Inrikes

Man skottskadad i södra Stockholm

En man har blivit skottskadad i Sköndal i södra Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man skottskadades i Sköndal i södra Stockholm på onsdagskvällen.

– Vi fick ett samtal om att det fanns en skadad man i en bostad. Han fördes till sjukhus och där konstaterades att han var skottskadad, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fler träd vandaliserade i Malmö

Ytterligare träd i Malmö har utsatts för skadegörelse. Bilden är tagen i december och visar skadade träd utanför Stadsbiblioteket. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare sex träd har utsatts för skadegörelse i Malmö. Polisen har under söndagen fått in två nya anmälningar, skriver Kvällsposten.

– En anmälan gäller fyra träd. Kommunen är målsägande och värdet uppskattas till 120 000 kronor, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson till TT.

I anmälan om de andra två träden finns ingen uppgift om värde.

Sedan november i fjol har någon eller några angripit träd i Malmö. Mer än 150 träd på allmän mark har vandaliserats.

Så sent som i lördags anmäldes skadegörelse på flera träd.

Inrikes

Två anhållna för misstänkt mordförsök

Två personer har anhållits misstänkta för mord- eller dråpförsök. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person skadades av ett stickvapen i en bostad på Ekerö utanför Stockholm tidigt på söndagsmorgonen. Tillståndet för den skadade är allvarligt men stabilt, skriver polisen på sin hemsida.

Efter förhör på platsen kunde två personer gripas. De anhölls senare, misstänkta för försök till mord, alternativt dråp.

Inrikes

Regeringen vill stoppa resor till och från Norge

Inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelar att regeringen stoppar inresor från Norge.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen har beslutat om ett inreseförbud från Norge för att minska risken för smittspridning. Och resor till Norge avråds av samma skäl.

– Förbudet gäller från midnatt och till och med den 14 februari och kan förlängas vid behov, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en digital pressträff.

Regeringens beslut vid ett extra regeringssammanträde på söndagen kommer efter en rekommendation av Folkhälsomyndigheten (FHM).

Inreseförbudet från Storbritannien och Danmark förlängs också till och med den 14 februari.

Samtidigt återinför utrikesdepartementet avrådan från icke nödvändiga resor till Norge. Beslutet gäller tills vidare.

Osäkert läge

På frågan om risken för att svenskar ändå reser till Norge, och sedan som svenska medborgare inte kan nekas att återvända till Sverige, svarar Mikael Damberg:

– Jag tror att de flesta vet att vi är i ett osäkert läge och väntar med att resa.

Undantag från regeringens beslut gäller för dem som jobbar i Sverige eller har trängande familjebehov samt för godstrafik.

Mikael Damberg påpekar att de nya stränga norska restriktionerna kan få följdeffekter i Sverige och det är därför gränserna stängs:

– När norska butiker och systembolag stänger ner finns det en risk att norrmännen kommer till Sverige och bidrar till smittspridning och trängsel här.

Mer smittsam

– Det är ett exceptionellt beslut, konstaterar han, inte minst med tanke på den långa landgränsen mellan länderna.

Nu gäller det att noga följa utvecklingen av hur det muterade viruset sprids i Norge, påpekar Mikael Damberg.

På lördagen införde den norska regeringen en rad mycket stränga restriktioner i Oslo och ytterligare nio kommuner. Orsaken är ökad smittspridning av den virusvariant (B117) som först upptäcktes i Storbritannien.

– Från början var det inte så säkert om varianten verkligen var mer smittsam, men nu visar mer och mer på det, sade Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet, till TT i helgen.

I Sverige har 55 smittfall med B117 konstaterats efter provtagning fritt ute i samhället. Men sådan provtagning genom så kallad sekvensering har inte varit så omfattande.

Vill testa mer

Såväl Danmark som Norge genomför fler analyser av dna-sekvenser, som visar om coronaviruset muterat, påpekar Joacim Rocklöv.

Mikael Damberg anser att kapaciteten för att spåra virusmutationer som byggts upp i Sverige behöver byggas ut ytterligare.

Enligt avdelningschef Karin Tegmark-Wisell på FHM är det oklart om den virusmutation som upptäckts i Norge kan vara lika spridd i Sverige. Därför vill FHM öka sekvenseringen för att få en bättre bild av hur spridningen av B117 och andra virusmutationer ser ut.

Rättad: Mikael Dambergs uttalande om kapacitet för sekvensering omformulerat.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Lars Pedersen/TT

Inrikes

Dyk gav unika Estoniabilder – filmteam åtalat

Det känns bra att få ge mina synpunkter i domstolen, säger journalisten Henrik Evertsson, som åtalats för han skickat en dykrobot till Estonias vrak i arbetet med en uppmärksammad dokumentärfilm.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB / TT
Inrikes
Inrikes Journalisten Henrik Evertssons team skickade en dykrobot till Estonias vrak. Deras filmmaterial har fått haverikommissionen att granska katastrofen på nytt.
Samtidigt är två i teamet åtalade för dykningen. Nu blir det rättegång.

Färjan Estonia gick under i hårt väder på Östersjön i september 1994. I olyckan som skakade Sverige omkom 852 personer. 501 av dem var svenskar.

Efter en tid av svåra överväganden och många diskussioner beslöts att gravfrid skulle råda vid vraket, enligt en särskild lag.

Det är den gravfriden som Henrik Evertsson och hans kollega åtalats för att ha brutit. De båda nekar till brottet.

– Det känns bra att få ge mina synpunkter i domstolen, säger Henrik Evertsson inför rättegången i Göteborgs tingsrätt.

– Vi gjorde ganska många båda etiska och juridiska överväganden innan vi gjorde själva undersökningen, tillägger han.

På tysk båt

De åtalade och åklagaren är inte oense om vad som faktiskt hänt. Frågan är i stället om det var brottsligt, och i så fall med vilket straff.

En sak som kommer att diskuteras i rättegången är hur filmteamet tog sig till vrakplatsen.

– De befann sig ombord på en tysk båt som gick ut från Tyskland, och Tyskland har inte någon sådan här lagstiftning, säger kammaråklagare Helene Gestrin, som trots det väckt åtal.

Advokat Johan Eriksson, som försvarar Evertsson, vill inte säga något före rättegången om hur hans juridiska resonemang ser ut. Men han gör en mera allmän kommentar:

– Det är ju ett ovanligt och spännande mål, och mycket intressant på alla möjliga vis. Materialet som Evertsson är åtalad för att ha skaffat är ju staten själv intresserad av nu, säger Johan Eriksson.

Okända hål

Så är det. När dokumentärserien som teamet gjort sänts av Discovery i höstas, hörde Statens haverikommissionen av sig. Dykrobotens filmmaterial visade två hål i Estonias skrov, som tidigare inte varit kända.

Nu ställs frågan om hur hålen uppstått. Är de ett resultat av att det sjunkande fartyget slog i havsbotten – eller fanns hålen innan Estonia sjönk, som en orsak till katastrofen?

Henrik Evertsson, som bor i Oslo, åkte med sitt team till Sverige och träffade haverikommissionen.

– Vi hade en dag till det här, och visade vårt researchmaterial. Den estniska expertmyndigheten var också med, säger Henrik Evertsson.

– Vi har ställt oss till förfogande, om haverikommissionen önskar mer kontakt, tillägger han.

Journalistpris

Dokumentären väckte stor uppmärksamhet. Förutom intresset från myndigheter i Sverige, Finland och Estland belönades Henrik Evertsson med Stora Journalistpriset – men blev även kritiserad av branschkollegor för hur tv-serien utformats.

Men Göteborgs tingsrätt ska inte bedöma vare sig hålen i skrovet eller dokumentärens kvalitet. Nu gäller det i stället om det alls var lagligt att skaffa filmmaterialet.

– Det finns inget utrymme i lagtexten för vällovliga undersökningar, säger åklagaren Helene Gestrin.

Den särskilda lagen om gravfrid gör undantag för dyk som görs för att täcka vraket, eller av miljöskäl. Men de är inte aktuella här.

– I vår straffrättsliga värld är saker antingen tillåtna eller otillåtna. Om man haft ett gott syfte, så får tingsrätten i så fall ta hänsyn till det när man bestämmer straffet, säger Helene Gestrin.

Oprövad lag

Det är oklart om åklagaren kommer att yrka på två års fängelse, som är maxstraff för gravfridsbrottet.

Henrik Evertsson tar inte ut något i förskott.

– Den här lagen har ju aldrig blivit prövad förut, så utgången är på det sättet svår att sia om, säger den åtalade dokumentärfilmaren.

Rättegången inleds på måndagen och planeras ta två dagar.

Micke Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Estoniakatastrofen

Passagerarfärjan Estonia förliste i Östersjön natten mot den 28 september 1994. Färjan hade lämnat hamnen i Tallinn kvällen före, men kantrade knappt halvvägs till Stockholm och sjönk på mindre än en timme.

852 människor omkom i katastrofen. 137 personer räddades.

Den internationella haverikommissionens viktigaste slutsats blev att fästena och låsen till Estonias bogvisir var underdimensionerade. Fartyget kantrade till följd av att stora mängder vatten forsade in på bildäck.

Överlevare, anhöriga och andra engagerade personer har dock krävt att det snabba förloppet när Estonia sjönk måste utredas ytterligare.

Efter att dokumentären "Estonia – fyndet som ändrar allt" sänts på Discovery har haverikommissionerna i Sverige, Finland och Estland inlett en ny granskning.

Ett förslag om ändring av gravfridslagen planeras bli klart under våren, enligt regeringen.

Inrikes

Sanders vantar spär på stickningsboom

Bernie Sanders stickade tumvantar blev en snackis efter den amerikanska presidentinstallationen. Arkivbild.
Foto: AFP/TT
Inrikes
Inrikes Bernie Sanders stickade tumvantar blev lite oväntat en av de stora snackisarna efter den amerikanska presidentinstallationen den gångna veckan.
Vantarna har drivit upp ett redan ökat intresse för stickning och hantverk under pandemin.

Ett foto från den amerikanska presidentinstallationen i Washington den 20 januari, där en sedvanligt butter Bernie Sanders, iförd munskydd, dunjacka och ett par rejäla tumvantar sitter på läktaren med händerna i kors, har under de senaste dagarna fått internet att gå i spinn.

Men mer än något annat var det de lite klumpiga tumvantarna på den tidigare demokratiske presidentkandidatens händer som gjorde viral succé.

Vantarna, som stickats av återvunna tröjor och plastpåsar, är gjorda av Jen Ellis, lärare i Sanders hemstat Vermont – som i amerikanska medier berättat att hon efter att bilden publicerats fått tusentals mejl från människor som vill beställa likadana tumvantar. Och stickforum på internet svämmade snart över av mönster på Sanders-vantar.

Mönsterskaparen och stickaren Lotta Lundin, med en bakgrund som grafisk formgivare och layoutare, fick direkt förfrågningar om att sticka likadana.

– Många frågade om jag inte kunde göra ett mönster av Bernies vantar, men jag kan ju inte kopiera dem. Så i stället har jag gjort en egen variant av dem, säger hon till TT.

Sanders-vantarna är långt ifrån de enda med mönster av kända personer som Lotta Lundin har stickat. Under de senaste två åren har hon gjort vantar som prytts av vitt skilda personer som Elvis, Joe Biden – och Anders Tegnell.

Vad gäller designen på just Bernie Sanders virala tumvantar är dock Lotta Lundin måttligt imponerad.

– Det är ett väldigt enkelt mönster. Men vantarna är ju gjorda av återvunna material, vilket är i ropet, säger hon.

Växande trend

Det explosionsartade intresset för Sanders bruna tumvantar är inte helt överraskande – intresset för stickning har ökat stort under coronapandemin, berättar Malin Vessby, chefredaktör för tidningen Hemslöjd.

– Vi har absolut märkt en ökning av stickandet i hela landet under coronan. Även onlineförsäljare av garn har rapporterat att deras försäljning har ökat mycket under de senaste året, och garngrossister har haft svårt att hinna få in tillräckligt med material.

Vad gäller just Bernie Sanders vantar säger Malin Vessby att hon redan sett hur folk har stickat dem efter att ha hittat beskrivningarna som florerar på nätet – och att bilden på den tidigare demokratiske presidentkandidaten också kan nå ut till nya grupper av stickare.

Och det finns också en ytterligare, symbolisk dimension av det explosionsartade intresset för Sanders vantar, enligt Malin Vessby.

– Det finns något i vantar och i hemstickat – en symbolik som folk tycker om och som har att göra med den form av omsorg som finns i det handgjorda. Det är en människa som har gjort det här till Bernie Sanders. Någon vill att han ska vara varm om händerna – och det är fint, säger hon.

Anna Grönberg/TT

'When we stand together we will always win' är den stickade texten i handflatan av Lotta Lundins Sanders-vantar.
"When we stand together we will always win" är den stickade texten i handflatan av Lotta Lundins Sanders-vantar.
Foto: Lotta Lundin
Sanders numera berömda vantar är stickade av återvunna tröjor och plastpåsar. Arkivbild.
Sanders numera berömda vantar är stickade av återvunna tröjor och plastpåsar. Arkivbild.
Foto: AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Sverige väljer att förlänga tillfälliga ändringen i spellagen

Casinopro.se I samband med den pågående pandemi som snabbt spred sig över världen, valde svenska Spelinspektionen att skärpa reglerna i den svenska spellagen. Sedan tidigare innebar denna bland annat att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per licens, samtidigt som de ska ålägga spelarna att ställa in insättningsgränser innan de tillåts börja spela.

Varken bonusar eller insättningsgränser har tidigare haft ett maxtak, enligt bonussidan casinopro.se - något som kommit att ändras i och med den tillfälliga ändring som genomförts i spellagen från och med den 2 juli 2020.

Strikta regler i nya ändringen

Den tillfälliga ändringen i spellagen skulle i första hand gälla till och med den sista december 2020. Nu är det dock klart att svenska staten förlänger maxgränsen för casino bonusar.

I första hand har de valt att förlänga den tillfälliga spellagen i ytterligare sex månader - men det finns ingenting som säger att de inte kan komma att förlänga tidsgränsen ytterligare.

De nya reglerna som gäller i den tillfälliga spellagen är mycket strikta och syftar till att ingen spelare ska riskera att landa i ett spelmissbruk. Anledningen till detta är att det i och med pandemin var många svenskar som blev arbetslösa eller såg sin inkomst sjunka drastiskt.

Det fanns då en oro hos regeringen att detta skulle leda till ett ökat spelande - varför de kände att en tillfällig ändring i spellagen var nödvändigt.

De mest omtalade ändringarna i spellagen handlar om just bonusar och insättningsgränser. Som vi redan tagit upp, innebär den "vanliga" svenska spellagen att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per spelare och licens. Inget maxtak finns för bonusen - men i och med ändringen i spellagen har ett bonustak på 100 kr införts.

Det innebär att inga bonusar med ett värde över 100 kr får delas ut - något som sätter de svenska spelbolagen i ett utsatt läge gällande konkurrens från utländska aktörer som inte har några sådana restriktioner.

Även insättningsgränserna har alltså fått se en ändring, och idag gäller en obligatorisk insättningsgräns på 5 000 kronor per spelare.

Bonusarnas villkor omformas

Att bonusarna fått ett maxtak om 100 kr har varit både bra och dåligt för oss spelare. Det är givetvis en tråkig nyhet för de spelare som är ute efter så höga bonusar som möjligt - samtidigt har bonusvillkoren hos många casinon blivit mer generösa gentemot spelarna.

Till exempel är det många casinon som valt att ta bort kravet på omsättning från sina bonusar - något som innebär att du alltså får behålla dina vinster direkt.

Omsättningsfria bonusar är väldigt populära, och innan den tillfälliga ändringen i spellagen var dessa mycket sällsynta.

Idag hittar vi bonusar utan omsättningskrav hos vart och vartannat casino - vilket vi naturligtvis tycker är kul!

Vilka casino bonusar är bäst nuförtiden?

Precis som vi varit inne på, är det många casinon som tvingats omforma sina bonusar - och flera av dessa har då valt att göra om bonusarna till sådana som är mer gynnande för spelarna. Vi menar då naturligtvis de omsättningsfria bonusarna - dessa är det bästa man som spelare kan hitta.

De enda bonusar som ligger i samma kategori är insättningsfria bonusar, men dessa kommer ofta med krav på omsättning.

Får vi välja tar vi en bonus utan omsättningskrav, alla dagar i veckan.

Några av de casinon som idag valt att lägga sina välkomstbonusar som bonusar utan krav på omsättning är bland annat Prank Casino, Klirr och Storspelare.

Är de lägre bonusarna här för att stanna?

Många spelare undrar om vi någonsin kommer återgå till "normalläge" gällande casinobonusar - och detta är en klart berättigad fråga. I och med att det ekonomiska rådande läget med stor sannolikhet kommer vara långvarigt, finns det en möjlighet att den svenska staten väljer att revidera spellagen så att de tillfälliga ändringarna istället blir permanenta.

Detta är dock ingenting som kommer ske i brådrasket - i första hand kommer istället ytterligare förlängningar troligen vara aktuella. Detta eftersom en ytterligare begränsning i den svenska spellagen skulle ha stora effekter, både för spelbolagen såväl som för samhällsekonomin.

Det innebär att det är många som skulle påverkas av en ändring i spellagen, varför en varig ändring först bör analyseras noggrant innan den genomförs. Å andra sidan har Ardalan Shekarabi visat sig vara väldigt på hugget under det gångna året - så ingenting är omöjligt.

Vad kan en permanent ändring av spellagen ge för konsekvenser?

Att det finns flera positiva aspekter av den tillfälliga ändringen i spellagen har vi redan varit inne på - till exempel har många casinon valt att ta bort sina omsättningskrav vilket blivit mycket uppskattat av spelarna.

Det finns dock även negativa sidor med en striktare spellag. Först och främst blir det en väldigt snedvriden konkurrens för svenska casinon gentemot utländska aktörer. Detta eftersom de senare inte alls behöver förhålla sig till den svenska spellagen - och därmed kan sätta vilka villkor de vill för sina spelare.

En ytterligare konsekvens av detta är att de svenska spelare som väljer att spela hos ett utländskt casino får ett kraftigt urholkat spelarskydd.

Det beror på att den svenska spellagen alltid har spelarnas bästa som grund, samtidigt som svenska spelare alltid kan få hjälp genom KO om de inte kommer överens med ett svenskt casino. Ett utländskt casino behöver inte förhålla sig till detta över huvud taget, och det är därmed upp till deras goda vilja om de vill komma överens med spelaren eller inte vid en konflikt.

Det ska heller inte stickas under stol med att en stor spelarövergång till utländska casinon kommer ge ett stort tapp i statskassan, då det är åtskilliga miljarder i skattepengar som kommer in från de svensklicensierade casinon som finns idag.

Inrikes

Hårt tryck på skridskobana – stängde tidigare

Det var så många som ville åka skridskor på Studenternas i Uppsala under söndagen att kommunen valde att stänga anläggningen tidigare. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes

Hundratals människor ville åka skridskor i Uppsala under söndagen. Trycket var så stort på idrottsplatsen Studenternas att kommunen stängde anläggningen tidigare, rapporterar lokala medier.

Efter att ha varit stängt en tid öppnade Studenternas för allmänhetens åkning igen i måndags.

Men under söndagen var det så många skridskosugna att polisen fick flera samtal om att det fanns en risk för smittspridning på grund av trängseln. Men polisen valde att inte avbryta skridskoåkningen.

– Det är väldigt svårbedömt, det är en stor yta, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till TT.

I stället kontaktades kommunen, som valde att tidigarelägga stängningen under söndagen.

Inrikes

Virusmutationen kan vara lika spridd här

Karin Tegmark-Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Sverige inför inreseförbud från Norge i ett försök att hindra den virusmutation som sprider sig i Osloområdet.
Men viruset kan redan vara lika spritt i Sverige som i Norge, enligt Karin Tegmark-Wisell på Folkhälsomyndigheten.
PREMIUM

Den brittiska virusmutationen finns redan i Sverige. Hittills har ett 50-tal fall bekräftats, de allra flesta av dem är kopplade till personer som har befunnit sig utomlands, enligt Folkhälsomyndigheten.

Men övervakningen av virusmutationer är ännu inte fullt så utbyggd som Folkhälsomyndigheten vill. Vissa regioner har kommit i gång med att skicka in misstänkta fall på analys, men ingen region har än så länge börjat skicka en bestämd andel, tio procent, av alla prover för sekvensering, något som de nu fått i uppdrag av Folkhälsomyndigheten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Äldre kvinna död i brand i Köping

En kvinna i Köping har omkommit i en lägenhetsbrand. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En kvinna i 90-årsåldern har omkommit i en lägenhetsbrand i Köping.

Larmet om branden kom på söndagsförmiddagen. Kvinnan hittades i bostaden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL