Lagfarter SkD

152 kvadratmeter stort hus i Eslöv sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av huset på Bosarpsvägen 1 i Eslöv är nu klar. Nya ägare blir Emilie Nord, 31, och Andreas Magnus Johnsson, 32, som köper fastigheten av Malin och Daniel Käll. Det 152 kvadratmeter stora huset är byggt 1924. Ägarbytet gjordes i december 2020 och priset blev 4 750 000 kronor.

Bara några hundra meter bort såldes nyligen ett annat hus, på Norregatan 47. Priset blev där 2 750 000 kronor, för det 139 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Polis söker vittnen efter Märstamord

En man sköts till döds i Valsta centrum i Märsta i går. Ingen har gripits.
Foto: Pontus Altin/TT
Inrikes
Inrikes Det finns ännu ingen gripen efter skjutningen i Valsta centrum i Märsta, norr om Stockholm, igår. En medelålders man sköts till döds.

Mannen satt på en restaurang när flera skott avlossades och han avled enligt polisen direkt. Bilder från platsen visar flera kulhål i restaurangens fönster.

Det var vid 19-tiden på lördagskvällen som polisen fick larm om att skott hade avlossats i centrum. Ett stort antal polispatruller skickades till platsen. Skotten avlossades utifrån eller i nära anslutning till entrén, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

– Vi har hittat tecken på att det avlossats flera skott, och det är möjligt att det finns flera målsägande som varit i farans riktning. Det är någonting vi ska utreda, sade Ola Österling på lördagskvällen.

Ingen gripen

På söndagsmorgonen hade ännu ingen gripits.

– Det har skett en mängd utredningsåtgärder under natten, och vi är intresserade av att komma i kontakt med någon som kan ha sett någonting, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas.

Hon kan inte säga hur många som befann sig inne på restaurangen när skjutningen ägde rum, men det ska inte finnas några ytterligare skadade.

Offret kartläggs

Händelsen rubriceras som mord och restaurangen och delar av centrum är avspärrade för att tekniker ska gå igenom området. Flera fynd har gjorts, men vad som hittats vill polisen inte gå in på.

Polisen undersöker också om restaurangen eller andra platser i närheten har kameraövervakning, och samtidigt förhörs ett antal vittnen som var i närheten.

Den avlidne mannens bakgrund kartläggs också. Om händelsen är en del i en kriminell uppgörelse är för tidigt att säga, enligt Ola Österling.

– Det team av utredare som jobbar med det här håller på att kartlägga målsäganden och se vilka relationer han har till vissa personer. Det håller vi på att jobbar fram och kommer att fortsätta med hela natten.

Niklas Svahn/TT

Daniel Martinsson/TT

Inrikes

Trädvandal härjar i Malmö

Vandaliserade träd utanför Stadsbiblioteket i Malmö i slutet på december.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Skrapade, sönderhuggna och förstörda – någon attackerar sedan en tid tillbaka Malmös träd.
Drygt 150 träd på allmän mark har vandaliserats på senare tid. Nu vädjar kommunen om hjälp för att få stopp på vandalen.

– Alla skadorna är likadana. Man har huggit i barken, men inte ringbarkat utan det är fläckvisa skador på 30- 40 centimeter med 15 centimeters bredd, säger Mattias Thelander, landskapsingenjör på Malmös fastighets- och gatukontor när han beskriver skadorna.

Vandaliseringen började i november och har drabbat både kyrkogårdsförvaltningens liksom Malmö stads träd. Antalet skadade träd är enligt kommunen nu uppe i totalt 155 stycken.

Vem som ligger bakom är inte känt men träd efter träd – ofta flera stycken på rad –har nu skadats så allvarligt att de kan bli tvungna att bytas ut.

– Vi får se till våren. Vi behandlar skadorna.

Attackerna har bland annat skett vid Gamla kyrkogården samt Pildammsparken, Kungsparken och Slottsparken. Mitt i stan, konstaterar Mattias Thelander.

– Ja, det är lite förvånande för de platserna är väldigt publika. Slutsatsen måste ju vara att det inte görs under dagtid.

De vandaliserade träden är nu ett fall för polisen, och Malmö stad vädjar nu till den som vet eller sett något att ringa dit.

– Det är polisanmält och vi samarbetar tätt med polisen.

Anna Karolina Eriksson/TT

Kultur och nöje

Josef Fares rasar mot Xbox Series X

Josef Fares. Arkivbild.
Foto: Karin Wesslén / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Josef Fares har retat upp sig rejält på Xbox Series X – alltså själva namnet på Microsofts nya spelkonsol.

Den svenske spelskaparen, som är känd för sin frispråkighet skräder inte orden i en intervju med IGN om sitt kommande spel "It takes two".

– Det är ett jävla förvirrande namn. Vad i helvete är det som händer med Microsoft? De håller på att tappa det. Som Series S, X, Mex, Next. Vem fattar det här? Kom igen. Galenskap. Kalla den Microsoft Box bara. Det är en fullständig jävla röra. Tro mig, till och med de själva är förvirrade på sina kontor, säger han.

Microsoft lanserade sin Xbox 2001 och har sedan följt upp med Xbox 360, Xbox One, mellanmodellerna Xbox One X och Xbox One S och nu senast Xbox Series S och X.

Xbox Series X och S. Pressbild.
Xbox Series X och S. Pressbild.
Foto: Microsoft/TT

Ekonomi

Miljardutdelningar att vänta på börsen

Förra året stoppade många bolag sina aktieutdelningar, men i år väntas miljarder betalas ut. Arkivbild.
Foto: Kallestad, Gorm
Ekonomi
Ekonomi Bromsen för aktieutdelningar slog till med full kraft under pandemiåret 2020. Men nu lättar det, och analytiker räknar med många miljarder i aktieutdelningar i år.

Sandvik och Investor. De båda storföretagen kickar i gång rapportfloden på torsdag och årets fjärde delårsrapport betyder dessutom bokslut och förslag och hur mycket som ska delas ut till aktieägarna i bolagen.

– Det är helt annorlunda läge nu. Inför den senaste stämman tog man tillbaka utdelningsförslag och för exempelvis bankerna blev det ju politiskt omöjligt att dela ut pengar, säger Stefan Cederberg, aktiestrateg hos SEB.

Även om pandemin fortfarande i högsta grad är en realitet ser Cederberg fortsatt flera viktiga faktorer till varför det nu kommer att föreslås utdelningar i en rad bolag.

– Utgångspunkten är att balansräkningarna nu är starkare än vid samma tidpunkt förra året, delvis på grund av att bolagen inte delade ut så mycket som man då tänkte göra. Sedan har det varit positiva kassaflöden trots fallande vinster.

– Vaccineringen pågår dessutom och alla förväntar sig att det sker en normalisering under kanske andra kvartalet 2021 vilket gör att osäkerheten är betydligt lägre än vid stämmotidpunkten förra året, säger Cederberg.

Återupptog utdelning

En rad storbolag, bland annat Electrolux, Essity och Husqvarna valde i höstas att återta förslag om utdelning. Flera av de bolagen hade fått statligt permitteringsstöd som man sedan betalade tillbaka. För andra bolag, som fick stödpengar och även valde att slopa aktieutdelningen, betyder det att man nu kunnat öka på bolagskassan.

TT:s genomgång av analytikernas genomsnittliga prognos för utdelningar, utifrån analysföretaget Refinitiv, visar att det finns en rad bolag, bland annat byggjätten Skanska, gruvbolaget Boliden och Investor som tros höja utdelningen jämfört med föregående år.

Till exempel Skanska tror analytikerna kommer lämna en utdelning på 7:33 kronor jämfört med 3:25 kronor i senaste bokslutet. SEB och Stefan Cederberg tror på minst sex kronor i ordinarie utdelning men att bolaget kommer ge en extrautdelning på 14 kronor.

Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker, gör bedömningen att 60 procent av bolagen valde att skrota utdelningen förra året.

– Med den utveckling vi har nu så tror jag merparten bolag som tidigare avstod utdelning nu går tillbaka till att lämna utdelningsförslag, säger han till TT.

– Det var ganska naturligt då att bolagen sa att "det här en utveckling vi inte sett tidigare och vi behöver utdelningen för att överleva". Nu ett år senare kan man konstatera att man har överlevt och blir det inte värre har man råd med utdelning.

Inne i en positiv trend

Samtidigt är Stockholmsbörsen inne en positiv trend, OMXS-index är den senaste månaden upp nästan fem procent och flera bolag handlas nu på sin högsta nivå hittills med höga P/E-tal. Peter Malmqvist ifrågasätter detta.

– Kan vinstutvecklingen under fjärde kvartalet motivera den kursuppgång vi haft och som accelererade under fjärde kvartalet? Det tycker jag inte. Det är en värdering av vinster som förutsätter att vi har nollränta under flera år och det är också placerarnas inställning.

TT: Men är inte det ett högst troligt scenario?

– Jag tycker definitivt det är en omöjlighet. Kommer svenska bolag tillbaka till något som är ganska likt det vi hade 2019 är det en orealistisk tanke att inflationen ska ligga kring noll och därmed innebära låga räntor.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: OMXS30-bolagens förväntade utdelningar

Bolag Förväntad utdelning för 2020 Utdelning för föregående år

ABB 0:86 dollar (7:12 kronor) 7:91:-

Alfa Laval 5:20:- –

Assa Abloy 3:79:- 3:85:-

Atlas Copco 7:06 7:00

Autoliv 0:89 dollar (7:37) –

Boliden 9:16:- 7:00:-

Electrolux 7:73:- 7:00:-

Ericsson 1:70:- 1:50:-

Essity 6:71:- 6:25:-

Evolution Gaming 0:77 euro (7:75 kronor) 4:42:-

Getinge 3:01:- 1:50:-

Handelsbanken 5:12:- –

Hennes & Mauritz Ingen uppgift. –

Hexagon 0:61 euro (6:14 kronor) 6:32:-

Investor 12:71:- 9:00:-

Kinnevik 5:65:- 7:00:-

Nordea 0:34 euro (3:14 kronor) –

Sandvik 4:06:- –

Securitas 4:52:- 4:80:-

SEB 5:37:- –

Skanska 7:33.- 3:25:-

SKF 4:75:- 3:00:-

SCA 1:65:- –

Swedbank 5:73:- –

Swedish Match 15:22:- 12:50:-

Tele2 7:27:- 9:00.-

Telia 2:10:- 2:45:-

Volvo 5:25 –

Källa: Eikon och Avanza.

Utrikes

Riskabel hemkomst för Navalnyj

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj har befunnit sig i Tyskland sedan i augusti. Arkivbild.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj reser tillbaka till Ryssland i dag för första gången sedan han förgiftades i slutet av augusti.
I Moskva väntar hans anhängare, men även flera brottsanklagelser.

Aleksej Navalnyjs återkomst är ett huvudbry för Kreml. Antingen grips han, vilket antagligen kan leda till internationell kritik och att han ses som en politisk martyr. Eller också låter man honom vara, men då finns det en risk att Kreml framstår som vekt.

Navalnyjs anhängare planerar att möta honom vid flygplatsen Vnukovo i Moskva, där temperaturen enligt prognosen kommer att ligga på minus 17 grader när han landar i eftermiddag lokal tid.

Hittills har minst 2 000 människor uppgett på Facebook att de planerar att komma till flygplatsen när han landar, och runt 6 000 andra har uttryckt intresse för evenemanget, trots att huvudstaden rapporterar tusentals nya coronafall dagligen. Samlingen ses av myndigheterna som olaglig då den inte fått tillstånd.

Även Kreml-trogna aktivister väntas komma till dit.

Återhämtat sig

Flygresan väntas gå från Berlin dit han flögs i augusti för specialistvård. Där konstaterades det att han förgiftats med nervgiftet novitjok.

Navalnyj, som precis som flera länder säger att Rysslands president Vladimir Putin ligger bakom förgiftningen, uppger nu att han har återhämtat sig nästan helt.

Kreml förnekar inblandning i förgiftningen, som 44-åringen i intervjuer har sagt utfördes för att maktens män ser honom som ett hot inför det parlamentsval som ska hållas i Ryssland i höst.

Flera anklagelser

Enligt Navalnyj saknar han Moskva och vill därför resa hem nu, och han säger att han inte är intresserad av vad han anser är påhittade rättsfall mot honom.

Navalnyj anklagas bland annat för att ha brutit mot villkoren för ett villkorligt fängelsestraff för förskingring i ett fall från 2014. Enligt honom själv är anklagelserna falska, men risken att han grips när han kommer hem till Moskva kvarstår.

Han är även aktuell i tre andra brottsutredningar, som han säger är politiskt motiverade.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Staffanstorp

Två bilar i krock på riksväg 11 – halt på vägen

Foto: Johan Nilsson/TT
Staffanstorp
Trafik Räddningstjänst, ambulans och polis är på plats vid riksväg 11 i höjd med Särslöv där två bilar har krockat. Vägen är avstängd i båda riktningarna.

Inga personer ska ha kommit till skada vid olyckan som skedde vid 9-tiden på söndagsmorgonen på riksväg 11 i höjd med Särslöv.

Enligt polisen står bilarna illa och det är halt på vägen.

Riksväg 11 är avstängd från trafikplats Sunnanå Östra till Särslöv i båda riktningarna. Prognosen för när vägen väntas öppnas igen är satt till klockan 10.

Utrikes

Polisen på tårna inför protester i USA

Förberedelserna är många inför att Joe Biden ska sväras in som president.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes Poliser och myndigheter i USA är på tårna inför att Joe Biden ska installeras som landets nye president. Det finns farhågor om nya protester under helgen.

Lördagen blev lugn med några mindre demonstrationer på olika håll i USA. Men myndigheter har pekat ut söndagen som kritisk, då protester mot den tillträdande Biden-regeringen sedan flera veckor tillbaka planerats i samtliga amerikanska delstater.

Säkerheten kring delstaternas respektive kongress är rigorös efter att anhängare till den avgående presidenten Donald Trump stormade Kapitolium i den amerikanska huvudstaden Washington DC förra veckan.

Texas och Kentucky har stängt parlamentsbyggnaderna för allmänheten. Och i delstaten Connecticut har nationalgardet kallats in för att kunna stå emot uppemot 2 000 demonstranter.

– Vi förbereder oss för att allt kan hända, säger militären Pedro Muniz, men lägger till att man inte fått in några specifika hot.

På lördagen greps en beväpnad man vid en säkerhetskontroll nära Kapitolium i Washington DC. Mannen, från delstaten Virginia, frihetsberövades sedan polisen hittat ett enhandsvapen med 500 patroner samt ett hagelvapen med ammunition.

Inom vissa ljusskygga, våldsbejakande grupperingar uppmanas medlemmar att stanna hemma med hänvisning till just säkerheten eller en uppfattad risk att de kan vandra in i en myndighetsfälla.

Inrikes

Försökte stjäla kors från domkyrka

Lunds domkyrka. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 35-årsåldern misstänks för att ha försökt stjäla ett kors från Lunds domkyrka, rapporterar Sydsvenskan.

Stöldförsöket ägde rum vid 13.30-tiden på lördagen, men mannen kunde stoppas.

– Det var lönlöst. Det var larmat och personalen sprang ner. Och i coronatider var det tomt i kyrkan. Det var bara han och korset där, säger Lars Neumann, inre befäl vid Lundapolisen, till Sydsvenskan.

Korset värderas till mellan 80 000 och 100 000 kronor, och mannen är nu misstänkt för försök till grov stöld.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL