Hörby

Beslutet fattat: Skolor ska slås ihop

Undervisningen upphör den anrika skolbyggnaden i Västerstad. De la Gardieskolan ska byggas om till förskola.
Foto: Jonas Karlsson
Hörby
VÄSTERSTAD/ÖSTRABY Kommunstyrelsen har nu ställt sig bakom utredningen om att slå ihop skolverksamheterna i Östraby och Västerstad.
De la Gardieskolan i Västerstad läggs ner och görs om till förskola. Eleverna flyttas till Östraby. 15 miljoner kronor sätts av för de ombyggnader som krävs.

Beslutet om att slå ihop skolverksamheterna i Västerstad och Östraby togs redan i november av barn- och utbildningsnämnden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

Trollbäckens förskola flyttar in i tillfälliga paviljonger

”Det blir en nystart. Vi är alla väldigt positiva till detta och på måndag morgon flyttar barnen in.” säger Admira Nukic, barnskötare på den nya förskolan i Hörby.
Foto: Molly Berggren
Hörby
Hörby Trollbäckens förskola flyttar nu in i nya lokaler. Hörby kommun har byggt en jättestor tillfällig förskola på Frostaskolans gräsplan eftersom man hittat giftiga ämnen i den gamla lokalen. Och för personalen är det en efterlängtad flytt.
– Vi är jätteglada över att vi har nya fräscha lokaler som inte är luktsmittade, säger Admira Nukic, barnskötare på den nya förskolan Sagolandet.

På Frostaskolans gräsplan i Hörby ligger ett vitt snötäcke. Här råder full aktivitet denna onsdagseftermiddag. Kommunen har byggt en stor tillfällig förskola som ska rymma över 100 barn. Stolar, bord och andra möbler bärs in i de nya, tillfälliga lokalerna.

Mitt bland kartongerna står barnskötaren Admira Nukic, som tycker den nya förskolan är väldigt fin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

Bedrägeriförsök i Hörby

Hörby
Hörby En kvinna blev utsatt för ett bedrägeriförsök när en person knackade på för att få tag på hennes kontokort.

En 92-årig kvinna utsattes i veckan för ett bedrägeriförsök i Hörby. En person ringde till kvinnan och sa att någon tagit ut pengar från hennes kort. För att pengarna skulle komma tillbaka bad de henne uppge siffrorna på hennes betalkort.

När hon inte gjorde detta knackar det på en person som vill att kvinnan ska lämna ifrån sig kortet. Hon lämnar kortet till personen, men efter kontakt med anhörig spärrar de kortet. Det hann aldrig försvinna några pengar från kvinnans kort.

Hörby

Skadegörelse på behandlingshem i Hörby

Hörby
Hörby Hörby
Två unga tjejer misstänks för skadegörelse på ett behandlingshem för ungdomar.

I torsdags utsattes ett behandlingshem för ungdomar i Hörby för skadegörelse. Två tjejer i 15-årsåldern misstänks ha slagit sönder möbler och fönsterrutor.

Hörby

Fortsatt distansundervisning i Hörby kommun

Frostaskolan och Georgshillsskolan kommer ha fortsatt distansundervisning för årskurs 7-9, i första hand till och med en 22 januari.
Hörby
Hörby Elever i årskurs 7-9 i Hörby kommun kommer fortsätta ha distansundervisning. Beslutet gäller i första hand till och med den 22 januari.

Hörby kommun beslutade på torsdagen att fortsätta med distansundervisning på Georgshillsskolan och Frostaskolan för årskurs 7-9.

En del av eleverna kommer få fortsätta få undervisning på skolan, de kommer bli kontaktade av personal på skolan. Distansundervisningen gäller inte elever i grundsärskolan.

Under distansundervisningen finns det möjlighet för eleverna att anmäla sig till att hämta skolmåltider. Vårdnadshavare anmäler till mentorn om eleven vill hämta en skolmåltid och vilken skola man vill hämta den ifrån.

Skolchefen och rektorerna kommer ha kontinuerliga möten tillsammans med representanter från facken för att stämma av läget och ta nya beslut efter hand.

Hörby

Hörbyföretag får inte använda ”Flora” i sitt varumärke

Svenskodlad Ekologisk Sötlupin finns i Sofie Florås sortiment för baljväxter.
Hörby
Hörby Ett företag i Hörby registrerade varumärket Fält och Flora. Det väckte reaktioner hos Margarinföretaget Flora som överklagade domen hos patent- och registreringsverket, som nu beslutat att namnet inte får användas.
– Jag tycker det är helt galet. Jag har något som är helt tvärtom. Jag vill inte alls liknas med det de gör, säger Sofie Florå, ägare av Friskfaktor Sverige AB.

Företaget Friskfaktor Sverige AB i Hörby ansökte i september 2019 om att få registrera namnet ”Fält och Flora”. Detta eftersom företagets grundare heter Sofie Florå och Flora i varumärket ska kunna kopplas till hennes namn.

Hon arbetar med baljväxter och säsongsbetonade ekologiska produkter, som ska vara handgjorda från grunden.

Registreringen gick igenom, men margarinföretaget överklagade domen hos patent- och registreringsverket, som nu beslutat att namnet Fält och Flora inte får användas.

– Det konstiga är att ett stort varumärke trycker på ett litet, säger Sofie Florå, ägare till Friskfaktor Sverige AB.

Loggan till Sofie Florås varumärke Fält och Flora. ”Det konstiga är att ett stort varumärke trycker på ett litet, säger Sofie Florå.” ägare till Friskfaktor Sverige AB.

En annan innebörd

Hon har svårt att förstå hur de båda varumärkena skulle kunna förväxlas eftersom de arbetar med olika saker. Margarinföretaget Flora gör en processad produkt med palmolja, medan Sofie Florå vill hålla råvaror och produkter i en hållbar livsmedelskedja och så oprocessat som möjligt, berättar hon.

– Jag ser inte hur det skulle kunna blandas ihop. Jag ser ingen anledning till att de skulle överklaga, säger Sofie Florå.

Hon berättar att hon varit i kontakt med rådgivare från patent- och registreringsverket och att ingen av dem ansåg att det fanns något problem med att registrera namnet Fält och Flora.

– Jag diskuterade möjliga scenarier med dem och i sammanhanget som jag skrivit det, så får det en annan innebörd, säger Sofie Florå.

Margarintillverkaren Flora anser å sin sida att ett nytt varumärke som har namnet Flora i sig skulle kunna urvattna och förväxla deras skyddade varumärke.

Inga likheter

Detta håller patent- och registreringsverket med om i sitt beslut. De anser att kännetecknen för varumärkena är förväxlingsbara och allmänheten skulle därför kunna tro att det finns ett kommersiellt samband mellan märkena. Därför får Friskfaktor inte längre använda varumärket Fält och Flora.

Men Sofie Florå är fast besluten att hitta en lösning. Hon kommer att överklaga deras beslut.

– Det finns inga likheter mellan baljväxter och margarin. Förhoppningsvis kan jag förlikas med dem, säger hon.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Hörby

Hörby bibliotek fortsätter hålla fysiskt stängt

Sedan den 20 december har Hörby bibliotek haft sina dörrar stängda för fysiskt besök.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Hörby
Hörby Hörby bibliotek fortsätter hålla stängt i lokalerna, som de stängde på regeringens uppmaning just innan jul. Planen är att öppna den 25 januari.
– Det är klart som tusan att det inte är bra att hålla stängt, men vi försöker vara tillgängliga ändå, säger Marcus Kulle, kultur- och fritidschef i Hörby kommun.

Innan jul gick regeringen ut med en uppmaning att all icke-nödvändig verksamhet skulle stänga, så den 20 december stängde Hörby bibliotek sina dörrar för fysiska besök.

– Vi har öppet för utlåning. Man kan boka sina böcker för avhämtning, säger Marcus Kulle, kultur- och fritidschef i Hörby kommun.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

34 500 kronor i böter för rattfylla

Hörby
HÖRBY Det blev en dyr biltur som den 48-årige Hörbybon gav sig ut på den 22 augusti förra året. Orsaken: Han var rattfull och åkte fast.

48-åringen stoppades av polis vid Nya torg och fick lämna ett utandningsprov som visade att han hade en alkoholhalt på 0,98 promille, alldeles under gränsen för grovt rattfylleri.

Nu döms han för rattfylleri av normalgraden efter att ha erkänt brott. Straffet blir dagsböter, 150 gånger 230 kronor, totalt 34 500 kronor.

Hörby

Körkortslös åtalas

Hörby
HÖRBY

En 34-årig man åtalas för olovlig körning efter att ha kört bil på Vallgatan i Hörby den 29 september förra året trots att han saknar körkort.

Det klassas som grov olovlig körning eftersom 34-åringen gjort samma sak även tidigare.

Han har erkänt brott och åklagaren föreslår att han döms att betala 100 dagsböter på 50 kronor styck, totalt 5 000 kronor.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL