Sport

HIF:s damsatsning tar form

Fotbollstränare
Sport
Fotboll Två tränare och 25-talet spelare finns på plats. Helsingborgs IF:s nya satsning på damsidan inleds det här året allra längst ned i seriesystemet. I division fyra. Ambitionerna är stora inför framtiden.

Precis som en rad andra klassiska fotbollsklubbar har även Helsingborgs IF infört en satsning på flick- och damsidan efter påbud från medlemmarna.

Förra året debuterade både Malmö FF och IFK Göteborg i division fyra. Och 2021 är det alltså dags för HIF:s damlag att sparka igång.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Hatton vann Europatourpremiären

Tyrrell Hatton vann Europatourgens premiär. Arkivbild.
Foto: David J. Phillip/AP/TT
Sport
Sport

Det blev ingen lyckad avslutning på Europatourpremiären för den nordirländske golfstjärnan Rory McIlroy.

Ledaren efter tre ronder gjorde fyra bogeys på söndagen i Abu Dhabi och fick nöja sig med en tredjeplats efter en parrond, 72 slag.

Engelsmannen Tyrrell Hatton gjorde sex birdies och vann tävlingen 18 under par. Han var fyra slag före australiern Jason Scrivener som också gick sex under par för dagen.

Alla tre svenskar klättrade i resultatlistan sista dagen. Kristoffer Broberg slutade på 16:e plats efter 71 slag. Henrik Stenson och Alexander Björk kom på delad 46:e plats efter 69 respektive 70 slag för dagen.

Sport

Howden tar andra raka i Idre

Reece Howden (gul), vinner skicrosstävlingen i Idre före Ryan Regez (röd), och Jonas Lenherr (blå).
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

Skicrosshelgen i Idre blev långt ifrån någon svensk succé. På lördagen åkte Viktor Andersson och David Mobärg ut i åttondelen.

På söndagen blev Andersson utslagen i kvalet, efter en krasch, och Mobärg slogs ut direkt i åttondelen. I världscuptävlingen tidigare i veckan i Idre kom Andersson tvåa.

Kanadensaren Reece Howden vann både lördagens och söndagens tävling. På söndagen med schweizarna Ryan Regez och Jonas Lenherr efter sig.

Schweiziskan Fanny Smith och fransyskan Alizee Baron hade tagit varsin seger i Idre inför söndagens avslutning.

Då vann suveränen Smith före Baron. Smith tog sin 27:e världscupseger. Kanadensiskan Marielle Thompson kom trea.

Sport

Elvira Öberg sköt bort Sverige i stafetten

Sveriges Elvira Öberg hade en tung dag på vallen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport I går var det Peppe Femling som sköt bort Sveriges chanser i stafetten. I dag var det Elvira Öbergs (o)tur. Efter tre raka pallplatser under skidskyttesäsongen blev de svenska damerna sjua i VM-genrepet.
– Jag har ingen känsel om händerna när jag skjuter stå. Det är för jävligt när man ska skjuta, säger Elvira Öberg.

De sista stafetterna inför VM i Pokljuka, som inleds den 10 februari, gick inte Sveriges väg – varken på dam- eller herrsidan. Det svenska herrlaget slutade under lördagen på 15:e plats efter Peppe Femlings, med sina egna ord, "helt bedrövliga" insats på vallen och tre straffrundor.

I damernas stafett gick egentligen många saker väldigt bra för Sverige – förutom Elvira Öbergs stående skytte. Hon skickades ut i ett bra läge efter Johanna Skottheim som var tillbaka efter att "inte känt sig 100 procent" under ett par veckor. Skottheim var felfri på vallen på förstasträckan och lämnade över till lillasyster Öberg som sexa.

Elvira Öberg var snabb i spåret och sköt fullt i liggande skyttet – innan problemen började. Och det var inga små bekymmer som drabbade svenskan. I det stående skyttet drog Elvira Öberg på sig hela tre straffrundor – och chansen på en topplacering försvann.

"Så jäkla onödigt"

Svaret till kollapsen på vallen?

Kalla händer.

– Jag har ingen känsel om händerna när jag skjuter stå. Det är för jävligt när man ska skjuta, säger Elvira Öberg i SVT.

– Jag har egentligen väldigt lite problem med det här, jag förstår inte att jag blir så kall, det är inte ens särskilt kallt i dag. Jag försöker veva i gång och få någon känsel, men fick inte till det. Det är jättetråkigt att det behövde bli så här i dag när åkningen kändes så mycket bättre. Så jäkla onödigt att man ska skjuta massa bom och straffrundor för en sån skitsak, fortsätter Öberg.

Supersträckor av Persson och Öberg

Elvira Öberg växlade som 17:e till Linn Persson på tredje sträckan. Persson gjorde en felfri insats – bäst av alla på sin sträcka – och körde upp Sverige till en tolfteplats inför Hanna Öbergs avslutande.

Även storasyster Öberg var bäst av alla på sin sträcka och tog upp Sverige till en slutgiltig sjundeplats.

– Det är klart att det inte var där vi ville vara, men det var ändå motiverande och jag fick möjligheten att gå ut och vara offensiv. Det känns bra, åkningen känns väldigt bra, säger Hanna Öberg i SVT.

Ryssland vann före Tyskland och Frankrike.

Marie Carlsson/TT

Sport

Ryssland diskat efter Bolsjunovs ilska

Rysslands Alexander Bolsjunov, vänster, var irriterad på Joni Mäki, Finland.
Foto: Jussi Nukari/AP/TT
Sport
Sport Alexander Bolsjunov ilsknade till i slutet av världscupstafetten i Finland.
Stjärnan svingade staven och i målfållan körde han rakt in i finländaren Joni Mäki.
Kort därefter blev Rysslands första lag diskvalificerat – och av med tredjeplatsen.

Norges stafettlag var det ingen nation som lyckades hålla jämna steg med. I stället blev det allt mer rafflande kring pallplaceringarna efter stjärnkvartetten Pål Golberg, Emil Iversen, Sjur Røthe och Simon Hegstad Krüger.

Där, i spurten mot Joni Mäki, ilsknade Alexander Bolsjunov till när han ansåg att finländaren medvetet stängde vägen till mållinjen.

Den ryske 24-åringen svingade staven efter Mäki och i målfållan körde han sedan rakt in i finländaren.

Agerandet i Lahtis ledde till att Rysslands första lag diskvalificerades, tredjeplatsen gick därmed till Rysslands andra lag.

Sverige var en bra bit ifrån dramatiken på upploppet och åkte in som sjua.

Sveriges stafett började med fall och bruten stav för Björn Sandström. Trots problemen växlade han till Fredrik Andersson som åtta, bara 4,8 sekunder efter ledande Norge.

Efter sträckorna från Andersson, Jens Burman och Jonas Eriksson var Sverige till slut 2.53 minuter efter Norge. Finland blev tvåa och Rysslands andra lag trea.

Anders Wallin/TT

Sport

Anderssons VM-plan: "Spetsa till formen"

Ebba Andersson har VM i sikte – men innan dess väntar världscupen i Falun och SM i Borås. Arkivbild.
Foto: Alessandro Trovati/AP/TT
Sport
Sport Fyra i skiathlon och en stark sistasträcka i stafetten.
Men nu lämnar Ebba Andersson världscupen i Lahtis bakom sig – och börjar lyfta siktet mot VM.
– Det är då jag vill vara i min absolut bästa form, säger hon.

Innan det är dags för skidmästerskapet i tyska Oberstdorf väntar världscuptävlingar i Sverige och SM.

Och givetvis en hel del träningspass.

För Ebba Andersson innebär det tillfällen att slipa på detaljer inför VM som inleds den 23 februari, och enligt 23-åringen är det ett måste för att hon ska känna sig i absolut toppform.

– För mig individuellt handlar det om att spetsa till formen ytterligare och jag hoppas hitta ett bra överskott in mot det VM som kommer, säger hon.

"Grundformen är jättebra"

TT: Vilka svar fick du i Lahtis?

– Det känns som att grundformen är jättebra och jag har verkligen fått lite svar på vad jag behöver träna på för att kunna komma ännu bättre förberedd till VM.

– De distanser som vi har kört i helgen är distanser som vi nästan bara kör på ett mästerskap; skiathlon och stafett. Att ha fått den chansen nu har varit lärorikt.

TT: Hur mycket tänker du på VM?

– Jag försöker att påminna mig emellanåt för att ha det som inspiration, något som gör att jag verkligen gör ett bra träningsarbete.

– Sedan kanske det inte är det, som till exempel i dag, jag har i tankarna när jag ger mig ut på min fjärdesträcka. Då är tankarna på att åka så snabbt som möjligt, från start till mål. Och på den vägen hade jag finländskan att jaga i kapp.

Norge favoriter?

Andersson, som gick ut som trea efter sträckorna av Charlotte Kalla, Emma Ribom och Lovisa Modig, hade inget problem med det, att jaga i kapp Krista Pärmäkoski. Sedan stod hon för en fin avslutning och säkrade andraplatsen bakom Norge.

TT: Hur ska ni rå på Norge?

– De får gärna bära favoritstämpeln in mot VM, säger hon.

I Lahtis var det just det svåra, att rå på Norge.

Ebba Andersson var fyra i skiathlon – efter tre norskor varav Therese Johaug dominerade och vann stort – och i stafetten var norskorna hela 42,9 sekunder snabbare än Sveriges lag.

– Om man tänker på just stafetten så har vi många starka tjejer på hemmaplan. Det är inte alls givet vilka det är som ska gå, och det innefattar även mig. Bara där tror jag att vi har ett litet sparkapital, säger hon.

TT: Vad väntar för dig nu allra närmast?

– Först väntar världscuptävlingar på hemmaplan, och då blir det ytterligare tillfällen att träna på att få till saker i tävlingssituationer. Annars handlar det om att lägga en bra plan in mot VM, och att hålla sig till den, säger hon.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Korsgren vann i långloppscupen

Lina Korsgren. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Det blev svensk seger även i säsongens andra skidtävling i långloppscupen.
Men i Italien var det förra veckans tvåa Lina Korsgren som gick i mål som etta.

Det var hennes femte seger i långloppscupen Ski Classics och hon räknas därmed som en legendar bland långloppsåkarna och väljs in i Hall of Fame.

"Jag är glad att ta min femte seger och bli en legendar, vilket var ett av mina mål den här säsongen", säger Korsgren i ett pressmeddelande.

Loppet i Dolomiterna fick kortas med fyra kilometer på grund av lavinvarning. Korsgren tog täten direkt i Toblach och höll den hela vägen, 38 kilometer, fram till Cortina d'Ampezzo. Hon var drygt 20 sekunder före landsmaninnorna Ida Dahl och Elin Mohlin.

"När jag fick en lucka gick jag för det. Det var tufft att göra det helt själv under så lång tid och jag är glad att jag lyckades", säger Korsgren.

I förra helgens kylslagna lopp La Diagonela, där många åkare förfrös händer och fötter, vann Jenny Larsson före Korsgren.

I herrloppet blev det rysk seger genom Ermil Vokujev, som vann en spurtduell med svenskarna Oskar Kardin och Emil Persson.

Kardin vann i premiären och behåller därför ledarvästen.

"Jag är nöjd med andra plats i dag. Ermil var superstark och jag var på gränsen hela vägen. Jag ska försöka att behålla den gula västen så länge som möjligt och njuta varje sekund", säger Kardin.

Nästa söndag körs nästa långlopp, Marcialonga, i Italien.

Sport

Snöfall stoppar svenskmatchen

Chelsea, här med Magdalena Eriksson näst längst till höger. Arkivbild.
Foto: Tess Derry/AP/TT
Sport
Sport

Serieledande Chelsea, med de svenska landslagsspelarna Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och Zecira Musovic, har fått sin bortamatch mot Bristol City uppskjuten på grund av snö och kyla.

"Matchen är uppskjuten på grund av häftigt snöfall i natt som gjorde planen ospelbar", skriver Chelsea i ett uttalande på sin webbplats.

Även London-matcherna i damernas Super League, Tottenham–Everton och Arsenal–West Ham, skjuts på framtiden på grund av väderläget.

Sport

Feuz vann dubbelt i Kitzbühel

Beat Feuz vann Hahnenkammrennen i Kitzbühel.
Foto: Giovanni Auletta/AP/TT
Sport
Sport

Den schweiziske störtloppsgiganten Beat Feuz är Kungen av Kitzbühel. Han vann det svåra störtloppet nerför hanget Streif i den österrikiska skidmetropolen i fredags, det som ersatte Lauberhornrennen i Wengen. Och på söndagen vann han igen när det ordinarie Hahnenkammrennen kördes i Kitzbühel.

Feuz var 17 hundradelar före fransmannen Johan Clarey, ålderman i den alpina världscupen med sina 40 år. Han tog sin fjärde andraplats i världscupen. Hemmaåkaren Matthias Mayer kom trea, 38 hundradelar bakom Feuz.

Ingen av svenskarna, Felix Monsén och Alexander Kröll, tog sig i mål.

Söndagens störtlopp var uppskjutet med en dag på grund av häftigt snöfall natten mellan fredag och lördag. Super-G-loppet ska därför avgöras på måndagen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL