Snöstormen har bedarrat, men det är fortsatt stor lavinfara i södra Jämtlandsfjällen.
Det har bildats tjocka och instabila flak av drevsnö som kommer att vara mycket känsliga även kommande dygn enligt Naturvårdsverkets lavinprognoser. Störst är lavinfaran kring Oviksfjällen och västerut mot Åre.
Gravstenar har välts på Norra begravningsplatsen i Solna norr om Stockholm, enligt polisen.
– Vi fick kännedom om det klockan 15.32 i dag. Gravstenarna har välts och vi kommer att utreda det som brott mot griftefriden, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.
Polisen har ingen uppgift om vandaliseringen har riktats mot någon särskild religion eller del av begravningsplatsen, eller hur många gravstenar som har välts.
– Patrullen är på plats och tekniker är på väg dit så jag har inte den detaljuppgiften, säger Hägg.
Det är tredje gången på kort tid som Norra begravningsplatsen utsätts för skadegörelse – vid två tillfällen i december vältes gravstenar på begravningsplatsen.
Återigen har flera träd i Malmö utsatts för skadegörelse. Den här gången rör det sig om kastanje- och körsbärsträd vid Vattentornet i Rosengård, skriver Kvällsposten.
– I anmälan framgår att någon skurit av barken på åtta träd, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson till tidningen.
Händelsen polisanmäldes på lördagen.
Sedan november i fjol har någon eller några angripit träd i Malmö. Drygt 150 träd på allmän mark har vandaliserats.
– Alla skadorna är likadana. Man har huggit i barken, men inte ringbarkat utan det är fläckvisa skador på 30–40 centimeter med 15 centimeters bredd, sade Mattias Thelander, landskapsingenjör på Malmös fastighets- och gatukontor, till TT tidigare i veckan.
Uppmaningen gäller även för personer som har befunnit sig i Norge under de senaste 14 dagarna, samt för personer i Norgeresenärernas hushåll.
– Vi har nu i grunden samma situation i Norge som vi har i Danmark och Storbritannien. Man har en sådan spridning av den brittiska varianten, där det finns en bedömning att den faktiskt skulle kunna vara betydligt besvärligare än den som sprider sig i Sverige nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.
"Ska tas på stort allvar"
Folkhälsomyndigheten konstaterar att mycket fortfarande är okänt om den nya virusvarianten, och att forskning pågår för att ta reda på om den är mer smittsam än andra varianter. Tegnell säger att han inte kan uttala sig om huruvida den brittiska virusmutationen är mer dödlig än den som sprids i Sverige.
– Det är väldigt svårt att göra den bedömningen, har man en snabbt ökande spridning får man också höga dödstal. Det är definitivt en variant som vi ska ta på stort allvar och vi gör vårt allra bästa för att förhindra att den sprider sig i Sverige, åtminstone förhindra det så länge som möjligt, säger Tegnell.
"Inte samma spridning"
Hittills har ett 50-tal fall av den brittiska virusmutationen upptäckts i Sverige. De allra flesta av dem är kopplade till personer som har befunnit sig utomlands, enligt Tegnell.
– När man har tagit prover fritt ute i samhället har vi hittills inte sett den brittiska virusmutationen, även om vi inte har tagit jättemånga prover. Det är inte alls omöjligt att det finns fler fall därute, men vi har inte spridning på den nivån som de har i Storbritannien eller i Danmark, säger Tegnell.
Folkhälsomyndigheten har inga planer på att rekommendera att regeringen inför flygstopp från Norge.
– Det är en minimal del av dem som kommer från Norge som kommer med flyg, så det känns ganska meningslöst, säger Tegnell.
Folkhälsomyndigheten uppmanar sedan tidigare till coronatestning och isolering i hemmet för personer som har rest till Sverige från Storbritannien, Sydafrika och Brasilien.
Drygt 80 personer var utanför den ryska ambassaden i Stockholm vid lunchtid. Eftersom det var fler än åtta deltagare och sågs som en allmän sammankomst ingrep polisen.
– Vi gav dem en möjlighet att själva upplösa den. De valde själva att gå hemåt, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson.
Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke
SUNBIRD WEBBYRÅ
Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:
Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.
Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.
1. Var konsekvent
Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.
2. Tänk långsiktigt
Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.
3. Differentiera er
Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.
4. Var fokuserad
För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.
Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.
Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.
Tre skolor i Storvreta norr om Uppsala har utsatts för en omfattande skadegörelse. Omkring 70 rutor har krossats på skolorna.
– I vissa fall är det bara det yttre glaset som har krossats, medan i andra fall har det gått igenom helt och hållet, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.
Halmstad förbjuder smittskyddsutrustning på sina skolor. En lärare blev tillsagd att ta av sig munskyddet.
– Jag förstår inte vilken skada jag kan göra genom att använda munskyddet då och då. Jag känner mig säkrare med munskydd där det finns mycket folk, säger läraren till P4 Halland.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN