Inrikes

Eliasson tog inte ut semester – får ut 300 000

Dan Eliasson avgick som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) efter en kritikstorm mot hans julresa till Kanarieöarna. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Trots att MSB:s avgångne generaldirektör Dan Eliasson gjorde flera resor till Kanarieöarna tog han inte ut någon semester förrän resorna uppmärksammades. När han slutar får han därför ut nästan 300 000 kronor i semesterersättning.
PREMIUM

Sedan Dan Eliasson hade avgått som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, efter kritikstormen mot hans decemberresa till Kanarieöarna avslöjade DN att det inte var hans första resa dit under pandemin. Han var i Las Palmas på Kanarieöarna även i november.

Registrerades efteråt

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Förslag: Förläng alkostopp efter klockan 20

Stopp för alkohol på krogen efter klockan 20 kan förlängas. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Socialdepartementet vill förlänga förbudet för alkoholservering på krogen efter klockan 20.
Det framgår av en remiss från departementet.

Nuvarande förordning skulle innebära att förbudet upphör på måndag. Från och med då ska förbudet åter gälla för alkoholservering efter klockan 22.

Men i remissen föreslås nu att det tillfälliga förbudet mot servering av alkohol efter klockan 20 förlängs till och med den 7 februari.

"På grund av det allvarliga smittläget" föreslås att förbudet förlängs till och med den 7 februari 2021, står det i remissen.

Regeringen väntas fatta beslut om alkoholförbudets eventuella förlängning senare i veckan.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

En av huvudmännen i stor knarkhärva åtalas

I dag åtalas en man i 50-årsåldern vid Stockholms tingsrätt misstänkt för synnerligen grova narkotikasmugglingar och synnerliga grova narkotikabrott. Arkivbild.
Foto: Tullverket
Inrikes
Inrikes En man i 50-årsåldern åtals vid Stockholms tingsrätt misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Mannen pekas ut som en av huvudmännen i det största ärendet som Tullverket har utrett.

Den åtalade mannen misstänks ha ingått i en organiserad och storskalig smuggelverksamhet som tagit in stora mängder narkotika från Nederländerna till Sverige främst via Öresundsbron. Organisationen tros ha haft sina rötter i Västafrika. Enligt åtalet har mannen haft "ansvar för bland annat logistiken kring narkotikasmugglingen".

Åtalet har kopplingar det stora narkotikamål som nu pågår i Hovrätten för Västra Sverige. I tingsrätten dömdes 14 personer i en härva där det längsta fängelsestraffet blev drygt nio års fängelse. Domen i tingsrätten handlar om heroin och kokain för mer än 100 miljoner kronor "på gatan" som smugglats till Sverige.

Den nu åtalade mannen överlämnades från Nederländerna till Sverige via en europeisk arresteringsorder i februari 2020 och han har suttit häktad sedan dess.

"Det var genom en internationell samverkan med ett flertal länder i Europa, bland annat Polismyndigheten i Nederländerna, som Tullverket kom ärendet på spåret", säger kammaråklagare Anna Svedin på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande.

Jonas Dagson/TT

Inrikes

It-system i skolan leder till merkostnader

Inrikes
Inrikes Svenska skolor använder flera olika digitala system som är tänkta att underlätta arbetet för personalen. Men i många fall har systemen snarare lett till frustration och merarbete, och i vissa fall merkostnader.

Det har hänt att skolor tvingats betala för att komma åt uppgifter som skolan själv matat in i it-systemen. Detta på grund av oklart skrivna avtal med it-företagen, rapporterar Skolvärlden.

Enligt Peyman Vahedi, rektor vid Ådalsskolan i Kramfors, kan skoladministratörer som matat in betygsuppgifter i databaser inte få ut informationen så fort de sparat den i systemet utan att betala för det.

– Företagen som levererar systemen väljer helt enkelt att låsa in informationen, och kommunerna måste därefter betala för att få ut den, även om de på papperet redan äger den, säger han till tidningen.

Enligt honom har skolan då att välja mellan att betala it-företaget för utveckling av en speciallösning, eller registrera alla uppgifter två gånger, vilket innebär merarbete.

Malmö stad fick härom året efter förlikning betala 13 750 000 kronor till ett it-företag för att ha plockat ut uppgifter om elever, exempelvis betyg, ur ett system där kommunen inte hade rätt till uppgifterna. Förlikningen kom efter att företaget stämt staten på över 26 miljoner kronor.

Inrikes

EU:s elproduktion dubbelt så förnybar som 2005

EU:s elproduktion är dubbelt så grön som 2005 – men den behöver bli ännu grönare, enligt en rapport. Arkivbild.
Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

Andelen förnybart i EU:s elproduktion utgör nu en tredjedel av all el som produceras. Det är en fördubbling sedan 2005, enligt en rapport från Europeiska miljöbyrån, rapporterar Vetenskapsradion.

Skiftet till förnybar el har inte bara minskat klimatpåverkan, utan även minskat försurning och övergödning samt bidragit till lägre utsläpp av hälsofarliga sotpartiklar.

Men det räcker inte. För att EU ska nå sitt nya klimatmål om att minska utsläppen av växthusgaser med 55 procent till 2030 från 1990 års nivå så krävs det mer. Då måste den förnybara elens andel fördubblas ytterligare en gång, och den här gången inom loppet av tio år istället för femton, enligt rapporten.

Inrikes

Så ska framtida översvämningar undvikas i syd

Halland vintern 2020: Översvämning i Nissan i Åled. Arkivbild.
Foto: ADAM IHSE / TT
Inrikes
Inrikes Översvämningarna pågick i flera månader och skadorna som följde har kostat mycket att reparera.
Efter förra vinterns kraftiga vattenflöden har länen i Sydsverige kommit fram till vad som måste göras för att undvika att det händer igen.

I Ljungby hamnade ett elverk under vatten och runt Laholm drabbades ett flertal bostadshus av översvämningar. Vattenflödena förra vintern drabbade delar av Halland, Blekinge och Kronobergs län hårt, och översvämningarna pågick under flera månader i anslutning till vattendragen.

På uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har översvämningarna dokumenterats. Nu är kartläggningen – som utförts av länsstyrelserna med syftet att bli bättre på att förebygga – klar.

Resultatet? Blekinge ska "utveckla kommunikationen till allmänheten om den enskildes ansvar, kartlägga områden som är förorenade och spridningsrisken vid en översvämning, samt att kartlägga områden som var nära att svämmas över 2020 inför framtida händelser".

Halland ska å sin sida "kartlägga regelbundet återkommande höga flöden och placera ut fler mätpunkter i vattendrag" medan Kronobergs län tänker "informera alla aktörer om utredningens resultat för att säkerställa att erfarenheterna tas till vara inom respektive avrinningsområde".

Enligt EU:s översvämningsdirektiv har medlemsländerna skyldighet att rapportera in information om konsekvenserna av större översvämningar.

Anna Karolina Eriksson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Effectory

Så påverkas företagens HR-data av GDPR

Effectory Europeiska unionen införde en ny förordning 2019. Skillnaden på en förordning och en bestämmelse är att en förordning måste införas och en bestämmelse är valfri för varje medlemsland, att införa efter eget önskemål.

GDPR är den senaste förordningen som EU har påfört medlemsländerna. Förordningen reglerar hantering av data och annan typ av information som bland annat rör personuppgifter. Vad betyder detta svenska företag?

Vad är skillnaden på GDPR och dataskyddsförordningen?

På svenska heter den relativt nya förordningen dataskyddsförordningen. Den reglerar i det stora hela all hantering av personuppgifter och ett speciellt avsnitt är avsett för information som klassas som känslig. Alla bolag måste följa förordningen, det har en avgörande effekt för bolag som samlar in information om sina kunder, vilket i princip alla företag som säljer och köper varor gör.

För att kunna vara konkurrenskraftig på marknaden behöver företag samla in information om sin målgrupp. Den förordning som nu gäller i EU innebär att det ska föreligga ett medgivande av alla privatpersoner, som företagen samlar in information omkring och särskilt när det gäller information som förordningen klassar som känslig.

Känslig information är uppgifter som kan spåras till en individ. Det kan exempelvis vara personnummer, adress och namnuppgifter. Men även digital information såsom en IP-adress och liknande.

Påverkas företagens HR-data av förordningen?

De uppgifter som företagen samlar in om sina kunder är viktigt för att kunna skapa en framgångsrik verksamhet rent ekonomiskt. Företagen behöver veta vad kunderna vill ha för att kunna skapa tjänster och produkter som kunderna i sin tur vill köpa och använda.

Även information om företagens egna medarbetare är viktig i förhållande till företagens effektivitet, något som är avgörande för hur konkurrenskraftigt ett företag kan vara på marknaden. Genom att samla in information om personalen kan personalresurserna fördelas på bästa möjliga sätt inom företaget.

På engelska kallas begreppet, inom företagsvärlden, ofta för employee engagement, på svenska resursfördelning eller personalinitiativ, beroende på vad man syftar på specifikt. Praktiskt taget handlar det om att ha rätt typ av personal, med rätt kompetens, som utför rätt typ av arbetsuppgifter. Dataskyddsförordningen fastslår rent juridiskt att all personal ska godkänna att arbetsgivaren kan samla in och spara all den typ av information, som handlar om medarbetarna.

HR-data är information som företag samlar in om sin personal. Det kan exempelvis vara information om utbildningsbakgrund, ålder, meriter och arbetslivserfarenhet. Information kan användas för att fördela företagets personalresurser på ett effektivt sätt. Rent praktiskt kan det innebära att personalens kompetens inte används till fullo.

Varför är HR-data viktigt?

Konkurrensen på marknaden blir allt hårdare för företagen och det ställer allt högre krav på att vara konkurrenskraftig. I förhållande till konkurrenskraftighet kan HR-data ha en avgörande roll för många bolag. Sänkta priser till konsumenterna är inte alltid ett möjligt alternativ eller svaret på att bli ett konkurrenskraftigt företag – alternativet kan vara att ta del av employee engagement index, som ger en tydlig överblick över de personalresurser som finns att tillgå.

Med den informationen kan bolagen nämligen omfördela resurserna och därmed effektivisera processerna inom företaget. Det gör det möjligt att profitera på de resurser som redan finns inom bolaget, vilket sannolikt leder till att utgifter och kostnader minimeras.

Inrikes

Trygghetslarm fungerade – fick ändå inte hjälp

En äldre kvinna larmade åtta gånger, men larmoperatören Tunstall kontaktade aldrig kommunen. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Inrikes
Inrikes Den äldre kvinna som avled i Luleå i oktober hade ett fungerande trygghetslarm – men larmen blev inte hörsammade av operatören Tunstall, rapporterar SVT Norrbotten.

Tunstall hade stora problem när trygghetslarmet havererade i oktober, och kvinnans dödsfall troddes först hänga ihop med att larmen inte nådde fram på grund av teknikproblemen.

Nu visar det sig att fem larmoperatörer på Tunstall tog emot larmen, men att ingen kontaktade Luleå kommun, skriver SVT.

Kvinnan larmade åtta gånger mellan klockan 19.56 och 21.25 på kvällen den 14 oktober i fjol. Först fyra timmar efter det sista larmet kontaktades Luleå kommun. När nattpatrullen kom till kvinnans bostad hade hon avlidit.

Luleå kommun friskriver sig själva från ansvar i en internrapport, men riktar stark kritik mot hur Tunstall har hanterat situationen. Tunstalls vd Johan Lenander säger till SVT att han inte har läst utredningen än.

– Det är olyckligt det du beskriver och givetvis ska vi gå igenom det i detalj när vi går igenom rapporten och vi kommer därefter att vidta eventuella åtgärder för att säkra vår drift, säger han.

Inrikes

Djurplågeriåtal: Fiskar lämnades åt sitt öde

En man åtalas för att ha utsatt akvariefiskar för lidande. De lämnades åt sitt öde när mannen satt i fängelse. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

När ägaren satt i fängelse lämnades ett 40-tal akvariefiskar i Småland åt sitt öde. Vissa dog och nu åtalas fiskägaren för djurplågeri, rapporterar P4 Kalmar.

Mannen var sedan tidigare belagd med djurförbud och eftersom han trots detta skaffat fiskar åtalas han även för brott mot djurskyddslagen.

De fiskar som inte dog hittades avmagrade. Åklagaren skriver i stämningsansökan att mannen utsatt fiskarna för lidande utan godtagbara skäl. De fick varken tillräckligt med mat eller korrekt syresatt vatten med rätt temperatur, skriver Barometern.

Inrikes

Studie: Neurologiska symtom vanliga vid corona

En Uppsalastudie visar att många coronapatienter har skador på nervceller. Arkivbild.
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Inrikes
Inrikes Många coronapatienter har skador på nervceller i hjärnan, enligt forskare som studerat patienter som vårdats vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
PREMIUM

19 patienter med covid-19 och neurologiska symtom ingick i studien. De flesta av dem fick intensivvård, men oavsett hur svårt sjuka de var hade samtliga i studien ett eller flera symtom på nervpåverkan, skriver Upsala Nya Tidning.

– Ännu vet vi inte hur skadorna uppkommer. I de flesta fallen verkar dock inte coronaviruset vara någon direkt orsak till de neurologiska symtomen och skadorna på nervcellerna, säger Elham Rostami, neurokirurg vid Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet, till tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL