Sport

Efter kaoset – Egypten inledde VM med seger

Yehia Omar gjorde fyra av målen när Egypten slog Chile med 35–29 i premiären av handbolls-VM. Arkivbild.
Foto: Marius Becker/AP/TT
Sport
Sport Ingen publik på läktaren, länder som hoppar av i sista sekund och allmänt kaos. Handbolls-VM i Egypten har plågats av stora coronaproblem redan före första avkast.
Men på onsdagen inleddes i alla fall turneringen – och det med en väntad seger för hemmanationen.
PREMIUM

Egypten vann som väntat premiären mot Chile, men det var ingen särskilt imponerande insats av en av Sveriges kommande gruppmotståndare. 35–29 (18–11) var visserligen en ohotad seger, men egyptierna slarvade en hel del, inte minst i försvarsspelet, och hade nog förväntat sig att vinna med större siffror mot gruppens tänkta slagpåse.

För arrangören var det i alla fall glädjande att VM fick börja med en seger för hemmanationen. Och att VM alls började.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Hylte/Halmstad tog historisk dubbel

Marcus Nilsson, till höger, tog sin första GP-titel. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

Hylte/Halmstad vann Grand Prix-finalen på både dam- och herrsidan i volleyboll.

Det är första gången under GP-finalernas 24-åriga historia som samma klubb vinner dubbeln.

Hylte/Halmstads damer besegrade Engelholm i finalen med 3–1 och tog sin första GP-titel genom tiderna. För herrarna, som besegrade Sollentuna med 3–2, var det sjätte segern.

"Fantastiskt stort. Jag och Pedro (damtränaren Mendes) pratade om det här i augusti inför säsongen. Det är en dröm att vi åker härifrån med två troféer", säger herrtränaren Almir Ljutovac enligt ett pressmeddelande.

Profilen och mångårige utlandsproffset Marcus Nilsson, 38-åringen som vunnit Champions League, tog sin första GP-titel med sin moderklubb.

Det är de fyra bästa lagen efter halva grundserien på dam- och herrsidan som gör upp om GP-titeln.

Sport

Barcelona vinnare igen utan Messi

Barcelonas Riqui Puig, näst längst till vänster, firar sitt mål mot Elche.
Foto: Alberto Saiz/AP/TT
Sport
Sport

Barcelona klarar sig bra utan avstängde superstjärnan Lionel Messi. Laget tog en andra seger utan argentinaren genom att vinna ligamatchen mot Elche med 2–0. Tidigare i veckan besegrades Cornella.

Frenkie De Jong och Riqui Puig gjorde målen.

– Vi är bättre i år. Vi har vunnit alla bortamatcher, så det tycker jag att vi gjort bra, säger De Jong.

Segern gjorde att Barcelona klev tillbaka till tredjeplatsen i La Liga-tabellen med 37 poäng på 19 omgångar.

Sport

Tönnesen vill ha en längre säsong

HK Malmö-tränaren Stian Tönnesen tror att det blir en tuff match mot Redbergslid i återstarten av Handbollsligan.
Foto: Claes Hall
Sport
handboll HK Malmö är redo för en hektisk återstart av Handbollsligan, men tränaren Stian Tönnesen hade hellre sett en förlängd säsong.

– Det är roligt att spela matcher och vi ser fram emot att komma igång igen, men nu har vi nio matcher på en månad och ännu värre är det för lag som dessutom spelar i Europa. Dessutom kan det ju bli fler uppskjutna matcher framöver. Man kunde önskat sig att de förlängde säsongen i stället, det hade absolut inte skadat, resonerar Stian Tönnesen.

Pandemin har redan ställt till det med många uppskjutna matcher och än har vi inte sett slutet på detta.

– Vi får se, jag hoppas fortfarande att de kommer att korrigera slutpunkten för säsongen. Det är inte bra att spela för tätt för länge och det blir inte rättvist i längden.

HK Malmö har haft en uppsjö spelare med covid-19 men nu är läget ljusare igen.

– Vi har haft en hel drös sjuka, men nu har de flesta haft det [covid-19] och de som inte har slipper förhoppningsvis bli smittade. Bara att hålla tummarna, säger Stian Tönnesen.

Varnar för RIK

En vecka in i januari kunde man komma igång igen med träningen och nu är HK Malmö redo att börja spela matcher igen.

– Tja, det är ju svårt att veta exakt var man står, men det är lika för alla.

Motståndare i första matchen blir Redbergslid, på bortagolv. Ett lag som bytt tränare och som Stian Tönnesen varnar för:

– Det är ett bra lag i grunden och de avslutade med seger före uppehållet. När de var här höll de jämna steg med oss i den första halvleken och de är säkert bättre nu. Det blir säkert en tuff match.

Hyllar Linus

Stian Tönnesen passar också på att hylla sin gamla adept Linus Persson för dennes spel i VM:

– Han har tagit ett steg till utomlands och gjort det bra. Synd på hjärnskakningen. Men han hinner få fler chanser i landslaget, han är inte så gammal ännu.

RIK-HK Malmö har avkast måndag kväll klockan 20 och kan streamas på C More.

Sport

SHL-jumbon värvar från hockeyettan

Förre Färjestadsspelaren Alexander Johansson gör SHL-comeback i Linköping. Arkivbild.
Foto: Emil Langvad/TT
Sport
Sport

Kan en 32-åring från division 1 hjälpa jumbon Linköping kvar i SHL?

Det hoppas Östgötaklubben som har tagit in forwarden Alexander Johansson som närmast kommer från spel i Halmstad.

Alexander Johansson har dock större meriter än så. Han har vunnit SM-guld med Växjö 2015, varit lagkapten i Färjestad och gjort landskamper med Tre Kronor. I fjol spelade han i Tyskland med Wolfsburg.

"Alexander har stor erfarenhet av att spela i SHL och är en stabil spelare med rätt karaktär. Han är väldigt motiverad över att komma tillbaka till SHL och han kommer att ge allt för laget i varje enskild situation", säger Linköpings sportchef Niklas Persson till klubbens webbplats.

Linköping förlorade jumbomötet med HV71 i går och ligger sist i tabellen.

Sport

Tränaren tvingas lämna laget inför VM

Landslagstränaren Johannes Lukas, här bredvid Hanna Öberg, tvingas avbryta VM-uppladdningen för att undersöka en skada. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Med bara två veckor kvar till VM lämnar landslagstränaren Johannes Lukas den svenska truppen.
– Jag hoppas att det inte är slutet på säsongen, säger han till Expressen.

Sveriges tyske tränare Johannes Lukas var inblandad i en olycka tidigare under världscupveckan i Antholz, genrepet inför VM.

Efter en svensk träning föll han och landade på samma axel som han opererade för två år sedan.

– Jag har fortfarande metallbitar kvar i axeln efter den operationen och det är så klart maximal otur att jag landar just på den axeln, säger han.

Sedan olyckan har han haft svåra smärtor och tvingats använda mitella.

I kväll lämnar han den svenska truppen för att åka hem till München och få axeln undersökt.

Om och när han kan återvända vet han inte. VM i Pokljuka inleds den 10 februari.

– Det viktiga nu är att jag får axeln undersökt. Det är ingen bra situation som det är nu. Om jag kommer kunna komma tillbaka till laget vet jag inte. Jag hoppas att det här inte är slutet på säsongen, säger han till Expressen.

Det svenska laget stannar kommande vecka kvar i Antholz för träning och sedan fortsätter VM-uppladdningen i Obertilliach.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Ponsiluoma tia när Bø vann VM-genrepet

Martin Ponsiluoma blev tia i masstarten.
Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Sport
Sport Norges Johannes Thingnes Bø knäckte alla konkurrenter och tog en överlägsen seger i masstarten. Martin Ponsiluoma blev bästa svensk på en tiondeplats, trots fyra bom.
– Det var slitigt hela vägen, men jag är nöjd ändå, säger Ponsiluoma till TT.

Bara två svenska åkare fanns med i startlistan till herrarnas masstart, det sista världscuploppet innan VM drar i gång i slovenska Pokljuka den 10 februari.

Men det ville sig inte riktigt för varken Sebastian Samuelsson eller Martin Ponsiluoma.

Ponsiluoma, som visat stark åkform hela säsongen, bommade ett skott vardera i alla fyra serier, medan Samuelsson bommade totalt tre skott. Det var ändå Ponsiluoma som placerade sig bäst av de båda blågula åkarna när han åkte in som tia, 1.05 bakom segraren Bø och med åttonde bästa åktid. Samuelsson blev 13:e.

– Det var ett väldigt tufft lopp, slitigt hela vägen. Men jag är nöjd ändå med slutplaceringen, säger Ponsiluoma.

TT: Hur är känslan i åkningen inför VM?

– Jag känner mig trygg ändå. Jag har känt mig lite sliten under de här tävlingarna på hög höjd, men jag tror att det blir bra nu med en lite lugn vecka innan pre-camp med laget. Formen kommer inte vara några problem på VM, det är jag säker på.

Även Samuelsson känner sig trygg inför VM efter svaren han fick under masstarten.

– Jag tycker det var ett stort steg framåt i dag. Jag känner mig bättre acklimatiserad till höjden i dag, så det var bra. Lite surt med bommarna, men så är det ibland. Det kändes ändå skönt att jag fick ett bra skidåkningslopp och det var kul att tävla i dag, säger han till TT.

Bø fick därmed precis det VM-genrep han ville ha när han vann i överlägsen stil före Quentin Fillon Maillet, Frankrike och Jakov Fak, Slovenien.

Marie Carlsson/TT

Sport

Magsjuk Pettersson missar ödesmatch i VM

Fredric Pettersson kan inte spela Sveriges sista match i mellanrundan.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport

Sverige får klara sig utan magsjuke mittsexan Fredric Pettersson i kvällens viktiga VM-match mot Ryska handbollsförbundets lag i Kairo.

Sedan tidigare är det klart att högernian Linus Persson missar matchen mot ryssarna på grund av hjärnskakning. Ersätter på samma position gör tidigare covidsjuke Albin Lagergren, som anslöt till truppen på lördagskvällen efter att ha testat negativt hemma i Sverige.

Hos Danmark, som bor på samma hotell som Sverige, har fyra spelare drabbats av magsjuka. Bland annat saknades stjärnan Mikkel Hansen i matchen mot Japan.

Sverige behöver minst en poäng mot ryssarna för att nå kvartsfinal, vid förlust är däremot VM över.

Sport

Seger för Juventus – Kulusevski avstängd

Weston McKennie nickade in Juventus andra mål i hemmasegern mot Bologna.
Foto: Fabio Ferrari/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Juventus håller liv i målsättningen att försvara ligatiteln i Serie A – tack vare 2–0 hemma mot Bologna.

Fullpoängaren i Turin var extra viktig efter förra omgångens 0–2-förlust borta mot topplaget Inter. Med segern har nu tränaren Andrea Pirlo & Co fortfarande viss kontakt med serieledaren Milan och just Inter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL