Eslöv

Mellanskåningarna känner sig allt tryggare

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Eslöv
Höör
Hörby
Mellanskåne Invånarna i det område som omfattas av lokalpolisområde Eslöv, det vill säga Eslöv, Höör och Hörby, känner sig allt tryggare. Det visar den årliga trygghetsundersökningen som nu har sammanställts för 2020. För tredje året i rad visar det på en förbättring från tidigare år – men fortfarande finns utrymme för förbättring.

Indexet för trygghetsundersökningen är en siffra mellan 0 och 6 där 0 skulle indikera att det inte finns några problem alls och sex att situationen var alarmerande. Den senaste mätningen landar på 1,91 vilket är en rejäl förbättring från 2,31 året innan. I ett pressmeddelande från polisen skriver man att ingen av kategorierna har försämrats och flera har förbättrats.

– För tredje trygghetsmätningen i rad visar resultatet för lokalpolisområde Eslöv att medborgarna upplever en ökad trygghet. Från fjolårets mätning har det dessutom skett en ordentlig förbättring, säger lokalpolisområdeschef Anna-Karin Boije i pressmeddelandet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Blåst på 13 000 i hyra

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Eslöv
ESLÖV Ett ungt par i Eslöv lurades på 13 000 kronor när de skulle hyra en lägenhet via Blocket.

Enligt polisanmälan svarade paret, som är i tidiga 20-årsåldern, på en annons på Blocket och kom överens om att hyra en lägenhet. De betalade 13 000 kronor i förskott och kom överens med uthyraren att träffas i lägenheten.

Men när paret kom dit visade det sig att de som bodde på adressen inte hade något med saken att göra och inte skulle hyra ut sin lägenhet. Paret hade blivit lurat.

Händelsen är polisanmäld som bedrägeri och polisen ska nu undersöka om det går att hitta personen bakom annonsen. I nuläget finns ingen misstänkt.

Eslöv

Skallad efter tillrättavisning

Arkivbild.
Foto: TT
Eslöv
MARIEHOLM

En man i 60-årsåldern misshandlades i Marieholm i torsdags vid 15-tiden. Mannen ska enligt polisanmälan ha sagt åt några barn som lekte med en vattenslang. Då kom pappan till ett av barnen till platsen och skallade mannen i huvudet så att smärta och ett jack i pannan uppstod. Därefter lämnade pappan platsen.

Polisen har namnet på pappan, som nu ska utredas för misshandel.

Eslöv

Bestulen på dyra skor

Arkivbild.
Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT
Eslöv
ESLÖV

Polisen har fått in en anmälan om att en besökare på ett gym på Fallskärmsgatan blev bestulen på sina ytterskor i måndags kväll. Han upptäckte stölden när han skulle hem från sitt träningspass.

Skorna är av märket UGG och deras modeller brukar betinga ett nypris på 2 000-3 000 kronor.

Eslöv

Inbrott på Norrevångsskolan

Arkivbild.
Eslöv
ESLÖV

Vid 20.20-tiden i måndags gick inbrottslarmet på Norrevångsskolan på Onsjövägen. Väktare åkte ut till platsen och kunde konstatera att några krossat ett fönster med en sten och öppnat kyl och frys i en lokal. De tycks inte ha fått med sig något av värde.

Platsen är övervakad med värmekamera och på bilderna från den ser man fem personer springa från platsen. Det går dock inte att avgöra identiteten på gärningsmännen utifrån bilderna.

Eslöv

Någon stal rullatorn

Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Eslöv
ESLÖV

En man i övre 70-årsåldern har polisanmält att han blev bestulen på sin rullator i centrala Eslöv i måndags eftermiddag. Han hade lämnat rullatorn utanför en bostad och när han kom ut igen en stund senare var den stulen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Eslöv

Tappade 2 000 - annan kund tog dem

Eftersom det var oklart vem sedlarna tillhörde var det inte stöld när 16-åringen tog med sig dem hem, menar domstolen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Eslöv
ESLÖV I mabutiken råkade en kund tappa fyra femhundringar på golvet. En annan kund i butiken, en 16-åring, plockade upp och behöll dem.

Det var den 2 oktober förra året som 16-åringen stod i kön till en matbutik i Eslöv. Då fick han syn på några 500-kronorssedlar som låg på golvet. Han plockade upp dem, lade dem i fickan och ställde sig sist i kön.

När han betalat för sina varor cyklade han hem. Han blev ångerfull redan under cykelturen och dagen efter berättade han vad som hänt för sin pappa. Senare lämnade han tillbaka pengarna till sin rättmätiga ägare och bad henne om ursäkt.

Inte heller Lunds tingsrätt tycker att 16-åringen gjort något brottsligt. När pengarna låg på golvet var de inte i kvinnans besittning, därför kan man inte säga att han stulit dem av någon, resonerar domstolen. 16-åringen frias därmed från åtalet om stöld.

Eslöv

Slog sönder skåp på vårdcentral med krycka

Arkivbild.
Foto: Roald
Foto: Berit
Eslöv
ESLÖV Med hjälp av en krycka slog en 18-årig man sönder ett vitrinskåp på Tåbelunds vårdcentral. Nu åtalas han för skadegörelse.

Det var den 12 oktober förra året som 18-åringen av okänd anledning avsiktligt slog sönder glaset i vitrinskåpet med kryckan. Skadorna kostade 938 kronor att reparera. Detta belopp kräver Region Skåne nu honom på i skadestånd.

18-åringen har erkänt skadegörelsen.

Han åtalas även för ringa narkotikabrott, innehav av 0,2 gram kokain på Norregatan den 6 december. På denna punkt nekar han däremot till brott.

Åklagaren yrkar på dagsböter som straff, 150 gånger 50 kronor.

Eslöv

Tonåring åtalas för våldsamt rån på skolgård

AtTj_x5xe81xx2SOnGHNBnUQZ3w.jpg
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
ESLÖV Den 16-årige rånaren slog sitt offer i ansiktet flera gånger och stal hans mobiltelefon på Ekenässkolan. Nu åtalas han och därmed ser ett av förra årets uppmärksammade ungdomsrån i Eslöv ut att klaras upp.

Det var vid 18-tiden den 12 juni förra året som en pojke befann sig på skolgården när han blev överfallen av den nu åtalade 16-åringen.

I polisförhör har pojken berättat hur 16-åringen, som är en ytligt bekant till honom, och frågade om en påstådd skuld som pojken skulle ha till ett par andra personer. Därefter tog 16-åringen tag i pojkens jacka och började slå honom i ansiktet med knytnävarna flera gånger.

Sparkade på liggande

16-åringen slet sedan ner sitt offer på marken och sparkade på honom när han låg där. Rånaren tog pojkens mobiltelefon med tillhörande hörlurar och laddningsbank, samt cirka 100 kronor i kontanter. Därefter sprang rånaren från platsen.

Bilder från förundersökning visar hur pojken blödde i huvudet efter överfallet. Han fick sys på akuten i Lund samma kväll.

Rånoffret kunde lämna både namn och ett bra signalement på gärningsmannen, han visste även vilket land rånaren kom ifrån, ungefärlig ålder och andra uppgifter som visade sig stämma.

Brodern gav alibi

Senare hittade pojken och hans mamma ett fotografi på rånaren från Facebook och lämnade över det till polisen.

Ett vittne har dessutom lämnat ett signalement som stämmer på 16-åringen.

I polisförhör har den åtalade nekat till brott och påstått att han befann sig i Malmö vid tidpunkten och att han i övrigt inte minns så mycket. Den uppgiften får stöd av hans bror, som gett honom alibi och hävdar att de umgicks i Malmö den kvällen.

Men en av de två kompisar som också var med 16-åringen och hans bror har tvärtom berättat att de inte alls var i Malmö vid den aktuella tidpunkten, utan åkte tillbaka Eslöv redan vid 16-tiden, ett par timmar innan rånet.

Haft kontakt tidigare

16-åringen har även påstått att han bara känner till rånoffret till utseendet och inte haft något med honom att göra. Men i telefonlistor har polisens utredare kunnat se att de båda haft kontakt tidigare.

16-åringen åtalas för rån.

Detta var ett av flera uppmärksammade ungdomsrån i Eslöv förra året. I ett annat fall knivmisshandlades en 14-åring i järnvägsviadukten, den utredningen pågår fortfarande.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL