Söderslätt

Pojke rånad och misshandlad

Söderslätt
Trelleborg Vid midnatt, natten till söndag larmades polisen till Nils Holgerssons väg i Trelleborg sedan 17-årig pojke blivit rånad och misshandlad.

Rånet och misshandeln ska ha inträffat i parken mellan Nils Holgerssons väg och Köpingegatan. Gärningsmännen ska ha stulit bland annat pojkens mobiltelefon och ett par byxor.

– Han har blivit angripen av ett par okända gärningsmän, säger Evelina Olsson, pressinformatör vid polisens ledningscentral.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Söderslätt

Fortsatta stölder med fokus på BMW

BMW 330e. Förarmiljön.
Foto: Anders Wiklund/TT
Söderslätt
TRELLEBORG Ännu en gång har en BMW-ägare drabbats av inbrott och stöld, denna gången i Trelleborg.

På torsdagens morgon upptäckte ägaren av en BMW parkerad på Tygelvägen att glaset till en av bilens dörrar krossats.

Från bilen hade ratten tillsammans med bilens gps stulits.

Söderslätt

Inbrott i sommarstuga nattetid

En krossad fönsterruta.
Foto: PONTUS LUNDAHL
Söderslätt
BEDDINGESTRAND Ett fritidshus på Kärringtandvägen hade natten mot torsdagen påhälsning av tjuvar som lämnade efter sig stor oreda.

Vi en krossad ruta på husets källardörr ska flera okända gärningspersoner har brutit sig in i sommarstugan strax efter midnatt och tillgripet gods.

Huset har letats igenom och efter sig lämnande tjuvarna en stor oreda, vilket inledningsvis gjort det svårt att överblicka vad som eventuellt stulits.

Klar står dock att en skruvdragare värd 2 000 kronor stulits.

Söderslätt

90-årig kvinna bestulen på äldreboende

Svenska sedlar och mynt.
Foto: Martina Holmberg / TT
Söderslätt
TRELLEBORG En 90-årig kvinna har blivit bestulen på kontanter hon förvarat i ett kassaskåp i sin lägenhet på ett av Trelleborgs särskilda boende.

Stölden från det låsta skåpet i kvinnans bostad upptäcktes av boendes personal bestulen på runt 600 kronor.

Stölden upptäcktes i onsdags, men pengarna som förvarades i låst kassaskåp i kvinnans lägenhet, kan ha stulits när som helst sedan i början av december förra året.

Söderslätt

Efter tre år - bygglov för klimatsmart restaurang

Illustration över hur den klimatsmarta pizzerian är tänkt att utformas.
Foto: Stenmarks växthusrestaurang
Söderslätt
SKEGRIE Bygglovet för en växthusrestaurang vid infarten till Skegrie har vunnit laga kraft. Det efter tre år av överklaganden och envis tro på att förverkliga en klimatsmarta pizzeria vid E6:an.

– Nu går det inte att överklaga längre! konstaterar Claes Stenmark, som nu ser fram emot att få börja arbetet med att skapa Stenmarks växthusrestaurang vid Skegries avfart vid motorvägen.

Som Skånskan berättat tidigare har Cecilia och Claes Stenmark i snart två år drivit Stenmarks Lönnugn hemifrån trädgården i Skegrie när ursprungsplanerna på en växthusrestaurang överklagades av grannar hela vägen upp i högsta instans - och gick i stöpet.

Tomt ett stenkast bort

Paret vägrade dock att släppa planerna på restaurangen som ska drivas av återvunnen värme och vatten från verksamheten och har nu flyttat projektet över vägen till en redan detaljplanerad fastighet. Här låg tidigare en förskola och strax före jul sa samhällsbyggnadsnämnden ja till deras bygglovsansökan.

I ett stort växthus ska det serveras mat vid sittplatser dels i ett orangeri, dels mitt i odlingen, som också ska finnas på en takterrass.

– Men på taket blir det en ren tomatodling, det är den grönsak som det går åt absolut mest av på våra pizzor, säger Claes Stenmark.

Pizzaugn på en terrass
Stenmarks lönnugn fortsätter baka pizzor fram till växthusrestaurangen beräknas stå klar ett och ett halvt år.
Foto: Natalie Radlovacki

Vad händer nu?

– Det vi först tittar på är konstruktionsritningarna tillsammans med finansieringen, som vi beräknar kommer att landa runt 12 miljoner kronor, berättar Claes Stenmark, som inte vill avslöja om eller vem som är aktuell som medfinansiär.

Först nu när bygglovet vunnit laga kraft vågar han tillsammans med Cecilia Stenmark starta planeringen fullt ut för att ha växthusrestaurangen redo för invigning om runt ett och ett halvt år.

Kommer ni att fortsätta baka pizzor hemma i trädgården fram till växthusrestaurangen öppnar?

– Absolut! Vi har fått en stabil kundkrets, trots att vi inledningsvis inte var säkra på om folk verkligen skulle beställa pizza hemma i vår trädgård. Men det har fungerat över förväntan. I morgon (fredag) har jag 157 förbeställda pizzor som jag nu ska sätta degen till.

Söderslätt

Golfrestaurang begärd i konkurs

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Söderslätt
VELLINGE Trots att golfen fått ett uppsving har restaurangen på Söderslätts golfklubb efter mindre än ett års verksamhet begärts i konkurs.

– Det har varit mycket folk på golfbanan, men de har inte kommit in i restaurangen, berättar Stefan Blom, som startade golfrestaurangen och bolaget SSGK AB så sent som i mars 2020, precis i början av pandemin.

Målsättningen var att dra igång restaurangverksamheten på Söderslätts golfklubb lagom till högsäsongen rullade igång under vår och sommar.

– Det har tyvärr inte fungerat i och med att inte ens golfarna stannat kvar och ätit vid tävlingar. Golfförbundet har haft restriktioner som inneburit att inga samlingar har tillåtits och därför har inga prisutdelningar hållits på plats utan skett senare på facebook i stället för i restaurangen.

På begäran av bolagets nu enda kvarvarande styrelsesuppleant lämnades i veckan en konkursansökan in till Malmö tingsrätt med hänvisning till att bolaget saknar möjlighet att betala sina skulder.

Även Stefan Bloms tidigare golfrestaurang på Malmö golfklubb begärdes och försattes i början av året i konkurs.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Söderslätt

Fängelse igen för nya sexbrott mot Vellingebarn

Fängelse i sex månader samt skadestånd blev domen i Ystads tingsrätt.
Foto: Stig-Åke Jönsson
Söderslätt
SÖDERSLÄTT Den 32-åring som tidigare döms till fängelse för sexbrott mot Vellingebarn döms nu åter igen till fängelse för nya sexbrott. Ystads tingsrätt dömer även honom att betala skadestånd till tio av de utsatta barnen.

I tio år trakasserade den nu 32-årige mannen barn i Vellinge kommun via bland annat appen Snapchat. Den här gången döms mannen till sex månaders fängelse för i stort sett identiska brott - utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande. Totalt döms han för brotten som skett vid 17 tillfällen mellan den 26 april och 3 augusti 2020.

Sexbrotten, som mannen begick under falsk identitet på Snapchat och nu även Instagram, har mannen återupptagit bara veckor efter att han i mars 2020 släpptes från ett fängelsestraff på 2,5 år.

Hand håller mobil och använder Snapchat.
På bland annat Snapchat sökte 32-åringen kontakt med barn i Vellinge kommun.
Foto: Amr Alfiky

Samtliga Vellingebarn

Då dömdes 32-åringen för en rad sexbrott mot 22 barn i åldrarna 9 till 14 år. Samtliga barn var då precis som nu bosatta i Vellinge kommun där mannen själv tidigare bodde och även jobbade inom skolverksamheten.

I början av augusti förra året häktades mannen misstänkt för de nya övergreppen mot 13 nya barn mellan 11 och 14 år. Ytterligare ett offer, en kvinna i 20-årsåldern, utsatts även för mannens övergrepp.

Spårad vi IP-adressen

Skånska Dagbladet har inte nått åklagare Ingegerd Jigin för en kommentar av den till stora delar sekretessbelagda domen. I samband med att hon lämnade in åtalet förra året sa hon dock till tidningen:

– När anmälningarna den här gången började komma in till polisen kände de igen hur han skrev. Även en del av barnen ska ha vetat vem det här kunde röra sig om och man kunde ringa in honom via IP-adressen.

Kapade pojkes identitet

Hur mannen valt ut barnen är oklart, men samtliga är ännu en gång bosatta i samma del av Vellinge kommun som tidigare.

Mannen döms även för ett fall av identitetskapning, där han utgett sig för att vara en pojke som är vän med flickorna han kontaktat och sedan utsatt för sexbrott.

Skadestånd till tio barn

Ystad tingsrätt dömer även mannen att betala totalt 84 000 kronor i skadestånd till tio av barnen. Det offer som får mest ersättning ska mannen betala 30 000 kronor till, resterande mellan 5 000 och 10 000 kronor. I tre fall avslår rätten skadeståndsyrkandet.

Barnen ska alla ha utsatts för sexuella ofredanden i form av konversationer med sexuell innebörd, men en av flickorna har utsatts för ett grövre brott.

Han har gått över en ny gräns.

– Han har gått över en ny gräns och utsatt en av målsäganden för sexuellt övergrepp. Vad jag förstått har han inte gjort det här tidigare, sa Ingegerd Jigin i en tidigare kommentar till tidningen.

Ingen psykisk störning

Ystad tingsrätt har strax före domen föll beslutat att mannen skulle genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning för att utreda om det kan vara så att mannen lider av en allvarlig psykisk störning, vilket skulle kunna påverka straffet.

Rättsmedicinalverkets utredning bedömde dock att 32-åringen varken vid tillfället för de misstänkta gärningarna eller undersökningen led av någon allvarlig psykisk skada.

Söderslätt

Volvobilar efterlysta - väck när ägarna vaknade

Foto: Johan Nilsson/TT
Söderslätt
VELLINGE Under en och samma natt har två Volvobilar har stulits från sina ägare i Vellinge kommun.

En av bilarna stals natten mot onsdagen från ägaren på Åkarps kyrkoväg medan den andra stals från Vellingebacken där den under natten stod parkerad utanför huset.

Ägarna har i båda fallen sina nycklar i säkert förvar. Bilarna är nu efterlysta av polisen.

Söderslätt

Hököpingebor kräver bullerskydd som i Tygelsjö

Enskilda fastigheter som ligger nära vägen erbjuds bulleråtgärder, men bullerskärm sätts endast upp längs med E6 södra sida längs med Tygelsjö.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Söderslätt
Malmö
HÖKÖPINGE/TYGELSJÖ 900 meter bullerskärm sätts upp mellan Tygelsjö och E6:an när vägen får ett tredje körfält. Men några kilometer bort, i Hököpinge, blir de boende utan motsvarande insats med hänvisning till att bebyggelsen ligger för långt bort från vägen.

– Ju närmare vägen desto större nytta gör en vägnära skärm. Stora delar av Tygelsjös bebyggelse ligger väldigt nära vägen, medan i Hököpinge ligger den samlade bebyggelsen längre ifrån och då ger en bullerskärm betydligt mindre effekt, säger Jenny Åkerholm, projektledare på Trafikverket som föreslår åtgärderna i sin plan för utbyggnaden av E6,

Enskilda fastigheter, här på den norra sidan av E6, erbjuds bulleråtgärder av olika slag.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL