Inrikes

Coronans verkliga dödstal börjar bli synligt

Antal rapporterade dödsfall år 2020 jämfört med medelvärdet 2015–2019.
Foto: Johan Hallnäs
Inrikes
Inrikes Tusentals svenskar dog av det nya coronaviruset förra året, men inte så många som man kanske tror. Många hade dött i alla fall, fast av andra orsaker, visar de senaste siffrorna.
PREMIUM

Enligt Folkhälsomyndigheten hade 9 309 svenskar dött med covid-19 fram till och med den 31 december 2020. Därmed, kan man tycka, står det klart vilket pris Sverige fick betala för pandemin under det som har beskrivits som "skitåret" 2020.

Men riktigt så enkelt är det inte. I Folkhälsomyndighetens statistik, som uppdateras tisdag–fredag, hamnar alla som haft en covid-diagnos och avlidit upp till 30 dagar efter diagnostillfället. I detta register kan alltså dödsfall av personer med konstaterad covid-19, men som blivit överkörda av en buss, komma att registreras. Men även i de fall en person avlidit på sjukhus eller på ett äldreboende kan det vara svårt att sia om i vilka fall viruset varit direkt dödande, och i vilka fall sjukdomen endast varit en bidragande orsak. Antalet möjliga felkällor är många.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Stor skadegörelse på skolor – 70 rutor krossade

Omkring 70 rutor på tre skolor i Storvreta har krossats, meddelar polisen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Tre skolor i Storvreta norr om Uppsala har utsatts för en omfattande skadegörelse. Omkring 70 rutor har krossats på skolorna.

– I vissa fall är det bara det yttre glaset som har krossats, medan i andra fall har det gått igenom helt och hållet, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Skadegörelsen upptäcktes på lördagen av ett vaktbolag. Inga larm har gått i skolorna och Daniel Wikdahl har inga uppgifter om att boende i området har ringt in om oväsen. Polisen hoppas att någon som kan ha sett något ska höra av sig.

– Det bor ju ändå människor runt omkring, säger han.

Inrikes

Demonstration för Navalnyj i Stockholm

På lördagen hölls en demonstration till stöd för den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj utanför den ryska ambassaden i Stockholm.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Även i Stockholm har människor demonstrerat till stöd för den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Drygt 80 personer samlades utanför den ryska ambassaden vid lunchtid på lördagen.

Eftersom det var fler än åtta deltagare ingrep polisen.

– Det är att betrakta som en allmän sammankomst, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson.

– Vi gav dem en möjlighet att själva upplösa den. De valde själva att gå hemåt.

Navalnyj greps på flygplatsen i Moskva den 17 januari när han återvände till Ryssland. Han hade tidigare vårdats i Tyskland under flera månader sedan han överlevt ett mordförsök i augusti, där nervgiftet novitjok användes.

I Ryssland hålls en rad protester runt om i landet till stöd för Navalnyj. Hundratals personer har gripits.

Inrikes

Lärare tvingades ta av munskydd

Halmstad kommun tillåter inte munskydd. Bilden tagen utanför Sverige. Arkivbild.
Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT
Inrikes
Inrikes

Halmstad förbjuder smittskyddsutrustning på sina skolor. En lärare blev tillsagd att ta av sig munskyddet.

– Jag förstår inte vilken skada jag kan göra genom att använda munskyddet då och då. Jag känner mig säkrare med munskydd där det finns mycket folk, säger läraren till P4 Halland.

Enligt kommunen tillåter de inte munskydd i vare sig grundskola som gymnasieskola. De hänvisar till Folkhälsomyndigheten som säger att det inte finns vetenskapliga belägg för att det skulle gynna verksamheten.

– Det handlar också om att det finns stora risker med munskydd som hanteras fel, säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef i barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad, till radion.

Inrikes

En anhållen efter misstänkt mordförsök

En person är anhållen misstänkt för mordförsök i Karlskoga på fredagskvällen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har anhållits misstänkt för mordförsök i Karlskoga, rapporterar P4 Värmland.

Polisen larmades strax före klockan 19 på fredagskvällen om ett grovt våldsbrott på busstationen i Karlskoga och runt midnatt kunde en person gripas.

En person är förd till sjukhus men det finns inga uppgifter om hur svåra skadorna är.

Inrikes

Bastubadare försvann under isen

Foto: Martina Holmberg/TT
Inrikes
Inrikes

Vid halv tio på lördagsförmiddagen larmades räddningstjänsten till Hellasgården i Nacka där en person i ett bastubadande sällskap försvunnit under isen. En dryg halvtimme efter att larmen kommit in kunde personen lokaliseras och lyftas upp ur vattnet.

– Dykare fick upp personen och hjärt- och lugnräddning påbörjades på plats. Personen är nu förd till sjukhus med ambulanshelikopter, säger Lennart Meijer, operativ chef på Räddningscentralen Stockholm län till TT.

Ytterligare information om skadeläget saknas.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Inrikes

Begränsad frihet - trots vaccinering

Vaccinet innebär inte att du kan återgå till det 'vanliga livet'. Tyvärr. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes När du väl fått dina två vaccindoser kan du äntligen börja leva som förut.
Nja, inte riktigt. Inte till en början, i alla fall.

Förväntningarna på de vacciner mot covid-19 som just nu håller på att distribueras till svenska folket enligt den prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten gjort upp är skyhöga.

Men hur ska man tänka, om man väl fått de två doser som krävs för att man ska få ett fullgott skydd?

En nackdel

– Det beror på vem man är. Om man arbetar inom sjukvården eller äldreomsorgen, så har vi sagt att det inte ska vara någon skillnad på om man är vaccinerad eller inte. Då ska man fortsätta att använda skyddsutrustning och vidta alla andra försiktighetsåtgärder, eftersom man faktiskt inte vet om man för smittan vidare eller inte, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Det finns en nackdel med det vaccin som just nu ges ute regionerna. De studier som gjorts visar bara att vaccinet i olika grad skyddar mot sjukdom, men man vet ännu inte om det också förhindrar att en vaccinerad person kan föra smittan vidare och på så sätt utgöra en risk för andra. Arbetshypotesen är att vaccinet även skyddar mot detta, men hittills är det ingen som vet.

Olika lång tid

TT: Men alla vi andra, då? Kan vi börja leva som vanligt, träffa barnbarn och så vidare, när vi väl blivit vaccinerade?

– Det är något vi tittar på just nu. Tanken är att komma med riktlinjer, men vi vill ha mer data först för att verifiera hur väl skyddad man faktiskt blir, att det verkligen är så (att vaccinet skyddar mot att föra smittan vidare).

– Dessutom tar det ju minst en vecka innan en vaccinering har effekt, och det måste man också ta i beaktande, säger Anders Tegnell.

Kroppen måste hinna bilda antikroppar innan vaccinet får effekt, vilket också kan ta olika lång tid, både för olika individer, men också för olika åldersgrupper.

Enligt den plan som regeringen och Folkhälsomyndigheten gjort upp kommer hela Sveriges vuxna befolkning, samt riskgrupper bland barn, att ha erbjudits vaccination mot covid-19 före halvårsskiftet.

Johan Nilsson/TT

Inrikes

Snöovädret drar förbi – men blåsigt i fjällen

Det kraftiga snöovädret som dragit fram över landets norra delar har mattats av – men det snöar fortfarande i Västerbotten. Arkivbild.
Foto: Mats Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Det kraftiga snöovädret som de senaste dagarna skakat om landets norra delar har mattats av. Men i Lapplandsfjällen blåser det fortfarande bitvis rejält – framförallt i Hemavan i Västerbotten, som under fredagen drabbades av orkanvindar.
PREMIUM

Snöovädret som de senaste dygnen har dragit fram över norra Sverige ser ut att mattas av – och SMHI har nu tagit bort samtliga klass 3-varningar.

Under natten har snöovädret också fortsatt att ställa till det i trafiken över stora delar av Norrlandskusten – och vid Skellefteåbukten kan läget fortfarande vara besvärligt, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Vabruari 2022 kan bli tuffare än vanligt

Vanliga vintersjukdomar som influensa och vinterkräksjuka har tryckts tillbaka i år. Arkivbild.
Foto: Isabell Höjman/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Nästa års influensasäsong riskerar att bli extra allvarlig. Orsaken är att pandemirestriktionerna och den fysiska distanseringen har gjort att influensa, RS-virus, vinterkräksjuka och andra luftburna virus inte fått den spridning de brukar få, skriver SvD.

I vanliga fall är relativt många immuna när säsongen drar i gång eftersom de smittats ett eller flera år tidigare, och det bidrar till att bromsa spridningen. Men i höst kommer färre än vanligt att vara immuna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL