I fyra län orsakar pandemin "allvarlig påverkan på liv och hälsa". Det framgår av länsstyrelsernas senaste rapporter till Regeringskansliet, rapporterar SVT Nyheter.
Flera regioner framhåller att det är det utdragna förloppet som tär hårt på vårdpersonalen. Östergötland, Uppsala, Gävleborg och Jönköping rapporterade på tisdagen en allvarlig påverkan på liv och hälsa.
Enligt kommunen tillåter de inte munskydd i vare sig grundskola eller gymnasieskola. De hänvisar till Folkhälsomyndigheten som säger att det inte finns vetenskapliga belägg för att det skulle gynna verksamheten.
– Det handlar också om att det finns stora risker med munskydd som hanteras fel, säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef i barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad, till P4 Halland.
Läraren är kritisk mot kommunens förbud.
– Jag förstår inte vilken skada jag kan göra genom att använda munskyddet då och då. Jag känner mig säkrare med munskydd där det finns mycket folk, säger läraren till radion.
"Katastrofalt beteende"
Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, är mycket kritisk mot Halmstads kommun:
– Jag tycker att det är ett helt katastrofalt beteende att gå ut och förbjuda skyddsutrustning när vi är inne i en pandemi. Jag tycker att det är helt otroligt faktiskt att man gör på det sättet.
– Vårt ombud har varit i kontakt med kommunen, man har legat på och frågat vad som gäller och om man verkligen har tolkat det här på rätt sätt. Vår förhoppning är att Halmstads kommun ska ta sitt förnuft till fånga, men tyvärr låter det inte så när man hör kommunens representanter.
TT: Hur tycker ni att lärare ska göra med munskydd?
– Vi har gått ut med ett krav att alla arbetsgivare ska erbjuda munskydd och sedan kan det vara frivilligt att använda det, säger Åsa Fahlén.
"Inget förbud"
Smittskydd Halland uppger för TT att det inte finns något förbud mot att använda munskydd i skolan.
"FoHM har ingen rekommendation om att använda munskydd i skolan och Smittskydd Halland har ingen annan åsikt vad gäller detta. Varken FoHM eller smittskydd förbjuder munskyddsanvändning. Om huvudman fattar beslut om detta sker det i så fall utifrån annat lagstöd som finns, eller agerar utifrån eventuella rekommendationer från arbetsmiljöverket”, skriver kommunikationsdirektören Johanna Wiechel-Steier i ett mejl.
Statsepidemilog Anders Tegnell säger att det är varje arbetsgivares egna ansvar att göra bedömningar och att Folkhälsomyndigheten inte kan veta vad som ligger bakom beslutet i Halmstad.
– Vi har sagt väldigt tydligt att det här är en bedömning man måste göra i sin egen verksamhet och det är det man har gjort, säger Tegnell till TT.
Gravstenar har välts på Norra begravningsplatsen i Solna norr om Stockholm, enligt polisen.
– Vi fick kännedom om det klockan 15.32 i dag. Gravstenarna har välts och vi kommer att utreda det som brott mot griftefriden, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.
Polisen har ingen uppgift om vandaliseringen har riktats mot någon särskild religion eller del av begravningsplatsen, eller hur många gravstenar som har välts.
– Patrullen är på plats och tekniker är på väg dit så jag har inte den detaljuppgiften, säger Hägg.
Det är tredje gången på kort tid som Norra begravningsplatsen utsätts för skadegörelse – vid två tillfällen i december vältes gravstenar på begravningsplatsen.
Återigen har flera träd i Malmö utsatts för skadegörelse. Den här gången rör det sig om kastanje- och körsbärsträd vid Vattentornet i Rosengård, skriver Kvällsposten.
– I anmälan framgår att någon skurit av barken på åtta träd, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson till tidningen.
Händelsen polisanmäldes på lördagen.
Sedan november i fjol har någon eller några angripit träd i Malmö. Drygt 150 träd på allmän mark har vandaliserats.
– Alla skadorna är likadana. Man har huggit i barken, men inte ringbarkat utan det är fläckvisa skador på 30–40 centimeter med 15 centimeters bredd, sade Mattias Thelander, landskapsingenjör på Malmös fastighets- och gatukontor, till TT tidigare i veckan.
Uppmaningen gäller även för personer som har befunnit sig i Norge under de senaste 14 dagarna, samt för personer i Norgeresenärernas hushåll.
– Vi har nu i grunden samma situation i Norge som vi har i Danmark och Storbritannien. Man har en sådan spridning av den brittiska varianten, där det finns en bedömning att den faktiskt skulle kunna vara betydligt besvärligare än den som sprider sig i Sverige nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.
"Ska tas på stort allvar"
Folkhälsomyndigheten konstaterar att mycket fortfarande är okänt om den nya virusvarianten, och att forskning pågår för att ta reda på om den är mer smittsam än andra varianter. Tegnell säger att han inte kan uttala sig om huruvida den brittiska virusmutationen är mer dödlig än den som sprids i Sverige.
– Det är väldigt svårt att göra den bedömningen, har man en snabbt ökande spridning får man också höga dödstal. Det är definitivt en variant som vi ska ta på stort allvar och vi gör vårt allra bästa för att förhindra att den sprider sig i Sverige, åtminstone förhindra det så länge som möjligt, säger Tegnell.
"Inte samma spridning"
Hittills har ett 50-tal fall av den brittiska virusmutationen upptäckts i Sverige. De allra flesta av dem är kopplade till personer som har befunnit sig utomlands, enligt Tegnell.
– När man har tagit prover fritt ute i samhället har vi hittills inte sett den brittiska virusmutationen, även om vi inte har tagit jättemånga prover. Det är inte alls omöjligt att det finns fler fall därute, men vi har inte spridning på den nivån som de har i Storbritannien eller i Danmark, säger Tegnell.
Folkhälsomyndigheten har inga planer på att rekommendera att regeringen inför flygstopp från Norge.
– Det är en minimal del av dem som kommer från Norge som kommer med flyg, så det känns ganska meningslöst, säger Tegnell.
Folkhälsomyndigheten uppmanar sedan tidigare till coronatestning och isolering i hemmet för personer som har rest till Sverige från Storbritannien, Sydafrika och Brasilien.
Drygt 80 personer var utanför den ryska ambassaden i Stockholm vid lunchtid. Eftersom det var fler än åtta deltagare och sågs som en allmän sammankomst ingrep polisen.
– Vi gav dem en möjlighet att själva upplösa den. De valde själva att gå hemåt, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson.
Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?
Spelaspel.se
Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.
Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).
Vad talar för en Donald Trump-seger?
Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.
En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:
“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”
Coronaviruset är Trumps stora hot
Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.
Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.
Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.
Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.
Tre skolor i Storvreta norr om Uppsala har utsatts för en omfattande skadegörelse. Omkring 70 rutor har krossats på skolorna.
– I vissa fall är det bara det yttre glaset som har krossats, medan i andra fall har det gått igenom helt och hållet, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN