Lagfarter SkD

121 kvadratmeter stort hus i Sjöbo sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av huset på adressen Simmaregatan 2 i Sjöbo är nu klar. Nya ägare blir Lennart och Anneli Johansson, 61 och 57 år, som köper fastigheten av AB Vändkretsen Fastigheter. Byggår för huset är 2007 och boarean är 121 kvadratmeter. Ägarbytet gjordes i december 2020 och priset blev 2 000 000 kronor.

Nyligen såldes en tomt alldeles i närheten, på Simmaregatan 6. Där blev priset 3 100 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Hotell har tappat 12 miljarder under pandemin

Grand Hôtel på Blasieholmen i Stockholm.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Pandemijulen gick hårt åt landets hotellnäring. Branschen tappade 70 procent av sina logiintäkter i december jämfört med samma månad föregående år, enligt beräkningar från Stockholms handelskammare.

För hotellen i Stockholms län blev månaden extra tuff med ett tapp på 78 procent.

Under december 2019 noterade de svenska hotellen 1 307 miljoner kronor i intäkter. Samma månad i fjol stannade siffran på 391 miljoner. Sammantaget har svenska hotell gått miste om 12 miljarder enbart i rumshyror sedan mars månad.

Tappet förklaras både av betydligt lägre beläggning och lägre snittpriser på de rum som hyrs ut.

"Det är ett mycket mörkt läge och vi lär inte se någon vändning förrän smittkurvorna vänder nedåt och restriktionerna lättar", säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Utrikes

Tusentals migranter på väg till USA till fots

En kvinna från Honduras bär sitt barn på ryggen på en motorväg i Chiquimula, Guatemala.
Foto: Sandra Sebastian/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tusentals migranter från Honduras är på väg till fots till USA i hopp om ett bättre liv.
Många fattiga hoppas att de ska välkomnas när Joe Biden tillträder som ny president.

Honduras drabbades hårt av två orkaner i november, samtidigt som coronapandemin härjar och fattigdomen och våldet frodas. Nu hoppas många på ett bättre liv i USA.

– De kastade ut oss som om vi vore hundar, som sopor, som om vi var värdelösa för landet, berättar 28-åriga Olga Ramirez gråtandes.

Hon, hennes man och deras fyra barn flyr hemlandet eftersom familjen inte längre kan få ihop tillräckligt med mat i Honduras, sedan hon förlorat sitt arbete med att sälja mat på en busstation efter det att en privat aktör tog över driften av stationen.

Många barnfamiljer

Mellan 7 000 och 8 000 migranter har tagit sig över gränsen till Guatemala de senaste dagarna, enligt myndigheterna.

Eftersom det fanns många barnfamiljer bland migranterna tilläts de att komma in i landet utan att polisen tog till våld, uppger en poliskälla enligt AFP.

Men en video som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av visar hur guatemalanska säkerhetsstyrkor drabbar samman med ett hundratal migranter vid polisens avspärrningar nära staden Chiquimula.

Omkring tusen personer har skickats tillbaka till Honduras igen.

Hundratals mil

Migranterna har fortfarande hundratals mil kvar att gå genom Centralamerika till Mexiko och vidare till USA, där de hoppas att de hårda immigrationsregler som gällt under president Donald Trumps tid på presidentposten ska ändras under Joe Bidens mandatperiod.

Biden har lovat ett "rättvist och humant" immigrationssystem och att försöka ta itu med de grundläggande orsakerna till fattigdom och våld som gör att många centralamerikaner söker sig till USA.

Men amerikanska myndigheter har redan varnat gruppen att inte försöka ta sig in i landet. Mark Morgan, chef för USA:s gräns- och tullmyndighet (CBP), har uppmanat migranterna att inte slösa tid och pengar på att gå norrut.

Honduras, Guatemala och Mexiko har ett avtal med USA att migranter på väg norrut ska stoppas och de lär stöta på nytt motstånd längs vägen. Mexiko uppger att man kommer att sätta stopp för all typ av olaglig gränsöverskridning.

Utrikes

Mörkt coronarekord i Mexiko

En vårdanställd i Mexiko, ett land som har drabbats hårt av pandemin.
Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det största dödstalet hittills med koppling till coronaviruset har rapporterats i Mexiko, där över 7 000 människor avlidit på en vecka. Samtidigt har rekordmånga smittade, över 106 000, konstaterats.

Totalt har viruset krävt över 140 000 människoliv i landet, meddelar hälsodepartementet.

Regeringen har tidigare sagt att antalet smittade och döda antagligen är ännu högre.

Utrikes

Minst 60 döda i indonesiskt skalv

Räddningsarbetare letar efter offer i resterna av en kollapsad byggnad i Mamuju på västra Sulawesi i Indonesien.
Foto: Yusuf Wahil/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Antalet döda efter jordskalvet på ön Sulawesi har stigit till 60, meddelar Indonesiens katastrofmyndighet.

Hur många levande som hittills har räddats ur bråten efter rasade hus är okänt.

Räddningsarbetare fortsätter att leta efter offer i rasmassorna i staden Mamuju, som har runt 110 000 invånare, och dödssiffran kan därför stiga ytterligare.

Över 820 människor skadades och runt 15 000 flydde från sina hem när skalvet skakade västra Sulawesi tidigt i fredags morse. Tusentals är sedan dess hemlösa.

Sport

Forsberg målgörare igen när Nashville vann

Columbus Seth Jones i kamp om pucken med Nashvilles Filip Forsberg.
Foto: Mark Humphrey/AP/TT
Sport
Sport Filip Forsberg fina start på NHL-säsongen fortsätter. Efter ett avgörande drömmål i premiärmatchen slog svensken till i natt igen.
Sammanlagt var tre svenskar inblandade i Nashvilles 5–2-seger mot Columbus.

Nashville slog till med fyra mål i den tredje perioden, samtidigt som målvakten Juuse Saros storspelade i målet och räddade 42 puckar, när laget natten mot söndag för andra gången ställdes mot Columbus.

I premiärmatchen härom dagen blev det seger med 3–1, efter mål av både Filip Forsberg och Calle Järnkrok – och svenskarna ville inte vara sämre i returmötet.

Det stod länge 1–1, innan Forsberg klev fram ett par minuter in i den den tredje perioden och i eget majestät skrinnade över halva isen och satte det viktiga 2–1-målet med ett handledsskott.

Columbus svarade med ett 2–2-mål några minuter senare, men sedan var det endast Nashville som stod för målskyttet. Laget gjorde tre mål på drygt fyra minuter under den tredje periodens andra halva.

Två svenska assist

Det började med att Mattias Ekholm sköt ett hårt skott mot mål, som Brad Richardson plockade upp returen på och fixade det kanske avgörande 3–2-målet. Luke Kunin gjorde 4–2, innan Viktor Arvidsson passade Colton Sissons tvärs över isen i ett snabbt anfall – och det stod plötsligt 5–2.

– Jag vet inte riktigt vad som hände, säger Brad Richardson efter matchen, enligt nhl.com.

Rangers-revansch

I New York-mötet mellan Rangers och Islanders kom Rangers till matchen revanschsugna efter ett rejält bakslag i torsdags – en förlust med 5-0.

Och Rangers lyckades revanschera sig ordentligt. Matchen på Madison Square Garden slutade den här kvällen med seger för Rangers med 5-0.

– I torsdags stod vi och väntade lite på att se var matchen skulle ta vägen. Dessutom hade vi nog lite premiärnerver. I kväll var det vi som tog initiativet och förde spelet redan från start. Vi kom ut med en helt annan hunger, säger Mika Zibanejad till Sportbladet.

Zibanejad noterades själv för en assist, fram kedjekamraten Pavel Buchnevichs 1-0-mål efter drygt två minuter.

Markström nollade

En annan svensk som tog för sig var Jacob Markström, som storspelade i Calgary-målet när han för första gången ställdes mot Elias Pettersson och sina andra gamla lagkamrater i Vancouver. Svensken lämnade Vancouver i oktober, efter sju år, och skrev på ett sex år långt kontrakt med Calgary, värt 36 miljoner dollar.

När lagen nu möttes för första gången för säsongen räddade Markström 32 skott, bland annat från Pettersson, och såg till att Calgary vann med 3–0.

På övertid

Marcus Johansson satte det avgörande 4–3-målet på övertid när hans Minnesota besegrade Los Angeles. Innan dess hade Joel Eriksson Ek i den tredje perioden fixat reducering 2–3 för Minnesota när laget låg under.

Oliver Ekman-Larsson plockade också hem två assist när Arizona besegrade San Jose med 5–3.

Susanna Persson Öste/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Skånska Dagbladet

Vad är native advertising?

Skånska Dagbladet Native marknadsföring har varit i ropet i flera år. Nu har intresset ökat även lokalt. Annonsörerna vittnar om flera fördelar med native. Vi berättar vad som gör native så intressant och delar med oss av våra bästa tips.

Vad är native?

- True native eller native advertising som det också kallas, är en artikel skriven på uppdrag av en annonsör. Artikeln är integrerad i det redaktionella flödet med tydlig annonsmärkning. Det ska framgå vem annonsören är. I övrigt fungerar en native som en vanlig artikel - publiceras i samma verktyg, går förbi ad-blockers, innehåller relevanta länkar och tillför läsvärde.

Varför ska man använda native?

- I en native kan annonsören berätta sådant som inte ryms inom ramen för en vanlig banner. Lästiden är lång och faktiskt längre än för redaktionellt material. Detta ger ovanligt låg tid med läsaren, i alla fall jämfört med traditionell digital annonsering. Native passar därför utmärkt för att stärka varumärket, bygga relation med läsaren och öka lojaliteten. Faktum är att native fungerar väldigt bra för den som vill få in intresseanmälningar, bokningar eller driva till försäljning.

Ska man använda native istället för bannerannonsering?

- De här två typerna av digital annonsering kompletterar snarare än ersätter varandra. Bannerannonsering är överlägsen på att bygga räckvidd och utmärkt för enklare och kortare budskap. Allting fungerar helt enkelt inte i native-format.

Native fungerar både varumärkesbyggande och driver till försäljning.

Det är intressant att native har så pass lång lästid. Vad beror det på?

- Den långa lästiden är först och främst ett kvitto på bra och läsvärt innehåll. Vi ställer höga krav på kvalitet och försöker alltid hitta en vinkel som är relevant och intressant för just våra läsare. Sedan tror jag att den långa lästiden hänger ihop med att läsaren är kvar på vår sida, en miljö som känns bekant, trygg och brusfri.

Vad tycker de lokala annonsörerna som har testat native?

- Vi har kunder från flera olika branscher som har haft native på Skånskan.se under det senaste året. Artiklarna har handlat om allt från sängar, däckbyte och hustillverkning till gymnasieutbildning, försäkringar och energilösningar. Kunderna är generellt väldigt nöjda med utfallet. Man ser konkreta resultat i form av ökat intresse från målgruppen och faktisk försäljning. Vi som jobbar med native har lärt oss mycket om vad som fungerar och hur vi ska skruva till rubriken för att behålla intresset. Det är roligt att jobba med den här produkten!

Tre tips för lyckad native marknadsföring

1. Anpassa texten efter syftet. Vad är målet med texten? Är syftet är att bygga varumärke eller vill du få så många så möjligt att anmäla intresse? Utgå från målgruppen och hitta en intressant vinkel, gärna med lokal anknytning om det är möjligt. Vad hade fått dig att läsa hela texten?

2. Intressanta rubriker. En text kan vara hur relevant och välskriven som helst, men gör ingen nytta om rubriken inte lockar till klick och läsning. En bra rubrik är skyltfönstret till ditt innehåll. Rubriken "Fördel för Skåne" fungerar inte särskilt bra. Skriver vi däremot "Många skåningar får svårt att bo kvar" får vi ett helt annat genomslag. Därför är det viktigt att ha flera bra rubriker i beredskap. Optimering handlar mycket att testa och se vad som fungerar.

3. Rätt länkar på rätt ställe. Oavsett om syftet med din native är att stärka varumärket eller samla emailadresser, är länkar på rätt ställe och call-to-action viktiga. Bra länkning är dessutom en tjänst till läsaren. Handlar texten om vad man bör tänka på vid köp av vinterdäck, är det utmärkt med en länk till online-bokning. Många scrollar inte hela vägen ner och därför är det viktigt att få in länkningen tidigt i texten.

Är du intresserad av att testa native?

Kontakta oss eller hör av dig direkt till vår digitala produktspecialist Andrée Friemer. Ring 0704-14 26 82 eller maila till andree.friemer@skd.se.

Kultur och nöje

Skrev bok om Förintelsen för mellanstadiebarn

Christina Wahldén har skrivit 'Mitt käraste gyllene barn', en bok om Förintelsen som riktar sig till barn i mellanstadieåldern. Pressbild.
Foto: Malin Hoelstad
Kultur och nöje
Kultur och nöje En sjuårig judisk flicka tvingas lämna allt och alla hon känner till, och överlever både kriget och koncentrationslägren.
Mer än 60 år efter de fasansfulla upplevelserna berättas nu hennes historia i Christina Wahldéns barnbok "Mitt käraste gyllene barn".

"Det är viktigt att unga människor aldrig står tysta bredvid när de ser ondska. Därför är det viktigt för mig att berätta om hur det var. Man får aldrig stå bredvid och acceptera ondska. Man måste säga: 'Detta är fel!'".

Orden är Kaja Finklers. En kall natt 1942, när hon var sju år, smugglades hon ut ur Warszawas getto. I dag är hon 86 år och bor i USA, och det är hennes berättelse som skildras i författaren och journalisten Christina Wahldéns barnbok "Mitt käraste gyllene barn".

Wahldén var först tveksam till att ta sig an uppgiften.

– Jag tänkte: "Vem är jag att berätta det här, jag har ju själv inte judisk bakgrund?". Men hon ville berätta och jag kände att det journalistiska tog över, att det här måste dokumenteras. Och av någon anledning hade hon bestämt sig för att jag var rätt person för det här, säger hon.

Fick förtroende

Och när Kaja Finkler väl började berätta fanns inget som kunde stoppa henne.

– I det här sammanhanget är det en fördel att Kaja inte har någon man, några barn eller någon familj som kanske kunnat hindra henne från att berätta. Hon skönmålar ingenting utan är väldigt saklig. Det var som att öppna en kran. Jag fick förtroendet och det var bara att åka med, lyssna och göra mitt allra bästa, säger Christina Wahldén.

Boken tar läsaren från Polen till Sverige och sedan vidare till USA. Kaja Finkler smugglas ut ur Warszawa den där kalla natten, får hjälp att ta sig till sin pappa och återförenas senare även med sin mamma. Men lyckan blir kortvarig och Kaja skiljs från sina föräldrar. I fyra år är hon ensam mitt i andra världskrigets fasor innan hon befrias från koncentrationslägret Bergen-Belsen som tioåring.

Även om fasan delvis skildras i boken så måste inte allt kläs i ord, menar Christina Wahldén.

– Jag har försökt vara så saklig som möjligt. Jag tänker att det kan få hända någonting i läsaren i stället för att jag lastar texten med en massa förskräckliga detaljer. Ju sakligare jag blir, desto jobbigare kan det bli att läsa, säger hon.

Valde att tiga

När kriget är över kommer Kaja till Sverige, där hon slutligen kan återförenas med mamma Golda som också har överlevt. Tillsammans försöker de sedan starta ett nytt liv i USA. Det är inte lätt, och omgivningens okänsliga frågor ("Hade ni toalettpapper i lägret?") gör att de till slut väljer att tiga om vad de varit med om. I 60 års tid svarade Kaja att hon kom från New York om någon frågade om hennes ursprung, helt enkelt för att hon insåg att hennes upplevelser inte skulle gå att förstå.

I dag ser Kaja Finkler med stor oro på vad som händer i samhället i allmänhet och på de aktuella politiska händelserna i USA, där demonstranter stormade Kapitolium, i synnerhet. Hon känner att hon har varit med om det här förut. Om våldet i en demokratisk institution.

– Att någon kan ta sig in i maktens centrum och legitimt bli vald men där allt sedan går överstyr. Hon har varit med om det i Europa, och det finns nu krafter även här i Sverige som säger att det som hon har varit med om aldrig har hänt, säger Christina Wahldén.

Dokument

I det sammanhanget blir "Mitt käraste gyllene barn" ett viktigt dokument. I en tid där personer med judisk bakgrund vittnar om att de inte längre känner sig trygga i Sverige, där minnet allt oftare är så kort att det inte sträcker sig tillbaka till 1945.

– Min bild är att nio till tolvåringar är jätterediga. Jag går inte in i de värsta detaljerna, men man kan ändå förstå att man faktiskt dödade både vuxna människor och barn. Jag tror att det kan vara viktigt för barn att se att Kaja är en levande människa som finns på riktigt. Barn i den åldern vill nästan alltid veta om berättelsen är sann eller inte. I det här fallet kan man verkligen svara ja på den frågan, säger Christina Wahldén.

Sara Haldert/TT

Christina Wahldén. Pressbild.
Christina Wahldén. Pressbild.
Foto: Thron Ullberg

FAKTA

Fakta: Christina Wahldén

Född 1965.

Bakgrund: Anställd på Svenska Dagbladet som journalist mellan 1987 och 2012, under tolv av de åren som kriminalreporter. Har skrivit omkring 30 böcker, de allra flesta för barn och unga. Har skrivit en lång rad barn- och ungdomsböcker, men även vuxenromaner och deckare.

Utrikes

Domare skjutna till döds i Afghanistan

Det upptrappade våldet fortsätter i Afghanistan. Bilden är från ett bombdåd i december i huvudstaden Kabul.
Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Våldet fortsätter härja i Afghanistan. Tidigt på söndagsmorgonen lokal tid sköts två domare i ihjäl i huvudstaden Kabul, uppger myndigheterna i ett uttalande.

De två kvinnorna färdades i en bil på väg till sitt arbete när de dödades.

– De var domare som arbetade för högsta domstolen, säger Jamshid Rasuli, talesperson för riksåklagaren.

Attacker riktade mot myndighetspersoner, journalister och aktivister har ökat dramatiskt under de senaste månaderna i Afghanistan. Det i takt med ett ökat våld i landet, samtidigt som nya fredssamtal mellan regeringen och talibanerna återupptogs i förra veckan.

Ekonomi

Pandemiåret 2020 blev tufft för kommunerna

Ett öde Nordby shoppingcenter utanför Strömstad som i normala tider skulle vara fyllt av shoppingsugna norrmän. Men med covid och stängda gränser uteblir handeln.
Foto: ADAM IHSE / TT
Ekonomi
Ekonomi 2020 var ett utmanande år för landets 290 kommuner. De drabbades i olika grad av varsel, uteblivna turister och skyhög ungdomsarbetslöshet.

I den årliga rapporten Sveriges nya geografi kartlägger konsultföretaget Sweco utvecklingen i landets kommuner. Temat för årets publikation är inte helt oväntat pandemins påverkan på tillväxten.

2020 varslades 123 471 personer om uppsägning och flest var varslen i besöksnäringskommuner och i kommuner där många arbetar inom industrin. Besöksnäringen är en av de branscher som drabbats hårdast och tappet är särskilt stort i storstäderna, gränskommunerna och kända besöksdestinationer.

I Strömstad och Sunne är handeln är starkt beroende av köpstarka norrmän och andra orter som drabbats hårt är Arjeplog och Arvidsjaur där biltestindustrin står för en stor andel av gästnätterna. Även Sigtuna hamnar högt upp på listan på grund av sitt beroende av Arlanda flygplats.

Ingångsjobb för unga

Inom hotell- och restaurangbranschen har hälften av företagen förlorat mer än 75 procent av sin omsättning.

– Det är en stor utmaning för många kommuner eftersom turism gynnar sysselsättningen och bidrar till att upprätthålla kommersiell service året runt i de mer glest befolkade delarna av Sverige, säger Sebastian Christner, samhällsanalytiker på Sweco.

Hotell- och restaurangnäringen erbjuder dessutom viktiga ingångsjobb för många unga. Ungdomsarbetslösheten ligger nu på 27 procent, vilket är samma nivå som under finanskrisen 2008.

Hemester ingen kompensation

Inte ens hemestertrenden kompenserade för stängda turistattraktioner och uteblivna utländska gästnätter.

– "Hemester" var på mångas läppar i somras och det spreds en bild av att många platser hade kommit ut som vinnare i krisen för att de lyckats locka till sig svenska gäster. Det vi visar i rapporten är att det är en lite överoptimistisk bild ut kommunal synvinkel. Det är bara 15 av 290 kommuner som hade fler gästnätter sommaren 2020 jämfört med sommaren innan, säger Sebastian Christner.

Ser ljust på läget

Trots att läget ser dystert ut på många håll i landet tycker Sebastian Christner att det finns anledning att vara optimistisk.

– De branscher som har drabbats värst är sådana som tidigare har kunnat återhämta sig ganska snabbt, kommunerna har generellt sett fungerar bra, och Sverige har vid tidigare kriser som finanskrisen på åttiotalet och nittiotalskrisen visat en god förmåga att återhämta sig och gå stärkt ur det hela.

Kristina Erkenborn/TT

Coronakrisen sätter tydliga spår i gatubilden med många tomma restauranger och barer.
Coronakrisen sätter tydliga spår i gatubilden med många tomma restauranger och barer.
Foto: Anders Wiklund/TT

FAKTA

Kommunerna med störst ökning av arbetslösa

Källa: Sweco

FAKTA

Kommuner med störst minskning av gästnätter

Källa: Sweco

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL