Inrikes

Tillsynen av nya pandemilagen i gång

Max 5 kunder är det som tills vidare gäller i en av butikerna i köpcentrumet Emporia i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Tydlig skyltning och minst tio kvadratmeter per besökare.
Pandemilagen ställer höga krav på landets butiker – som nu börjat granskas av de olika länsstyrelserna.
– Vi har blivit oerhört positivt bemötta, säger Lars Sandahl på pandemienheten i Skåne.
PREMIUM

Den tillfälliga covid-19-lagen trädde i kraft i söndags.

I samband med det började också nya föreskrifter att gälla för bland annat butiker och gym, som nu måste räkna ut ett maxantal som får vistas i lokalen samtidigt och se till att varje besökare har minst 10 kvadratmeter till sitt förfogande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Regeringens väntas stoppa resande från Norge

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen väntas på eftermiddagen ge besked om ett inresestopp från Norge för att minska risken för smittspridning.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har aviserat en digital pressträff klockan 14:30.

På lördagen införde den norska regeringen en rad mycket stränga restriktioner i Oslo och ytterligare nio kommuner. Orsaken är ökad smittspridning av den virusvariant (B117) som först upptäcktes i Storbritannien.

– Från början var det inte så säkert om varianten verkligen var mer smittsam, men nu visar mer och mer på det, sade Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet, till TT på lördagen.

TT: Ser du någon orsak till svenska åtgärder i det här läget?

– Det är samma sak i Sverige. Dels behöver vi sekvensera mer och få koll på hur mycket av den som finns här.

– Har den redan tagit sig in ordentligt i Sverige gäller det bara att bromsa, för annars kommer det att bli jättesvårt i slutet av vintern.

55 svenska B117-fall är kända efter provtagning fritt ute i samhället. Men den provtagningen har inte varit så omfattande.

Såväl Danmark som Norge genomför fler analyser av dna-sekvenser, som visar om coronaviruset muterat, påpekar Joacim Rocklöv.

Inrikes

SMHI snövarnar i Stockholmsområdet

SMHI har utfärdat en klass 1-varning om snöfall för östra Svealand. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Nu är det Stockholms och Uppsalas tur att få ett rejält snöfall. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i i båda länen.

– Vi har ett lågtryck som rör sig norrut. I samband med det väntas nederbörd, då som snö, främst över östra Svealand, säger Moa Hallberg, meteorolog vid SMHI.

Snöfallet drar in under natten till måndagen och kommer att hålla i sig under dagen.

På grund av snöfallet kan det bli halt på vägarna. Temperaturen ligger runt noll grader och det är oklart hur mycket snö som kommer att lägga sig på vägarna.

– Det blir ju blött och fram på kvällen sjunker det ju ner på minussidan vilket gör att det då kan bli ishalka, säger Moa Hallberg.

I Stockholms län väntas omkring fem centimeter snö förutom vid Roslagskusten där det väntas upp till tio centimeter. I Uppsala län vid kusten väntas upp till 15 centimeter snö.

För större delen av övriga landet blir måndagen en mulen dag. Senare i veckan blir det kallare.

Inrikes

Sanders vantar spär på stickningsboom

Bernie Sanders stickade tumvantar blev en snackis efter den amerikanska presidentinstallationen. Arkivbild.
Foto: AFP/TT
Inrikes
Inrikes Bernie Sanders stickade tumvantar blev lite oväntat en av de stora snackisarna efter den amerikanska presidentinstallationen den gångna veckan.
Vantarna har drivit upp ett redan ökat intresse för stickning och hantverk under pandemin.

Ett foto från den amerikanska presidentinstallationen i Washington den 20 januari, där en sedvanligt butter Bernie Sanders, iförd munskydd, dunjacka och ett par rejäla tumvantar sitter på läktaren med händerna i kors, har under de senaste dagarna fått internet att gå i spinn.

Men mer än något annat var det de lite klumpiga tumvantarna på den tidigare demokratiske presidentkandidatens händer som gjorde viral succé.

Vantarna, som stickats av återvunna tröjor och plastpåsar, är gjorda av Jen Ellis, lärare i Sanders hemstat Vermont – som i amerikanska medier berättat att hon efter att bilden publicerats fått tusentals mejl från människor som vill beställa likadana tumvantar. Och stickforum på internet svämmade snart över av mönster på Sanders-vantar.

Mönsterskaparen och stickaren Lotta Lundin, med en bakgrund som grafisk formgivare och layoutare, fick direkt förfrågningar om att sticka likadana.

– Många frågade om jag inte kunde göra ett mönster av Bernies vantar, men jag kan ju inte kopiera dem. Så i stället har jag gjort en egen variant av dem, säger hon till TT.

Sanders-vantarna är långt ifrån de enda med mönster av kända personer som Lotta Lundin har stickat. Under de senaste två åren har hon gjort vantar som prytts av vitt skilda personer som Elvis, Joe Biden – och Anders Tegnell.

Vad gäller designen på just Bernie Sanders virala tumvantar är dock Lotta Lundin måttligt imponerad.

– Det är ett väldigt enkelt mönster. Men vantarna är ju gjorda av återvunna material, vilket är i ropet, säger hon.

Växande trend

Det explosionsartade intresset för Sanders bruna tumvantar är inte helt överraskande – intresset för stickning ökat stort under coronapandemin, berättar Malin Vessby, chefredaktör för tidningen Hemslöjd.

– Vi har absolut märkt en ökning av stickandet i hela landet under coronan. Även onlineförsäljare av garn har rapporterat att deras försäljning har ökat mycket under de senaste året, och garngrossister har haft svårt att hinna få in tillräckligt med material.

Vad gäller just Bernie Sanders vantar säger Malin Vessby att hon redan sett hur folk har stickat dem efter att ha hittat beskrivningarna som florerar på nätet – och att bilden på den tidigare demokratiske presidentkandidaten också kan nå ut till nya grupper av stickare.

Och det också en ytterligare, symbolisk dimension av det explosionsartade intresset för Sanders vantar, enligt Malin Vessby.

– Det finns något i vantar och i hemstickat – en symbolik som folk tycker om och som har att göra med den form av omsorg som finns i det handgjorda. Det är en människa som har gjort det här till Bernie Sanders. Någon vill att han ska vara varm om händerna – och det är fint, säger hon.

Anna Grönberg/TT

'When we stand together we will always win' är den stickade texten i handflatan av Lotta Lundins Sanders-vantar.
"When we stand together we will always win" är den stickade texten i handflatan av Lotta Lundins Sanders-vantar.
Foto: Lotta Lundin
Sanders numera berömda vantar är stickade av återvunna tröjor och plastpåsar. Arkivbild.
Sanders numera berömda vantar är stickade av återvunna tröjor och plastpåsar. Arkivbild.
Foto: AP/TT

Inrikes

Stålhammar hoppar av språkrörsvalet

Riksdagsledamoten Pernilla Stålhammar (MP). Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Riksdagsledamoten Pernilla Stålhammar kandiderar inte längre till att bli nytt språkrör i Miljöpartiet, skriver hd.se.

"När det nu återstår en och en halv vecka till kongressen väljer jag att säga tack för mig i den här processen! Jag känner ett stort förtroende för vårt manliga språkrör och valberedningen har lämnat förslag på en driven kommunikatör och ledare." skriver Stålhammar på Facebook.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Barken Viking lämnar Göteborg för Falkenberg

Barken Viking på väg mot en ansiktslyftning i Falkenberg.
Foto: Tim Kristensson/Higab
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

För första gången på 70 år har barken Viking lämnat Göteborg. Tidigt på söndagsmorgonen lämnade det 115 år gamla fartyget sin hemstad för Falkenberg där hon ska läggas upp på varv.

Viking hade redan tidigare bogserats från sin plats vid Lilla Bommen till Frihamnen för att riggas ned – något som var nödvändigt för att kunna passera under Älvsborgsbron.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Inrikes

Covidvaccin för minkar på G

Coronaviruset tog sig in på flera svenska minkfarmar i höstas. Nu kan ett vaccin vara på väg. Arkivbild.
Foto: Patric Söderström / TT
Inrikes
Inrikes I Finland testas just nu ett vaccin mot covid-19 för minkar. Nu hoppas Pälsdjursuppfödarnas riksförbund på ett snabbt godkännande.
PREMIUM

– Det behövs just nu det här året när vi haft så många fall i världen. Innan den tredje vågen kommer hoppas jag att vi har ett vaccin för minkar, säger Jussi Peura, forskningschef inom pälsdjursuppfödning på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) till P4 Blekinge.

Minknäringen i Finland är större än i Sverige, men där har viruset än så länge inte letat sig in på någon av farmarna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Nyfödd bebis dog – vården utreds

Karolinska universitetssjukhuset lex Maria-anmäler sig själva efter att spädbarn avlidit kort efter förlossningen.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En bebis dog på Karolinska universitetssjukhuset mindre än ett halvt dygn efter förlossningen. Nu ska händelsen utredas av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Neonatalavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset tog i november 2020 emot bebisen, som två timmar efter förlossningen på Södertälje sjukhus plötsligt fått svårt att andas, skriver Länstidningen i Södertälj e.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Forskare: Går inte att vara "fet men fit"

Även om du är fysiskt aktiv är fetman farlig.
Foto: Bertil Ericson / TT
Inrikes
Inrikes Även om du håller i gång och tränar regelbundet är fetman farlig för hjärtat. Det konstaterar spanska forskare efter att ha analyserat data från fler än en halv miljon kvinnor och män.
PREMIUM

Att fetma och övervikt är dåligt för hjärtat är allmänt känt. Mängden kolesterol i blodet är ofta förhöjd, risken för högt blodtryck och diabetes likaså, något som ökar risken för både hjärtinfarkt och hjärtsvikt.

Men hur är det för feta personer som är fysiskt aktiva? Det finns studier som tyder på att fysisk aktivitet kan kompensera för den negativa hjärtpåverkan som fetman innebär, något som avspeglas i begrepp som "fet, men i form" (fat but fit).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL