Ekonomi

Hägglunds får ny miljardorder – behöver personal

Stridsfordonet CV90 vid en leverans till det norska försvaret 2015.
Foto: Forsvaret Norge/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Försvarsindustribolaget Hägglunds har slutit ett nytt avtal värt fem miljarder kronor med Nederländerna om uppgradering av 122 pansarfordon med ett nytt tornsystem. Det innebär att Örnsköldsviksbolaget nu fått uppdrag värda omkring tio miljarder kronor inom loppet av några månader, skriver Dagens industri. I november slöts ett avtal med Schweiz om livstidsförlängning av 186 fordon av modellen CV90, ett kontrakt som enligt Di:s källor är värt nära fem miljarder kronor.

Uppdragen innebär att Hägglunds nu behöver mer personal.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Äldre villaägare vinner på slopad ränta

Nu kan den som flyttar putta över skatteproblemet på arvingarna. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery / TT
Ekonomi
Ekonomi Behöver du byta bostad? Nu blir det lite billigare för många.
Framför allt för den som är lite äldre och som bott i villan länge, anser experter.

Från och med i år slopas uppskovsräntan på reavinstskatt. Det innebär att det inte kostar något att vänta med att betala in reavinstskatten – ett slags räntefritt lån från staten.

Åtgärden är en del av januariavtalet mellan regeringspartierna. Syftet är att öka rörligheten och minska inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. Argumentet från många håll har varit att kostnaden för att skjuta upp reavinstskatten är för hög, och det hindrar folk från att flytta.

Nu blir det gratis att låta bli att betala skatten för den som säljer en bostad och köper en ny, i alla fall på vinster upp till tre miljoner kronor. Det innebär att den som flyttar kan använda hela reavinsten till att köpa en ny bostad, och att skatteproblemet blir uppskjutet tills den nya bostaden säljs — en fråga för arvingarna, i många fall.

– Jag tror att en förändringen betyder mest för äldre villaägare som bott länge i sina bostäder, och som säljer för att flytta till en bekväm lägenhet. Som kvinnor som blivit änkor med låg pension. Tidigare har det varit en så dålig kalkyl att flytta, säger Annika Creutzer, fristående privatekonom.

Lite bättre kalkyl

Visst, det är oftast dyrare att bo i lägenhet än i sin villa där man bott i årtionden och kanske betalat av sina lån, och så kommer det att vara nu också. Men den slopade uppskovsräntan gör ändå kalkylen något bättre för de äldre, tror hon.

Det finns möjlighet att "backa" beslutet att betala reavinstskatt, och under vissa förutsättningar kräva uppskov i efterhand för försäljningar under 2015 fram till 2019. Då betalas den inbetalda skatten tillbaka, vilket kan vara lockande för många, exempelvis för att lösa lån. Men det gäller att noga undersöka hur reglerna ser ut i olika situationer och inte glömma den där skatteskulden i framtiden.

– Uppskjuten skatt blir ytterligare en sak att hålla koll på, till exempel om man har särkullbarn och blir änka eller änkling, och vid skilsmässor, säger Annika Creutzer.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, tror också att det är gruppen äldre som vinner på den slopade räntan. Fast det gör ganska lite för rörligheten generellt, tror hon.

– Jag tänker mig att effekten blir marginell. Det finns andra anledningar till att man flyttar. Men i enskilda fall kan det påverka. För äldre som bott länge, och kvinnor med dålig pension. Men jag kan ha fel, säger hon.

Många vill ha större

Antalet bostäder som kom ut på marknaden under december förra året har varit högre jämfört med samma månad 2019, i alla fall enligt Hemnets statistik, berättar Staffan Tell, talesperson på Hemnet. 4 728 bostadsrätter kom ut på marknaden, jämfört med 3 842 under 2019. När det gäller villor kom 1 794 ut i fjol, mot 1 561 2019.

– Nu är det inte högsäsong, men vi ser att det har varit en efterfrågan på större bostäder, säger han.

Han tycker också att det är svårt att säga säkert om den slopade uppskovsräntan kommer att resultera i ökad rörlighet.

– Men vi kan anta att det finns en grupp äldre som vill flytta. Det finns en missmatch på marknaden, yngre bor ofta för litet och äldre bor ofta för stort, säger Staffan Tell.

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: Reavinstskatten tillbaka

Den som sålt en bostad under 2015 till 2019 och då betalat sin reavinstskatt kan begära uppskov i efterhand och få tillbaka sin inbetalda skatt. Vissa krav måste vara uppfyllda, som att man måste ha bott permanent i bostaden.

Uppskov i efterhand görs genom att deklarationerna för åren från försäljningen fram till 2019 görs om. Uppskovsränta betalas från året efter försäljningen till och med 2020. Från och med i år kostar inte uppskovet något.

Skatteverket har en tjänst på sin hemsida för att ansöka om uppskov i efterhand.

Källa: Skatteverket

FAKTA

Fakta: Slopad uppskovsränta

Den slopade uppskovsräntan är en del av det så kallade januariavtalet och finns med i budgeten för 2021.

Åtgärden beräknas leda till minskade inkomster för staten på 1,7 miljarder kronor under 2021.

Syftet uppges vara att öka rörligheten på bostadsmarknaden genom att minska inlåsningseffekter.

Kostnaden för att ha uppskov var till år 2020 cirka 0,5 procent av uppskovsbeloppet.

I maj i fjol hade 600 000 personer uppskov, i genomsnitt 500 000 kronor. Det innebar i genomsnitt 2 500 kronor per år i uppskovsränta.

Källa: Regeringen

Ekonomi

Nu ska 5g-auktionen inledas

Vem ska få bygga ut 5g-näten i Sverige? Arkivbild.
Foto: Szilard Koszticsak/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi I dag inleder Post- och telestyrelsen (PTS) auktionen om det svenska mobila 5G-nätet.
Den försenade auktionen hålls i skuggan av att Huawei och ZTE båda har portats från auktionen.

De två kinesiska bolagen Huawei och ZTE står tillsammans för nästan en fjärdedel av alla bredbandsuppkopplingar som täcks av Svenska stadsnätsföreningen. Men de får inte vara med när det ska avgöras vem eller vilka som ska få bygga ut de framtida mobilnäten i Sverige.

Domstolsmotgångar

PTS beslutade i oktober att stänga ute Huawei från den fortsatta utbyggnaden av 5G-nät, med hänvisning till att Säpo anser att bolaget riskerar att skada Sveriges säkerhet.

Det fick Huawei att begära att förvaltningsrätten i Stockholm skulle inhibera – tills vidare stoppa verkställigheten av beslutet – vilket domstolen också gjorde.

Men nästa instans, kammarrätten, upphävde denna dom och Huawei portades därmed igen. Och så, i förra veckan, blev det ett nytt bakslag för Huawei i Högsta förvaltningsdomstolen – och en andra smocka i förvaltningsrätten i Stockholm.

Domstolens beslut innebär att kammarrättens tidigare dom gäller, nämligen att PTS beslut att stänga ute Huawei från den svenska 5G-marknaden gäller tills vidare och att PTS kan genomföra 5G-auktionen.

Beskedet från förvaltningsrätten i Stockholm innebär att Huawei inte har rätt att överklaga beslutet att återuppta 5G-auktionen.

Cyberspionage

Huawei har ansett att det är fel att PTS planerar att gå vidare med 5G-auktionen innan en slutlig domstolsprövning är avgjord. Huawei driver rättsliga prövningar som bland annat handlar om PTS villkor att förbjuda operatörer från att använda Huawei-produkter i 5G-nätet.

Beslutet om att porta Huawei och ZTE kom efter en säkerhetsprövning, gjord i samarbete med Försvarsmakten och Säpo. Enligt Säpo bedriver Kina omfattande cyberspionage och alla kinesiska företag är underkastade att rapportera till kinesiska myndigheter.

Ekonomi

Direktörernas löner under lupp

Nya regler ställer högre krav på ägarnas och styrelsernas redovisning av. På bilden mäktiga Investors ordförande Jacob Wallenberg. Arkivbild.
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Nu ska det bli lättare att granska börsdirektörernas löner och prestationer. Nya regler gäller inför vårens bolagsstämmor.
Men företagen verkar vara något yrvakna, enligt en undersökning.

– Det här är en helt ny typ av rapport som vi aldrig haft i Sverige tidigare och det är känsliga frågor, säger Erika Andersson, vd på Novare Pay, konsultbolag specialiserade på löner och ersättningsprogram i börsföretag.

Baserat på ett EU-direktiv tog regeringen härom året fram lagförslag som anger att alla börsföretag, och även de statliga bolagen, tydligare än i dag måste redovisa löner, bonusprogram och liknande ersättningar inför bolagsstämmorna, framför allt riktat till aktieägarna.

Enklare förstå

Småaktieägarnas organisation Aktiespararna är positivt inställd:

– Ett bra steg för ökad öppenhet. Allt syftar till att det ska bli enklare att förstå, säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna.

Och det är inte bara verkställande direktören som ska synas tydligare i sömmarna, hela ledningsgruppens löner och ersättningsvillkor ska upp på bordet. Aktierelaterade program, bonusar, ska förklaras tydligt för ägarna, att sedan röstas om på bolagsstämman. Historiskt ska det också gå att se utvecklingen de senaste fem åren. Och ersättningar ska kunna sättas i relation till prestation i form av företagets vinst men även i relation till det övriga löneläget på företaget, enligt Erika Andersson.

– Öppenheten ska bli bättre, aktieägarna ska kunna påverka den här typen av frågor, säger hon.

Hållbart syfte

Vad de konkreta konsekvenserna blir är svårt att sia om. Sverre Linton tänker sig att möjligtvis kommer ersättningsformerna, bonusprogrammen, att utformas på andra sätt. I dag är de väldigt svåra att förstå.

EU-direktivet baseras på att bolag ska drivas mer långsiktigt, hållbart, det är själva syftet.

Men frågan är vad siffrorna kommer att säga. Det blir en utmaning för företagsledningarna att redogöra för, enligt Erika Andersson. Och också för dem, aktieägare och andra intressenter, som ska analysera materialet.

– Siffrorna säger inte så mycket om man inte har något att jämföra med. Det kommer att bli lurigt och många ställer sig också frågande till varför ska vi göra det här, säger hon.

I en undersökning frågade Novare Pay i december 45 börsbolag om de hade förberett sig. Enligt Erika Andersson visade det sig att många inte alls hade börjat med arbetet att ta fram materialet, men uppföljningar visar att det nu blivit bättre.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: De nya reglerna

Härom året föreslogs flera ändringar i reglerna om ersättning till ledande befattningshavare i noterade aktiebolag. Riktlinjerna för ersättning får ett mer detaljerat innehåll, det infördes i fjol.

Nytt för i år är att bolaget också ska beskriva det gångna årets utbetalda och innestående ersättningar i en särskild rapport som ska finnas med i kallelsen till bolagsstämman. Aktieägarna får sedan ta ställning till rapporten på årsstämman.

Ändringarna bygger på ett EU-direktiv. Syftet med direktivet är att skapa ett ökat engagemang hos aktieägarna och företagsledningarna och att motverka kortsiktiga risktaganden i noterade aktiebolag.

Källa: Regeringen

Ekonomi

Uppåt på Asiens börser

Asiens börser går bra. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Asiens ledande börser inleder även tisdagen på plus.

Tokyos Nikkei 225-indexet ökade 0,7 procent i den inledande handeln medan det bredare Topixindexets uppgång var något försiktigare, 0,2.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Frankrikes centralbank satsar grönt

Frankrikes centralbankschef François Villeroy de Galhau vill se en grönare framtiden för banken. Arkivbild.
Foto: Kiyoshi Ota/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Frankrikes centralbank vill bli mer miljövänlig och har nu presenterat en rad gröna mål för sina investeringar. På sikt innebär det en kraftig minskning av investeringar i företag som handlar med fossila bränslen.

Från och med slutet av det här året kommer Banque de France inte längre att investera i företag som får mer än två procent av sin vinst från kol. Från och med 2024 får ingen del av vinsten komma från kol. I dag ligger gränsen på tio procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Ekonomi

Varmt mottagande för nytt stöd till företag

Ett nytt ekonomiskt stöd införs till företag som tvingas stänga ned sin verksamhet inom ramen för den nya pandemilagen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Företag som tvingas stänga verksamhet efter beslut i enlighet med den nya pandemilagen ska på vissa villkor kunna få stöd för att täcka alla sina fasta kostnader under nedstängningen.
– Ett oerhört välkommet besked, säger Företagarnas vd Günther Mårder till TT.
PREMIUM

Upp till 100 procent av de fasta kostnaderna i företaget kommer att kunna ersättas.

Det nya stödet ska gälla under den tid som pandemilagen är i kraft och har liknande utformning som det så kallade omställningsstödet. Det innebär att storleken på minskningen av omsättningen avgör hur stort stöd företaget får rätt till.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

IMF vill stärka stridskassan

Finansminister Magdalena Andersson (S) tillträder som ordförande för IMFC, Internationella valutafondens högsta rådgivande organ.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Internationella valutafonden (IMF) behöver stärka stridskassan i coronakrisens spår, konstaterar chefen Kristalina Georgieva.
Finansminister Magdalena Andersson (S) håller med.
– Utan tvekan kommer ärren från detta att bestå i många år, säger hon om pandemins konsekvenser.
PREMIUM

– Det är en historisk utmaning vi står inför, först och främst för hälsoläget, men också för ekonomin, säger Magdalena Andersson på en digital presskonferens tillsammans med IMF-chefen.

Hon har precis tillträtt som ordförande i IMFC, där hon ska leda arbetet i IMF:s viktigaste rådgivande organ med ekonomisk-politiska höjdare från hela världen för att forma fondens framtida riktlinjer och beslut.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Sveaskogs vd slutar genast: "Sätta ner foten"

Sveaskogs vd slutar. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi Statliga skogsjätten Sveaskogs vd Hannele Arvonen får sluta med omedelbar verkan. Anledningen är oenighet om framtidsplanerna.
– Nu måste vi se till att sätta ner foten och bestämma hur det här ska verkställas, säger styrelseordföranden Eva Färnstrand.
PREMIUM

Enligt lantbrukets affärstidning ATL får Arvonen sparken.

Per Matses, tidigare ekonomidirektör och vice vd i bolaget, tar över som tillförordnad vd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL