Som vanligt när det gäller att komma till rätta med orättvisor är ett bra samarbete mellan myndigheter nyckeln. Under rubriken arbetslivskriminalitet finns sådant som att fuska med säkerheten och att använda illegal arbetskraft. Det kan till och med röra sig om människohandel eller personal som riskerar livet genom att tvingas jobba med oskyddade farliga maskiner.
Regeringens utredning kring myndighetssamarbete kring att förhindra arbetslivskriminalitet identifierar ett stort behov av informationsutbyte mellan Försäkringskassan, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten, Arbetsmiljöverket, Migrationsverket och Jämställdhetsmyndigheten. 130 olika typer av informationsutbyte krävs för att myndigheterna ska kunna göra sitt arbete på bästa sätt. Föga förvånande visar det sig att just brist på informationsutbyte är det som leder till att en del myndigheter inte är så effektiva som de skulle kunna vara i arbetet mot arbetslivskriminalitet. Så visar det sig nästan alltid vara, oavsett om det handlar om administrationstunga svenska myndigheter eller om EU:s institutioner.
Det kom dock inga tydliga besked om hur man ska göra med sekretessbestämmelser som i nuläget förhindrar att samarbetet flyter på, vilket många hade förväntat sig. Myndigheterna behöver tydliga besked kring vad som gäller, så de inte bryter mot existerande sekretess eller hindras i samarbetet. Regeringens utredare Mikael Sjöberg påpekade också att samarbetet inte förankrats bra hos arbetsmarknadens parter vilket lär behövas för att det ska fungera. Även förslaget om att skapa ett kansli som administrerar samarbetet är bra.
Omsorg om personlig integritet är viktigt, men den får inte bli så stor att det blir omöjligt för myndigheterna att utföra sitt arbete. Myndighetskontrollerna kan i vissa fall rädda liv på anställda, eller stoppa ett grovt utnyttjande av människor. Målsättningen ska alltid vara att ingen löper risk att dödas eller skadas i svenskt arbetsliv.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN