Marie Axelsson lämnar sin affär med hopp om en köpare med lika stort intresse för stickning som hon.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Malmö
MALMÖ
Allt fler lockas att fatta stickorna och skapa i garn. Men trots det ökande intresset har Marie Axelsson bestämt sig - nu säljer hon sin prinsessa fylld av garn som sedan 1963 legat på Lundbergsgatan nedan för Kronprinsen.
– Det var den första ägaren Linnea Håård som tyckte att det var passande att döpa butiken till Prinsessgarn när Kronprinsen fick sitt namn samma år som hon öppnade sin garnaffär, berättar Marie Axelsson.
Det har gått tio år sedan Marie Axelsson köpte garnaffären i hörnet på Lundbergsgatan i Slottstaden av Linnea Håård som då hade drivit butiken i nästan femtio år. Nu känner hon själv att det är dags att gå vidare.
En regelbunden kund är Lisen Lilius som alltid tyckt det var roligt att sticka. Nu är hon sugen på att ge sig på gamla ärvda mönster hon fått efter en släkting.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Butiken tar tid
– Jag jobbar sextio, sjuttio timmar i veckan. Det tar tid med mycket annat än själva butiken, inte minst att sticka allt jag visar upp i skyltningen, konstaterar Marie Axelsson, som inrett en liten stickhörna där teet den här eftermiddagen står och väntar mellan kunderna som droppar in.
– Jag har numera även ett annat jobb på ett fastighetsbolag som tar tid. Och så vill jag gärna hinna med och vara farmor också.
Bildspel: Prinsessgarn döptes samtida med Kronprinsen 1963.
Prinsessgarn i Slottstaden fick sitt namn när första ägaren Linnea Håård tyckte att Kronprinsen skulle ha en prinsessa i sin närhet.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Annat än garn säljs också i butken där även material för broderi blivit mer populärt.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
En regelbunden kund är Lisen Lilius som alltid tyckt det var roligt att sticka. Nu är hon sugen på att ge sig på gamla ärvda mönster hon fått efter en släkting.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Efter tio år har Marie Axelsson bestämt sig för att sälja Prinsessgarn, med föhoppning om att en ny stickentusiast ska ta över butiken som legat på Lundbergsgatan sedan 1963.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Gerd och Annika Skogar kommer från en släkt där stickningen ärvts från mor till dotter. Nu är det kläder till familjens nyaste tillskott Majken som lockar till skapande.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Inredningen från golv till tak har i stort sett inte ändrats sedan öppnandet 1963.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Logotypen från 1963 har hängt med Prinsessgarns andra ägare.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Det tar sin tid att sticka upp alla visningsplagg vilket Marie Axelsson gör i sin stickhörna i butiken.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Garnprinsessans alla garner och lager ingår i köpet.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Sextiotalsskylten har fått hänga kvar ut mot Lundbergsgatan.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Just nu är pullovern tillbaka och populär att sticka själv.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Prinsessgarn öppnade som sagt samma 1963 och året efter invigdes Kronprinsen som inspirerade till namnet. Mycket är intakt i butiken dit handarbetare i alla år hittat till butiken, som påverkats starkt av människors benägenhet att vända sig till webben för att handla stickor, garn och annat som annars var självklart att köpa i den lokala stickaffären. Nu återstår fyra stickbutiker i hela Malmö, inklusive Prinsessgarn.
- Många kommer hit och säger att det är mysigt med en gammal fin garnaffär, men sen handlar de ändå på nätet, konstaterar Marie Axelsson.
Handarbetstrend
Men med en rejält ökande handarbetstrend har intresset för att sticka lyft rejält och med det även försäljningen.
– Det är både en ny generation som hittat till handarbetet men även de som stickade på åttiotalet har börjat igen.
Beviset på det är Gerd och Annika Skogar som kommer in i butiken för att botanisera bland hyllor och garner.
Gerd och Annika Skogar kommer från en släkt där stickningen ärvts från mor till dotter. Nu är det kläder till familjens nyaste tillskott Majken som lockar till skapande.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Stickning i generationer
– Stickningen har gått i generationer, min mamma lärde mig och sticka och sen har det gått vidare, berättar Gerd Skogar som liksom dottern tycker stickning är meditativt och något där du direkt ser resultatet av det du gör.
Från start har Marie Axelsson även arrangerat stickkafé och workshops. Eller klassiska syjuntor, med snack, fika och handarbete, konstaterar Marie Axelsson som två kvällar i veckan öppnat butiken efter påtryckning av kunderna. Just nu under pandemin har det varit uppehåll i butiken är det bara öppet några timmar på seneftermiddagen.
Har coronapandemin påverkat verksamheten negativt?
– Nej, egentligen tvärt om. Jag har en ökande kundkrets och nu under pandemin när många varit mycket hemma är handarbetstrenden större än någonsin. Många vill ha något att gör när de är hemma mycket.
Att modetrenden just nu även inkluderar många stickade plagg, det senaste är pullovern, har ökar på suget för att själv skapa plaggen man bär menar Marie Axelsson, som själv fångades av handarbete redan som liten.
Inredningen från golv till tak har i stort sett inte ändrats sedan öppnandet 1963.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Kreativt skapande
– Det var min mormor som lärde mig sticka som fem, sexåring och sedan dess har jag handarbetat. Jag har även sytt och broderat, men det är stickning jag tycker är roligast.
– För mig är stickning kreativt och ett sätt att skapa med färg och form i olika material.
Sextiotalet kvar i skylten
Men nu har Marie Axelsson med visst vemod och sorg tagit beslutet att butiken ska gå vidare. Hennes förhoppning är att någon stickentusiast kan förädla och driva vidare verksamheten som i alla år fått behålla sin klassiska sextiotalslogotype och skylt över entrédörren.
I köpet ingår ett stort varulager av garn, stickor, knappar, mönster, uppstickade modeller, skyltmateriel tillsammans med hemsida, kassaregister och så klart det anrika namnet.
Det tar sin tid att sticka upp alla visningsplagg vilket Marie Axelsson gör i sin stickhörna i butiken.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Kommer du att sluta sticka nu?
– Nej, absolut inte. Det är klart roligt att sticka till mitt barnbarn, men jag tycker faktiskt det roligaste är att sticka tröjor till mig själv. Det gör mig ju dessutom till en levande reklampelare!
Efter tio år har Marie Axelsson bestämt sig för att sälja Prinsessgarn, med förhoppning om att en ny stickentusiast ska ta över butiken som legat på Lundbergsgatan sedan 1963.
Mannen misstänks på sannolika skäl för mord, försök till mord och grovt vapenbrott. 22-åringen misstänks vara den som sköt Karolin Hakim till döds när hon bar på sitt barn.
Troligen var skytten ute efter hennes sambo. Mannen han fly från platsen. I stället sköts Karolin Hakim till döds.
”22-åringen har varit intressant i utredningen en längre tid och misstankarna mot honom har stärkts efter hand”, skriver polisen på sin hemsida.
Mordet väckte stor uppmärksamhet i hela Sverige. Flera personer har varit misstänkta för inblandning i mordet, bland annat för att ha hjälpt mördaren med flyktfordonet. Men ingen har tidigare gripits misstänkt för att ha utfört mordet på Karolin Hakim och mordförsöket på hennes sambo.
Senast på torsdag ska kammaråklagare Lisa Åberg besluta om mannen ska begäras häktad.
Den 10 januari fick Team Bananas-fiskaren Linus Hulterström den här bjässen till abborre på drygt två kilo och femtio centimeter.
Foto:
Privat
Malmö
malmö
Malmös kanaler är ett eldorado för sportfiskare. Just nu är det abborrfisket som är utöver det vanliga. Några sportfiskare är så bitna att de inte gör annat än att försöka jaga de största exemplaren.
– Den storleken på fiskarna som man kan få just nu är alldeles extra. Att jaga dem är verkligen beroendeframkallande, säger Linus Hulterström.
Han berättar att det senaste året har han i stort sett lagt hela sitt övriga liv på is, förutom familjen. Han har helt gått upp i sportfisket i bland annat kanalen.
Både räddningstjänst, polis och kommunens gatukontor har kommit till platsen för att inspektera förödelsen. Polisen meddelade under söndagskvällen att man har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, men att orsakerna till branden fortfarande är oklara.
– Vi har budat kriminaltekniker till platsen för att göra en undersökning, säger Evelina Olsson på polisens länskommunikationscentral.
Två av anmälningarna kom in runt lunch på söndagen och den tredje under kvällen. I den första ska två träd på Poppelgatan ha förstörts, alltså inte allt för långt ifrån Vattentornet på Rosengård där nio träd vandaliserades nyligen.
– Vi har en privatperson som upptäckt detta och som hörde av sig till oss. Barken är uppsliten på träden och ärendet är rubricerat som skadegörelse, säger Evelina Olsson på polisens ledningscentral.
Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat
Allakando
Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.
Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.
Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.
Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre
Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.
På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.
Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg
Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.
Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.
Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik
Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.
Just nu populärt med läxhjälp online i matematik
En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.
En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.
Larmet om branden inkom strax efter halv ett på söndagen. Enligt SOS Alarms händelseinformation handlar det om en bil som börjat brinna på en parkering. Branden är släckt och räddningstjänsten arbetade med fyra enheter för att släcka branden.
Någon eller några vandaliserar träd i Malmö och det börjar bli en riktigt dyr affär för kommunen. Bara för dådet på Rosengård uppgår notan till 240 000 kronor, och sedan tidigare har tiotals andra träd förstörts. Polisen har i nuläget ingenting att gå på.
– Det är stora belopp, många ärenden och mycket bekymmersamt, men vi har ingen misstänkt. Varken i dagens ärende eller tidigare, säger Evelina Olsson på polisens ledningscentral.
Engelsk vegan startade egen tillverkning - saknade smakrika ostar
Simon har under fem år utvecklat framställningen av sina ostar.
Foto:
Claes Hall
Malmö
feature
Reportage
Simon Francis från Manchester har varit vegan i 21 år. Något problem att skippa kött har han inte haft, men längtan efter smakrik veganost blev så stor att han började göra egen av cashewnötter. I sin och partnern Silvia Todeschinis raw-foodrestaurang i Malmö tillverkar och säljer han nu godsakerna.
Det är lugnt i restaurangen. Vanligtvis är det fullsatt så här vid lunchtid, men nu håller sig gästerna borta på grund av Corona. Även om det naturligtvis är besvärligt, står inte Simon och faller med den verksamheten.
-Jag är inte bekymrad alls. I början var det restaurangen som höll osttillverkningen vid liv. Nu är det tvärtom.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN