MALMÖ
Barnfamiljer som vill besöka den nya lekplatsen vid Ribersborg hänvisas till p-platsen vid T-bryggan en kilometer bort. Nu hoppas många att den stora badplatsparkeringen som bara är öppen under perioden maj-oktober kan vara öppen även på vintern.
– Hela västra delen av Limhamnsfältet behöver en parkering så att det blir åtkomligt för Malmöbor hela året, påpekar en Malmöbo i ett mejl till fastighets- och gatukontoret.
Kontoret har svarat att den stora parkeringen som ligger i närheten av Öresunds funkis (tidigare handikappbadet) behövs som ett upplag för snömassor under vintern. Parkeringen är stängd från oktober till maj. Rutinerna för snöupplag kommer att ses över till säsongen 2021-2022.
Stadsbyggnadsnämnden i Malmö har beviljat bygglov för ytterligare nybyggnad i Hyllie, nu för ett bostadskvarter på fastigheten Dagvattnet 3.
Denna avgränsas av Dagvattengatan och Dagvattenparken i väster, Regndroppsgatan i söder och Hyllie vattenparksgata i öster.
Det nya bostadskvarteret får flera olika boendeformer. Ett LSS-gruppboende, trygghetsboende samt vanliga hyresrätter. En butikslokal föreslås i bottenvåningen. Totalt blir det 108 lägenheter.
Innergården är tänkt som en grön mötesplats för alla som bor inom fastigheten med en portgång in mot gården. På gården ska finnas flera avskilda uteplatser, mycket grönska som fruktträd, odlingsbäddar och naturlek. LSS-gruppboendet ska ligga på bottenvåningen i byggnadens östra och södra del och får egen avgränsad utemiljö. Här blir sex lägenheter med tillhörande servicefunktioner. Gruppboendet kommer att hyras av Malmö stad. Trygghetsbostäderna som riktar sig mot hushåll där minst en person fyllt 65 år, ligger mot parken i lugn miljö.
Marie Axelsson lämnar sin affär med hopp om en köpare med lika stort intresse för stickning som hon.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Malmö
MALMÖ
Allt fler lockas att fatta stickorna och skapa i garn. Men trots det ökande intresset har Marie Axelsson bestämt sig - nu säljer hon sin prinsessa fylld av garn som sedan 1963 legat på Lundbergsgatan nedan för Kronprinsen.
– Det var den första ägaren Linnea Håård som tyckte att det var passande att döpa butiken till Prinsessgarn när Kronprinsen fick sitt namn samma år som hon öppnade sin garnaffär, berättar Marie Axelsson.
Det har gått tio år sedan Marie Axelsson köpte garnaffären i hörnet på Lundbergsgatan i Slottstaden av Linnea Håård som då hade drivit butiken i nästan femtio år. Nu känner hon själv att det är dags att gå vidare.
En regelbunden kund är Lisen Lilius som alltid tyckt det var roligt att sticka. Nu är hon sugen på att ge sig på gamla ärvda mönster hon fått efter en släkting.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Butiken tar tid
– Jag jobbar sextio, sjuttio timmar i veckan. Det tar tid med mycket annat än själva butiken, inte minst att sticka allt jag visar upp i skyltningen, konstaterar Marie Axelsson, som inrett en liten stickhörna där teet den här eftermiddagen står och väntar mellan kunderna som droppar in.
– Jag har numera även ett annat jobb på ett fastighetsbolag som tar tid. Och så vill jag gärna hinna med och vara farmor också.
Bildspel: Prinsessgarn döptes samtida med Kronprinsen 1963.
Prinsessgarn i Slottstaden fick sitt namn när första ägaren Linnea Håård tyckte att Kronprinsen skulle ha en prinsessa i sin närhet.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Annat än garn säljs också i butken där även material för broderi blivit mer populärt.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
En regelbunden kund är Lisen Lilius som alltid tyckt det var roligt att sticka. Nu är hon sugen på att ge sig på gamla ärvda mönster hon fått efter en släkting.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Efter tio år har Marie Axelsson bestämt sig för att sälja Prinsessgarn, med föhoppning om att en ny stickentusiast ska ta över butiken som legat på Lundbergsgatan sedan 1963.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Gerd och Annika Skogar kommer från en släkt där stickningen ärvts från mor till dotter. Nu är det kläder till familjens nyaste tillskott Majken som lockar till skapande.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Inredningen från golv till tak har i stort sett inte ändrats sedan öppnandet 1963.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Logotypen från 1963 har hängt med Prinsessgarns andra ägare.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Det tar sin tid att sticka upp alla visningsplagg vilket Marie Axelsson gör i sin stickhörna i butiken.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Garnprinsessans alla garner och lager ingår i köpet.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Sextiotalsskylten har fått hänga kvar ut mot Lundbergsgatan.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Just nu är pullovern tillbaka och populär att sticka själv.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Prinsessgarn öppnade som sagt samma 1963 och året efter invigdes Kronprinsen som inspirerade till namnet. Mycket är intakt i butiken dit handarbetare i alla år hittat till butiken, som påverkats starkt av människors benägenhet att vända sig till webben för att handla stickor, garn och annat som annars var självklart att köpa i den lokala stickaffären. Nu återstår fyra stickbutiker i hela Malmö, inklusive Prinsessgarn.
- Många kommer hit och säger att det är mysigt med en gammal fin garnaffär, men sen handlar de ändå på nätet, konstaterar Marie Axelsson.
Handarbetstrend
Men med en rejält ökande handarbetstrend har intresset för att sticka lyft rejält och med det även försäljningen.
– Det är både en ny generation som hittat till handarbetet men även de som stickade på åttiotalet har börjat igen.
Beviset på det är Gerd och Annika Skogar som kommer in i butiken för att botanisera bland hyllor och garner.
Gerd och Annika Skogar kommer från en släkt där stickningen ärvts från mor till dotter. Nu är det kläder till familjens nyaste tillskott Majken som lockar till skapande.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Stickning i generationer
– Stickningen har gått i generationer, min mamma lärde mig och sticka och sen har det gått vidare, berättar Gerd Skogar som liksom dottern tycker stickning är meditativt och något där du direkt ser resultatet av det du gör.
Från start har Marie Axelsson även arrangerat stickkafé och workshops. Eller klassiska syjuntor, med snack, fika och handarbete, konstaterar Marie Axelsson som två kvällar i veckan öppnat butiken efter påtryckning av kunderna. Just nu under pandemin har det varit uppehåll i butiken är det bara öppet några timmar på seneftermiddagen.
Har coronapandemin påverkat verksamheten negativt?
– Nej, egentligen tvärt om. Jag har en ökande kundkrets och nu under pandemin när många varit mycket hemma är handarbetstrenden större än någonsin. Många vill ha något att gör när de är hemma mycket.
Att modetrenden just nu även inkluderar många stickade plagg, det senaste är pullovern, har ökar på suget för att själv skapa plaggen man bär menar Marie Axelsson, som själv fångades av handarbete redan som liten.
Inredningen från golv till tak har i stort sett inte ändrats sedan öppnandet 1963.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Kreativt skapande
– Det var min mormor som lärde mig sticka som fem, sexåring och sedan dess har jag handarbetat. Jag har även sytt och broderat, men det är stickning jag tycker är roligast.
– För mig är stickning kreativt och ett sätt att skapa med färg och form i olika material.
Sextiotalet kvar i skylten
Men nu har Marie Axelsson med visst vemod och sorg tagit beslutet att butiken ska gå vidare. Hennes förhoppning är att någon stickentusiast kan förädla och driva vidare verksamheten som i alla år fått behålla sin klassiska sextiotalslogotype och skylt över entrédörren.
I köpet ingår ett stort varulager av garn, stickor, knappar, mönster, uppstickade modeller, skyltmateriel tillsammans med hemsida, kassaregister och så klart det anrika namnet.
Det tar sin tid att sticka upp alla visningsplagg vilket Marie Axelsson gör i sin stickhörna i butiken.
Foto:
Pernilla Nielsen Negrén
Kommer du att sluta sticka nu?
– Nej, absolut inte. Det är klart roligt att sticka till mitt barnbarn, men jag tycker faktiskt det roligaste är att sticka tröjor till mig själv. Det gör mig ju dessutom till en levande reklampelare!
Efter tio år har Marie Axelsson bestämt sig för att sälja Prinsessgarn, med förhoppning om att en ny stickentusiast ska ta över butiken som legat på Lundbergsgatan sedan 1963.
Mannen misstänks på sannolika skäl för mord, försök till mord och grovt vapenbrott. 22-åringen misstänks vara den som sköt Karolin Hakim till döds när hon bar på sitt barn.
Två månader efter mordet på Karolin Hakim släppte polisen bilder på en man i mörk luvtröja som är på väg att hoppa in i en bil. Han pekades då ut som en av skyttarna.
– Den personen som figurerar på bild i medier är den personen som vi menar sköt Karolin Hakim, bekräftar kammaråklagare Lisa Åberg.
Troligen var skytten ute efter hennes sambo. Mannen han fly från platsen. I stället sköts Karolin Hakim till döds.
”22-åringen har varit intressant i utredningen en längre tid och misstankarna mot honom har stärkts efter hand”, skriver polisen på sin hemsida.
Mordet väckte stor uppmärksamhet i hela Sverige. Flera personer har varit misstänkta för inblandning i mordet, bland annat för att ha hjälpt mördaren med flyktfordonet. Men ingen har tidigare gripits misstänkt för att ha utfört mordet på Karolin Hakim och mordförsöket på hennes sambo.
Senast på torsdag ska kammaråklagare Lisa Åberg besluta om mannen ska begäras häktad.
Den 10 januari fick Team Bananas-fiskaren Linus Hulterström den här bjässen till abborre på drygt två kilo och femtio centimeter.
Foto:
Privat
Malmö
malmö
Malmös kanaler är ett eldorado för sportfiskare. Just nu är det abborrfisket som är utöver det vanliga. Några sportfiskare är så bitna att de inte gör annat än att försöka jaga de största exemplaren.
– Den storleken på fiskarna som man kan få just nu är alldeles extra. Att jaga dem är verkligen beroendeframkallande, säger Linus Hulterström.
Han berättar att det senaste året har han i stort sett lagt hela sitt övriga liv på is, förutom familjen. Han har helt gått upp i sportfisket i bland annat kanalen.
Både räddningstjänst, polis och kommunens gatukontor har kommit till platsen för att inspektera förödelsen. Polisen meddelade under söndagskvällen att man har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, men att orsakerna till branden fortfarande är oklara.
– Vi har budat kriminaltekniker till platsen för att göra en undersökning, säger Evelina Olsson på polisens länskommunikationscentral.
Privatlån.com
Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.
Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.
Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.
Köp din drömhäst
Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.
Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.
Res på semester till tropikerna
Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.
Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.
Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.
Investera i ny hemelektronik
Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.
Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.
Två av anmälningarna kom in runt lunch på söndagen och den tredje under kvällen. I den första ska två träd på Poppelgatan ha förstörts, alltså inte allt för långt ifrån Vattentornet på Rosengård där nio träd vandaliserades nyligen.
– Vi har en privatperson som upptäckt detta och som hörde av sig till oss. Barken är uppsliten på träden och ärendet är rubricerat som skadegörelse, säger Evelina Olsson på polisens ledningscentral.
Larmet om branden inkom strax efter halv ett på söndagen. Enligt SOS Alarms händelseinformation handlar det om en bil som börjat brinna på en parkering. Branden är släckt och räddningstjänsten arbetade med fyra enheter för att släcka branden.
Någon eller några vandaliserar träd i Malmö och det börjar bli en riktigt dyr affär för kommunen. Bara för dådet på Rosengård uppgår notan till 240 000 kronor, och sedan tidigare har tiotals andra träd förstörts. Polisen har i nuläget ingenting att gå på.
– Det är stora belopp, många ärenden och mycket bekymmersamt, men vi har ingen misstänkt. Varken i dagens ärende eller tidigare, säger Evelina Olsson på polisens ledningscentral.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN