten i arton år. Efterträdaren Annegret Kramp-Karrenbauer kastade in handduken efter bara fjorton månader.
Världens blickar riktas nu mot Berlin, där en ny CDU-ordförande ska väljas. Utgången är högst oviss – och därmed partiets framtida färdriktning.

En gift, medelålders, katolsk, västtysk trebarnsfar med juristexamen – eller en gift, medelålders, katolsk, västtysk trebarnsfar med...

Ja, på pappret är det det inte mycket som skiljer de tre kandidaterna i den kristdemokratiska ledarstriden åt. Men skenet bedrar, och vem som väljs till ny partiordförande efter förbundskanslerns mindre framgångsrika arvinge Annegret Kramp-Karrenbauer på lördagens CDU-stämma spelar stor roll för den politiska inriktningen i det parti som mer än något annat format efterkrigstidens Tyskland och i två decennier dominerats av Angela Merkel.

Vill fortsätta mittenkurs

Två av de tre kandidaterna – Nordrhein-Westfalens ministerpresident Armin Laschet och utrikespolitikern Norbert Röttgen – väntas fortsätta på Merkels mitteninriktade kurs om de skulle bli valda.

Laschet har troget stått vid kanslerns sida genom alla år. Han lyfter gärna fram sin regeringserfarenhet som ledare för Tysklands folkrikaste delstat, där han 2017 bröt ett nästan halvsekellångt socialdemokratiskt maktinnehav och tog över styret. Merkel har tidigare sagt att 59-åringen har det som krävs för att leda landet, och i ett tal till de 1 001 delegaterna på den digitala kongressens första dag på fredagen drog hon ännu en lans för mittenlinjen.

– Som ett folkparti i mitten söker vi lösningar som jämnar ut konflikter och främjar social sammanhållning, sade hon.

Inte Merkels favorit

Uttalandet tolkas av många som ett stöd för antingen Laschet eller Röttgen, som har en liknande profil, om än med tal om förnyelse och modernisering av det traditionstyngda partiet.

Att den tredje kandidaten, Friedrich Merz, inte är Merkels favorit är ingen hemlighet. Känslorna är ömsesidiga. Det har sin upprinnelse under åren efter millennieskiftet, då Merkel framgångsrikt röjde sin rival ur vägen genom att peta honom från posten som gruppledare i förbundsdagen.

Efter att några år senare ha hoppat av politiken gjorde Merz – något av Merkels antites både politiskt och personlighetsmässigt – karriär i näringslivet, bland annat hos den amerikanska kapitalförvaltaren Blackrock.

Gjorde comeback

Sextiofemåringen gjorde sedan comeback i samband med Merkels avgång från partitoppen 2018, men förlorade ledarstriden mot Kramp-Karrenbauer. Nu gör han ett nytt försök. Merz ligger med sin konservativa och företagsvänliga kurs bra till såväl hos CDU-väljarna som hos den tyska allmänheten.

Många företrädare i partidistrikten har däremot värjt sig mot hans stridslystna framtoning gentemot "partietablissemanget" och de medtävlande. Även vissa medieuttalanden ligger Merz i fatet, däribland att han på frågan om huruvida han skulle ha problem med en homosexuell förbundskansler svarade att han inte lägger sig i folks sexuella läggning "så länge inte barn är inblandade".

Ska enas med bayrare

I september håller Tyskland val. Den efterföljande regeringsbildningen markerar också slutet för Angela Merkels tid som kansler. Innan dess ska den CDU-ordförande som väljs vid lunchtid (formellt ska valet bekräftas med ett brevval, vars resultat tillkännages den 22 januari) enas med bayerska CSU om en gemensam kanslerskandidat.

Historiskt har denne, med två undantag, alltid varit CDU:s ledare. I höst kan det dock bli annorlunda, då CSU-ledaren Markus Söder är långt mer populär än någon av de tre CDU-kandidaterna.

Ordförandevalet sker vid lunchtid på lördagen.

Pontus Ahlkvist/TT

FAKTA

Fakta: Armin Laschet

Ministerpresident (regeringschef) i Nordrhein-Westfalen (NRW), Tysklands folkrikaste delstat. 59 år gammal.

Född 1961 i Aachen.

Tog juristexamen 1987. Utbildade sig därefter till journalist, och arbetade på frilansbasis för bland annat bayersk tv.

1994 valdes Laschet in i förbundsdagen, där han satt till 1998. Året därpå tog han i stället plats i Europaparlamentet (till 2005).

Från 2005 delstatspolitiker i NRW, både som lantdagsledamot och minister.

2012 blev Laschet ordförande för CDU:s mäktiga delstatsdistrikt NRW och en av flera viceordförande för CDU på riksplanet.

Sedan 27 juni 2017 ministerpresident i NRW.

Står förbundskansler Angela Merkel nära och har sagt sig vilja fortsätta på hennes politiska kurs. Har även en god relation till Frankrikes president Emmanuel Macron. Anses stå till mitten i partiet.

Källa: Land Nordrhein-Westfalen, TT

FAKTA

Fakta: Friedrich Merz

Affärsjurist och sedan 2019 viceordförande för CDU:s ekonomiska råd. 65 år gammal.

Född 1955 i Brillon.

Tog juristexamen av olika grad 1982 och 1985. Arbetade en kort period som domare vid tingsrätten i Saarbrücken, och slog därefter in på advokatbanan.

1989 tog Merz plats i Europaparlamentet, där han satt till 1994. Därefter femton år som ledamot i förbundsdagen (1994–2009), där han bland annat var ordförande och viceordförande för den kristdemokratiska partigruppen.

Efter sin tid i politiken gav sig Merz in i näringslivet, där han gjorde framgångsrik styrelsekarriär i bland annat toalettpappersjätten Wepa och kapitalförvaltaren Blackrock.

Mellan 2009 och 2019 ordförande för Atlantik-Brücke, som arbetar för goda relationer mellan Berlin och Washington.

Ställde 2018 upp i förra ordförandestriden i CDU, men förlorade mot Annegret Kramp-Karrenbauer.

Anses stå till höger i partiet, och vill se en återgång till en mer liberalkonservativ linje än den Merkel har drivit.

Källa: CDU, TT

FAKTA

Fakta: Norbert Röttgen

Ordförande i förbundsdagens utrikesutskott. 55 år gammal.

Född 1965 i Meckenheim.

Tog juristexamen av olika grad 1989 och 1993. Under 90-talet verksam i domstolsväsendet i Köln. Disputerade i Bonn 2001.

Förbundsdagsledamot sedan 1994.

Mellan 2001 och 2009 ordförande för Föreningen för kristdemokratiska jurister (BACDJ).

Mellan 2010 och 2012 ordförande för delstatsdistriktet NRW (en post som då övertogs av Armin Laschet) samt viceordförande för CDU på riksplanet.

Rättspolitisk talesperson för den kristdemokratiska gruppen i förbundsdagen 2002-2005, och 2005-2009 chefsinpiskare.

2009-2012 miljöminister under Angela Merkel, en post tvingades lämna efter det rekorddåliga valresultatet i NRW:s lantdagsval 2012 (sämsta sedan 1947).

Sedan 2014 är Röttgen ordförande för utrikesutskottet.

Anses stå till mitten i partiet, och är positiv till en koalitionsregering med De gröna.

Källa: CDU, TT

FAKTA

Fakta: Stort parti med kristen grundsyn

CDU – Christlich Demokratische Union Deutschlands – är ett kristdemokratiskt parti. Partiet är ett av Tysklands traditionellt dominerande partier. Det andra är Socialdemokraterna (SPD).

CDU leddes mellan år 2000 och 2018 av Angela Merkel. På listan över tidigare partiledare finns bland andra förbundsrepublikens förste ledare Konrad Adenauer och återföreningskanslern Helmut Kohl.

Politiskt är CDU ett brett, allmänborgerligt parti med en kristen grundsyn. Partiet förespråkar "social marknadsekonomi" (soziale Marktwirtschaft) och finns representerat i alla tyska förbundsländer förutom Bayern, där man har ett valtekniskt samarbete med CSU, som ofta ligger något till höger om CDU.

Utrikes

Barn köar i timmar för lite bröd

En kvinna bär hem bröd i Syriens huvudstad Damaskus. Arkivbild.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Utrikes
Utrikes Timslånga köer för att köpa bröd gör att barn riskerar att missa skolan i Syrien. Den ekonomiska kollapsen gör att många går hungriga – när regimen tvingas att ransonera tillgången på basvaror.
PREMIUM

Abu Mohammed och hans två äldsta söner inleder varje dag med att be i gryningen. Sedan turas de om att bege sig till ett statligt bageri. Där får de vänta i timmar – vilket gör att de ofta kommer försent till jobbet eller skolan. Ibland missar de en hel dag.

– En dag köade jag i sju timmar, berättar Abu Mohammed för The Washington Post över telefon från Damaskus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tusentals migranter på väg mot USA till fots

Gränspolis försöker hindra människor att gå över gränsen mellan Honduras och Guatemala.
Foto: Delmer Martinez/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Tusentals migranter från Honduras har nått Guatemala på sin väg mot USA.

Enligt en gränspolis i gränsstaden El Florido handlar det om minst 4 500 människor. De har fortfarande hundratals mil kvar att gå genom Centralamerika till Mexiko och vidare till USA, där de hoppas att de hårda immigrationsregler som gällt under president Donald Trumps tid på presidentposten ska ändras under den tillträdande presidenten Joe Biden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

NRA flyr utredning – ansöker om konkursskydd

NRA:s vd Wayne LaPierre. Arkivbild.
Foto: Jose Luis Magana/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s mäktiga vapenlobbyorganisation National Rifle Association (NRA) vill flytta från New York till Texas.
I vad som tycks vara ett försök att fly från en pågående korruptionsutredning i New York har NRA ansökt om konkursskydd.
PREMIUM

Den mäktiga vapenlobbyorganisationen, samt ett av dess dotterbolag, har lämnat in en ansökan om skydd mot fordringsägare, vilket i den svenska lagen motsvarar ungefär företagsrekonstruktion, till en federal domstol i Dallas.

NRA säger att organisationen planerar att registrera sig i Texas för att fly "den korrupta och kontrollerande miljön i New York", där organisationen bildades 1871.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Pelosi: Ledamöter som bistått mobben bör åtalas

En krossad glasruta i Kapitolium påminner om förra veckans stormning.
Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT
Utrikes
Utrikes Folkvalda politiker i USA anklagas för att ha hjälpt upprorsmakarna att storma landets kongress.
Om det visar sig att kongressledamöter hjälpte Trumpanhängare inför attacken bör de åtalas, säger demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset.
PREMIUM

Några republikanska kongressledamöter pekas ut, misstänkta för att ha hjälpt upprorsmakarna. Dagen före stormningen, den 5 januari, säger sig nämligen den demokratiska ledamoten Mikie Sherrill ha sett hur kongresskollegor ledde runt grupper på "rekognoseringsturer" i byggnaden.

Det har väckts misstankar mot att en del av upprorsmakarna tycks ha haft detaljerad kunskap om var vissa av ledamöternas kontor fanns.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Utrikes

Ett ton kokain stoppat i Rotterdam

Ett ton smugglat kokain har stoppats i hamnen i Rotterdam. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Ett drygt ton kokain – värt uppskattningsvis mer än 800 miljoner kronor – har upptäckts i hamnen i nederländska Rotterdam.

839 av totalt 1 069 kilo narkotika hittades i en container där två klassiska Volkswagen-minibussar fraktats från Brasilien. Resterande 230 kilo hittades i en container fylld med ölkartonger.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

CNN: Riksrätten tas till senaten nästa vecka

Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, visar upp det påskrivna riksrättsåtalet mot president Donald Trump, vilket representanthuset röstade igenom tidigare i veckan.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Riksrättsåtalet mot USA:s avgående president Donald Trump väntas formellt överlämnas till senaten nästa vecka, rapporterar CN N.
PREMIUM

Tv-kanalen hänvisar till en källa som ska stå representanthusets talman Nancy Pelosi nära. En av Pelosis talespersoner kan till Reuters dock inte bekräfta CNN:s uppgifter.

Pelosi har inte offentligt velat svara på frågor om när hon kommer att överlämna åtalet till senaten, som är den instans som agerar domstol och ska avgöra om Trump gjorde sig skyldig till anstiftan till uppror i samband med stormningen av kongressen förra onsdagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Migrationen minskar under pandemin

Ensamma barn som har suttit i överfulla migrantläger i Grekland kliver på ett plan i Aten som ska ta dem till Luxemburg, den 15 april 2020. Antalet internationella migranter minskade med 30 procent i fjol.
Foto: Orestis Panagiotou/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Under coronapandemin har färre människor bytt hemland. Den globala migrationen gick ner med nästan 30 procent mellan 2019 och 2020, enligt en ny FN-rapport.

Drygt 280 miljoner människor bodde under 2020 i ett annat land än sitt födelseland.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL