Ekonomi

Storbanken varnar för telefonbedragare

Olika typer av bedrägerier har blivit allt vanligare i takt med att kontanter inte längre används i samma utsträckning. Arkivbild
Foto: Leif R Jansson/TT
Ekonomi
Ekonomi Telefon- och investeringsbedrägerierna slog igenom på bred front för tre år sedan.
Sedan dess har de ökat år för år, enligt storbanken Swedbank.
PREMIUM

I takt med att kontanthanteringen minskat markant i Sverige har den grova organiserade brottsligheten hittat nya sätt att komma över snabba pengar.

I stället för kassa- och värdetransportrån, som främst drabbade företag och banker, är det numera allt vanligare med olika typer av telefon- och investeringsbedrägerier riktade direkt mot privatpersoner.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Nu ska 5g-auktionen inledas

Vem ska få bygga ut 5g-näten i Sverige? Arkivbild.
Foto: Szilard Koszticsak/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi I dag inleder Post- och telestyrelsen (PTS) auktionen om det svenska mobila 5G-nätet.
Den försenade auktionen hålls i skuggan av att Huawei och ZTE båda har portats från auktionen.

De två kinesiska bolagen Huawei och ZTE står tillsammans för nästan en fjärdedel av alla bredbandsuppkopplingar som täcks av Svenska stadsnätsföreningen. Men de får inte vara med när det ska avgöras vem eller vilka som ska få bygga ut de framtida mobilnäten i Sverige.

Domstolsmotgångar

PTS beslutade i oktober att stänga ute Huawei från den fortsatta utbyggnaden av 5G-nät, med hänvisning till att Säpo anser att bolaget riskerar att skada Sveriges säkerhet.

Det fick Huawei att begära att förvaltningsrätten i Stockholm skulle inhibera – tills vidare stoppa verkställigheten av beslutet – vilket domstolen också gjorde.

Men nästa instans, kammarrätten, upphävde denna dom och Huawei portades därmed igen. Och så, i förra veckan, blev det ett nytt bakslag för Huawei i Högsta förvaltningsdomstolen – och en andra smocka i förvaltningsrätten i Stockholm.

Domstolens beslut innebär att kammarrättens tidigare dom gäller, nämligen att PTS beslut att stänga ute Huawei från den svenska 5G-marknaden gäller tills vidare och att PTS kan genomföra 5G-auktionen.

Beskedet från förvaltningsrätten i Stockholm innebär att Huawei inte har rätt att överklaga beslutet att återuppta 5G-auktionen.

Cyberspionage

Huawei har ansett att det är fel att PTS planerar att gå vidare med 5G-auktionen innan en slutlig domstolsprövning är avgjord. Huawei driver rättsliga prövningar som bland annat handlar om PTS villkor att förbjuda operatörer från att använda Huawei-produkter i 5G-nätet.

Beslutet om att porta Huawei och ZTE kom efter en säkerhetsprövning, gjord i samarbete med Försvarsmakten och Säpo. Enligt Säpo bedriver Kina omfattande cyberspionage och alla kinesiska företag är underkastade att rapportera till kinesiska myndigheter.

FAKTA

Fakta: Auktion av 5G-frekvenser

Post- och telestyrelsen (PTS) auktionerar ut tillstånd att använda radiosändare i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden.

Operatörerna Hi3G (Tre), Net4Mobility (Tele 2 och Telenor), Telia samt statliga Teracom har godkänts som deltagare i auktionen.

Den första auktionen inleds den 19 januari och beräknas pågå i mellan 2-10 dagar.

Tvisten mellan PTS och Huawei handlar om att PTS ställt upp ett villkor som handlar om att de som deltar i auktionen av säkerhetsskäl inte får använda produkter från kinesiska Huawei och ZTE i sina nät.

Källa: PTS

Ekonomi

Tvärnit för europeisk bilförsäljning

Coronapandemin slog kraftigt mot bilförsäljningen under 2020, enligt branschorganisationen Acea. Arkivbild.
Foto: Luca Bruno/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Bilförsäljningen i Europa bromsade in rejält under 2020. Försäljningen av nya bilar minskade med nästan 24 procent, enligt branschorganisationen Acea.

Enligt Acea kopplas utvecklingen till coronapandemin.

Totalt såldes 9,9 miljoner personfordon i Europa under förra året.

Ekonomi

Grönt ljus för Blackstones Castellumförvärv

Ekonomi
Ekonomi

Konkurrensverket ger grönt ljus till riskkapitaljätten Blackstones förvärv av en portfölj med främst lager- och logistikfastigheter från fastighetsbolaget Castellum, enligt ett pressmeddelande. Totalt handlar det om ett förvärv för 18,1 miljarder kronor.

Försäljningen sker i två etapper där den första etappen består av 39 fastigheter för 5,0 miljarder kronor. Den andra etappen består av 175 fastigheter för 13,1 miljarder kronor. Den etappen villkoras av att Castellums bud på norska Entra fullföljs.

Tillgångarna kommer att ingå i fastighetsfonder som förvaltas av Blackstone.

Ekonomi

LO: Kommunal och IF Metall bröt mot stadgarna

Kommunal, med ordförande Tobias Baudin, valde i december att liksom IF Metall ansluta sig till Svenskt Näringslivs och PTK:s uppgörelse om anställningsskyddet. Arkivbild
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

LO:s styrelse har beslutat att betrakta Kommunals och IF Metalls kovändning i frågan om las-uppgörelsen med Svenskt Näringsliv som ett brott mot LO:s stadgar, rapporterar tidningen Arbetet med hänvisning till ett pressmeddelande.

Fackförbunden inom LO är enligt stadgarna skyldiga att inhämta ett yttrande från LO:s styrelse inför beslut i principfrågor eller frågor av stor praktisk betydelse.

Vilka konsekvenser stadgebrottet får framgår inte.

"Dessa frågor är en del av en intern process och det kommenterar vi inte i media", skriver LO.

Det var i december som Kommunal och IF Metall överraskade många genom att ansluta sig till en uppgörelse om anställningsskyddet som träffats mellan Svenskt Näringsliv och PTK, trots att LO-förbunden tidigare dragit sig ur arbetet med att få en uppgörelse på plats.

Ekonomi

Coop öppnar obemannad butik

Coop testar ett nytt butikskoncept med obemannade butiker.
Foto: Coop/TT
Ekonomi
Ekonomi

Coop öppnar en dygnet runt-öppen obemannad butik på Sätrahöjden i Gävle – Coop Mini. Kunder ska kunna ta sig in i butiken, handla och sedan komma ut ur butiken med en ny betallösning som Coop lanserat.

I den 30 kvadratmeter stora butiken finns ett utbud med cirka 400 olika torra, frysta och kylda varor, skriver Coop i ett pressmeddelande. Vid butiken placeras också ett skåp för upphämtning av beställningar från Coops ordinarie sortiment.

Enligt Coop innebär de små obemannade butiksmodulerna möjligheter till etableringar på ställen där det i dag inte finns någon Coop-butik, exempelvis i glesbygd och turistområden.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Ekonomi

Hittelön för borttappade bitcoin: 600 miljoner

Bitcoin-reklam i Tokyo. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Att hålla reda på gamla hårddiskar och andra dataminnen är inte lätt. Men att tappa bort fel pryl kan stå en dyrt – särskilt om den innehåller bitcoin.

James Howells i Wales var tidigt ute med kryptovalutan, och växlade till sig 7 500 bitcoin för mer än tio år sedan, då de bara var värda några kronor styck. De digitala pengarna lade han på en hårddisk – som 2013 försvann i en flyttstädning.

Sedan dess har han grämt sig, i takt med bitcoins osannolika kursrusningar. I dag är 7 500 bitcoin värda över 2,3 miljarder kronor. Och i Howells fall tros denna förmögenhet ligga någonstans djupt begraven på en soptipp i kuststaden Newport.

– Jag erbjuder mig att donera 25 procent till staden Newport, för att dela ut bland alla invånare, om jag hittar mina bitcoin, säger han till CNN.

Det motsvarar uppemot 600 miljoner kronor, eller flera tusen kronor per person i staden.

Men kommunens styrande är kallsinniga, inte minst för att det är högst osäkert i vilket skick hårddisken skulle vara om den hittades.

"Kostnaden för att gräva upp soptippen, att lagra och behandla allt avfall, skulle kunna springa i väg till miljoner pund – utan någon garanti för att hitta hårddisken, eller för att den är i fungerande skick", skriver kommunens talesperson till CNN.

Henrik Samuelsson/TT

Ekonomi

Dotterbolag till Norwegian avvecklas

Norwegian har avvecklat ett av sin dotterbolag. Arkivbild.
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Norska Norwegian har avvecklat ett av sina dotterbolag, irländska Torskefjorden Leasing, skriver E24. Bolaget har haft 24 Boeing-flygplan i sin flotta och har precis som ytterligare fem irländska bolag stått under konkursskydd.

Nyligen meddelade Norwegian att man lägger ned alla långdistansrutter för att i stället koncentrera sin verksamhet till Norden och Europa vilket betyder att flera dotterbolag runtom i Europa som ansvarat för dessa flygningar nu drabbas och omkring 2 000 medarbetare förlorar jobben.

Ekonomi

Gamla flygplan ska lyfta nytt flygbolag

Erik G. Braathen längst till vänster. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det nystartade norska flygbolaget Flyr ska använda sig av Boeings flygplanstyp 737–800. Bolagets flotta ska bestå av 28–30 flygplan som ska hyras för att hålla nere kostnaderna, skriver man i ett pressmeddelande. Första avgången planeras till andra kvartalet.

Bakom satsningen står Erik G Braathen, tidigare styrelsemedlem i Norwegian och vd för Braathens.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL